sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Hunajainen omenacarpaccio granaattiomenalla ja pähkinöillä

Syyskuun lopulla täällä vietetään Rosh Hashanaa-juhlaa eli juutalaista uutta vuotta. Omena ja hunaja kuuluvat olennaisesti tuohon juhlaan,sillä ne symbolisoivat "makeaa vuotta".Myös granaattiomena on tuohon juhlaan liittyvä hedelmä.Se mielessä tein kuvassa näkyvän omenacarpaccion,joka on sekä herkullinen että helppotekoinen raw-jälkkäri.

Hunajainen omenacarpaccio granaattiomenalla ja pähkinöillä
  • 2 omenaa(pidän hieman hapahkoista  omenista,joten tähän käytin happamen makeaa omenaa)
  • 1½ rkl kuumentamatonta hunajaa
  • 1 sitruunan tai limen mehu
  • ½ vaniljatangosta raapaistua vaniljaa
  • 2 rkl granaattiomenasta puristettua mehua
  • granaattiomenan siemeniä
  • ruokalusikallinen murskattuja saksanpähkinöitä
  • ruokalusikallinen mantelilastuja
Omenat kuoritaan ja sisus poistetaan omenaporalla.Omenasta otettaan mahdollisimman ohuita siivuja leikkurilla. Omenasiivut laitetaan kulhoon ja päälle puristetaan sitruunan tai limen mehua,jotta omenat eivät ruskistuisi (ja myös jotta hunajakastike maistuisi vähemmän makealta). Omenasiivut asetetaan kauniisti lautaselle .Sillä välin valmistetaan  kastike: hunajaan lisätään vanilja ja granaattiomenamehu ja sekoitetaan hyvin.Kastike kaadetaan omenasiivujen päälle. Granaattiomenan siemeniä laitetaan koloihin ja päälle ripotellaan murskattuja saksanpähkinöitä ja mantelilastuja. Hyvää on!
Lähestyvän uuden vuoden-juhlan johdosta hunajaa saakin nyt tarjouksesta joka kaupasta,sillä uusi vuosi täällä on hunajankulutuksen huippuhetkiä. Kuvan olen ottanut luomumarketista,ja tuosta näkee miten eri hunajat ovat eri värisiä. Eukalyptushunaja on tumminta ja sitruskukkahunaja taas vaaleinta. En ole täällä koskaan nähnyt ulkomaista hunajaa,joten oletan,että kaikki täällä myytävä hunaja on kotimaista.
Ostin tänään kuvassa näkyvää villikukkaluomuhunajaa,mutta tuohon omenacarpaccioon käytin eukalyptuskukkahunajaa,jota olin kesän alussa ostanut suoraan tuottajalta,joka möi sitä vapaaehtoisryhmäni järjestämässä vihreässä tilaisuudessa. Se on paljon tätä villikukkahunajaa tummenpi.

Minulta pyydettiin hieman tietoa hunajasta täällä,ja Israelin mehiläiskasvattajaliiton kautta sain selville seuraavaa tietoa:
  • Täällä on noin 100 000 mehiläispesää ja noin 500 mehiläiskasvattajaa
  • Maassa on 6300 mehiläispesille sopivaa paikkaa,joissa jokaisessa on noin 40 mehiläispesää
  • mehiläiset tuottavat vuodessa pesää kohti noin 35 kiloa hunajaa
  • Israelissa hunajamehiläiset ovat yleensä italialaisperäisiä A.meliifera ligustica-mehiläisiä
  • Hunajankeruu täällä tapahtuu pääasiallisesti toukokuusta elokuun loppuun.
  • Israelilaiset kuluttuvat vuodessa noin 3 600 tonnia hunajaa
  • Hunajan raaka-ainettä löytyy vain luonnosta,joten pesät on asetettu  eri kasvien kukintojen mukaan.
  • Suosituimman hunajalajikkeet täällä ovat sitruskukkahunaja sekä villikukkahunaja,mutta mm. eukalyptushunaja,avokaadohunaja, luumukukkahunaja ovat myös suosittuja.Monia muitakin lajikkeita löytyy.;olen kerran ostanut carobkukkahunajaa.
  • Ensimmäinen mehiläishoitajien yhdistys perustettiin  täällä vuonna 1918,mutta arkeologisissa kaivauksissa täällä löydettiin noin v. 900 ennen ajanlaskua  peräisin olevia täysin ehjinä pysyneitä , savesta ja oljista tehtyjä mehiläispesiä.Tämä todistaa,että hunajankasvatusta on harjoitettu jo tuhansia vuosia sitten täälläpäin.
  • Monilla suurilla mehiläiskasvattajalla on vierailukeskuksia,missä voi tutustua mehiläisiin ja hunajan eri vaiheisiin.Yksi näistä on Linnin mehiläistarha,josta aiemmin ostamani eukalyptushunaja on peräisin.
  • Hunajaa käytetään paljon myös kosmetiikkateollisuudessa ja erilaisissa elintarviketuotteissa.
  • Mehiläiskasvatus on viime vuosina alkanut kiinnostaa myös tavallisia ihmisiä,joten heitä varten on perustettu erilaisia kursseja.

24 kommenttia:

  1. Jossain viikonlopuna lukemassani lehdessa tisi olla joku tuontyylinen omppuviritys kanssa.

    VastaaPoista
  2. Nova Melina:juu hyvää oli.

    Anu;enpäs ole nähnytkään.Siis joku muukin on keksinyt tämän minun lisäkseni;D

    VastaaPoista
  3. Onpa ihana ja helppotekoinen jälkkäri! Ja aika lailla siinä on myös kaikkia mun namiaineksia. :-)

    Tosi huimia värieroja hunajissa voi näköjään olla!

