perjantai 28. lokakuuta 2011

Hunajaista maa-artisokkaa

En ollut tähän asti koskaan vielä kokeillut maa-artisokkaa,jota täällä saa tosi hyvin kaupoista. Aina se on tullut eteen,mutta olen jättänyt ostamatta.Kunnes näin täkäläisen keittiömestarin houkuttelevan ohjeen.Jätin muutaman aineksen pois,mutta mielestäni se ei niitä edes olisi tarvinnut.

Hunajainen maa-artisokka
  • noin ½ kiloa maa-artisokkaa
  • 2½ rkl hunajaa
  • 3½ rkl oliiviöljyä
  • ruususuolaa, mustapippuria (alkuperäisessä ohjeessa valkopippuria)
  • pari rkl joko tuoretta tai kuivattua timjamia


Kuori maa-artisokat ja laita ne kuorinnan ajaksi kylmään veteen.Keitä artisokkia puolikypsiksi,niin että ne ovat al dente.Minulla se kesti vajaat 5 minuuttia sen jälkeen kun vesi alkoi kiehua,mutta olin puolittanut artisokat,toisin kuin alkuperäisessä ohjeessa. Sekoita hunaja,oliiviöljy,suola,pippuri sekä timjami. Aseta maa-artisokat uunivuokaan ja kaada kastike päälle. Kypsennä 220 C asteessa noin 20 minuuttia. 

Alkuperäisessä ohjeessa 20 minuutin kuluttua päälle ripoteltiin lampaanjuustoraastetta ja laitettiin uuniin vielä 10 minuutiksi.Minusta tämä oli niin herkullista näin,eikä mielestäni kaivannut juustoa joukkoon.Maa-artisokka karamellisoitui pinnasta ja siinä tuntui hunajan ja timjamin maku.Tämä oli tosi herkullista! 
Otin esille lampaanmaitojugurttini,mutten loppujen lopuksi kaivannut sitä maa-artisokkien seuraksi.Tuo lampaanjugurtti on ihanan paksua,lusikoitavaa jugurttia ja myydään kivassa lasipurkissa,josta on hyötyä myöhemminkin.

Maa-artisokka on ihana raaka-aine,mutta sillä on yksi huono puoli:se nimittäin aiheuttaa kiusallisia kaasuvaivoja,mutta sekin voidaan välttää,jos tuonne kypsentämisen ajaksi,eli kun tuo maa-artisokka meni uuniin,lisätään ripaus jauhettuja fenkolinsiemeniä.Niin tein,eikä minkäänlaisia epämukavuuksia ilmentynyt....


Olin tällä viikolla retkellä pohjoisessa ,johon kuului käynti sekä mehiläistarhassa että oliiviöljypuristamossa.Selväähän on se,että tuomisiakin tuli sieltä mukaan.Ostin litran pullon juuri puristettua oliiviöljyä,ja minulle sanottiin,että öljyn pitäisi antaa levätä ensi viikkoon saakka. Mehiläistarhasta ostin juuri purkitettua tummaa avokaadohunajaa ja aivan tuoreita  siitepölyrakeita.
Lisää  noista käynneistä voi lukea täällä.

Maatilatorilla tänään käydessä en voinut vastustaa näitä luomuvattuja,vaikka hieman tyyriitä olivatkin. Nami!

23 kommenttia:

  1. No nyt sinä kokeilit maa-artisokkaa! Onpas houkutteleva ohje. Seuraavat maa-aarteeni taidan tehdä tällä ohjeella.
    Kivaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
  2. Omenaminttu:Juu kokeilin ja sen verran hyvää oli että taidan kokeilla toistekin! Hyvää viikonloppua sinullekin!

    VastaaPoista
  3. I love Jerusalem Artichokes and never thought to pair them with honey - what a lovely idea!! Can't wait to try :-)

    VastaaPoista
  4. Rakastan maa-artisokkien hienostunutta aromia! Miten hieno ohje! Voin melkein aistia tuon upean makukimaran!

    Ja vadelmat, ah ikuisesti niin kauniinvärisiä ja kutsuvia...

    VastaaPoista
  5. Katherine:This was the first time for me with Jerusalem artichokes and I really liked them,this way.This is a minimized version of Erez Komarovski's recipe and I really liked it.

    Mustikkatyttö;En ollut koskaan ennen kokeillut maa-artisokkaa,mutta varmaankin tämän jälkeen kokeilen toistekin.Hunaja ja timjami tekivät siitä tosi herkullisen. Ja vadelmat olivat niin kutsuvia,ettei niitä voinut vadstustaa...

    VastaaPoista
  6. Maa-artisokkakautta odotan joka vuosi innolla, tämä onkin kivaa vaihtelua sopalle. Kokeiluun siis!

    VastaaPoista
  7. Pitää varmaan käydä kasvimaalla kuopaisemassa maa-artisokkia ylös. Näyttää ja kuulostaa hyvältä!:)

    VastaaPoista
  8. Suolaajahunajaa:kävinkin blogissasi katsomassa,ja näin että nämä mukulat ovat suosikkejasi;D Suosittelen,oli tosi hyvää näin.Sitä keittoakin pitäisi joskus kokeilla..

