keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Pienet juustolla ja munakoisolla täytetyt piirakat-burekitas

Burek,börek,boureka,burekita  ,mikä sitten liekään alunperin Turkista tulleen piirakan nimi siellä minne ottomaanit levittäytyivät valloitusretkillään ja minne he  jättivät jälkeensä muistoja ottomaanien rikkaasta keittiöstä.Nämä piirakat ovat yleensä filo-tai voi/lehti-taikinasta tehtyjä mutta joskus taikina voi olla muunkinlainen. Täälläpäin suosituimpia ovat lehti-tai voitaikinasta tehdyt eri tavoin täytetyt bourekas-piirakat,mutta itse pidän eniten pikkuisista burekita-piirakoista,joiden taikina on rapsakka ja täyte yleensä juustoinen.Burekitan(pikku bureka,esp.diminutiivi) ohjeita on täällä monta,ja joihinkin taikinoihin tulee rahkan tyyppistä juustoa,joihinkin on käytetty öljyä ja jotkut ovat sitten voipohjaisia.Tein tämä helpoimman taikinaohjeen mukaan,jonka löysin kirjasta "the Book of New Israeli Food" ja valmiiden piirakoiden kuori olikin kivasti rapea. Täytteeseen laitoin jääkaapissa olleita juustojämiä sekä munakoisoa.

Burekita-piiraiden taikina (n.25 kpl)
  • 240 ml öljyä 
  • 120 ml vettä
  • ½ tl suolaa
  • ½ kiloa jauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta (tämä ei ollut alkuperäisessä ohjeessa mutta omaani lisäsin tätä)
  • 1 kananmuna ja seesaminsiemeniä piirakoiden päälle

Kaada öljy,vesi ja suola suureen astiaan.Lisää jauhot sekä leivinjauhe vähitellen nesteen joukkoon ja vaivaa seosta kunnes taikina on on tasaista ja pehmeää.Jos tuntuu siltä että taikina on hieman kuivaa lisää vähän vettä.Omat piirakkani olivat hyvin keltaisia ennen uuniin menoa johtuen siitä että käytin öljynä kylmäpuristettua rypsiöljyä,joka on aika keltaista...

Valmista nyt täyte:
  • 1 munakoiso
  • 100 gr fetajuustoa (käytin lampaanfetaa)
  • 3 rkl raejuustoa 
  • hieman yrttimaustetta 
  • hieman suolaa (täytettä kannattaa maistaa ennen sen lisäämistä sillä fetajuusto on suolaista)

Riko munakoisoon reikiä haarukalla ja laita munakoiso uuniin grillivastuksen alle ,225 C-asteeseen.Paahda munakoisoa kunnes sen sisus on pehmeää ja kuori kovettunut.Käännä munakoisoa puolivälissä. Halkaise munakoiso veitsellä ja laita se lävikköön ja anna ylimääräisten nesteiden valua pois sillä välin kun munakoiso jäähtyy.Hakkaa munakoison sisustaa veitsellä niin että se on hienojakoista ja sekoita se juustojen joukkoon. 
Muodosta taikinasta pingispallon kokoisia palloja ja kauli pallot ohueksi taikinaksi,josta otetaan ympyröitä. Käytin siihen IKEAn kuvassa näkyvää juomalasia.Leivinalustaa ei tarvitse tälle taikinalle jauhottaa.  Laita ympyröiden keskelle noin teelusikallinen täytettä tai sen verran että kun reunat puristetaan yhteen ei täytettä valu niiden ulkopuolelle. Käytä haarukkaa reunojen sulkemiseen ja tee näin kummallekin puolelle. Sekoita kananmuna astiassa ja voitele piirakat kananmunalla.Ripottele päälle seesaminsiemeniä.Puolivälissä muistin,että tässä ohjeessa siemenet tarttuivat tosi kätevästi kun itse leivonnaisen kastoi ensin munaseokseen ja sitten lautaselle ,jossa on seesaminsiemeniä.Eli otin yhden piirakan ja kastoin sen pinnan munaseokseen.Laitoin lautaselle seesaminsiemeniä ja dippasin piirakan siihen ja jopas tarttuivat siemenet hyvin pinnalle! Piirakat paistoin 200 C-asteessa puolisen tuntia,kunnes ne olivat saaneet väriä sekä päältä  että alta.
Tällaiseen piirakkaan saakin hyvin käytettyä kaikenlaiset juustonjämät

25 kommenttia:

  1. Mmmm..tuoksu tulee tänne asti !! Herkullista...Vapaapäivä,ulkona tuulee ja sataa vettä..lumi liukenee vauhdilla.Mutta Lämmin odottaa siellä,varasin liput marraskuulle.Kun ehdit,kerro Billien kukkakaupan osoite.Voi olla että piipahdan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli.Billien kaupan osoite on Ibn Gvirol-katu 8 ja ihan sen vieressä on lempparikahvilani,Sugar cafe.....

