torstai 27. elokuuta 2009

Idätetystä vehnästä tehtyä leipää ja vieraspostailu

Leipa 1

Teki kauheasti mieli leipoa leipää, ja päässä oli jo monta päivää ollut idätetystä vehnästä tehty leipä. Idätetty vehnä on terveellistä:vehnänjyvät liotetaan ja idätetään, jonka jälkeen niitä voi joko kuivata, ja jauhaa kuivatut jyvät jauhoksi, tai käyttää ne sellaisinaan leiväntekoa varten. Idättäessä vehnä muuttuu tärkkelyksestä sokeriksi, ja on muutenkin paljon ravintorikkaampaa kuin paljon käsitelty vehnäjauho.

Olen joskus vuosia sitten tehnyt tämän tyyppistä leipää,mutta ohje oli aika lailla unohtunut, joten etsin netistä apua. Seuraava resepti on sitten kaikenlaisista resepteistä mukaeltu leipä.

Leivän teko aloitetaan liottamalla vehnänjyvät. Liotin niitä noin 12 tuntia, jonka jälkeen laitoin ne lävikköön itämään. Seuraavana päivänä olivat valmiit,ja niihin oli tullut pieni valkoinen “häntä”. Häntää ei kannata kasvattaa pitkäksi,sillä silloin jyvien makeus saattaa muuttua kitkeräksi. Vehnänjyvien lisäksi voi käyttää muitakin jyviä, kuten ruista, kauraa, ohraa, quinoaa jne.Vehnän lisäksi liotin ja idätin myös pieniä punaisia linssejä;ne itävät vehnää nopeammin.

KUVAT 001 Aloitin jauhamalla idätetyt jyvät ja linssit monitoimikoneessa. Tämä massa jää helposti kulhon reunoille,joten pysäytin koneen muutamia kertoja ja siirsin lastan avulla massaa kulhon keskelle.

KUVAT 002 Jonkun ajan kuluttua jyvät ja linssit näyttivät tältä,eli hienolta massalta. Pysäytin koneen välissä myös muutamia kertoja, sillä en halunnut massan kuumentuvan liikaa (sitä sai jauhaa jonkin aikaa…)

Lisäsin tähän massaan  vehnäjauhoja. Idätetyistä vehnänjyvistä voi tehdä leipää ihan ilman jauhojen lisäystäkin, mutta tällä kertaa kaapissa ei ollut sitä varten tarpeeksi vehnänjyviä.Mutta seuraavalla kerralla teen sen niin. Halusin myös käyttää tällä kertaa täysjyväjauhoja, mutta nekin olivat lopppu,joten käytin spelttijauhon ja tavallisen vehnäjauhon sekoitusta. Ainekset taikinaan olivat:

  • 3 dl idätettyjä vehnänjyviä (vehnänjyvät paisuvat aika paljon idättäessä)
  • 2 dl idätettyjä linssejä’
  • 2 dl jauhoa
  • ½ dl öljyä
  • ½ dl hunajaa (itse käytin taatelisiirappia,joka vaikutti vähän leivän väriin)
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 3 tl suolaa
  • 2½ dl lämmintä vettä
  • + noin 5dl jauhoja jotka lisätään taikinan vaivaamisen aikana
  • auringonkukansiemeniä taikinaa,

KUVAT 003 Sekoita kaikki ainekset hyvin ja laita taikina kulhoon. Vaivaa taikinakoukulla kymmenisen minuuttia ja lisää vähitellen noin 5 dl jauhoa seokseen. Taikina oli sen jälkeen tämän näköistä. Taikina oli aika tarttuvaa.

KUVAT 004Jätin taikinan kulhoon pyyhkeellä peitettynä.  Parin tunnin kuluttua taikina oli jo noussut aika hyvin,annoin nyrkillä pari iskua, ja jätin taikinan nousemaan uudelleen, Itse asiassa tein tämän taikinan aikaisin aamulla, ja jätin taikinan vielä kohoamaan noin 6 tuntia.Kun palasin,oli taikina kohonnut aika runsaasti;laiton sen jauhotettuun kakkuvuokaan (tarkoitus oli käyttää leipävuokaani,mutta taikina oli liian pieni).Paistoin leivän 190C noin 45 minuuttia.  Laitoin myös uunin pohjalle astian,jossa oli vettä.

leipa 2  Leipä on ihan hyvää ,ja erityisesti kuori on tosi maukas ja rapea,Itse leipä jäi ihan keskeltä hieman pehmeäksi,luulen ,että se johtui linsseistä. Jos tekisin tämän uudelleen, jättäisin linssit pois. Leivällä oli jännä,vähän mallaksinen maku. Se jäi myös vähän matalaksi,koska itse vuoka oli matala.Suolaakin olisin voinut hieman lisätä.

