torstai 19. marraskuuta 2009

Pikantteja siemeniä ja herkullisia energiapatukoita

Siemenet Menen huomenna pohjoiseen (jossa asuin vähän yli vuosi sitten) ystäviä tapaamaan.Matkaevääksi tein kuivurilla ihanan pikantteja siemeniä,joita voisi napostella koko päivän,niin hyviä ne ovat. Siemenet on tehty idätetyistä siemenistä,ja sitten maustettu ja kuivattu.Myös pähkinät,esim.mantelit, ovat hyviä näin valmistettuina.

Pikantit maustetut siemenet

  • kuorettomia auringonkukansiemeniä
  • kurpitsan siemeniä (vihreät kaupoissa myytävät kurpitsansiemenet, joissa ikäänkuin ei ole kuorta,ovat Yhdysvalloissa kehitetty erikoislajike,jonka siemenet  eivät ole kuorta nähneetkään)
  • mausteita maun mukaan ,esim. valkosipulijauhetta (käytin valkosipulijauhetta, sellaista rakeista,ja maustekauppiaani omaa erikoisseosta, johon tulee ainakin paprikaa,aurinkokuivattua tomaattia ja chiliä)
  • suolaa tai suolaa ja hieman soijakastiketta (käytin himalajasuolaa)

Liotin siemeniä yön yli,jonka jälkeen annoin niiden idättyä siivilässä puolisen tuntia. Auringonkukan siemeniä voi idättää edelleenkin päivän tai pari,mutta KUVAT 013niiden ympärillä olevat läpinäkyvät kuoret tulee poistaa,sillä ne saattavat muuten pilaantua. Auringonkukan versot taas idätetään /kasvatetaan kuorellisista auringonkukansiemenistä.Itse pidän auringonkukista “liotettuna”,ei idätettyinä,sama koskee kurpitsansiemeniä,jotka nekin helposti pilaantuvat idätettäessä. Lyhyen itämisen jälkeen laitoin ne kulhoon,lisäsin mausteet ja sekoitin ne hyvin siementen joukkoon. Tämän jälkeen kuivasin niitä kuivurissa yön yli,kunnes ne olivat rapeita. Näitä voi tehdä myös uunissa alhaisimmalla lämpötilalla ,niin että uuniluukku on raollaan.Suosittelen,sillä nämä ovat aivan mielettömän hyviä! Ja mausteita voi laittaa vaikka minkälaisia.Makeitakin variaatioita voi tehdä lisäämällä agavea ja vaikka raastettua sitruksen kuorta.

KUVAT 014 Tein tuliaisiksi myös energiapatukoita. Ystäväpariskunnan miehellä on B-luokan diabetes, ja luulen,että hän voi tällaisen syödä ainakin välillä kun tarvitsee pienen energiaboostin. Ovat muuten aivan ihania! En ottanut määriä ylös,mutta näihin tuli pohjaksi paahdettua quinoaa, kookosta, seesaminsiemeniä auringonkukansiemeniä, vehnänalkioita ja himalajasuolaa.Jaoin seoksen kahteen osaan ja toiseen lisäsin sokeroimattomia karpaloita sekä vaniljaa tangosta. Toiseen satsiin lisäsin aiemmin kuivaamaani omena-kaneli-agaveseosta sekä lisää kanelia.KUVAT 015

En laittanut näihin lainkaan sokeria ,vaan liotin taateleita jonkun aikaa vedessä,jonka jälkeen jauhoin taatelit liotusveden kanssa hienoksi,ja lisäsin vettä,kunnes tuloksena oli löysähkö taatelikastike. Taatelikastikkeen lisäksi seoksiin tuli tahinia. Seoksen sekoitettiin hyvin ja laitoin massaa silikonimuotteihin,jotka laitoin pakastimeen,kunnes sain patukat kokonaisina ulos.Kuivasin myös näitä kunnes ne olivat aika hyvin kuivuneet. Tällainen takuulla pitää energiatasoa hyvin yllä-Annoin pari patukkaa ystävälleni Marylle pari päivää sitten,ja hän kertoi,että ne veivät nälän koko päiväksi.

15 kommenttia:

  1. Jälleen upea monipuoinen ohje. =)
    Tykkäisin kovin tuollaisista.

    VastaaPoista
  2. Tämä ei liity asiaan, mutta kiinnostaisi tietää, tuleeko siellä Israelissa juotua jouluna mitään glögin tapaistakaan? Blogasin aiheesta ja olen huomannut, että ulkosuomalaisilla on joskus hyviä joulureseptejä.

