keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Todella herkullinen (ja superterveellinen)kurkumakastike

Kurkumaraaste
Tein aivan mielettömän ihanan makuisen kastikkeen! Sen ohje on täkäläisen sanomalehden terveellisestä ruuasta kirjoittavan toimittajan (englanniksi) ohjeen mukaisesti tehty;muutin vain määriä ja lisäsin vettä,sillä alkuperäisessä ohjeessa ei sitä ollut,ja halusin kastikkeestani hieman löysempää.Kurkuman määrä hieman arvelutti ennen kastikkeen tekoa,mutta kastikkeesta tuli mielettömän hienon makuinen ja värikin on todella kauniin vihreä. Kurkumahan on todella terveellinen juuri  ja sitä kannattaa lisätä ruokaansa,etenkin jos sitä vielä löytää tuoreena.

Todella herkullinen kurkumakastike
  • ½ dl raastettua tuoretta kurkumaa
  • ½ dl kookoshiutaleita
  • n.10 sentin pala tuoretta inkivääriä
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 sitruunan mehu
  • kourallinen tuoretta korianteria
  • 1 iso tai 2 pientä taatelia (vaativat liotuksen jos ovat kovia)
  • 5 rkl vettä
Laita kaikki ainekset joko tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja jauha tasaiseksi kastikkeeksi. Söin tätä raastetun kyssäkaalin kanssa,ja maistui erinomaiselle. Kastike lisää makua vihanneksille ja vaikka quinoalle.
Viime perjantaina kävin Tel Avivin satamassa maatilatorilla.
Kaikki niin tuoretta!
Ostin portulakkaa,joka sekin on erittäin terveellistä ja hyvää. Onko portulakkaa helppoa löytää Suomesta?Täällä sitä löytyy myös villinä,kuulemma kesällä,mutta yleensä viljeltynä.
Kirsikkatomaattien eri variaatiot olivat saman hintaisia ja niitä sai sekoittaa.

25 kommenttia:

  1. Nyt mä en ymmärrä ;) Kuivattu, jauhettu kurkuma on täällä oranssia (jotkut käyttää jopa sahramin korvikkeena...), onko se tuoreena vihreä? Vai värjääkö korianteri kastikkeen noin vihreäksi? Mutta ihanat torit, ja ihanat valikoimat! Mäkin olen täällä vihreä, kateudesta ;)

    VastaaPoista
  2. Anonyymi;Tuorekin kurkuma on oranssia,laitankin sen kuvan tuonne siitä raasteesta.Mutta korianteri värjäsi sen todella kauniin vihreäksi. Torit täällä ovat todella ihanat,samoin kuin valikoimat.Mutta nyt teillä on kesä ,ja ihanat torit myös Suomessa:)

    VastaaPoista
  3. Sinä se keksit aina tehdä sellaisia juttuja keittiössä, että ei olisi ikinä tullut itselle mieleen.

    Niin ja onpa hyvän näköisiä herkkuja torilla myös. Nuo kyssäkaalitkin!

    VastaaPoista
  4. Eipä näy meidän kulmilla kurkumaa eikä portulakkaa... Kyllä siellä kelpaa käydä toriostoksilla!

    VastaaPoista
  5. Ankerias:Kiitos:)tämä ei tosin ollut mun keksintöni,hieman muuttelin,mutta hieno löytö! Tuo maatilatori on ihana,kun voi ostaa suoraan viljelijöiltä ja etenkin kyssäkaalit ovat herkkuani;D

    JokihakaKokkaa: Tuoretta kurkumaa löytyy kuulemma Helsingistä ,sinun pitää vaatia sitä kauppoihin sinne teidänkin kulmille...

    VastaaPoista
  6. Jael, niiden terveyskirjojen mukaan sen purkista saatavan jauhetun kurkuman pitäisi olla yhtä terveellistä ja yhteen pataruokaan esim. vain 1 tl kurkumaa. Eihän kukaan ehdi noita raastaa ja niiden kanssa pelata kuin kerran elämässä;-) Ja monelle voi olla mahdotonta löytää kurkumaa tuoreena, eikä tarvitsekaan, kun sitä saa kaupan maustehyllystä.

