lauantai 11. heinäkuuta 2020

Fenkolisalaatti ja toritarinoita

Fenkoli on kasvis jota käytän  harvemmin,  vaikka fenkolia on täällä helposti aina saatavilla.  Usein olen käyttänyt fenkolia sitruspohjaisissa  salaateissa,  tai uunissa paahdettuna,  mutta tällä kertaa tein fenkolista tosi hyvää salaattia  johon tuli mm. sardiinia.  Ohjeen löysin täkäläisen entisen huippukokin kirjasta. Tätä salaattia teen varmaan toistekin, sillä tämä  oli paras ikinä tekemistäni fenkolisalaateista.

Fenkolia ja sardiinia
 • rasiallinen öljyssä säilöttyjä sardiineita + rasian öljy
 • 2 fenkolia
 • reilu  määrä tilliä
 • 2 valkosipulin kynttä, veitsellä hienonnettuna
 • 2 rkl  sitruunamehua
 • ½ vihreä chili,  josta siemenet poistettu, hienonnettuna
 • ½ tl suolaa
Puhdista fenkolit,  ja leikkaa niistä suikaleita.  Lisää sardiinit ja sekoita. Lisää tämän jälkeen muut ainekset ja sekoita hyvin.  Lisäsin vielä jonkun verran  öljyä, jota ei mainittu ohjeessa, mutta mielestäni se oli tarpeen.
Todella hyvää. Sardiinit sopivat niin tähän salaattiin:)
Fenkolisalaatin ohje on entisen täkäläisen huippukokin Raphi Cohenin salaattikirjasta. Cohenin tarina on surullinen:  se alkoi hänen ollessaan  13-vuotias, kun hän pääsi oppipojaksi Jerusalemin kuuluisan King David-hotellin konditoriaan.  Sieltä hän jatkoi harjoittelua muutamassa  täkäläisessä huippuravintolassa,  ja  armeijan jälkeen hän lähti hakemaan lisäoppia Eurooppaan.  Raphi Cohen työskenteli  Michelin-ravintoloissa Ranskassa ,  Italiassa ja Englannissa, ja pitää Alain Passardia tärkeänä oppi-isänään. Kotiinpalunsa jälkeen hän perusti oman ravintolan, Raphaelin, vain 25-vuotiaana. 
Ravintola sai mainetta ja siellä kävivät kaikki silmäätekevät, Ravintolan suurista ikkunoista näkyi Tel Avivin rantaa ja rantabulevardia. . Hän alkoi saada mainetta, häntä pidettiin täällä kulinarismin ihmelapsena,  hän kirjoitti 2 keittokirjaa,  kirjoitti ruuasta lehdissa ym. Hän  suunnitteli ja antoi nimensä  salaattifirman valmissalaateille, joista tuli hitti.  