    Kmsu: Ai sulla on siellä niitä kasvamassa:) Oli tosi hyvää,suosittelen!

    VastaaPoista
  9. Tuohon tapaan valmistan itsekin maa-artisokkaa. Juureksen hieno maku pääsee omana itsenään esille. Oliiviöljy ja avokadohunaja kuulostavat niin ihanille!

    VastaaPoista
  10. Mina en enaa maa-artisokkaa syo, juuri tuon vaivan takia. Viimeksi oli ihan kovia kipujakin vatsassa.
    Ja kun se on niin hyvaa ettei malta syoda vaan pienta maaraa. Enka halua sen hienoa makua kylla millaan fenkolilla pilata!

    VastaaPoista
  11. Okriina;Tuo olikin hyvä tapa valmistaa maa-artisokkaa,ja taidan tehdä tuota toistekin.Oli kyllä ihanaa ostaa oliiviöljyä ja hunajaa suoraan valmistajilta.

    Anu: Luin että jotkut reagoivat voimakkaammin kuin toiset. Ja kaiketi kannattaa syödä pieniä määriä kerralla.Laitoin tuonne niin pienen ripauksen sitä fenkolia ettei se edes tuntunut,mutten saanut mitään vatsavaivoja.Hyvää se oli,näin ensikertalaisena koettuna.

    VastaaPoista
  12. Kylläpä olet saanut maa-artisokan houkuttelevan näköiseksi. Minä en ole tainnut tehdä maa-artisokkaa kuin kerran (keittoa), ja se kerta taisi riittää.. En pitänyt sen mausta yhtään. Mutta tämä sinun ruokasi kuulostaa kyllä tosi herkulta.

    Onpa muuten puhtaita ja komeita vattuja!

    VastaaPoista
  13. Hippu:Tämä oli ensi kokemukseni maa-artisokan kanssa ja ainakin näin valmistettuna oli tosi hyvää.Jeps,oli tosi upeita vattuja,mutta nuo ovatkin kasvatettuja eivätkä villinä kasvaneita.

    VastaaPoista
  14. Ompas komenakokoisia ja aika vähämuhkuraisia maa-artisokkia. Minun löytämäni ovat aina olleet aika pieniä ja HYVIn muhkuraisia.

    Hieno ohje kyllä!

    VastaaPoista
  15. Olenkin juuri etsimässä reseptejä maa-artisokalle, hoksasin vasta että se on sama kuin tobinambour täällä.. en ole koskaan ennen maistanut ja taidankin aloittaa tällä reseptillä (fenkolinsiemenillä, joita käytetään täällä teehenkin samoin kuin kuminansiemeniä, juurikin ilmavaivoihin).

    VastaaPoista
  16. Merituuli:Taitavat kasvaa täällä vähän isommiksi tai sitten lajike on hieman toinen. Googletin ja näin että teilläpäin hieman enemmän perunoiden näköisiä? Noin tehtynä olivat todella herkullisia!

    Sirokko:Ehdottomasti kannattaa kokeilla ja näin tehtynä oli tosi hyvää:) Juu noita siemeniä pitää laittaa hieman mukaan ettei tule kiusallisia hetkiä eteen;D

    VastaaPoista
  17. Ihanan kuuloinen ohje, tämä täytyy painaa mieleen :)

    VastaaPoista
  18. Satu;Oli kyllä aivan mielettömän hyvää näin tehtynä:)

    VastaaPoista
  19. Tätä ohjetta on nyt kokeiltava. Maa-artsokkaa kasvaa vielä pihalla, onneksi maa ei ole jäätynyt.

    VastaaPoista
  20. Unelma;Ihanaa kun teillä kasvaa maa-artisokkaa omasta takaa:) Suosittelen,oli tosi hyvää näin:)

    VastaaPoista
  21. Tehty on ja tulee tehtyä varmasti toistekin. Hyvää oli. Kiitos ohjeesta!:) Meillä on tosiaan kasvimaan laidalla pitkä rivi maa-artisokkaa. Se on siitä mukava kasvatettava, kun sitä ei välttämättä tarvitse nostaa talveksi maasta ylös. Kaikkein parhaiten se säilyykin maassa talven yli, ja keväällä maan sulaessa ovat taas ihan käyttökelpoisia. Kellarissa maa-artisokka ei säily niin hyvin kuin juurekset yleensä. Siksi meillä suurin osa jätetään maahan talveksi.

    VastaaPoista
  22. Kmsu:Kiva kun pidit:) Enpäs tiennytkään,.että maa-artisokkaa voi jättää maahan kylmän lumen alle. On näköjään aika sitkeä juures!
    Kaikkea sitä oppiikin täällä blogimaailmassa;D

    VastaaPoista
  23. Varmaan tuo karamellisointunut hunaja sopii upeasti. Pitää koittaa tätä ensi kerralla. Lampaanmaitojugurttia toivoisin meidänkin kauppoihin, mutta voi olla turhaa haaveilua...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...