torstai 5. syyskuuta 2013

Sitruunainen valkosipulikastike säilötyistä sitruunoista sekä vuoden vaihtuminen (ja ohje säilötyille sitruunoille)

Joitakin viikkoja sitten kävin taas falafelilla Hippo luomufalafelipaikassa,ja huomasin Hipon todella monipuolisessa kastikebaarissa uuden kastikkeen,joka oli tehty valkosipulista ja säilötyistä sitruunoista.Kastike oli hurjan  hyvää ja dippasin siihen falafelpyöryköitäni ja kehuin sitä  paikan pitäjille..Kotona yritin sitten tehdä samanlaista kastiketta ja pääsin aika lähelle Hipon kastikkeen makua.

Sitruunainen valkosipulikastike säilötyistä sitruunoista
  • 100 gr säilöttyä sitruunaa (ohje alempana..)
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • suolaa
Sekoita kastikkeen ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi kastikkeeksi. Tässä on ihanan raikas sitruksinen maku,ja kastike on hyvää kasvisten kanssa ,tai vaikka kasvispihvien kanssa tai kalan ja kanan kanssa. 

Osaan kastiketta sekoitin hieman vuohenmaitojugurttia ja tuli mieleen,että näin se sopisi mitä parhaiten kalan kanssa.Sitä voisi vaikka laittaa uunikalan päälle.

Säilötyt sitruunat
Käytin kastikkeeseen kokonaisena säilöttyjä minisitruunoita mutta minusta sitruunat onnistuvat parhaiten  paloitelluilla sitruunan viipaleilla.Ohje on täkäläisestä keittokirjasta
  • noin kilo sitruunoita
  • ½ kupillista karkeaa suolaa(1,2 dl)
  • 1 rkl sokeria
  • noin 2½ dl oliiviöljyä
Sitruunat pestään hyvin ja leikataan noin sentin  paksuisiksi viipaleiksi.Viipaleet asetellaan lasipurkkiin kerroksittain niin,että väliin laitetaan suolaa sekä sokeria. Purkki suljetaan ja jätetään lämpimään  paikkaan  3 päiväksi,kunnes sitruunan nesteet irtoavat viipaleista.Tämän jälkeen öljyä kaadetaan purkkiin ja purkki suljetaan uudelleen.Purkin annetaan olla lämpimässä paikassa vielä 10 päivää,jonka  jälkeen säilötyt sitruunat siirretään jääkaappiin.Mitä kauemmin sitruunat saavat olla lämpimässä purkissa,sitä parempi maku niihin tulee.Sitruunoiden sekaan voi lisätä myös jonkun verran chilipippuria.


Pikaversio:sitruunaviipaleet laitetaan kattilaan suolan ja sokerin kanssa ja annetaan kiehua alhaisella lämmöllä  kunnes sitruunoista irronneet nesteet peittävät sitruunat. Sitruunoiden annetaan jäähtyä;ne laitetaan purkkiin ja öljyä kaadetaan päälle.Säilytetään jääkaapissa.
Eilen täällä vietettiin uuden vuoden  eli Rosh Hashanan aattoa vastaanottamalla vuosi 5774. Sitä vietetään juhla-aterian muodossa ja ateria aloitettiin syömällä granaattiomenan siemeniä,jotka symbolisoivat  vuoden aikana tehtäviä hyviä tekoja.Granaattiomenat kypsyvätkin juuri pyhän  alla ja ovat siis vuoden ensimmäisiä hedelmiä.



Sitten dipattiin omenan palasia hunajaan,mikä symbolisoi makeaa alkanutta vuotta.
Aterialla tarjottiin mm. näitä gefilte fish-pyöryköitä ,joista ystäväni Mimi on tehnyt gluteenittoman version täällä.

26 kommenttia:

  1. Sitruuna ja valkosipuli ovat molemmat suuria suosikkejani. Niitä tulee paljon käytettyä ruoanlaitossa. Kastike kuulostaa siis hurjan hyvältä. Ja mielenkiintoinen tuo sitruunoiden säilöminen.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitruuna ja valkosipuli onkin ihana kombo:) Täälläpäin ja lähiseudun maissa käytetään paljon säilöttyjä sitruunoita,ovat tosi hyviä kaikenlaisessa ruuanlaitossa ja erityisen kivoja kastikkeissa ja tahnoissa.

      Poista
  2. Mahtavan kuuloinen resepti. Olen lukenut noista säilötyistä sitruunoista, mutta niiden käyttötavasta olen täysin tietämätön. Käytetäänkö sitruunat kokonaisina, kuorittuina vai puristetaanko niistä vain mehu? Käytetäänkö sitä öljyistä sitruunalientä salaattikastikkeisiin tai muuten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo minun käyttämäni säilötyt sitruunat olivat minisitruunoita,joten vain poistin siemenet ja laitoin tehosekoittimeeni. Sitruunat käytetään kokonaan,kuorineen,jotka pehmenevät tuossa käsittelyssä.Sitä nestettaä voi hyvin laittaa vaikka salaattikastikkeeseen,siinä on tosin aika paljon suolaa ,joten maltillisesti.