    VastaaPoista
  4. Hippu;Herkullinen ja helppotekoinen:) Aika paljon tosiaankin on noita värieroja ja maussakin on eroja eri hunajien kesken.

    VastaaPoista
  5. Houkutteleva jälkkäri tai välipalaherkku,nams!

    Minäkin muuten tykkään eniten hapahkoista omenista. Ovat jotenkin kaikista raikkainpia. Ja granaattiomanathan nyt ovat aivan mahtavan makuisia vaikka missä muodossa!

    Olipa kiinnostavaa lukea tuosta Israelin hunajatilanteesta. Jännää tosiaan miten erivärisiä ja -rakenteellisia hunajia onkaan.Hunaja on meillä ahkerasti käytössä oleva herkku. :)

    VastaaPoista
  6. Mustikkatyttö:Tuo olikin tosi hyvää:)Minustakin happamehkot omput ovat kaikkein parhaita,ja sellaisia yleensä valitsenkin. Granaattiomenoiden aika täällä on juuri nyt ja ne ovat ihanan meheviä:)
    Ja todellakin on noita värieroja hunajien kesken:olin pari vuotta sitten vierailulla hunajatilalla,ja siellä oli tilan kaikki hunajat (8 erilaista)laitettu riviin,ja todellakin näki ne erot.Ja se tuntui maussakin!

    Phivos:Kiitos:)

    VastaaPoista
  7. That looks delicious. Reminds me too, I need to put honey on my grocery list :).

    -----------------------------------
    My photography is available for purchase - visit Around the Island Photography and bring home something beautiful today!

    VastaaPoista
  8. Omenaa ja "omenaa" :) Kiva ohje ja kiinnostavaa tietoa hunajasta. Mahtavaa, kun on noin paljon valikoimaa eri kukkalaatujen välillä. Mehiläistenhoito on täälläkin lisännyt suosiotaan.Olen itsekin välillä visioinut villisti omasta mehiläispesästä parvekkeella.

    VastaaPoista
  9. Kiitos tästä hunaja postauksesta, sain vastauksen moneen mieltäni vaivanneeseen kysymykseen :)
    Aika tarkkaan siellä on tiedossa mehiläispesille sopivat paikat. Meillä täällä on mm. Savoyn parvekkeella, Espalla, pesä eli citymehiläiset valtaavat alaa.

    Tuo jälkiruokakin oli hyvän näköinen, kun olisikin oma omenapuu täynnä happamanmakeita herkkuja..

    VastaaPoista
  10. Robin:Apples with honey is so yummy!

    Okriina:Omena;D Täällä tosiaankin on jännästi aika monta eri hunajalaatua,eri kukintojen mukaan.Olisi kyllä kiva sellainen pieni oma mehiläistarha omalla parvekkeella,ja oma hunaja!

    Satu: Kiva että tykkäsit!Citymehiläisiä Espalla,mahtavaa! Jännää olisi kuulla siitä,miten citymehiläiset tuottavat hunajaa..Jälkkäri oli ihanan raikkaan herkullinen,ja toki siinä voi käyttää minkälaisia omenia tahansa;D

    VastaaPoista
  11. I love Honey, it is delicious and healthy, and I love your picture, it is beautiful

    VastaaPoista
  12. Honey benefits:thank you:) Honey is good indeed:)

    VastaaPoista
  13. Miten herkullista. Täällä luonasi tulee aina vesi kielelle... ja ehkä nälkäkin ;-)

    Blogissani on sinulle jotain kaunista. Tule pistäytymään.

    Iloa ja makoisia hetkiä viikkoosi =)

    VastaaPoista
  14. Birgitta:Kiitos,kiva kun tykkäät:) Tulenkin blogiisi katsomaan ja ihanaa loppuviikkoa sinullekin!

    VastaaPoista
  15. Voi kun herkullisen näköistä ja niin kauniskin vielä.

    VastaaPoista
  16. Allu;Kiitos:) Olikin herkullista!

    VastaaPoista
  17. Oli kiinnostavaa lukea tietoa hunajantuottamisesta Israelissa. Uskomattoman paljon hunajaa nuo pienet pörriäiset pystyvät kukista keräämään.

    VastaaPoista
  18. Hyvä idea syksyn omenoiden käyttöön!! :) Pidän hunajasta: teessä, jälkiruoissa, kakuissa makeuttajana, ruoanlaitossa. Hunajalla voi myös korvata osan sokerista jälkiruokien leivonnassa! (antiikin Roomalaiset makeuttivat jälkiruokansa itse asiassa lähes yksinomaan hunajalla ja keitetyillä viikunoilla)
    Täältä saa hyvää luomuhunajaa ja esim. akaasiahunajaa, josta pidän todella paljon myös ruoanlaitossa. Suomessa olen maistanut joitakin todella herkullisia hunajavalmisteita, esim. mansikalla makeutettua hunajaa ja mintulla säväytettyä hunajaa. Tosi hyvää! :)
    Kivaa sunnuntaipäivää sinne!

    VastaaPoista
  19. Unelma:Eipä uskoisi mihin ne pienet pörriäiset pystyykään! Ja mitä hyvää ne tuottavat:)

    Italiansalaatti:Täälläkin käytetään paljon hunajaa jälkkäreissä ja leivonnaisissa,etenkin juuri nyt kun hunaja on niin ajankohtainen.Nyt on kaupoissa esim,hunajakakkuja;itse en niistä pidä mutta kaupaksi käyvät hyvin;D Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
  20. Just stumbled across your blog. I too live in Israel and have a food blog! Love this recipe so perfect for the Rosh Hashanah!
    L'Shana Tova!!

    VastaaPoista
  21. Krisu;)

    Beth Michelle:Nice to hear you stopped by:) I have visited your blog too,although I don't remember leaving a comment. Shana Tova to you too:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...