    Meillä on nyt purkissa kurkumaa, kun vain muistaisi käyttää.

    Kuvittele nyt, että se kuului 10 asian listalle, jolla voi torjua syöpää. Tomaatit ja ketsuppi oli sitten se toinen ruokaan liittyvä asia.

    Nyt on täällä ihanat kotimaiset kirsikkatomaatit eli minun kesäkarkkini.

    VastaaPoista
  7. Hei, makin olin perjantaina siella torilla. Ei tavattu!

    VastaaPoista
  8. Ei taida portulakkaa löytyä Suomesta, paitsi siemeninä! Kasvattaa siis voisi, jos haluaisi.
    Mutta upean näköinen tori teillä - tuoretta kurkumaa olisi hauska maistaa!

    VastaaPoista
  9. Leena;sen kuivatun kurkuman maku on intensiivisempi mielestäni kuin tuoreen:siinä se on raikkaampi. Kuivattukin kurkuma on terveellistä,mutta yleensä tuoreessa vielä enemmän hyviä aineksia.Helsingissä tuota tuoretta kurkumaa saa,ja ehkä muualtakin jatkossa.Tässä kastikkeessa kyllä tuore kurkuma on oleellinen ja maku oli taivaallinen tällä kastikkeella. Enkä sitä paljon raastanutkaan;vain puoli desiä.Joo tiedän;kurkuma on ihan ihmeaines! Raastan sitä salaattiinkin usein.

    Anu:no ehkä ensi kerran sitten...tarkoitus on herätä klo 5 aamulla perjantaina ja mennä taas kävelelenkille rantatielle,ja sen jälkeen sitten torille...oletkos siellä ensi perjantaina?

    Pinea:luulin ,että portulakkaa saa joskus kaupoistakin.Harmi,jos ei saa,sillä sekin on superterveellinen ja ihana salaateissa ja tykkään syödä sitä ihan sellaisenaankin.Tuo maatilatori on kyllä ihana,auki vain muutaman kerran viikossa .Tuore kurkuma maistuu hieman kuivattua miedommalle.

    VastaaPoista
  10. Täytyy kyllä tunnustaa, etten edes Helsingissä ole törmännyt tuoreeseen kurkumaan, mutta pitääkin katsoa sillä silmällä jatkossa. Portulakkakaan ei ole tullut vastaan, paitsi Pinean mainitsemina siemeninä.

    VastaaPoista
  11. Syötyäni Kreetalla ihanaa portulakka-tzatzikia yritin kylvää sitä parvekeruukkuun huonoin tuloksin. Kylvin liian syvälle. Annoin siemeniä hortonomituttavilleni ja toivon saavani maistiaisia. Portulakka on paitsi hyvän makuista myös umpiterveellistä: se sisältää runsaasti omega-3:a, joka viimeisimpien uutisten mukaan torjuu dementiaa. Tosin se sisältää myös oksaalihappoa, joten tzatzikin jugurtti tai muu kalsiumpitoinen seura on paikallaan. Kroatialainen ruokasivusto suosittelee ryöppäämistä, jonka jälkeen suolataan ja pippuroidaan ja valellaan oliiviöljyllä ja syödään lämpimänä salaattina.
    Aivan mahtavat torit siellä!
    Kade mutta vilpitön
    Suometar

    VastaaPoista
  12. Jonna:Kuulemma ViiVoanissa ja Stockan Herkussakin taitaa olla tuota tuoretta kurkumaa.Portulakkaa ei sitten kai ole...