      Poista
  3. Sitruuna ja valkosipuli ovat ehdottomasti oman keittiön kulmakiviä, miten hauskaa että tässä reseptissä yhdistyy molemmat suuret raaka-ainerakkauteni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan sama juttu mulla!Sitruunaa ja valkosipulia on pakko aina olla keittiössä,,,

      Poista
  4. kuulostaapa ihanalta! ja shana tova vielä kerran <3

    VastaaPoista
  5. Kiitos säilöttyjensitruunoiden ohjeesta, mun on pitänytkin valmistaa niitä tässä joskus. Olisko sulla muita ohjeita mihin niitä voisi käyttää ? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka kaikkeen missä tarvitsee sitruunaista makua;D Sopivat hyvin yhteen oliivien kanssa ,riisin kanssa,kanan kanssa ym. Itse tykkään käyttää näitä kastikkeissa ja tahnoissa ja esim. vinaigrettiin antaa kivasti makua:)

      Poista
  6. Rakastan sitruunaa ja vielä enemmän pidän erilaisista kastikkeista. Heh, se on ehkä ongelmani myös ruoanlaitossa, mitään ei voi syödä ilman hyvää soosia. Kiitos siis tästä, laitetaan testiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mä en ihan joka paikkaan laita soosia mutta sitruunoita rakastan;D toivottavasti tykkäät....

      Poista
  7. Sitruunasta saa sopivaa raikkautta ruokaan kun ruokaan. Briteillä on oma erikoisuutensa johon oon ihan rakastunut: lemon curd! Kaurapuuroa ja sitruunatahnaa, oj voi ! <3

    VastaaPoista
  8. Maria Maama ihanainen,sitruuna onkin ihan mahtava juttu.Nyt maanantaina kirjastossa tsekkasin talon sitruunapuun,olivat vielä vähän vihreitä.Lemon curd onkin ihanaa,meillä:ilinsitä kotona lapsena,mutta kaurapuuroon en olekaan sitä koskaan laittanut:-)

    VastaaPoista
  9. Kiitos säilöttyjen sitruunoiden ohjeesta! Olen joskus katsellut niitä kaupasta, kun olisin tarvinnut niitä muistaakseni johonkin tagineen, mutta en ole löytänyt. Eihän noita nyt niin kovin vaikea ole tehdä itsekään. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä:) Ja todellakin ovat helppotekoisia:)

      Poista
  10. Me olemme joskus yrittäneet tuota sitruunoiden säilömistä, mutta ei mennyt ihan niin kuin Ströms... eikun Jaelilla. Täytyy varmaan kokeilla tuota sinun reseptiäsi - ehkä se on tuo oliiviöljy, joka auttaa säilymään :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin luulen että tuo öljy saa nuo sitruunat säilymään paremmin...

      Poista
  11. Empä suoraa olisi osannut yhdistää sitruunaa ja valkosipulia kastikkeeksi. Täytyypä koittaa! Ja luonnollisesti tuo säilöminenkin oli uutta mulle ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin sopivat nuo kaksi yhteen,joten kannattaa kokeilla:) Ja sitruunan säilömistä myös,on helppoakin:)

      Poista
  12. Olen monta kertaa suunnitellut säilöttyjen sitruunoiden tekemistä, mutta pitkäkestoisena projektina homma on vain jäänyt. Tuo pikaversio olisikin hyvä mutta eroaako maku olennaisesti aidosta tavarasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi,olen kerran tehnyt tuon pitkän kaavan mukaan,mutta kuulemma myös tuolla pikaversiolla pitäisi kivasti onnistua....

      Poista
  13. Mitenkäs lime taipuu tällä tavalla säilömiseen?... Terv. TiV

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei TiV.vaikeaa sanoa koska en ole koskaan laittanut limellä.Mutta limessä on eri hapokkuus ja makukin kuin tavallisessa sitruunassa joten ehkä olisi hieman toisenlainen se makukin.

      Poista
  14. Tämän on oltava herkullista! Löysin tämän reseptisi vasta nyt, kun haeskelin pastakastikereseptiä säilötyille sitruunoille. Muistelin, että olisin joskus nähnyt sulla sellaisen, mutten nyt löytänytkään sitä. :)

    VastaaPoista
  15. Selina:hyvää on ,teen tätä useinkin:) Hyvä että löytyi:)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...