    VastaaPoista
  3. These look so tasty Yaelin and yet they're so healthy! :D

    VastaaPoista
  4. Una:Kiitos! Molemmat jutut olivat tosi hyviä,ja etenkin noihin siemeniin jää koukkuun!

    Haarukka; en ole täällä minkäänlaista glögiä nähnyt mutta joissain baareissa on kyllä talviaikaan kuumia viinijuomia vähän glögin tapaan. Itse toin glögimaustepussin Suomesta kesällä ja aionkin piakkoin käyttää sitä:-)

    Lorraine:Thanks! They are really tasty and yes, healthy too.

    VastaaPoista
  5. Aika samanlaiset mausteet kuin meillä niissä kurpitsansiemenissä n.kk sitten. On kyllä ihan mega-hyviä, ja kuten sanoit, niitä voisi napostella pitkin päivää :)

    Sitten tyhmän tyhmä kysymys. Mä en nyt ihan ymmärtänyt tuota idätysjuttua... Miksi niin pitää tehdä ja alkaako ne siemenet tosiaan itää? (En tuossa kuvassa nähnyt siemenistä mitään puskevan ulos)

    Patukatkin näyttää herkuilta!

    VastaaPoista
  6. Rva Patalintu:Jeps,sikamaisen hyviä ovat.Uusi satsi onkin kuivurissa, vien mukaani pohjoiseen. Minkä takia idätin?Tein nämä raw food-periaatteen mukaisesti,ja tavallaan tuolla liotuksella ja tässä kovin lyhyellä idättämisellä siemenet "heräävät eloon" ja ravintoarvot ovat silloin paljon paremmat.Ja kuivasin nämä,en laittanut uuniin,joten olivat itämisen jälkeen ihan alhaisessa lämpötilassa valmistumassa. Auringonsiemeniä on aika hankalaa idättää,ja kokeilin kerran idättää ihan johonkin ituun saakka,mutten enään,haisevan kokemuksen perusteella, joten vain "herätän" nämä. Nyt muistuikin mieleen ne teidän siemenet;tällaisiin jää tosiaankin koukkuun:-)

    VastaaPoista
  7. Rakastan näitä sun ruokajuttuja! Visuaalisen mielihyvän lisäksi näistä tulee vain niin kertakaikkisen hedonistisen hyvälle tuulelle.

    VastaaPoista
  8. Onpa herkullisen oloisia siemeniä. Ohje menee tosin osastoon, sitten kun on se kuivuri...

    VastaaPoista
  9. Ta-Miit:Oi kiitos:-)

    Okriina:Herkullisia ovat ja olen aivan koukussa niihin.Toivottavasti pukki tuo sulle kuivurin!

    VastaaPoista
  10. Kuulostaa ja näyttää todella hyvälle!

    VastaaPoista
  11. åh, det här receptet på energy bars vill jag pröva! vill du hjälpa mig att översätta, google translator gör inte riktigt hela jobbet...?
    shabat shalom

    VastaaPoista
  12. Kiitos idätys selityksestä! :) Arvelinkin, että se varmaan jotenkin liittyy tuohon raw foodiin, mutta en arvannut että se lisää ravintoarvoja. Mielenkiintoista. Pitäisi varmaankin perehtyä itsekin enemmän asiaan.

    VastaaPoista
  13. Elisabeth:Olivat molemmat tosi hyviä

    Sara;Översätter gärna genast när jag hinner med det...

    Patalintu:KUivaamisen seurauksena ovat kuitenkin aivan rapeita.Mutta tuo idättäminen nostaa sitä ravintoarvoa.

    VastaaPoista
  14. These look really delicious. I'll have to give them a try, though I think I'd make them sweet instead of the salty, garlic version. That would be possible, right? :) Found you from Sarah's blog, Foodbridge. Glad to have found you! We just moved to Israel from NY and are living in my husband's moshav (Kfar Hanagid) 20 mins south of Tel Aviv.. glad to find you here! Very interesting blog!

    VastaaPoista
  15. Hi Blance and Guy and thanks for stopping by to comment in my blog:-) A sweet version would also be nice, I mention in the posting actually that one can first marinate them in agave and zitrus zest ,which I will try next time. I dehydrated these in my dehydrator,but you can also make them in the oven using the lowest oven setting and leaving the oven door ajar. I took a look at your blog and saw the lovely glass things that you sell in Etzy:-)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...