tiistai 10. maaliskuuta 2009

Appelsiiniset unikonsiemenmuffinit

Tänään täällä vietetään Purimjuhlaa, josta enemmän toisessa blimagesogissani. Purimina on tapana tarjota kolmion muotoisia leivonnaisia,jotka ennen olivat etupäässä unikonsiemenillä täytettyjä. Nykyään näitä kuitenkin saa vaikka minkälaisilla täytteillä.

Tapana on myös antaa leivonnaisia ja pieniä ruokalahjoja naapureille/ystäville. Halusin tehdä jotain,missä on unikonsiemeniä, mutta ei pikkuleipiä.Mikä onkaan helpompaa kuin muffinien valmistus….Muistin joskus syöneeni sitruuna-unikonsiemenmuffineita, ja rupesin googlaamaan reseptiä, samoin otin esille “Vegan Cupcakes take Over the World”-leivontakirjan,mutta jokaisessa reseptissä oli jotain,mitä ei keittiökaapeista löytynyt.Sitäpaitsi halusin tehdä appelsiinisen version. Allaoleva resepti on sitten sekoitus joitakin reseptejä, ja muffinit ovat myös terveellisiä, koska käytin niissä osittain täysjyväjauhoja sekä pellavansiemeniä.

Appelsiiniset unikonsiemenmuffinit(12 suurta muffinia)

  • ½ dl soija/manteli ym.maitoa (itse käytin cashewmaitoa, kun ei ollut muuta
  • 1 dl pellavansiemenrouhetta sekoitettuna 1½ dl vettä
  • 1 dl öljyä
  • 2 dl ruokosokeria
  • 2½ dl appelsiinimehua
  • 2 rkl appelsiinikuoriraastetta
  • 4½ dl vehnäjauhoa
  • 2 dl täysjyväjauhoa
  • ½ dl unikonsiemeniä
  • 1½ tl leivinsoodaa
  • 2 tl leivinjauhetta

Anna ensin pellavansiemenrouheen liota vedessä,kunnes siitä tulee “limamaista”.Ota siitä 1 dl taikinaa varten, lopun voi käyttää leivonnassa, liha/kasvispullissa jne.

Sekoita pellavansiemenlima, soija/pähkinämaito, öljy, appelsiinimehu,kuoriraaste ja sokeri tehosekoittimessa/monitoimikoneessa. Sekoita kuivat ainekset keskenään.Lisää nestemäinen seos kuivien ainesten joukkoon ja sekoita. Laita taikina muffinivuokiin. Paista 200 C asteessa uunin keskiosassa noin 30 minuuttia. Anna muffinien jäähtyä ennen kuin poistat ne muffinivuuista.

Kuorrutuksen valmistin taas cashewpähkinöistä , kylmäpuristetusta kookosöljystä, agavesiirapista, appelsiinimehusta ja kuoresta.

Muffinit olivat ihan hyviä.Ne nousivat hyvin ja eivät lainkaan lässähtäneet uunin jälkeen.Appelsiinin makua olisi saanut olla hieman enemmän.Unikonsiemenet tuntuivat tosi kivoilta taikinan seassa.

Edit.Koska nämä muffinit/cupcaket olivat niiin hyviä, teki mieli lisää(olinhan antanut ne pois..) ja niinpä tein samasta taikinasta kakun.Lisäsin vain hieman appelsiinimehun määrää, ja korvasin osan mehusta sitruunamehulla.Lisäsin hieman sokerin määrää. Paistoin kakkua silikonisessa English cake-vuossa 175 C asteen lämpötilassa, uunin alaosassa.45 minuutin kuluttua kakku oli päältä valmis, mutta sisältä vielä hieman kostea, joten annoin kakun paistua vielä 10 minuuttia.Peitin kakun pinnan hopeafoliolla, jotta pinta ei palaisi. Kakku oli tosi hyvää,ja unikonsiemenet antoivat kakulle tosi kivan rakenteen.Varmaankin käytän unikonsiemeniä tällä tavoin uudelleenkin.

17 kommenttia:

  1. NAM! Nyt tuli makean nalka. Todellakin osaat tehda kaikesta terveellista. en ole itse kokeillut,mutta ihan varmasti kaikenlaiset siemenet kayvat myös makean leivontaan.HAUSKAA PURİMJUHLAA!

