maanantai 25. heinäkuuta 2011

Ihan nuorta parsaa vinaigretilla ja ja omenaista kyssäkaalisalaattia nro 2



Suomesta paluun jälkeen kului muutama päivä,ennenkuin tein keittiössä mitään. Väsyttävä lentokin teki sen,ettei oikein jaksanut. Mutta tyhjänä ammottava jääkaappi sanoi:mars torille!

Ensimmäiset päivät tuloni jälkeen olivat suhteellisen miellyttävät ollakseen  heinäkuun lopun päiviä,mutta tänään alkoi taas se kunnon kosteus ja lämpötilat nousivat. Silloin mieleen nousevat etupäässä kaikenlaiset raikkaat juomat ja salaatit.

Torilla näin  vihreitä parsakimppuja,joissa parsat olivat tosi nuoria eli erittäin ohuita ja pehmeitä.Sellaisia,jotka ovat ihania ihan raakana syötynä. Ostin kimpun ja valmistin parsan ihan yksinkertaisella tavalla:lisäsin päälle sitruksisen vinaigretin.

Tämä ei kuitenkaan ollut täysin raaka parsa-annos,sillä leikattuani parsat (tangot olivat tosi pitkät)niin että varsista jäi vielä toiseen ruokaan, kaadoin niiden päälle kiehuvaa vettä,jätin ne veden alle minuutiksi ja laitoin lävikköön.Tällä tavoin parsat pehmenivät hieman lisää.
Parsan vinaigrettiin tulivat seuraavat ainekset:
  • 3 rkl hyvää oliiviöljyä
  • 3 rkl sitruunamehua
  • suolaa,mustapippuria
  • ja päälle vielä runsaasti silputtua lehtipersiljaa
Parsa-annoksesta tuli tällä tavalla tosi raikasta.
Tein myös omenaista kyssäkaalisalaattia. Laitoin tähän nyt erilaisen kastikkeen kuin viime kerralla,muuten oli samat perusainekset,eli kyssäkaalia ja Granny Smith-omenaa suikaleina.Kastikkeeseen tuli tofumajoneesia(ohje linkin takaa),1 limen mehu ja raastettu kuori,ruususuolaa,chilihiutaleita sekä silputtua tuoretta korianteria.Oli erittäin hyvää ja raikasta myös näin.
Paitsi nuorta parsaa,näin joillakin torin myyntipöydillä ihanan värisiä erilaisia talvikurpitsoja. Etenkin tuolla ihan ylimmäisenä olevaa ,kirkkaanoranssista Hokkaido-kurpitsaa kehuttiin kovasti.En kuitenkaan ostanut sitä tällä kerralla ,mutta ehkä sitten seuraavalla torikäynnillä. Vihreät pienet kurpitsat taaempana ovat Acorn-kurpitsoja,suomenkielistä nimeä en löytänyt.Edessä olevat kaunokaiset ovat todennäköisesti Gold Nugget-kurpitsoja ja taaempana olevien kelta-vihreiden kurpitsojen nimeä en tiedä.

14 kommenttia:

  1. Herkullinenen kurpitsakuva! Olen myös jostakin lukenut, että tuo Hokkaido-kurpitsa on loistava. En vaan ole koskaan päässyt maistamaan.

    Tuo kyssäkaalisalaatti menee to do-listalle!

    VastaaPoista
  2. Sannis:Kurpitsat olivat kyllä tosi kauniita,ja joku päivä vielä kokeilenkin tuota Hokkaidoa,kun sitä on niin kehuttu.
    Kyssäkaalisalaattia tuolla tavoin suosittelen,on tosi hyvää!

    VastaaPoista
  3. Ihanaa parsaa! Täältä ei tuollaista parsaa saakaan, vaan aina niitä paksuja pätkiä, mutta herkkua nekin kypsennettynä. Keväisin sitä aina oikein odottelee, että ensimmäiset parsat ilmestyy kauppoihin.:) Oman maan parsa tekee kyllä tuollaista ohutta vartta, mutta valitettavasti ei vielä niin paljon, että syötäväksi asti riittäisi.

    VastaaPoista
  4. Kmsu:Ensimmäistä kertaa kun näin tuollaista parsaa(tuo muistuttaakin villiparsaa) ja oli ihan pakko kokeilla.Tuo oli ihanaa ihan sellaisenaankin naposteltuna:)

    VastaaPoista
  5. No jo on ohuita parsoja tosiaan! (ja melkoine nippu, meillä maksaisi taas ihanasti....) meillä suomessa en ole koskaan nähnyt vastaavia! Niitä pieniä paksuja vaan. Hyviä ne on nekin mutta ei kyllä oikein paljaaltaan voi syödä..

    VastaaPoista
  6. Herkullista parsaa, nam nam. Hokkaido on mun suosikki, en ostaa juuri mitään muuta kurpitsaa kuin sitä.

    VastaaPoista
  7. Mausteinen manteli:En minäkään aiemmin ollut noin ohuita nähnyt.Oli tosi pitkät varret,ja leikkasin varsista osan pois,kun olivat vähän puumaisia.Mutta ihania olivat nuo,Mutta niin on tavallinenkin parsa!

    Allu;Yksi nainen,joka on asunut Sakssassa,siellä torilla minulle sitä kehuikin.Pitää kyllä kokeilla.Tääll on saatavilla niin m onta kurpitsalajiketta,että pian ei tiedä mistä valita:D

    VastaaPoista
  8. Ihania nuo parsat! Taytyy kokeilla tuota vinaigrettea myos!

    VastaaPoista
  9. Maria;oli ne aika ihanat! Ja vinaigretten kanssa tosi hyviä:)

    VastaaPoista
  10. Mina tykkaan kovasti parsasta.
    Taalla on tana kesana ilmestynyt erilaisia vesimeloneja,jotka ovat pienia.On minunkin helpompi kantaa niita kotiin.

    VastaaPoista
  11. Parsa on munkin suuri herkku. Olen vain laiska/saamaton sitä itse laittamaan, mutta tilaan sitä aina sesonkina ravintoalssa. R väittää, että käyn keväällä edulliseksi Keski-Euroopassa, kun en syö muuta kuin uutta parsaa;-)

    Raikkaat kuvat!

    VastaaPoista
  12. PS. Ja tuo kurpitsakuva on niiiin voimaannuttava!

    VastaaPoista
  13. Sateenkaari:Parsa on niin hyvää:)Täälläkin on sellaisia erilaisia minivesimelojena,ja tosiaankin,nitä on kivempi kantaa kotiin:)

    Leena:Kiitos:) Parsa on herkkua ja senkin sesonki näyttää täällä vain pitenevän,raparperiakin oli vielä torilla. Juu,keski-Euroopassa taitaakin olla halvempaa tuo parsa kuin Suomessa:)
    Tuo kurpitsakasa oli kyllä upea!

    VastaaPoista
  14. Hei,
    noista kurpitsoista sen verran, että sitä hokkaiddo-kurpitsaa kannattaa kokeilla. Se on ehdottomasti suosikkini, ihanan makuinen, täyteläinen ja aromikas.

    Terkut baijerista :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...