Ravintola toimi 15 vuotta,  ja vähitellen  Cohenin käytös alkoi olla vainoharhaista,  ja hän syytti  työntekijöitään varkaudesta.   Raphi Cohenilla ei ollut perhettä , ja ravintola oli hänen perheensä.,  eikä hän halunnut  jakaa vastuuta kenellekään muulle, vaan halusi pitää kaikki ohjat omissa käsissään Myös huumeet tulivat mukaan kuvaan.  Hän sulki ravintolan, avasi  sen uudestaan,  sai hermoromahduksen , uhkasi pankkivirkailijaa,  sai syytteen , pakeni muutamaksi kuukaudeksi ulkomaille, ja palattuaan hänet pidätettiin. Hän menetti kaiken:  ravintolansa, 2 asuntoaan Tel Avivin parhaimmallla alueella ja kaiken muun.  Hänet julistettiin konkurssiin pari vuotta sitten.  Alkoi tulla uutisia siitä miten  hänen kokkikollegansa ovat yrittäneet auttaa häntä  ,  mutta huumeet.,,, Silloin tällöin näin hänet torilla tai muualla  Tel Avivin eteläosassa, laihtuneena ja   välillä sekavana.
Muutama viikko sitten Chimi, jolla  oli matkamuistokoju  torilla,  avasi falafel-kojun samaan paikkaan, sillä kun ei ole turisteja  niin matkamuistokoju on ihan turha.  Chimi ja Raphi Cohen olivat samaan aikaan mielisairaalassa  vuonna 2015,  ja heistä tuli ystäviä. Chimi  kutsui Raphin kokkaamaan  kojuunsa, ja viime viikolla huomasin hänet siellä.   Chimin pienessä kojussa Raphi kokkaa nyt,  ja kun huumeenkäyttäjiin ei voi oikein luottaa,  ei tiedä miten kauan hän on tuolla,  mutta toivottavasti työ tuolla auttaa häntä  auttamaan itseään, sillä hän on niin lahjakas omalla alallaan.
Torstaina  Raphi oli kokannut kojussa hieman keiton ja soseen välimailla olevaa aivan ihanan makuista ruokaa härkapavuista. Ostin annoksen,  joka oli itkettävän hyvää.  Kun tulin kotiin,  muistin hyllyssäni olevan Raphin kirjoittaman keittokirjan,  ja fenkolisalaatin ohjeen,  jonka olin halunnut tehdä jo aikoja sitten....

11 kommenttia:

 1. Surullinen tarina tosiaan, toivottavasti hän vielä nousisi jaloilleen. Hienoa, että löytyy auttajia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta:Surullinen tarina tosiaankin, joka alkoi niin lupaavasti. Mutta toivottavasti hän tuon pikaruokakojun avulla pääsee jaloilleen

   Poista
 2. Surullista, mutta joillekin todellisuutta. Kiitos, että kerroit.

  VastaaPoista
 3. Surullista, mutta kiitos, että kerroit. Minä rakastan fenkoli-appelsiinisalaattia, mutta aion ehdottomasti kokeilla tämän postauksen herkkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lissu: Surullista,mutta toivottavasti tuo pikku pikaruokakoju on hänelle uuden alku. Fenkoli-appelsiinisalaatti on ihana klassikko sekin:)

   Poista
 4. Olipa melkoinen tarina, voi kun rakkaus ruokaan pitäisi hänet erossa huumeista! Sardiinit ja fenkoli kuulostaa äkkiseltään vinhalta yhdistelmältä, mutta koska tykkään kovasti purkkisardiineista, voisi olla aika koukuttava herkku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heli-Hannele: Toivottavasti tosiaankin hän nyt pysyy tuolla kunnes pääsee jaloilleen.ON jotenkuten niin sääli kun ajattelee sitä taitoa mitä hänellä on , jos sitä ei käytetä. Olin itsekin vähän epäieväinen miten sardiinit sopii fenkolin kanssa, mutta yllätyin, oli todellakin hyvää, ja eräs face-tuttavani teki sitä , ja tuli kertomaan että tykkäsivät siitä paljonkin:)

   Poista
 5. Jag lagar också sällan något med fänkål, men gott är det! Tack för att du delar med dig.

  VastaaPoista
 6. Toivottavasti hänen kulkunsa ruoan mestarina jatkuu, vaikka sitten tuolla pienessä kojussa. Niin paljon saa kuulla surullisia menestystarinoita, joissa usein tuo maine ja kunnia nousee hattuun ja suuruuden hulluus iskee :(
  Herkullisen näköisen salaatin olet tehnyt!

  VastaaPoista
 7. This coincidence is unreal! I just got a head of fennel and a bunch of dill, and didn't have any plan for them. Looks like this was meant to be! I think I might try some nice briny olives instead of sardines. :)

  VastaaPoista
 8. Voi mikä tarina.

  Salaatti on niin herkullisen kuuloinen, että käynpä ostamassa pari fenkolia ja kokeilen tätä ensiviikolla. Suurkiitos taas reseptistä <3

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...