sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

Karpaloinen kvinoasalaatti

Kvinoa salaatti

Olen ennenkin maininnut pitäväni kovasti kvinoasta,jota käytänkin usein.Nyt viikonloppuna olin vierailulla, ja söin herkullista kvinoasalaattia,joka oli tehty mustasta kvinoasta. Kvinoaahan on monenvärisenä,mutta vaalea kvinoa on tavallisin.Mus2 kvinoaata on rakenteeltaan rapeampi, ja sopii loistavasti salaatteihin . Tämä salaatti on hyvä lisäkkeenä. Valmistin tämän mustasta kvinoasta, mutta tämän voi myös valmistaa vaaleasta kvinoasta, tosin rakenne ei ole ihan yhtä rapea.

Karpaloinen kvinoasalaatti

  • 3 dl kvinoaa
  • 4 ½ dl vettä
  • 1 dl kuivattuja karpaloita
  • suolaa, mustapippuria maun mukaan
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl balsamicoetikkaa
  • 1 tl ruskeaa tai ruokosokeria
  • 1 hienoksi silputtu punasipuli

Keitä kvinoaa vedessä ensin korkeammalla lämmöllä,kunnes se alkaa kiehumaan.Käännä pienelle lämmölle, peitä kattila kannella ja keitä noin 15 minuuttia. Laita astiaan,lisää silputtu sipuli, karpalot, suola, pippuri, öly, balsamietikka, sokeri ja sekoita hyvin.Anna salaatin tasoittua jonkun aikaa  huoneenlämmössä.

Yrtit Huomasin tänään myös että pieni yrttitarhani oli kasvanut kivasti, basilikaa lukuunottamatta,joka oli aika nuutuneen näköinen. Mutta muut kasvavat kivasti.Minusta on ihanaa seurata niiden kasvua!

17 kommenttia:

  1. Me laitettiin myos Maijan kanssa siemenia multaan ja ensimmaiset alut ovat tulleet jo esille. Toivottavasti eivat kasva liian isoiksi ennen kuin paasevat ulos.

    VastaaPoista
  2. Täytyykin kokeilla, kun meillä on aina kuivattuja karpaloita kotona, kun käytän niitä kakkuun. Mihin sä steviaa käytät? Luulin, että sitä käytetään makeuttamiseen, mutta sulla on sitä purkissa kasvamassa.

    VastaaPoista
  3. Mun tekee kauheesti mieleni kokeilla kaikenlaista kvinoasta, tämäkin kuulostaa erittäin hyvältä.
    Ihana pieni yrttitarha sulla! Basilikan kun siirrät kolme kertaa isompaan ruukkuun, niin sekin ehkä jaksaa taas. :)

    VastaaPoista
  4. Tuula: mita siemenia laitoitte? Maijasta on varmaan kiva katsoa miten ne kasvavat:-)

    Allu:tuo kvinoasalaatti oli hyvaa, ja erityisesti mustan kvinoan kanssa, kun se tuntuu kivan rapealta hampaissa. Steviaa en ole viela mihinkaan kayttanyt,mutta kuivattuna sen voi jauhaa ja kayttaa makeutusaineena.Tuoreena sita kai voi lisata teehen makeutta antamaan.

    Veera:Kvinoasta saakin tehtya kaikenlaista kivaa. Basilika tarttiskin isomman ruukun,mulla on vain tosi rajoitettu tila tuossa yrttitarhassani....

    VastaaPoista
  5. Ihana oma yrttitarha! Tuota alemman postauksen smoothieta pitääkin joskus kokeilla.

    VastaaPoista
  6. Ihana yrttitarha sulla! Mun on niin monesti pitanyt tehda kanssa, mutta se on aina jaanyt. Ehka uudessa kodissa sitten :)

    VastaaPoista
  7. Varmasti tosi ihana salaatti! Mustasta kvinoasta en ole koskaan kuullutkaan...

    Ihku yrttitarha sinulla! Mäkin olen harkinnut, pitäisikö mennä ostamaan yrttejä tai muita taimia - tai vaikkapa currylehtipuu, koska täällä se saattaisi jopa kasvaakin! :-D

    VastaaPoista
  8. Mizyena:Yrttejä on kiva kasvattaa...

    Susa:Floridassa varmaan kasvaisivatkin hyvin...

    Hannele:-)

    Hippu: Musta kvinoa oli mulle uusi tuttavuus;vaaleaa olen käyttänyt jo aika monta vuotta, mutta tämä musta oli sellainen tosi "crunchy" ihanaa juuri salaateissa.
    Currylehtipuu, sehän olisi mahtavaa! Voisko se kasvaa teidän parvekkeella?

    VastaaPoista
  9. I had no idea there were two kinds of quinoa! And your herbs look great. My basil and mint grows well but I can't get coriander or dill, two of my favourites to grow at all! :(

    VastaaPoista
  10. Lorraine: this was the first time I used the black quinoa, and absolutely loved it! It has a lovely crunchy texture, and is great for salads.I have not yet tried with coriander or dill, maybe because coriander I can get so easily in big bunches at every greengrocer.I try to grow the herbs I have less access to.

    VastaaPoista
  11. Mäkin olen harkinnut tota stevian hankkimista, vaikuttaa mielenkiintoiselta. Kuinka olet käyttänyt ananas- salviaa?

    VastaaPoista
  12. Onkohan toi musta quinoa sama asia kuin punainen q? Sitä oli jopa tarjouksessa Ruohonjuuressa. Kaiken kaikkiaan todella kiinnostavalta vaikuttava salaatti!

    VastaaPoista
  13. Mietin just että onkohan meillä täällä myynnissä muitakin kuin tuota vaaleaa kvinoaa.. enpä ole sitäkään tiennyt että niitä on eri värejä :) peruskvinoakin koittamatta. Tosi hauskannäköinen salaatti tuolla mustalla kvinoalla :) täällä sitä saa aina suu auki oppia lisää kaikenlaisista ruoka-aineista :)

    Oi kun olisikin kelejä ja pihaa kasvatella tuollaista omaa yrttitarhaa kuten siellä näyttää olevan! Upea! Kasvaisikohan mun parvekkeella joku sitkeä tapaus jos oikein yrittäisi..

    VastaaPoista
  14. Elsbet: Olen laittanut ananassalviaa salaatteihin ja se on hyvää myös teenä, eli laittaa niitä lehtiä kiehuvaan veteen ,ja sitten odottaa jonkun aikaa.

    Okriina: Tuo musta on erilainen kuin valkoinen siinä mielessä, että se myös keittämisen jälkeen on erityisen "crunchy". Mä luulen, että punainen quinoa on samantapaista.

    Risulinna: Varmaan tuota mustaa quinoaa saa erikoisliikkeistä,terveyskaupoista jne.
    Helsingissä vielä asuessani mulla oli joka kesä yrttitarha parvekkeella, tosin mulla paistoi sinne hyvin ilta aurinko, niin ne viihtyi hyvin.Täällä mulla on aika rajoitettu tila noille yrteille.Osta vaikka niitä markettien valmiita yrttejä pikkupurkeissa ja laita isompaan ruukkuun, niin ehkä lähtisi kasvamaan....

    VastaaPoista
  15. Täältä taitaa tarttua innostusta vaihtaa vihdoinkin kukkiin multa ja laittaa yrttejä kasvamaan. Päädyn aina kasvattamaan niitä markettien valmiita yrttejä.

    VastaaPoista
  16. Anna:Ne markettien valmiit yrttiruukut ovatkin tosi käteviä!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...