perjantai 11. helmikuuta 2011

Retki,joka ei toteutunut ja tutustuminen nigerinsiemeniin.

Etiopialainen kahvikannu
Tänä aamuna oli tarkoitus mennä Food Bridge-blogia pitävän Sarahin luo,jonne oli tulossa myös muita tuttuja englanninkielisiä ruokabloggareita.Meidän piti mennä Sarahin kotia lähellä olevalle alueelle,missä kasvaa runsaasti villejä,syötäviä kasveja.Keräilyn jälkeen tarkoitus oli mennä Sarahin luo valmistamaan eri ruokia näistä villikasveista.Olinkin odotellut pitkään tätä retkeä,nousin aikaisin aamulla ja lähdin kohti Tel Avivin keskuslinja-autoasemaa,missä oli tarkoitus tavata pari muuta bloggaria,ja sitten matkata Sarahin luo. Kun ketään ei kuulunut,soitin Lizille,joka sanoi että retki on peruttu,tulevan sateen vuoksi.Säätiedotteessa kun oli luvattu sadetta. Ja tietenkään sitä sadetta ei koskaan tullut;tänään on ollut kaunis,aurinkoinen päivä. Kyllä ärsyttää ,kun säätiedotteet menevät tuolla tavoin pieleen!

Koska olin jo lähellä Tel Avivin keskustaa,aloin kulkea toria kohti,mutta sitä ennen poikkesin linja-autoasemaa lähellä olevaan etiopialaiseen kauppaan.Kaupassa on suuria maustepusseja,mutta myös jännän näköisiä siemeniä ja muita juttuja,jotka ovat aivan tuntemattomia. 

Koska olen kauhean utelias kaikkien tuntemattomien ruoka-ainesten suhteen,kysyin eri siemenistä ja tuotteista tuossa kaupassa ja mukaan lähti pussi oikealla näkyviä pikkuisia siemeniä.(ne ovat todella pieniä) Myyjä osasi kertoa,että siemenet paahdetaan kevyesti pannulla ja niitä voi laittaa vaikka salaattiin tai jauhaa ja laittaa vihannesten päälle,niiden kypsyttyä.Nimeä en oikein tuolla saanut selville.Myyjä sanoi,että he myös syövät paahdettuja siemeniä ihan sellaisenaan.

Menin ystäväni Maryn luo,joka juuri on palannut kiertomatkalta Etiopiaan,ja hänellä sattui  olemaan suuri ,ihanan visuaalinen tietokirja Etiopiasta.Sieltä löytyivät nämä siemenet,ja selvisi että kyse on nigerinsiemenistä. Etiopiassa näiden nimi on "nug". Kirjassa luki,että siemenet ovat hyvin öljypitoisia,ja että Etiopiassa siemeniä jauhetaan ja niistä erotettua öljyä käytetään paljon sielläpäin.

Netissä selvisi,että näitä siemeniä käytetään yleisesti linnunruokana,mutta koska siemenissä on runsaasti  rasvoja ja proteiiniä,ovat siemenet yksi etiopialaisen keittiön pääravintoaineista. Nigerinsiementen öljy muistuttaa esim.auringonkukansiemenöljyä.Siemeniä käytetään jonkun verran myös intialaisessa keittiössä.Siemenillä näkyy myös olevan terveyteen vaikuttavia ominaisuuksia.Mary kertoi,että melkein kaikki ,mitä Etiopiassa viljellään,on luomua,ja niin taitavat olla nämäkin siemenet. Tuon käsityötä olevan kahvikannun ostin myös;ilman tuota alustaa se ei pysy pystyssä.
Peruuntuneen retken sijaan päätin mennä "retkelle" torille. Sinne oli joku aika sitten avattu uusi pieni dim-sum-ja nuudelipaikka. Paikan emäntä kertoi,että kaikkien annosten nuudelit ja dim-sumien taikinakuoret he tekevät itse.Huomaisin,että nuo dim sumit oli höyrytetty kaalinsuikaleiden päällä.
Ihan dim sum-paikan viereen oli myös avattu kahvila. Torihan on pitkä alaspäin vievä katu,jonka varrella on monia katuja,jotka nekin toimivat torina.Nämä molemmat paikat oli avattu pääkadun varrelle,torikojujen viereen. Tori muuttaa muotoaan,sikäli että sinne ja ihan viereen ilmestyy jatkuvasti uusia ruokapaikkoja,jotka käyttävät torilta saatavia tuoreita aineksia. Oli tosi mukavaa katsella täynnä ihmisiä olevan torin menoa kahvikupin äärellä.
Pieniä vesimeloneja

Ah,ihania appelsiineja...
Granaattiomenistä puristettu mehu on ihanaa!