      Poista
    2. Kiitos.Täytyy tutkailla karttaa....: )

      Poista
    3. Tel Avivin keskustan alueella joten helposti löytyy:D

      Poista
  2. oih kuinka kaipaankaan noita burekoita :-) tämäkin resepti kuulostaa kyllä kokeilunarvoiselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kuvitella...ne ovatkin tosi koukuttavia.Harvoin harvoin sellaisia syön mutta nyt tuli tehtyä näitä yhdelle tutulle.

      Poista
  3. Hauskaa, olen tainnut tehdä näitä viime keväänä meze-illalliselle! nimi ja ulkomuoto sekä resepti kuulostava tutuilta. Tykkäsin niistä, mutta ensi kerralla kokeilemme näillä sinun täytteilläsi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon tapaiset piirakat ovat kyllä vaarallisen hyviä;D Täällä niitä on joka kadunkulmassa,joten niitä joutuu väistelemään;D Täyte oli aika kiva:)

      Poista
  4. Börek-piiraat ovat kyllä herkullisia. Voisikohan niitä kokeilla gluteenittomina, kun vehnä on nykyään totaalisen nou nou :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkullisia on:)Täällä saa aika kivasti boureka-piirakoita gluteenittomalla lehtitaikinalla.Kävin katsomassa mistä ne on tehty eli näin:
      Perunajauhoa,margariiniä,(ilman transrasvoja),vettä ,kananmunaa,öljyä,soijajauhoa,ksantaania,suolaa,sokeria,nostatusainetta,leivinsoosaa,sitruunahappoa.







      Poista
    2. Kiitos! Täältäkin saa glut lehtitaikinaa valmiina, joten sitä voisi kokeilla...

      Poista
  5. Tuntuu herkulliselta! Katsoin kerran yhden Istanbul-ohjelman ihan Shafakin takia ja siinä esiteltiin paljon leipomoita, joissa toinen toistaan lehtevämpiä voitaikinoita eli siis niin herkullista kuin olla voi. Mikä vahinko, että meillä on tänään croissantti-vapaa päivä, sillä huomenna tulee ystävä kahville;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi herkullisia:) Onneksi suurin osa meni muualle;D Voitaikinaiset leivonnaiset ovat vaarallisen houkuttelevia ja täälläkin melkein joka kulmassa törmää sellaisiin. Nuo huomenna sitten ne croissantit teille;D

      Poista
  6. Kivan näköisiä piiraita ja hyvät täytteet. Nuo olisivat mukavaa vaihtelua pasteijoille.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä oli tosiaankin hyviä ja niiden saajqkin tykkäsi:)

      Poista
  7. Ser så goda ut och vilken god fyllning!

    VastaaPoista
  8. just sellasta herkkua johon tulis himo,sit niitä huomaa syöneensä kilon :D

    VastaaPoista
  9. No sen takia en voinutkaan näitä kotiin jättää kun muuten en olis mahtunut ovesta ulos noiden jälkeen;)

    VastaaPoista
  10. Burek on voittamaton!!!! Myös Jael :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanainen:) Aivan hurjan hyviä ovatä nämä ja kaikki niiden sukulaiset;D

      Poista
  11. Nämä on varmasti hyviä, nam.

    Teimme nuorena siipan kanssa pikkuisia pasteijoita, näitä katsellessa tuli ne menneet pasteijatuoksut nenään. Taidanpa yrittää houkutella siipan nostalgisiin leipojaisiin =)

    Ihanaa viikonloppua sinulle ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä olivatkin,sanoi saaja:D Nämä oli hieman erilaisia pastei´joja,ja kiva oli näitä tehdä:) Kiitos,samoin sinulle ihanaa viikonloppua:)

      Poista
  12. Ah ja oh, munakoisoa, fetaa ja kivan oloinen taikinakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se vaan niin hyvä yhdistelmä:) ja noista tykättiin tosi paljon:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...