tiistai 9. marraskuuta 2010

Viinimessuilla

Eilen vietin koko iltapäivän ja ison osaa iltaakin Sommelier 2010-viinimessuilla.Täällä on suuret viinimessut joka toinen vuosi,jotka osan ajasta ovat myös auki suurelle yleisölle,mutta Sommelier-messut on tarkoitettu etupäässä ravintola-ja hotellialan ammattilaisille, mikä tekikin näistä messuista ainakin itselleni paljon mielenkiintoisemmat:viinitilojen esittelijät panostivat selvästikin ahkerammin yleisöönsä näillä verrattuna suurelle yleisölle suunnatuilla messuilla. Minä ja tutut englanninkieliset bloggeriystäväni olimme saaneet kutsun kirjautumalla tilaisuuden sivustolle.Näköjään ruokabloggeritkin ovat tervetulleita:-) 
Sisäänkäynnin kohdalla tapasin Mimin.Mimi tuntee viinit aika hyvin;hänhän valmistaa omia viinejä kotikäyttöön(hyviä sellaisia!)Menimme sisälle,saimme nimitagit sekä ensimmäisessä kuvassa näkyvän viinilasin.(siinä vaiheessa vielä tyhjä...)
Messuilla oli esittelyssä parisen sataa viiniä,joten paljon maisteltavaa löytyi.
Tässä näkyvissä pulloissa on hieman erilaista viiniä;granaattiomenaviiniä,Pieni perheyritys valmistaa sekä makeaa jälkiruokaviiniä että kuivaa viiniä granaattiomenista.Väri viineissä oli upea,ja granaattiomenan kaikki hyvät ominaisuudet säilyvät viinissäkin.

Pian joukkoomme liittyvät myös Liz sekä Sarah,joilla molemmilla on upeat,englanninkieliset ruokablogit.

Minä olen tuossa viinipullon vieressä....

Kiertelimme viinilasiemme kanssa eri viinitilojen esittelypisteissä,jossa lasejamme täytettiin ahkeraan tahtiin. Olen enemmän valkoviinin kuin punaviinin ystävä,mutta kaikki maistamani punaviinit olivat hyviä,jotkut enemmän ,jotkut vähemmmän.Vain muutaman pienen viinitilan viinit      olivat keskinkertaisia.Israelilaiset viinit ovat erinomaisia ja ovat voittaneet monia palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa.Tuntuu,että viinit paranevat vuosi vuodelta.Taisin maistella aika montaa Viognier-ja Chardonnay -viiniä....suosikkejani..  Carmel Wineries on maan suurimpia ja vanhimpia viinitiloja.      Se perustettiin jo vuonna 1882.Saimme maistella hyviä Premium-viinejä.

 Iloksemme    ystävämme Irene oli     esittelemässä viinejä Golan Heights Wineryn pisteessä.     Golan Heightsin viinit ovat ehkä Israelin parhaimpia ja joitakin heidän premium viinejään saa myös Alkosta.   AMKA:n sivuilla kerrotaan yhdestä viinistä näin:  
Maaliskuussa julkaistiin Vuoden viinit 2010 -kilpailun tulokset, ja makeiden viinien sarjassa kultaa nappasi israelilaisen Golan Heights Wineryn Yarden Heights Wine jo toisen kerran perättäisenä vuotena. Viini on ollut palkintosijoilla aiemminkin ja herättää aina suurta ihastusta ja mielenkiintoa asiakkaidemme keskuudessa. Sen runsas kullan keltainen väri on syvä, ja tuoksu lupaa jo samaa runsautta ja intensiivisyyttä. Maussa runsas aprikoosi ja mausteinen hedelmäisyys jatkuvat, runsaasta sokeripitoisuudesta huolimatta, tasapainoisen ja raikkaan hapokkuuden avulla pitkään."
  
