keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Merellinen illallinen

Eilen illalla sain illallisvieraikseni suomalaisen E:n ja hänen täkäläisen miesystävänsä. Olinkin jo jonkun aikaa suunnitellut merellistä illallista ja eilen se sitten toteutui,ja mukavaa oli.Vieraanikin näyttivät pitävän illan antimista.
Illan pääruoat olivat sardiinit,katkaravut sekä baby kalmarit. Tuoreita sardiineja en ollut koskaan aikaisemmin valmistanut;sardiinien syönti oli tähän saakka jäänyt purkkiasteelle. Sardiinihan on rasvainen kala,joka sisältää runsaasti Omega-3-happoja,joten kun sitä kerran tuoreena saa,niin voisin tehdä näitä useamminkin. Sardiineja varten pitää torille mennä aikaisin aamulla,sillä  puoleen päivään mennessä ne ovat jo loppuneet. Ollessani kalakaupassa paikalle tuli nuori mies,joka kehui edellisenä päivänä ostamiaan sardiineja,ja miten hän oli valmistanut ne niin,että ihmiset olivat nuolleet sormiaan! Joten oli pakko kysellä miten hän oli ne valmistanut,ja teinkin ne sitten soveltaen hänen ohjettaa:hän tosin uppopaistoi sardiinit ja lisäsi seokseen myös leivänmuruja,minä taas tein sardiinit uunissa.
Sardiinit saivat päälleen vihreän hunnun,joka syntyi näin:
  • kimppu tuoretta persiljaa
  • kimppu tuoretta korianteria
  • 3 palaa säilöttyä sitruunaa
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2 tl savupaprikaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • suolaa,mustapippuria
Ainekset kaadoin tehosekoittimeen,ja sieltä suoraan uuniastiaan ladottujen sardiinien päälle. Sardiinit kypsyivät 180 C  noin tunnin,ja olivat todella herkullisia! Kastike antoi aivan ihanan maun,ja sopii varmaankin muillekin kaloille. Huomasimme,että sardiinien selkäranka pysyi aika kovana pitkänkin uunissa olon jälkeen,mutta kalan liha oli niin pehmentynyttä,että irtosi ruodoista helposti. 
Keittona oli kurpitsakeitto thaimaalaisella vivahteella.
Kurpitsana käytin talvikurpitsaa eli butternut kurpitsaa,joka on ehdottomasti kurpitsasuosikkini. Keiton tein näin:ensin paahdoin  1 kurpitsan puolikkaat uunissa,kunnes ne olivat pehmenneet.Kaavin hedelmälihan pois kuorista. Silppusin 1 ison sipulin,ja ruskistin sitä jonkun aikaa oliiviöljyssä,johon lisäsin 1 tl punaista thaimaalaista currytahnaa. Ruskistin sipuli-currytahna seosta jonkin aikaa,jonka jälkeen lisäsin kurpitsasoseen,ja ruskistin vielä muutaman minuutin,jonka jälkeen lisäsin joukkoon ½ litraa kookosmaitoa ja jonkun verran vettä. Kookosmaidon olin puristanut rikkomastani kookospähkinän hedelmälihasta,mutta valmis kookosmaito käy tässä myös hyvin. Lisäsin joukkoon vielä suolaa,ja ruokalusikallisen vehnätöntä Tamari-soijakastiketta.Keitto oli tosi hyvää!

