torstai 6. tammikuuta 2011

Kurpitsacarpaccio uudella laitteella ja lounas uudessa ravintolassa

Kurpitsacarpaccio
Onnistuin vihdoinkin valmistamaan oikein ohuita viipaleita kurpitsasta carpacciota varten!Kurpitsa (ja myös punajuuri-)carpaccioon ihastuin viime vuonna Tel Avivin Carpaccio-baarissa, ja sen jälkeen olenkin käynyt siellä muutamia kertoja syömässä,ja vihannescarpacciot ovat aina maistuneet tosi hyviltä siellä. Siitä innostuneena ostinkin  viime vuonna hyvälaatuisen mandoliinileikkurin,jolla kuitenkaan en onnistunut melkein läpinäkyvän ohuita viipaleita leikkaamaan,vaikka se  muuten on hyvä laite.

Torilla käydessäni näin tuossa vasemmalla olevan laitteen esittelyn,ja jäin sitä katsomaan,sillä olen jo onnistunut rikkomaan yhden samantapaisen laitteen.Nyt selvisikin sitten miksi....Laitetta ei pitäisi painaa loppupäästä vaan keskeltä,eikä kauhealla voimalla,kuten minä tein yrittäessäni kuutioida kyssäkaalia.Laitteessa oli ruudukko-osien lisäksi myös viipalointiosa,ja kun esittelijä näytti,miten ohuita kurkkupaloja sillä tuli,ostin laitteen.  Muutenkin tähän laitteeseen oli paljon helpompi asentaa eri osat kuin siihen rikkomaani laitteeseen.10 euron hintakaan ei kauhean paha ollut,ja lisäksi tuli vielä sellainen sitruunaan laitettava juttu,josta mehu puristetaan ulos,sekä kurkun/kesäkurpitsan keskiosan poistaja.
Käytin tähän tuossa kuvassa näkyvää suuresta kurpitsasta leikattua palasta,koska sitä sattui olemaan kaapissa ,mutta yleensä käytän talvikurpitsaa (butternut pumpkin),joka on tätä kurpitsaa makeampi. Leikkurilla tuli kivasti neliönmuotoisia palasia,koska olin leikannut kurpitsapalan juuri sen muotoiseksi.Oma carpaccioni oli hieman erilainen kuin ravintolan vastaava carpaccio

Kurpitsacarpaccio
  • kurpitsaa
  • ruohosipulia
  • lampaanmaitofetaa
  • ruohosipulia
  • taatelivinaigrette (oliiviöljyä, balsamietikkaa,taatelisiirappia,suolaa,mustapippuria)


Viime päivinä on satanut,ja yrttikimput vaikuttavat ehkä sen vuoksi tavallista suuremmilta ja rehevimmiltä.









Torilta poispäin kävellessä huomasin uuden ravintolan,jonka paikalla oli aikaisemmin viinikauppa/baari,joka näköjään ei menestynyt. Torille ja sen sivukaduille ilmestyy jatkuvasti uusia ravintoloita,ja ei ihme,sillä kaikki hyvät raaka-aineet ovat vieressä,mikä varmaankin houkuttelee ravintoloitsijoita.
Hetken mielijohteesta päätin lounastaa uudessa ravintolassa (Rambam 16). Paikka näytti mukavalta ja viehätyin tuosta seinällä olevasta kuvasuurennuksesta,jossa näkyy vieressä oleva talo.
Ravintolassa on avajaisviikkojen johdosta hyvä lounastarjous,johon kuuluu alkupala,pääruoka sekä lasillinen viiniä. Heti aluksi pöytään tuotiin ravintolan omaa täysjyvä-pähkinäleipää ja voita. Koska karppailen,maistoin vain pienen palan leipää,ja se oli todella hyvää.
Ikkunasta ulos katsellen näkyy vastapäätä olevan vanha,kaunis talo,joka odottaa mahdollista restauroijaa.