    VastaaPoista
  2. Sateenkaari:kiitos! Jotkut siemenet käyvätkin tosi hyvin leivontaa, kuten esim. seesaminsiemenet.Ja nämä unikonsiemenet tuntui kivasti sellaisilta rapsakkailta siellä seassa.

    VastaaPoista
  3. Ma luin ekaks akkia "appelsiinitofusienimuffinit" ;D

    Kuulostaa ja nayttaa tosi herkullisilta, olet kylla uskomattoman ahkera keittiossa :)

    VastaaPoista
  4. Susa: ei ole ihmekään että ensin luit niin,huomasin virheeni eli että sanat oli kirjoitettu yhteen, nyt korjasin.

    Oli ihan hyvät muffinit,ja en mä kauhean ahkera ole keittiössä.Tykkään leipoa ja jos on siihen tilaisuus, niin leivon.Mutta tästä blogistahan huomaa hyvin milloin on viimeksi leiponut,eli eilen ja sitä ennen 10päivää sitten eli ei niin kauhean usein....

    VastaaPoista
  5. Heh, Makuhakuun ei ollut vielä korjauspäivittynyt ja meni ihan silmät kieroon kun yritin tavata, että mitä ihmettä se on leiponut. :D
    No selvishän se. Näitä mun pitää ehdottomasti tehdä mun äidille!

    VastaaPoista
  6. Jännittävää. Puolalaiset ystäväni käyttävät paljon unikonsiemeniä.

    VastaaPoista
  7. Veera:kurkistin just, ei vieläkään päivittynyt, aika hassu sanahirviö siitä tuli...

    Hannele: Nuo unikonsiemenet olikin hyviä noissa muffineissa.

    VastaaPoista
  8. hauska tuo kuvakokoelma!

    en olekaan yhtään utelias, mutta mitä itse sait naapureilta? kuinka aktiivisesti siellä noudatetaan tätä perinnettä?

    VastaaPoista
  9. Hyppysellinen> en jakanut näitä naapureille, kun olen aika uusi tässä talossa ja en oikein tunne, ja osa ei selvästikään ole mukavia..-(..eli annoin tuttavalle, ja sain suklaata. En tiedä tarkkaan miten aktiivisesti tuota perinnettä noudatetaan, mutta marketeissa on valmiita värikkäitä pakkauksia, joita voi antaa toisilleen.Ja joissain kouluissa on joitakin projekteja, joissa koululapset tekevät paketteja, joita sitten lahjoittavat vähävaraisille.

    VastaaPoista
  10. Miten teit cashew-kuorrutteen? Näyttää hyvältä.

    VastaaPoista
  11. Okriina:määriä en tarkalleen muista, mutta muistaakseni siinä oli 1 dl liotettuja cashewpähkinöitä jotka jauhoin ihan hienoksi ja lisäsin agavesiirappia pari rkl.Sitten lisäsin neitsytkookosöljyä, mutta en muista kuinka monta lusikallista laitoin.Lisäsin myös appelsiinimehua (appelsiinini olivat vähän mauttomia)ja kuoriraastetta ja ihan pienen määrän tomusokeria. Sekoitin hyvin kunnes oli ihan tasaista ja laitoin jääkaappiin jähmettymään. Jähmettyään seos on ihan pursotuskelpoista.

    VastaaPoista
  12. They look so lovely Yaelin! Happy celebrations to you :)

    VastaaPoista
  13. ei voi tosiaan kuin ihmetellä miten jaksat tehdä kaiken niin alusta itse :) Mahtavaa! Aika paljn mäkin teen juttuja itse, mutta en läheskään niin paljon kuin teikäläinen :) Olen liian laiska! ;)

    VastaaPoista
  14. Nelle: tykkään tehdä ihan from the scratch ,jos vain on mahdollista..ja et sä ainakaan postaustahtisi perusteella mikään laiska ole....;-)

    VastaaPoista
  15. Kiitos tosta cashew-kuorrutteesta. Välillä tekee mieli pursotella, ja siihen sopivien kasviskermojen ohjeita ei ole mitenkään liikaa. Tykkään siis myös itse tehdä
    kaiken alusta alkaen itse.

    VastaaPoista
  16. Ja eikun kauppaan ostamaan kaikenlaisia siemeniä. Niitä tulee käytettyä ihan liian vähän.

    VastaaPoista
  17. Okriina:-)

    Sooloilija: Siemenistä saa tehtyä kaikenlaista hyvää ja terveellisiäkin ne on:-)

    Lorraine:Thanks a lot:-)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...