Salaattien joukossa oli aasialainen kurkku-merileväsalaatti,johon tuli kurkkua (käytin spiraalileikkuria) wakame+merilevää,punasipulia,inkivääriä,valkosipulia.,soijakastiketta,riisietikkaa,makeaa chilikastiketta,seesamiöljyä ja päälle seesaminsiemeniä.
Tein myös kuvassa oikeassa alanurkassa näkyvää paprika-pinaattisalaattia,josta pidettiin paljon. Ohjeen otin täkäläisestä kokkiohjelmasta. Tein sen näin:
  • 2 paprikaa suikaloituna
  • pari sataa grammaa pinaattia,suikaloituna
  • pari palaa säilöttyä sitruunaa
  • suolaa,pippuria
  • oliiviöljyä
Paista oliiviöljyssä suikaloituja paprikoita,kunnes ne pehmenevät,Lisää pinaatti,sekoita paprikoiden kanssa,ja lisää hienoksi silputtu säilötty sitruuna,sekä suolaa ja pippuria. Paista muutama minuutti.On hyvää sekä kylmänä että lämpimänä. Tarjolla oli myös vihannessalaattia,sekä uunissa paahdettuja vihanneksia (kukkakaalia,bataattia,paprikaa sipulia, oliiviöljyä,balsamietikkaa,suolaa,pippuria)

Lopussa valmistin myös katkarapuja sekä kalmaria,joita ei voinut etukäteen valmistaa,mutta puhdistin ne ostettuani. Katkarapuina oli tiikerikatkarapuja.Tiikerikatkarapuja on  pääasiassa Aasian puolella,mutta Suezin kanaalin kautta niitä on myös päässyt Välimereen,jonka ansiosta pystyin ostamaan aivan tuoreita,juuri medestä pyydettyjä katkarapuja.Tiikerikatkaravuthan ovat suurin katkarapulajike,ja nämä ostamani katkaravut olivat hyvin nuoria,minkä huomaa siitä,että kuoret ovat aika pehmeät,ja irtoavat helposti.Paitsi kuoret,tuoreista katkaravuista on hyvä poistaa myös tumma suoli,joka näkyy yleensä selässä tummana juovana. Katkaravun selkään tehdään veitsellä pieni viilto,jonka jälkeen suoli vedetään ulos,se on sellainen tumma nauha.Jos sen jättää jäljelle,se ei varsinaisesti vaikuta ravun makuun,mutta kun ajattelee,että suolessa on pohjamutaa, tuntuu mielekkäältä poistaa se. Kalmarit olivat vauvakalmareita,mikä tarkoittaa,että niiden liha on ihanan pehmeää eikä mitenkään kumimaista,kuten pakastetut kalmarinrenkaat usein ovat.


Puhdistetut ja tarkoin talouspaperilla kuivatut katkaravut tein näin: silppusin runsaasti persiljaa ja valkosipulia,ja paahdoin hetken pannulla oliiviöljyssä,jonka jälkeen lisäsin katkaravut.Ravut olivat pannussa,kunnes kummatkin puolet olivat muuttuneet vaaleanpunaisiksi.Nami!Kuoret muuten eivät menneet hukkaan,sillä keitin niistä liemen,josta tulee pohja keitolle.

Vauvakalmarit (baby calamari) olin puhdistamisen jälkeen leikannut renkaiksi,ja lisäsin joukkoon muutaman ruokalusikallisen oliiviöljyä.Kaadoin kalmarinrenkaat kuumalle pannulle,johon lisäsin kuivurissa osittain kuivaamian kirsikkatomaatteja,sekä oreganoa. Tomaateista irtosi nestettä,josta yhdessä oliiviöljyn ,oreganon,valkosipulin,suolan ja mustapippurin kanssa muodostui ihana kastike. Tämä oli mielettömän hyvää! Jälkiruokana oli gluteenitonta appelsiinista kookos-tattarikakkua,jota tein tämän reseptin mukaan.
Merellisistä antimista vielä sen verran,että muutama viikko sitten kävin E:n kanssa lounaalla Goocha-ravintolassa, jossa söin taivaallisen hyvän salaatin,jossa oli  pinnalta paahdettua tuoretta tonnikalaa.
 E taas söi voissa ja valkoviinissä kypsytettyjä äyriäisiä,joka sekin on ihanan herkullinen annos.