Vispipuuro

Asiasta toiseen; olen tällä viikolla ensimäistä kertaa vierasbloggailijana,blogiystäväni Mimin blogissa.Mimi  on muuttamassa ja kiireinen,ja pyysi blogituttaviaan laittamaan vieraspostauksia. Minä laitoin postauksen vispipuurosta! Vispipuuroa en olekaan syönyt tai laittanut vuosiin,ja koska täällä ei ole puolukoita, laitoin sen vadelmista. Ja olipa hyvää;olinkin ihan unohtanut,miten hyvää se voi olla. Postaukseni (englanninkielinen) löytyy täältä. Mimin blogissa on muutenkin ihania ruokapostauksia ja kuvia.

17 kommenttia:

  1. Kyllä on herkullisen näköistä.

    VastaaPoista
  2. idätetystä vehnästä voi tehdä myös olutta :)

    idätys vaan vie sitkon vehnästä ja sekin voi olla löysän keskustan osasyy.

    VastaaPoista
  3. Hannele:-)

    Aleksi:Pitääkin varmaan lisätä vähän gluteenijauhoja sekaan ensi kerralla.

    VastaaPoista
  4. enpä oo koskaan keksinyt, että idätettyä vehnää voisi käyttää leipään. täytyy kokeilla! Oletko käyttänyt leivän tekoon muita idätyksiä?

    VastaaPoista
  5. Elsbet:en ole ,mutta aion kyllä.Silloin vuosia sitten,kun viimeksi tein tällaista leipää,käytin myös vehnänjyviä.

    VastaaPoista
  6. Vitsit, että kuulosti hyvältä. Olin vallan jo unohtanut tämän blogisi..ja kuten ennenkin tuli hillitön nälkä....

    VastaaPoista
  7. Ajattelen aina kun kaatselen vastaleivottua leipää, että minä kyllä nyt leivon leipää huomenna.
    Harvoin sitä on tapahtunut, olisiko muutama kuukausi sitten.

    Herkullista leipääsi katsoessani ajattelin taas samoin.

    VastaaPoista
  8. vilken imponerande smörgåstårta du gjorde. jag blir lite sugen på det ibland, även fast jag inte äter varken räkor eller lax. det känns så ursvenskt för mig, äter man mycket smörgåstårta i finland också`?
    brödet ser också jättegott ut. mmm

    VastaaPoista
  9. Pikkujutut:Kiva kun kävit taas:-)

    Arleena:on tosi rentouttavaa tehdä leipää kotona,mielestäni. Ja tulos on myös mieluinen yleensä.

    Sara:Tack:-) Ja, smörgåstårta är jättepopulärt i Finland också. Jag smakade inte själv den här tortan,bara lagade den.

    VastaaPoista
  10. That looks wonderfully healthy Yaelin! I've never tried one with lentils in it so I'm very interested in it! :)

    VastaaPoista
  11. Lorraine: This is a sprouted wheat bread and I added lentils as well, but I would not use them the next time I bake this bread;I think it affected the texture of the bread.

    VastaaPoista
  12. Kauniin värinen leipä.

    Innostuin tänään paistamaan lättyjä, ja jostain syystä ajattelin samalla kaikkia ruokablogisi taikomuksia :)

    VastaaPoista
  13. Rita:Kiitos! Käyttämäni taatelisiirappi sekä punaiset linssit värjäsivät leivän kellertäväksi. Lettusi olivat varmaankin herkullisia!

    VastaaPoista
  14. Olivat ne :) - Ja tänääkin heiluin keittiössä; tein kuin teinkin kurpitsapiirakan! Fariinisokeria ei ollut. Ajattelin "Mitähän Yaelian tekisi" ja keksin käyttää hunajaa!

    VastaaPoista
  15. Rita:Aah kurpitsapiirakkaa,nam! Hunajan kanssa tuli varmaankin herkullisen makuista;-)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...