    Suometar:Jugurtin seurana olenkin sitä syönyt.Ja sopii myös juustoihin.Kun lehdet ovat nuoret,niin ovat
    vielä hyviä salaateissa;vähän vanhemmat lehdet on parasta sitten ryöpätä. Tuolla torilla oli tuollaista vähän pienilehtisempää portulakkaa,mutta marketista olen ostanut oikein suurilehtistä sellaista. Ja todellakin on hyvin terveellistä,täynnä Omegaa:D Toivottasti tällä kertaa portulakkasi kasvavat kunnolla,pidän peukkuja!

    VastaaPoista
  13. A fresh coconut salad- Now that's one I've never tried! Love how simple and fresh it looks though... Next time I can secure a whole coconut, I really want to make this.

    VastaaPoista
  14. Hannah:The google translation is so bad with the Finnish language,that you misunderstood...the salad is made of kohlrabi and the coconut is in the sauce;D

    VastaaPoista
  15. Täytyy koettaa metsästää tuota tuoretta kurkumaa. Väri on upea ja se jo kertoo, että hyvästä on kysymys. Korianteri onkin meidän viimeisin innostus. Sitä kasvaa purkissa roimasti =)

    VastaaPoista
  16. Birgitta:tuosta kastikkeesta tulikin tosi upean vihreää ja maku oli ihana! Korianteri on mun suosikkiyrttejäni;mutta se on sellainen,että sitä joko rakastaa tai inhoaa;D

    VastaaPoista
  17. Olen nähnyt kaupoissa tuoretta kurkumaa. Ensi kerralla ostan ja kokeilen ohjeellasi. Vaikuttaa herkulliselta.

    Ihan oli pakko käydä koko siemenlaatikkoni uudelleen läpi. Muistin oikein, minulla on Hyötykasviyhdistyksestä saatuja vihannesportulakan siemeniä. Nyt aion laittaan niitä maahan. Toivottavasti siemenet eivät ole liian vanhoja. Katsotaan kuinka käy :) Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  18. Omenaminttu:Kurkumapohjainen kastike oli minusta tosi hyvää,siinä oli jotenkuten jännä maku ja kaikki ainekset yhdessä sopivat hyvin yhteen.Ja väri oli upea! Toivottavasti vihannesportulakkasi menestyvät joten onnea niille!

    VastaaPoista
  19. En ole koskaan nähnyt tuoretta kurkumaa, mutta portulakkaa olen kyllä syönyt täällä ja joskus itsekin käyttänyt, se on terveellistä, sisältää ainakin magnesiumia ja c-vitamiinia.

    VastaaPoista
  20. Allu;täällä olen nähnyt sitä kai viime syksystä asti,ja olenkin käyttänyt ahkerasti. Portulakkakin on tosi hyvää,tykkään laittaa sitä salaatteihin.Ja siinä on myös reilusti Omega3!

    VastaaPoista
  21. Kuinka ollakaan jääkaapissa uinuu vielä pala tuoretta kurkumaa ja pöydällä tuore kukkakaali. Ilta-ateria on selvillä :) Kiitos taas!

    VastaaPoista
  22. Outi:olin ihan yllättynyt,miten hyvä tästä kurkumapohjaisesta kastikkeesta tuli,ja kukkakaaliin sopisikin mainiosti:)

    VastaaPoista
  23. Portulakan nimien muistan kuulleeni, mutta muutoin se on uusi tuttavuus.

    Tuonne torille olisi hauska päästä käymään.

    VastaaPoista
  24. Ihanalta kuulostava kastike! Siis en ole edes tajunnut, että kurkumaa saa tuoreena.. mulle jopa luomukurkuma on ollut kiven takana hankkia :D Siis jauhettu mauste..

    Ja aivan ihanan kuuloisia nää kaikki muutkin reseptit. Aina. Voi kun vois joskus tulla sun luokse kylään SYÖMÄÄN :DD

    VastaaPoista
  25. reseptejä tonkiessa törmäsin tähän, mainitsenpa tuosta tuoreesta kurkumasta: Ainakin Helsingistä sitä löytää Hakaniemen hallin yhdestä vihannesmyymälästä, Ruohonjuuresta ja taitaa olla Hakaniemen Ekolossakin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...