23 kommenttia:

  1. Paljon ihania herkkuja Yaelian!

    Varsinkin tuo tonnikala salaatin kanssa nayttaa herkulliselta. Olen ostanut taalla pakastettua tonnikalaa ja se on kylla taivaallista.

    VastaaPoista
  2. Voi hyvànen aika, kun tuli nàlkà! Eka kertaa jouluàhkyn jàlkeen. Mità ovat sàilòtyt sitruunat ja savupaprikat? Voiko niità itse valmistaa, sillà en usko moisia lòytyvàn tààltà keskeltà Suomea? Vai mistàs minà tiedàn, lòysinhàn minà tuota tahinitahnaakin.

    VastaaPoista
  3. Tuula:oli kyllä herkullinen illallinen! Tuore tonnikala on ihanaa,pakastettunakin hyvää,mutta tuoreena taivaallisen hyvää.Hirveän kallista vaan,joten sitä ei tule ostettua,mutta tuossa ravintolassa voi sitä joskus syödä.

    Lissu;D Tuossa sardiiniohjeen kohdalla on linkki suomenkieliseen ohjeeseen,jossa ohje siis säilöyttyihin sitruunoihin.En ole itse laittanut..ostan torilta. Mutta ohjeen mukaan ei mikään vaikea laitettava. Savupaprikaa taas ostan maustekaupasta,ja Helsinissä ostin sitä Punnitse&Säästä-kaupasta.Joten ehkä teiltäkin löytyy sellaisesta paikasta missä hyvät maustevalikoimat.Tuossa ohjeessa varmaankin käy myös tavallinen paprikajauhe hyvin.

    VastaaPoista
  4. Voi, miten herkullinen menu! Olisi mukava joskus kokeilla tuoreita sardiineja, mutta eipä täältä tahdo saada sitä kuin purkissa.

    VastaaPoista
  5. Söin juuri lounasta ja silti tuli vesi kielelle :D Ihanat tarjoilut!

    VastaaPoista
  6. Kmsu:herkullista oli. Tuoreet sardiinit olivat tosi hyviä,mutta kuten tuolla mainitsin,niin oli pakko poistaa selkäranka ruotoineen,se oli liian kova syötäväksi.Seuraavan kerran pitää tehdä fileet näköjään.Eilen mietittiinkin onko purkkisardiineista otettu ruodot pois vai ovatko ne vain pehmentyneet jollakin tavoin;D

    Rita:kiitos:-)

    VastaaPoista
  7. Nyt menin ihan sanattomaksi! Tai en oikeastaan: sen vaan sanon, että olisin todellakin halunnut olla toinen vieraistasi! :-) Tässä tuli montakin ohjetta, joita tulen kokeilemaan ihan varmasti, niin herkulliselta nuo kuulostavat ja näyttävät. Aivan ihana myös tuo menukortti!

    Minäkään en ole koskaan laittanut tuoreita sardiineja ja purkkisellaisetkin ovat jääneet vähän vieraiksi. Mitä veikkaat, uskaltaisiko tuota vihreähuntuista kalaruokaa kokeilla silakalla?

    VastaaPoista
  8. Hippu:oliskin kiva saada sut ruokavieraaksi,harmi että asut niin kaukana....
    Menukortti löytyi ihan googlaamalla,ja kuvankäsittelyohjelmalla poistin pari riviä,ja laitoin omat tilalle. Miksei tuota vihreää kastiketta voisi kokeilla silakoihinkin.Ajattelin kokeilla sitä ensi kerralla jonkun suuren kalan kanssa,siitä tuli nimittäin tosi hyvää. Sardiinit olivat tosi hyviä,mutta ne ruodot ja selkäranka ovat tosi kovia.Ensi kerralla varmaan poistan selkärangan ennenkuin laitan uuniin.

    VastaaPoista
  9. Mmm... näyttää ja kuulostaa herkulliselta!

    VastaaPoista
  10. Nam,mita herkkuja.
    Mina teen ruokaa usein tuoreista sardiineista.Yleensa paistan ne leivitettyna,mutta teen myös uunissa.Tuo kastikkeesi on kokeilemisen arvoinen.