12 kommenttia:

 1. Kiitos tietoiskusta - ihan vieraita nuo tuollaiset etiopialaiset siemenet minulle! Ompa ikävä että noin meielttömältä kuulostanut retki peruuntui tai lykkääntyi. Voi kun pääsisi joskus samanlaiselle reissulle :) Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Mausteinen manteli:itsellenikin nämä siemenet olivat ennestään tuntemattomia.Paahdoin niitä pienen määrän,ja kivalta maustuivat.Tosi pettymys,että retki peruuntui,etenkin,kun sitä sadetta ei koskaan tullutkaan..Mutta ehkä ensi viikolla sitten..Samoin sinulle hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Rakastan näitä sun postauksia paikallisesta tarjonnasta ja kaikista jännistä raaka-aineista! Oletko jo ehtinyt kokeilla nigellansiemeniä?

  VastaaPoista
 4. Ah, miten eksottiselta ja herkulliselta saat kotikaupunkisi tuntumaan. Tunnen mausteiden ja kahvin tuoksun...ja kaikkea tuoretta niin paljon ja aina hyvänlaatuista.

  (Teen huomenna lohilaatikkoa. Eräs blogini lukija lähetti parhaan ohjeensa. Siinä ei kermaa säästellä.)

  VastaaPoista
 5. Okriina:Aina jännää kun löytää uusia raaka-aineita! Tuossa kaupassa esimerkiksi näin,että etiopialaiset kik-herneet ovat pikkuruisia! Nigellan-siemeniä käytän paljonkin,tuossa edellisessä postauksessa oli niitä,ja näitä nigerinsiemeniä söin muutaman lusikallisen,sen jälkeen kun olin hieman niitä paahtanut.Ihan kivalta maistuivat,hieman pähkinäisiltä.

  Leena:Tel Aviv on kyllä tosi ihana kaupunki kulinaarisessa merkityksessä.Ah lohilaatikko,se onkin hyvää! Vaikka se kerma siinä ei kyllä ihan kauheasti houkuttele...

  VastaaPoista
 6. Looks like you had a great day in Tel Aviv! All those stores near the bus station are very interesting, they always have tons of things I don't recognize. The thing at Sarah's is being rescheduled ...

  VastaaPoista
 7. Ihana postaus, mielenkiintoista lukea uusista raaka-aineista ja itselle vieraista paikoista!

  Erityisesti tulin kommentoimaan päästäkseni sanomaan, että näyttävätpä nuo auki leikatut granaattiomenat herkullisilta! Hyvää granaattiomena on tänne Suomeen asti tuotunakin, mutta nuo ovat kyllä aivan mielettömän mehevän näköisiä.

  VastaaPoista
 8. Liz:as I already was in Tel Aviv,decided to spend the day there instead.But yesterday would have been a perfect day for that culinary excursion...
  Yes isn't it amazing how one always finds new interesting things in those shops.That ethiopian shop has so many interesting things!

  Anna:Kiitos:-) Itsekin sitä yllättyy,kun löytää itselleen tuntemattomia raaka-aineita. Granaattiomenat ovat kyllä tosi nättejä,ja kun niitä ei ole kauas kuskattu ovat ne mehukkaampia.

  VastaaPoista
 9. Olen niin kade kaikista noista ihanista hedelmistä :-) Erityisesti granaattiomenaa olisi kiva syödä pitkästä aikaa. En ole ainakaan vielä niitä Suomesta löytänyt, jos niitä ylipäätään tänne tuodaan. Granaattiomena on mun lemppari jo siksikin että se on yksi maailman antioksidanttisin hedelmä!

  VastaaPoista
 10. Satu:kyllä granaattiomenaa pitäisi löytyä hyvin Suomestakin,hyvinvarustetuista elintarvikekaupoista.Stockalla varmaankin löytyy- Se onkin ihana hedelmä ja mehu siitä tosi ihanaa!

  VastaaPoista
 11. Granaattiomenat on niin ihania. Pakastan siemenia sesongin jalkeen niin voin herkutella niilla myohemminkin, ihan hyvin on onnistunut! :-)

  VastaaPoista
 12. Maria;Granaattiomenan on tosiaankin ihania! Täällä niitä kumma kyllä saa nykyään ympäri vuoden,vaikka niiden season on syksyllä.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...