maanantai 15. helmikuuta 2010

Miso-keittoa ja antipastia


Täällä on ollut tosi lämmintä viime päivinä,30 asteen kieppeillä ,ja myös öisin on ollut lämmintä.Tämä kuulemma jatkuu koko viikon ja ensi viikosta ei vielä ole tietoa. Kukaan ei muista,että tälläista olisi ollut tähän aikaan vuodesta,jolloin pitäisi vielä olla täällä talvista. Ja kun sadettakaan ei ole näkyvissä,maanviljelijät ovat tietenkin huolissaan,ja itse mietin,miten tämä vaikuttaa kasvisten tarjontaan ja hintaan. Mutta vielä viime viikolla värjöttelin täällä sisällä ja oli kauhea tarve syödä jotain lämmintä. Laitoin miso-keittoa,jota piti ensin tehdä Tessin  miso-keitoin reseptin mukaan,mutta koska aineksia puuttui,siitä tuli hieman erilainen.Udon-nuudelit vaihtuivat pavuniduiksi,eikä kevätsipuliakaan ollut,mutta mutta muuten keitto oli tosi hyvää kylmänä päivänä (sisällä!) Käykääpä muuten katsomassa Tessiin hienoa blogia,joka on keskittynyt japanilaiseen keittiöön.Amerikkalainen Tess on muuten molempien vanhempiensa puolelta täysin suomalainen! Blogissa on hienoja reseptejä ja upea visuaalinen ilme.
Omaan miso-keittooni tuli seuraavat ainekset:
- 2 ½ dl dashi-lientä
-kourallinen pieniä sieniä(käytin Tessin tavoin buna-shimeji-sieniä
-100 gr kuutioitua tofua
-runsaasti mung-papujen ituja
-1 rkl seesamiöljyä
-chilihiutaleita
-1 rkl misotahnaa
Lämmitä kattilassa seesamiöljy ja paista siinä sieniä hetken,lisää sitten pavunidut ja tofu,ja kaada liemi päälle.Lisää chilihiutaleet.Tuossa paistovaiheessa voisi lisätä myös kevätsipulia,mutta minulta se puuttui. Kiehauta ja ota pois tulelta,ja lisää misotahna kuuman keiton joukkoon.
Tein myös antipastia uunissa. Tähän tuli punaista paprikaa ,sipulia ja tomaattia.Mielestäni kaikista helpointa on,kun paprikat ja sipulit leikataan suuriksi palasiksi kulhoon(tomaatit lisäsin lopussa joukkoon),päälle kaadetaan oliiviöljyä, balsamietikkaa, suolaa ja pippuria ,ja palaset käännellään hyvin seoksessa,ennenkuin kaadetaan uunipellille.

Lisäsin vasta lopuksi 4 osaan halkaistuja tomaatteja joukkoon.Kasvikset kypsytetään uunissa (200 astetta)kunnes ovat pehmeitä.On hyvä tarkistaa aina välillä ,etteivät kasvikset pala.

16 kommenttia:

  1. Minulla sämpylät uunissa, tulin vaan äkkiä kurkkaamaan.
    Antipasti ihanan näköistä.

    VastaaPoista
  2. Alkoipas tehdä älyttömästi mieli tuota kulhollista. Miso-keitto on varmaan ainoa ruoka maailmassa, jota minäkään en ole ikinä onnistunut pilaamaan.

    VastaaPoista
  3. Nyt harmittaa, kun en lauantaina kaupungissa käydessä ostanut puoleen hintaan myynnissä ollutta misotahnapurkkia. Jonkin aikaa purkkia kädessäni pyörittelin, mutta sitten päädyin olemaan ostamatta, kun mietein osaanko sitä mihinkään käyttää. Miso-keitosta olen kyllä kuullut ja sen tekeminen kävikin hetken mielessä. Tyhmä minä, kun ei olisi ollut edes hinnalla pilattu kokeilu.

    VastaaPoista
  4. Teen myös miso-keittoa säännöllisesti, kun sitä alkaa tehdä mieli. Mitä misoa käytit?
    Erikoisia sääilmiöitä siellä siis. Täällä vaan ennätyksellisen pitkä pakkasjakso jatkuu.

    VastaaPoista
  5. Unelma:kiitos:-) Sämpylöistäsi varmaan tuli hyviä!

    Malitsu:Miso-keitto onneksi onkin helppotekoista ja hyvää! Maistui tosi hyvälle ja lämmitti kun oli sisällä jäätävän kylmää,nyt on ihan päinvastoin..

    Kmsu:Ensi kerralla sitten:-) Miso käy moneenkin juttuun,kuorruttamiseen,tofuun,tähän misokeittoon.

    Okriina:Käytin samaa misoa kuin Tess eli punaista,kun sitä vielä sattui olemaan.Täytyykin ostaa nyt uutta.Olen vähän sekaisin,kun viimeksi aasialaisessa marketissa näin niin monta eri misotahnaa.Mitäköhän valitsisi...
    Sääolosuhteet ovat kyllä ihan ihmeelliset,nyt on kuin keskikesällä,onneksi ilman sitä kamalaa kosteutta tosin.Tähän aikaan pitäisi olla vielä kylmää!Talvi on muutenkin ollut erittäin lämmin.Eli sekä teillä että meillä normaalista poikkeavat sääjaksot.

    VastaaPoista
  6. Voi, miten ihana ja helppo antipasti!

    Tess, Tess...missä...

    VastaaPoista
  7. Ihanan kuuloisia ruokia molemmat. Minulle kaikki vähänkään Japaniin viittaavat ruoat ovat ihan vieraita, enkä ole koskaan tainnut mitään japanilaista kotona. Ehkäpä rohkaistuisin. :-) Sushia olen joskus ravintolassa maistanut, enkä kauheasti siitä tykännyt.

    VastaaPoista
  8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  9. Juuri tuolla tapaa miekin olen aina antipastin tehnyt. :) HERKULLISTA! Ja noissa isohkoissa paloissa on huomattavasti enemmän makua kuin pienissä silpuissa.

    VastaaPoista
  10. mmm. miso soppar äter vi också ganska ofta. vi har grönkål i trädgården som passar bra till. vad är joukkoon förresten? många ord klarar google translator inte av.

    VastaaPoista
  11. Insantity:niin,niistä tulee tuolla tavoin tosi hyviä!

    Sara:Jag avundar er med ert trädgård..."joukkoon" det är som en preposition; "kuuman keiton joukkoon" betyder:tillsätt bland den heta soppan..

    VastaaPoista
  12. Hannele:Miso-keitto on niinkin hyvää:-)

    VastaaPoista
  13. ah...jag trodde det var någon slags grönsak! :)

    VastaaPoista
  14. Your oven tomatoes look delicious Yaelin! :D I love how sweet and concentrated the tomato flavours are after sun drying!

    VastaaPoista
  15. Sara:-)

    Lorraine:Yes,tomatoes become so sweet when in oven ,and sun dried tomatoes are my favourites too!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...