    VastaaPoista
  11. Mahtavia herkkuja! Oon niin heikkona meren antimiin! Namskis! Ja kurpitsakeitto kuulostaa tosi ihanalta kans :)

    VastaaPoista
  12. Olipas kiva että olit ajatellut meitä - tuntui tosi kivalle :).

    Herkkusi ovat aivan upeita! etenkin tuore kalmari ja tiikerikatkaravut. Voikohan niihin koskaan kyllästyä?

    Myös kurkku-merileväsalaatti vaikuttaa eritysien herkulliselta!

    VastaaPoista
  13. Lumo:herkullista oli:-)

    Sateenkaari:Siellä teilläpäin onkin myös paljon sardiineja tuoreena.Kun vain saisi ne kovat ruodot pois....Mutta sardiinit muuten olivat tosi herkullisia!

    Katja:minäkin pidän hurjasti meren antimista;vähän liian harvoin tosin tulee niitä nautittua,vaikka täällä saa kivasti kaikkea.Chilitahna antoi kivan makuvivahteen kurpitsakeitolle:-)

    Merituuli:jeps,ajattelin,että teillä silloin Venetsiassa myös oli meren herkut hyvin saatavilla;D
    Eihän tuollaisiin raaka-aineisiin voi koskaan kyllästyä;D

    VastaaPoista
  14. Minä haudutan sardiineja tai silakoita KOLME tuntia kannellisessa savikulhossa uunissa, niin selkäruotokin katoaa. Käytän semmoista tomaaattimurskaa, jossa valkosipulia etc.

    Tämä on nyt juuri sellainen pöytä, jonka menuu on minulle ykkönen. Hyvä ettei Reima jo sinne lentänyt, kun näki kuvat.


    Meillä oli joulu/hääpäivänämme mm. katkarapusalaattia kera patongin ja juomana samppnaja. Sama yksinkertianen menuu on uutena vuotena.

    Mikä loistojuttu, että voimme jakaa kiinnostuksen mereneläviin ja sieniin!

    Saatan tulla tähän kommentoimaan huomenna lisää. Nyt olen puhki, mutta selviän - kaikesta.

    Tulen katsomaan kaiken tarkasti!

    VastaaPoista
  15. Leena;tuodaanko teillepäin tuoreita sardiineja`?Luulin,että niitä oli Suomessa vaikea saada,mutta saatan olla väärässä.AIka pitkä hautumisaika ,mutta varmaankin pehmentää ne ruodot.Mulla onkin savipata jossain kaapissa....Minäkin rakastan mereneläviä,ei kauhean usein tule niitä nautittua,mutta nyt kun taas pääsin makuun....etenkin kalmari oli ihanaa! Teillä olikin oikein ihana hääpäivämenu! Toivottavasti ehdit levätä,Leena..

    VastaaPoista
  16. Siis vastasin ihan hullusti, yritän nyt uudelleen, vaikka kummipoika, 6 vee, saapuu ihan kohta. Siis en tiedä, vaikka olen meren rannalla asunut 25 vuotta, saako tuoreita sardiineja, monta muuta herkkua kylläkin kuten kampelaa,síikaa, lohta, madetta ja siis sitten niitä silakoita, joista minä teen tomaattisardiiniherkkua savipadassa kannen alla. Olen tehnyt tätä jopa meriahvenista, ja saattaa olla, että silakat tulevat pienemmällä ajalla, mutta ahvenet vaativat jo pitkän ajan. Ahvenhan on tosi herkullinen kala, jota jotkut väistävät juuri sen ruotoisuuden takia. Sveitsiläiset ostavat suuren osan Suomen ahvenista.