Saimme Ireneltä erittäin asiantuntevan selityksen jokaisesta kokeilemastamme viinistä,mikä teki kokemuksesta entistä miellyttävämmän.Kaikki hänen esittelemänsä viinit olivat vuodelta 2007,jolloin oli erittäin hyvä viinivuosi. Nämä punaviinit eivät edes ole vielä markkinoilla,joten saimme ennakkoon maistella näitä erittäin kovatasoisia viinejä.    Minulla on kuulemma hyvä "viininenä" ,sanoi Irene.    
   Jossain vaiheessa meitä alkoi hieman huolestuttaa se,että maistelimme näitä viinejä lähes tyhjään vatsaan,joten kun erään viinitilan pisteessä näimme mukavan nurkkauksen ,ja pöydän juusto-ja keksitarjottiminin,pysähdyimmekin sinne. Juustot maistuivat.
   Pian ilmestyikin Tabor Wineryn esittelijä,mukanaan pullot viinitilan uutta kuohuviiniä.   Heidän kuohuviininsä oli aivan uusi aluevaltaus,eikä sitäkään vielä ole markkinoilla.Sitä oli sekä punaisena että valkoisena,ja valkoinen oli erinomainen. Viinin nimi "562" tulee siitä,että Taabor-vuoren korkein kohta on sen korkuinen. Miellyttävä esittelijä kertoi meille viinitarhasta sekä heidän viineistään.
               Pian ilmestyi myös viinitarhan toimitusjohtaja jakelemaan meille lisää tietoa.
Vaikka olimme juuri syöneet juustoja ja keksejä (kuohuviinin kanssa..) niin olimme edelleenkin hieman nälkäisiä,joten Jacobs Dairyn piste tuli sopivasti vastaan.Juustola on perustettu vuonna 1936 ja nykyistä juustolaa johtavat perustajien lapsenlapset. Heidän lampaan-ja vuohenjuustonsa ovat ihania!
Taisivat perheen tytöt olla kaikki siellä auttamassa, myös tuo pikkuinen tuolla kuvassa.....
Otimme yhdessä juustotarjottimen,jota sai ostaa aika edulliseen hintaa. Minua miellytti se,että tarjotin oli puusta tehty,samoin kuin haarukatkin. 
Pienen viinitilan ei hullumpi Fumé Blanc
Galil Wineryn Yiron-viini kaksoismagnum-pullossa (3 litraa)
Illalla alkoi olla jo runsaasti väkeä paikalla ja 6  tunnin kiertely alkoi tuntua. Paljon viinejä tuli maisteltua,mutta juustot pitivät huolen siitä,etteivät ne nousseet liikaa päähän. 4 uuden viinilasillisen (kaikki eivät viitsineet ottaa saamaansa viinilasia kotiin) kanssa tulin tyytyväisenä kotiin.Sain messuilta paljon tietoa viineistä,joten taidan nyt tietää,mitä tarjota tarpeen tullessa.

21 kommenttia:

 1. Kuulostaa hauskalta! Mina olisin tuollaisesta tapahtumasta palannut kotiin ihan tillin tallin. Hyva kun oli juustojakin tarjolla. Mika minua harmittaa viineissa taalla, on se etta ravintolassakin "talon viini" jos sita nyt on yleensa, maksaa aika paljon. Esim Slovenisaas kavi niin etta minun juomani kaksi(!) lasillista viinia oli halvempaa kuni mieheni kola. Ja tama ei tarkoita sita, etta kola olisi ollut kallista!

  VastaaPoista
 2. Anu:oli tosi hauska juttu,en kyllä koskaan ennen ole 6 tuntia viinimessuilla viettänyt.Ei tullut kankkustakaan,kun tiesin ajoissa lopettaa sen maistelemisen.Olenkin välillä ihmetellyt miksi sitä "talon viiniä" aina tyrkytetään. Tuolla oli eilen kyllä niin monta hyvää viiniä,että voi että! Ohoh,olipa Sloveniassa viini halpaa! Oliko se hyvääkin?

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa erittäin huolellisesti järjestetyltä tapahtumalta. Asiantuntijat asialla. Hiukan huolestuneena luin raporttiasi ja mietin ettet(te) kai vahingossa juo liikaa. Minullekin tuli tunne että alan juopua pelkästä myötäelämisestä :D

  VastaaPoista
 4. Tuolla olisi ollut mukavaa olla mukana, vaikka en olekaan mikaan viiniasiantuntija ja juon hirvean harvoin mitaan viineja. Granaattiomenaviini kuulosti jannittavalta. Sita voisi maistaa.