Alkuruoaksi valitsin pinaatilla ja juustolla täytetyn filotaikinarullan,jonka alla oli rucolaa vinaigretella,ja päällä savulohta. Karppailun vuoksi söin vain puolet filorullasta (joka oli mielettömän rapean hyvää)ja kaavin lopusta puolikkaasta pinaatin ja juuston ulos....Ihana annos! Ravintolassa oli ilokseni myös kankaiset lautasliinat,mitä harvemmin näkee tälläisessa reilun hinnoittelun ravintolassa.
Pääruoaksi valitsin kalmaria paahdettujen vihannesten ja munakoisokaviaarin kanssa.Annokseen olisi kuulunut myös peruna confit,mutta pyysin tarjoilijaa jättämään sen pois. Annos oli todella herkullinen,ja sellainen,jonka vuoksi voisin tuohon paikkaan mennä uudelleenkin:kalmari oli aivan nuorta vauvakalmaria,mikä takasi sen ,että rakenne oli herkullisen pehmeää,eikä sitkeää..Kastike oli myös todella maistuva.Kun ottaa huomioon,että koko ateria viinilaseineen maksoi hieman alle 10,5 euroa,oli se mielestäni hyvä diili.Paikassa oli paljon lihaisia annoksia ,mutta myös kalaisia annoksia,ja kasvissyöjätkin oli huomioitu parilla annoksella.

21 kommenttia:

  1. Huhuu... Telepaattinen olo; katselin juuri tänään kurpitsareseptejäni ja mietin mistä saisi kurpitsaa. Myös ajattelin munakoisoa :)

    Ihmeellinen laite. Hienoa että sinulla on sille oikeaa käyttöä. Useinhan ihmiset vain innostuvat uudesta mutta jättävät kohta kaappiin.

    Hyvä silmä sinilla, taas kuvasit meille kiinnostavaa arkkitehtuuria ja ravintolataidetta. Thank you for the tour!

    VastaaPoista
  2. Rita:no sun pitäisikin kokeilla kurpitsacarpacciota,mikä on todella hyvää,edellytyksenä tosin se,että kurpitsasta saa mahdollisimman ohueksi leikattuja viipaleita. Laite jää ahkeraan käyttöön,sillä omistin jo samantapaisen,mutta onnistuin rikkomaan sen. Tämä uusi onkin vanhaa parempi!
    Eipä kestä,ruokaa odotellessa oli kiva katsella tuota talovanhusta,joka niin kaipailee ehostusta.

    VastaaPoista
  3. Oo, oikein carpaccio-baari. Mielenkiintoista!

    Näyttää tosi hyvältä tuo sinun carpacciosi. Ei ole koskaan tullut mieleeni, että kurpitsastakin voisi tehdä carpacciota. Punajuuresta olen minäkin joskus tehnyt.

    Ai tuo olikin kuva, tuo ravintolan "ikkunasta näkyvä" rakennus. Jos et olisi sanonut, olisin kuvitellut sitä ihan oikeaksi näkymäksi. :-)

    VastaaPoista
  4. Herkullisen näköisiä annoksia tuossa uudessa ravintolassa! Ja kiitos taas kiinnostavasta ruokaohjeesta. Kurpitsa kuuluu ehdottamasti niihin raaka-aineisiin, jonka suhteen olen kokematon.

    VastaaPoista
  5. Punajuuricarpaccio onkin tosi hyvää;olen monta kertaa tehnyt.Ongelma vaan on ollut se,etten ole esim. mandoliinilaitteellani saanut otettua ihan tarpeeksi ohuita,sellaisia melkein läpinäkyviä siivuja.Nyt tällä simppelillä laitteella se onnistui! Jeps,se kuva seinällä on melkein kuin se talo olisi todellakin siinä..

    VastaaPoista
  6. Anne:Uusi ravintola oli miellyttävä kokemus,ja kokeilen varmankin uudelleen,koska hinta-laatusuhde oli loistava. Kurpitsasta saa tehtyä kaikkea hyvää,ja on raakanakin hyvää.

    VastaaPoista
  7. Voi että näytti herkulta nuo annokset - mitenköhän pystyit vastustelemaan noin hyvää leipää :P Mukavasti löytyi karpille ruokaa tuosta paikasta kumminkin.

    En ole tehnyt carpacciota mistään itse - miten lie saisi noin ohuita siivuja aikaan kun ei omaa mitään laitetta.. :D Ravintolassa tilaan kyllä useinkin.