    Edellä mainittu ruoka ei ole enää ollut meillä niin suosittu, koska intoilen nyt kuhan ja sieninen kera. Laitan uutena vuotena uunikuhaa suppilovahromuhennoksella, koska sain yllättäen kuivattuja suppiksia ystävältäni. Sen lisäksi meillä on kyllä myös katkarapusalaattia, johon teen tzazikikastikkeen ja valmsitan uunissa puolivalmiista patongista kuin tuoretta leipää siihen mukaan. Ja homejuustoja sekä rypäleitä. Nämä kaikki eivät samalla aterialla;-)

    Sardiini sinänsä on herkullista ja ostamme sitä joskus purkin tai kaksi ihan silleen vaikka syötävksi ja Olgakin tykkää jos saa sen öljyssä. Olgalle on uudeksi vuodeksi uunissa valmistettu merilohen pyrstö, jonka voitelen kevyesti ensin kyltarypsilevitteellä ja heikkivainaan hyppyselllinen vain suolaa. Paljon omegoita!

    Nuo pikkukalmarit voivatkin olla herkkua, mutta isot ovat useinkin puisevia.

    Tuo paprikasalaatti vaikutti herkulliselta.

    Olethan huomannut, että katkaravut pitää kypsentää nopeasti, muuten tuelvat sitkeiksi. Kun teen Leenan kalasoppaa keitän ensin lohen ja siian ruodoista kirkkaan liemen. Siinä limessä on mukana pippurieta, laakerinlehteä etc. sitten siilaan sen. Sen jälkeen pieneksi pilkottuja perunoita ja pieneksi hakattua sipulia kiehumaan ja vähitellen sitten lisään pieniä kirsikkatomaatin lohkoja, valkoviiniä, tilliä etc. melkein lopuksi siikafileet ja simpukat ja ihan lopuksi vasta katkaravut. Eräs ranskalainen liikemies söi sitä KOLME lautasellista! En ikinä laita kermaa tai maitoa joukkoon ja en pysty itse syömään valkoista kalasoppaa.

    Kysyitkö jotain...tulen kohta takaisin...

    VastaaPoista
  17. Kakku meinas palaa uuniin...

    Siis Reima kuolas eilen tuota sun tonnikalaas ja hän syö sitä aina kun mahdollista. Minä en välitä, kun se ei niinku näytä kalalta vaan pihviltä...;-)

    Kaikkein parasta on raaka kala ja sitähän me jouluna syötiin oikein urakalla. Merille ei ole joulua ilman graavia merisiikaa ja sama kyllä mullakin. Reimalle kelpaa lohikin.

    Nukun nyt aika pitkiä öitä, mutta muuten...aika tohinaa.

    Mukavaa vuoden vaihtumista sinulle, Jael♥

    VastaaPoista
  18. Leena:sardiinit ovat enemmän lämpimien aluieiden kaloja,joten ihan siellä teilläpäin ei taida olla,paitsi purkissa. Hyvä kala onkin purkissa,ja mietin,miten ne ruodot on saatu niin pehmeäksi niissä purkeissa. Mutta sardiinilla on paljon kovemmat ruodot kuin silakalla,joten ei ihan siihen voi verrata,vaikka samaa näköä onkin. Sardiinihan on sillin sukulainen,rasvainen kala.Ahven on niin herkullinen kala,että voin ihan unohtaa ne ruodot,,,,Ihanalta kuulostaa tuo uuden vuoden menusi,kuhaa ja sieniä,nami!Nautinnollista uuden vuoden ateriaa! Ihanaa,että Olgakin saa herkkuja:-)
    Kalmari on tosi hyvää,kun se on oikein tuoretta.Pakastamisen jälkeen siitä tulee kumimaista,pehmeys on poissa. Olisi kiva laittaa sinulle tällainen ateria;D Tiedän,että katkarapuja ei saa pitkään kypsyttää,mutta siinäkin on eronsa,eli jos ostaa ne vaaleanpunaisina eli keitettynä tai raakana,kuten minä,jolloin kypsytysaika voi olla vähän pidempi. Kypsytin noita molemmilta puolin vain kunnes olivat muuttuneet harmaista vaaleanpunaisiksi.Oli tosi hyvää! Kalasoppasi kuulostaa ihanalta ,minäkään en pidä valkoisista kalakeitoista,ja esim.kesäkeitto vieläkin aiheuttaa yök-muistoja...Mitäs kakkua laitoit? Raaka kala onkin ihanaa! Norjalainen tuore lohi on täällä niin tyyristä,että vain harvoin tulee graavilohta laitettua.Mutta sitten Suomessa taas syön...Tuore tonnikala,kuten tuossa salaatissa, on kyllä ihanaa herkkua,joten ei ihme,että Reima kuolasi;D'
    Hyviä Uuden Vuoden toivotuksia sinullekin!