  VastaaPoista
 5. skål! du ser fin ut på bilden...
  ska vi träffas någon gång nästa vecka? den här veckan har varit så intensiv, därför har jag inte hört av mig än.
  kram

  VastaaPoista
 6. Rita:erittäin hyvin olikin järjestetty tuo juttu.Mimillä olikin hieman kankkunen eilen aamulla,mutta minun kroppani ilmoitti että nyt stop! Mutta viinit olivat kyllä hyviä tuolla!

  Tuula:en minäkään kauhean usein viinejä juo,vaikka täällä onkin erinomaiset paikalliset viinit. Mutta ateria ystävien kanssa vaatii kyllä viininkin.

  Sara:tack:-)Nästä vecka någondag skulle passa bra! Kram och försök litet vila också bland all intensivitet.

  VastaaPoista
 7. Olipas erinomainen selostus erinomaisesta tilaisuudesta. Viininmaistajaiset ovat maistajaisia, ei juomajaisia ja hyvà viini on aina hyvà viini. Minà kyllà kannatan aina paikallista viinià, jos ruoka on ns làhiruokaa, koska silloin kaikki 'aromit' ovat 'samasta maasta' ja sopivat siis yhten. Tàytyypàs tutkia Alkon listat sitten joulun aikaan.

  VastaaPoista
 8. Lissu:Koko tapahtuma oli erittäin kiinnostava.Tuolla oli niin paljon maisteltavaa mutta tiesin sen etukäteen joten monta vain maistoin hiukan ja kaadoin loput ämpäriin,muuten olisi ollut pää aika sekava. Täällä paikalliset viinit ovat tosi hyviä,joten lähinnä niitä tuleekin ostettua,samoin juustoa.Mimi sanoi,että kun syö rasvaista juustoa,niin se viini ei niin pahasti vaikuta,vaikka joiskin sitä aika paljon.

  VastaaPoista
 9. Hieno raportti aina kiinnostavasta aiheesta! Olisinpa ollut paikalla.. Kävin myös kurkkaamassa blogiystäviesi sivuja ja kieltämättä ovat upeita. Siellä taisit sinäkin vilahtaa ;)

  VastaaPoista
 10. Ai että, ihan tunsin juustojen ja viinien maun suussa. Tuolla olisin myös viihtynyt 6 tuntia, mutta kuten ensimmäisessä kommentissa oli: minäkin olisin varmaan ihan tillin tallin astunut messuilta ulos ;D

  VastaaPoista
 11. Kiitos,kun otit mukaan viinimessuille.Alkoi tekemaan mieli juustoa.En ole ostanut aikoihin.

  VastaaPoista
 12. Okriina;joo,siellä minäkin kameran takana vilahdan Mimin blogissa:D Heillä onkin hienot blogit,ja tapahtuma oli tosi hyvä,6 tuntia meni kuin hupsis vaan siinä viinejä maistellessa..

  Sooloilija:Ne juustot ja viinit olivat kyllä hyvä yhdistelmä:D Yritin maistella mahdollisimman monta viiniä,mutta kaadoin aika monesta ämpäriin maistamisen jälkeen,jotta en olisi tillin tallin.Enkä ollutkaan sitten;D

  Sateenkaari:Nuo juustot tuolla olivat tosi hyviä:-)Lampaan-ja vuohenjuustot ovat kyllä hyviä!

  VastaaPoista
 13. Kivasti kerrottu viinitapahtumasta. Juustojen kuvia katsellessa jo vesi herahti kielelle.
  Olipa mukavaa, että olitte ystävykset yhdessä liikkeellä, jos olisi tullut liikaa maisteltua viinejä, niin olisitte toinen toistanne tukien päässet kotiin. :))
  No, tämä oli vitsi.
  Hieno tapahtuma tuntui olevan ja paljon hyvää tietoakin siellä jaettiin. Täytyykin kertoa taatalle, että Alkokin myy israelilaista viiniä.