    VastaaPoista
  8. Mausteinen Manteli:Tuossa ravintolassa oli tosi ihanaa ruokaa,ja hyvin pystyi karppikin siellä syömään,jos vähän varoi,niinkuin minä. Suurin osa ruuasta lihaisia,mutta muutakin on,ja kaikki kuulostaa tosi hyvältä.Leipä oli tosi hyvää,mutta onnistuin jotenkuten pysymään kovana;D Tuolla simppelillä laitteella sain aikaiseksi tosi ohkaset siivut:-)

    VastaaPoista
  9. Kiva laite! Kunnon leikkuri on kyllä ehdoton juttu, samoin terävä kokkiveitsi. Pelkästään leikkuutekniikalla saa aikaan ihmeitä ihan tavallisista kasviksista. Ja käy kyllä kateeksi paikallinen ravintolatarjonta, vaikken noita mereneläviä juuri syökään.

    VastaaPoista
  10. Okriina:Hieno viime vuonna ostamani mandoliini on tosi hyvä laite,mutta ei sillä kuitenkaan ihan ohuita siivuja saanut,kun taas tällä saa ihan ohuen ohuita siivuja. Kurpitsa nousee ihan eri sfääriin kun siivut ovat melkein läpinäkyvän ohuita. Jeps,ravintolatarjonta täällä on todella hyvä,myös mitä tulee raaka-ja vegaaniruokaan.

    VastaaPoista
  11. Ihanan näköisiä annoksia sekä oma tekemäsi että ravintolan.

    Mutta tuommoisen leikkurin haluan minäkin! Suomessa ne kylä maksaa triplasti ton verran :( Melkein jo ostin saman spiraalileikkurin kuin Okriinalla, mutta sitten aloin miettimään että kyllä kunnon mandoliini on mulle järkevämpi valinta. Tai molemmat :) No kumpikin on edelleen hankkimatta :(

    VastaaPoista
  12. Katja:kiitos,tuo kurpitsa on kyllä niin ihanan värinen,että mikä tahansa siitä tehty on kaunista. Tuo laite oli todella edullinen,täällä on erilaisia tuollaisia,ja hintahaitari niissä 10-25 euroa tai sinnepäin.Mutta tämä oli oikeasti parempi ja helppokäyttöisempi kuin aikaisempi melkein samanlainen. Mandoliini on kyllä hyvä laite myös,sillä saa tehtyä vaikka mitä.Mulla kyllä on se spiraalileikkurikin...

    VastaaPoista
  13. Happy New Year Yaelin! I hope 2011 is a wonderful year for you! :D And congratulations on your new mandolin-I have a similar one although with less attachments and it's so useful! :D

    VastaaPoista
  14. Lorraine:Same to you! Thanks-that new device is really handy,and easy to use:-)

    VastaaPoista
  15. Merituuli;ymmärrän hyvin;D Nuo olivat niin pikkuriikkisiä ja nuoria,ja ihanan pehmeä rakenne;-)

    VastaaPoista
  16. Kätevän näköinen tuo mandoliinileikkuri. Olen joskus tuollaisen nähnytkin, mutta en ostanut, kun ajattelin, että se olisi vaikea puhdistaa... jos on astianpesukone, niin puhdistus ei varmasti ole ongelma eikä mikään, mutta meillä ei ole...

    Carpaccioon en olekaan tutustunut, mutta nyt tulin uteliaaksi :)

    VastaaPoista
  17. Luin postauksesi tarkemmin, ja huomasin, että tämän leikkurin nimi ei siis ole mandoliini... tällä leikkurilla ei siis ole mitään erityistä nimeä? Voisitko näyttää joskus, miltä mandoliini näyttää... olen kuullut siitä, mutta en tiedä, minkälainen se on.

    VastaaPoista
  18. Anna:tuon leikkurin nimeä en tiedä,kai se on joku slicer.Mandoliinista sen sijaan on kuva linkin takaa heti postauksen alussa.Mullakaan ei ole
    astianpesukonetta,mutta ei tuota ole vaikea puhdistaa,ihan melkein huuhtelemalla saa sen puhtaaksi.

    VastaaPoista
  19. Oho, tuollahan olikin linkki. Olenpas lukenut huolimattomasti! Tuo mandoliini näyttää aika hankalalta käyttää... mitä olet sillä leikannut?

    VastaaPoista
  20. Tuossa mandoliinissa on vaihdettavia teriä,ja sillä voi viipaloita,tehdä julianne-suikaleita ja monta muuta asiaa vihanneksista.Ostin sen koska halusin ohuita,carpaccioon sopivia viipaleita,mutta sillä ei ihan ohuita sitten saanutkaan.Mutta käytän sitä aika ahkerasti,eikä se mitenkään eriyisen hankala käyttöinen ole.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...