torstai 12. maaliskuuta 2009

Oreganolla maustettuja kalapullia ja kastiketta

Viime ruokahaasteen voittajat Siskot Kokkaa-blogin Nelle siskoineen järjestivätkin tosi salaperäisen haasteen maaliskuun ruokahaasteeksi. Voivottelin sitten Nellen postauksessa sitä,etten voisi osallistua haasteeseen, koska kalat täällä ovat erilaisia kuin Suomessa ja supermarketeissakaan ei itse punnita vihanneksia tai hedelmiä, vaan kassaneiti punnitsee ne kassalla. Sainkin hyväksynnän käyttää täkäläistä vaaleaa kalaa ja mennä torilla vihanneslaatikolle numero 42. Kalatuntemukseni täkäläisistä kaloista ei ole parhain mahdollinen ja tarkistin kalakaupasta,mikä mahtaisi olla vaalea Vä limeren kala ja päädyin sitten tällaiseen kalaan eli kalaan nimeltä Grey Mullet,jolle sitten ahkeran etsinnän tuloksena löysin suomenkielisen nimen,eli Juovakeltti.Oletteko kuulleet sellaisesta fisusta?

Ja fisullehan piti etsiä myös kaveri, eli torilla menin ja laskiskelin laatikoita ja laskennan perusteella päädyin yrttikojuun. Enpä nyt tiedä , käyvätkö yrtit ruokahaasteeseen, kun piti käyttää vihanneksia tai hedelmiä, mutta oreganoa nyt sitten käytin tässä. Lähistöllä olevassa jättimarketissa on erikseen erinomainen kalakauppa,jossa sanon minkä kalan haluan, he punnitsevat sen, sitten selitän mitä haluan heidän tekevän kalalle(eli täysi fileerorointi, nahat pois), kalamestari antaa minulle tyhjän pussin ,jossa hinta ja paino, ja pyytää palaamaan 15 minuutin jälkeen.Sillävälin kiertelin marketissa, ja varttitunnin jälkeen oli kala jo päätynyt fileeksi tarjottimelle ja pakattu.Kaikki käsittely kuuluu kalan hintaan,siitä ei oteta mitään ekstraa. Siellä oli ostaessani kalaa 5 ihmistä käsittelemässä kaloja!

Tullessani kotiin huomasin fileiden olevan päältä vaaleita, mutta vaalean lihan läpi näkyi hieman punaisempi kerros. Tässä kuvassa kala näyttää punaisemmalta kuin se itse asiassa oli silmin nähtynä.Kalasta tein kalapullia ,joita tarjoilin tzatzikityyppisen jugurttikastikkeen kanssa.

Oreganolla maustettuja kalapullia ja kastiketta

  • noin 550 gr vaaleaa kalafilettä
  • 1 rkl vehnäjauhoa
  • 2 rkl hienonnettua tuoretta oreganoa
  • pieni pala punaista paprikaa
  • kevätsipulin varsi
  • 2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
  • suolaa, mustapippuria
  • 1 rkl öljyä +öljyä paistamiseen

Kastike

  • 2 dl luonnonjugurttia
  • 1 rkl hienonnettua oreganoa
  • ½ rkl hienonnettua sitruunankuorta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 pieni kurkku raastettuna
  • suolaa ja pippuria

Laita monitoimikoneeseen kalafilee,jauho, ja öljy,hienonna pari kierrosta, lisää pinjansiemenet, oregano, paprika, sipuli, suola sekä pippuri, ja hienonna vielä pari kierrosta.Massaan voi hyvin myös lisätä 1 kananmunan, itse en sitä laittanut.Laita kalapullamassa jääkaappiin tunniksi ja valmista sillävälin kastike. Valuta jugurttia talouspaperilla vuoratussa siivilässä tunnin pari,kunnes jugurtti on paksuhkoa.Lisää kurkkuraaste, sitruunankuoriraaste, silputtu oregano, sitruunamehu, suola ja pippuri ja sekoita hyvin.

Muodosta öljytyin käsin kalamassasta pieniä pulliä (10 kpl) tasaa niitä , ja paista pannulla ,kunnes ne ovat ruskistuneet molemmilta puolilta.Tarjoile kalapihvit kastikeen kanssa.

17 kommenttia:

  1. Oregano kuulostaa jännittävältä, minä syön kalapullia peltipurkista tänään, tykkään.

    VastaaPoista
  2. Hannele: Abbas fiskbullar kanske? Ne onkin hyviä ollakseen säilöttyjä kalapullia.

    VastaaPoista
  3. kotimainen kala on kotimainen kala myös Israelissa :)

    Hyvälle tuo kuulostaa! Oreganoa kalapullissa on hauskankuuloinen kombo.

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa aivan ihanalta! :-) Ja onpa hieno palvelu tuolla kalakaupassa. :-O

    Ja tietenkin myös onnea kisaan!

    VastaaPoista
  5. Nami, mahtavan kuulosia kalapullia! Mä rakastan kalapullia! Onnea kisaan!!

    VastaaPoista
  6. Nelle: kiitos, näin kun jossain lisättiin oreganoa kalaan ja kiinnostuin..

    Hippu: Kiitos! Siellä marketin kalapuolella on tosiaankin hyvä palvelu:-)

    Veera: Kiitos:-)

    MaaMaa:Kiitos:-)Mäkin tykkään kalapullista.

    VastaaPoista
  7. ai, kaikille tuttu Juovakeltti ;)

    huippuherkulta näyttää! meillä on vielä haastemietintä kesken kun pläjähti (meille) tosi haasteellinen 42.

    VastaaPoista
  8. Mmm..kuulostaa tosi hyvältä. Pitäisköhän sitä peräti itselleen joskus itse valmistaa, täällä ei syödä ollenkaan kalapullia. Varsinkin tuon kastikkeen kanssa tekisi mieli..

    VastaaPoista
  9. Ma en ole koskaan tehnyt kalapullia koska aina kuvittelen etta kala on niin kallista etta se pitaa tarjota "fileina". Mutta taman sun reseptin vois tehda vaikka Tilapiasta, mika on tosi edullista! Kuulostaa herkulliselta, ehka teenkin naita huomis-illaksi :)

    VastaaPoista
  10. Hyppysellinen: Juovakeltti;-) Jännää nähdä sitten mitäs te olette keksineet siitä haastellisesta numerosta 42...

    Sirokko:tykkään kalapullista.Tosin näitä enemmän tykkään thaimaalaisista kalapullista ,joista olen aikaisemmin postannut, ja tähänkin olisi mielestäni thaikalapullissa käyttämäni Niilin ahven ollut parempi.

    Täällä jotkut kalat ovat ihan ok hintaisia, ja pakastekalat jopa edullisa joskus.Yleensä teen kalapullat Niilin ahvenesta,joka on tosi "lihainen" kala, ja nämäkin tekisin seuraavan kerran siitä kalasta.

    VastaaPoista
  11. Herkullinen ohje, kiitos. Ja onnea kisaan!

    VastaaPoista
  12. Kalapullia pitäisi kokeilla. Sinulla on herkullinen ohje.

    VastaaPoista
  13. Herkullinen ohje. Onnea kisaan!

    VastaaPoista
  14. Herkullisen näköisiä pullia ja tuo kastikkeen ohje on tosi kiva jota ajattelin myös itsekkin kokeilla! =)

    Onnea kisaan!

    VastaaPoista
  15. Arleena:kiitos:-)

    Nemo: kiitos kiitos:-)

    Hanna:kiitos;-) Kastike olikin hyvää!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...