  VastaaPoista
 14. Olipa kiva viinipostaus :-) minä olen viinien ystävä ja miehen kanssa käväisimme pari viikkoa sitten Helsingin viimimessuilla ( erittäin pienillä, oli yhdistelmämessut ).
  En ole mikään asiantuntija, mutta omaan suuhuni passaa raikkaat ja hedelmäiset chardonnayt. Malbec on se number uno pihviviini :-)

  Kiva kun annoit vinkkejä noista Israelista viineistä, pitääpä käydä Alkosta tiedustelemassa.

  VastaaPoista
 15. Kylla ne Slovenian viinit olivat oikein hyvia! Ei nyt mitaan vuosisadan parhaita, mutta siis ihan kelvollisia ja mukavia juotavaksi.

  VastaaPoista
 16. Unelma:Tuo juustotiski oli tosi houkuttelevan ja kauniin näköinen ja ne juustot,joista monet ihan käsityötä,herkullisia.Hyvä olikin,että olimme siellä kaveriporukalla,yksin en olisi tuolla noin kauan viihtynyt.Hauskaa oli!

  Satu:kiva että tykkäsit.Huomasinkin että kirjamessujen yhteydessä oli myös viinimessut.Täällä on yleensä niin,että maksetaan sisäänpääsy ja saadaan oma lasi,jonka kanssa sitten kierrellään ja maistellaan,joten tulee todella edulliseksi.Näihin messuille pääsimme ilmaiseksi,ja maistoimme tosi monta viiniä.Minäkin pidän juuri tuollaisista Chardonney-viineistä,joita kuvailit.

  VastaaPoista
 17. Anu:kiva kuulla että sieltäkin ihan kelpoja viinejä löytyy..

  VastaaPoista
 18. Jael, tulla minäkin olisin halunnut olla. Olen suuri Chabliksen ystävä,mutta se on yleensä kesäaikaista iloa ja nautintoa. Silti: Olen aina utelias uusille valkkarilöydöille.

  Punaviinissä aina vain jotain samaa tuttua ranskalaista, joka sopii niin juustoihin kuin lihaan, mutta tänä viikonloppuna onkin sitten vähän antavampaa ja hintavampaa toscanalaista punkkua, sillä onhan Isänpäivä.

  Nuo juustot näyttivät niin herkullisilta♥

  Jotenkin siisti ja hyvin järjestetyn näköinen meno. En näe niitä kauheita jonoja, joita täällä on viinimessujen yhteydessä...

  VastaaPoista
 19. Leena;Nuo olivat tosi hyvät messut. Vaikka kauheasti lopussa oli ihmisiä niin ei pahemmmin jonoja syntynyt,mutta nuo olivatkin ammattilaisille tarkoitetut messut,eli oli alan ihmisiä ja vähemmän muuten vaan viineistä kiinnostuneita. Nuo juustot olivat kyllä ihan mahtavan hyviä! Ja niin kyllä olivat viinitkin,maistoin monia,enemmän valkoisia kuin punaisia ,mutten maistanut yhtäkään joka olisi ollut paha.Tanniiniset viinit esimerkiksi eivät minulle lainkaan sovi,saan niistä päänsärkyä.

  VastaaPoista
 20. Aivan ihana kuvaus ja ihania kuvia! Olisipa voinut olla mukana maistelemassa. Jos pitäisi yksi juoma valita alkoholin joukosta (mikä ei ole vaikeaa..) niin se olisi punaviini. Todella hienoja tapahtumia siellä. Pitää ajoittaa seuraava Israelin matka tuollaiselle ajankohdalle, tosin sinne ei tainnut ihan kuka vaan päästä..? Kiitos kuitenkin kattavasta postauksesta ;)

  VastaaPoista
 21. Angel;Tel Avivissa on joka toinen vuosi (eli ensi vuonna taas)suuret viinimessut,jotka myös ovat auki tavalliselle yleisölle.Nämä taas olivat ammattilaisille.Sama systeemi,maksetaan sisäänpääsymaksu,joka yleensä ei ole erityisen korkea,sillä saa lasin,jonka sitten saa täyttää,,,

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...