    VastaaPoista
  19. Ihanat pidot teillä!! :) Tuota kurpitsakeittoa voisi tehdä melkeen heti, kun satuin nimittäin tuomaan nyt Suomesta mukanani juuri tuota punaista thaimaalaista currytahnaa! :) Tai niin, pitää ensin odottaa, että saan matkalaukkuni kotiin, kun se on vielä jossain Rooman lentokentällä odottamassa kuljetusta tänne meille...Oikein mukavaa uuttavuotta sinne!! :)

    VastaaPoista
  20. Italiansalaatti:oli herkulliset pidot:-) Currytahna antoi keitolle tosi kivan makuvivahteen,pidän pikantista mausta. Minkä tahansa merkkinen currytahna käy tuohon,laitoin tuon vinkin havainnolistamaan.Toivottavasti matkalaukku on jo ennättänyt tulla!
    Ja oikein hyvää Uutta Vuotta!

    VastaaPoista
  21. Jael, tein tiikerikakkua, kuten aina;-)

    Hei, muistathan sitten, että on olemassa vielä muikut. Niitä nautimme suvisin Savonlinnassa. Ne syömme paistettuina, ne ihanat pikkumuikut ja syödään päineen kaikkineen. Herkkua!

    Jael, nyt loppu sitten kakun paistot. Olen kolme kuukautta ilman yhtään sokerin ripausta. Koska olen intohimoinen teenjuoja, pitää ostaa pikana hunajaa taloon.

    Kun hullu huhtikuu on alkava, olen minä voittava ja mahdun helposti kaikkiin kotelomekkoihini!

    Teen kyllä lähiaikoina terveyskirjoja, joissa dieetti perustu tuohon hiilihydraattien välttämiseen, mutta se ei ole mun juttu. Vältän vain vaaleaa leipää, mutta syön ehdottomasti ruishapankorppuja. Yhdestä blogista just luin, että vierotusoireet ovat sokerista luopuessa yhtä kovat kuin alkoholistilla luopuessa viinasta. Luvataan unettomuutta, kiukkua, päänsärkyä, vapinaa...mutta se kaikki on ohi viimeistään viikossa.

    Sain kerran näin itseni kolmessa kuukaudessa mahtumaan kaksi numeroa omaa kokoani pienempään iltapukuun.

    On aika toimia!

    VastaaPoista
  22. Leena:muikkuja söin kesällä Mikkelissä,ja voi että ne olivat hyviä! Onnea sokerittomalle kuurille !Minähän olen vältellyt sokeria elokuusta lähtien,mutta pari kertaa olen sortunut tekemään suklaata....pahoin seurauksin...Leipää en ole syönyt elokuusta lähtien myöskään,paitsi hapankorppuja ja ruisnäkkileipää,. Mulle ei tullut minkäänlaisia vieroitusoireita,johtuen varmaan siitäkin,että jo aika monen vuoden ajan olen välttänyt valkoista sokeria.

    VastaaPoista
  23. Hei!

    Aivan ihana blogi!

    Tietääkö kukaan, saako Suomesta mistään sardiinia muuta kuin säilykkeenä?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...