keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Hunajaisia juurespaloja

Eräänä iltapäivänä näin Carmel -torin  eräässä kojussa tosi nätin nipun nuoria luomujuureksia.Katselin sitä ja kävelin poispäin,ja hetken mielijohteesta palasinkin takaisin,sillä en voinut vastustaa noin nättiä pientä nippua. Vaikka siinä olikin naurista,josta en ihan hirveästi pidä......Nauriin lisäksi nipussa oli punajuurta sekä tavallisena että keltaoranssisena ja mustaa retiisiä.
Tulin nipun kanssa kotiin ja mietin miten käyttää noita herttaisia juureksia. Laitoin kuvan Instagramiin ja siellä neuvottiin laittamaan uuniin ja maustaa hunajalla....Nipussa oli pieniä juureksia kuitenkin aika vähän enkä viitsinyt lämmittää niitä varten uunia,etenkin kun ei ollut muuta uuniin laitettavaa silloin ,joten päätin keittää nämä liemessä,joka kiehuisi kokoon kastikkeeksi.Niin teinkin ja näistä tuli jumalaisen hyviä! 

Hunajaisia juurespaloja
  • ½ kg juureksia (jos isoja niin puolitettuna
  • 25 gr voita 
  • 3 dl vettä
  • 2 rkl hunajaa
  • 2 rkl balsamietikkaa
  • 1 tl chilihiutaleita
  • suolaa
Pese juurekset ja poista niistä toinen pää tai mahdollisesti molemmat.Koska käytin tässä pieniä vauvajuureksia,käytin ne kokonaisina enkä myöskään kuorinut niitä.Jos käyttää vanhempia punajuuria tai muita juureksia on ehkä parempi  poistaa niistä kuori. Laitoin kastikkeen ainekset kattilaan ja annoin kiehua joitakin minuutteja ,jonka jälkeen lisäsin juurekset kattilaan.Huomasin että nauris kiehuu muita nopeammin,joten jos sellaista käyttää,kannattaa se lisätä viimeiseksi. Juureksia ja kastiketta keitetään keskilämmöllä ,kunnes neste on kiehunut kokoon siirappimaiseksi ja juurekset pehmenneet.Juurekset laitetaan lävikköön ja kastike säilötään erikseen,sillä se jähmettyy hieman kylmässä.Juuresten jäähtyessä niistä leikataan viipaleita tai paloja ja ne asetellaan tarjoiluastialle.Kastikesiirappia ripotellaan päälle. Tämä voisi toimia alkupalana vaikka niin että feta-tai muuta juustoa murustellaan päälle. Jäljelle jäänyt siirappimainen kastike käy monen muunkin ruoan maistamiseen.
Tämä oli niin hyvää! Päälle laitoin muutaman oreganolehden.
Kävin tällä viikolla eräänä hyvin aikaisena aamuna Yarkon-puistossa katsomassa,jospa syötävät villikasvit sittenkin olisivat lähteneet kasvuun.Sieltä olen niitä talvella aina löytänyt mutta tämän talven olemattomat sateet heikensivät tuota kasvua ja kiiltomalva oli matalakasvuista ja reikäistä,villisinappi väsähtäneen näköistä ja kaalivalvatin lehtien alapuolella oli ötököitä,joten saivat villikasvit sitten jäädä puistoon.Tyhjin käsin en kuitenkaan puistosta lähtenyt,sillä puiston alueella olevan erään järjestön puutarhassa kasvaa kaikenlaisia yrttejä,joista poimin geraniumia,oreganoa,timjamia ja sitruunaruohoa.Oreganon lehtiä päätyi juuresten päälle.
Kävin myös eräänä päivänä lounaalla torin humuspaikassa,jossa mielestäni on melkein maailman paras humusannos,joka maksaa vaivaiset hieman yli 2 euroa (jos joku tännepäin matkustaa niin tämä on aivan must ruokapaikka!) .Siinä humusannostani syödessä katselin miten paikan työntekijä kävi lävitse favapapuja,yksi kerrallaan,tarkistaen että jokainen papu on kelvollinen. Paikan suosituin annos on hummus,jonka päälle tulee kikherneitä ja sitten favapapukastiketta.

26 kommenttia:

  1. Så vackert och gott! Jag tycker mycket om hummus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Det blev nog jätte vackert med de här rotgrönsaker:) Och hummus gillar jag också!

      Poista
  2. Onpas tosiaan sievä annos ja maku on varmasti myöskin hurmaava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rommirusina:kiitos:) Pienestä nipusta tuli montakin väriä eikä tavallinen punajuuri päässyt liikaa värjäämään niitä muita värejä:) Ja oli tosi hyvää!

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Herkulliset juurekset ja mikä värikirjo! :) Mustia retiisejä? Voi kun löytäisin itsekkin niitä täältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatta,juurekset ovat ihania:) Mustissa retiiseissä vain kuoret ovat mustia ja maku mieto.Sitä tavallista sinipunaista retiisiä en voi sietää mutta olen nyt täällä tutustunut kaikenlaisiiin retiiseihin,joissa maku on hieman erilainen.Tein niistä kerran oikein testinkin;D

      http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2011/02/suuri-retiisitesti-ja-kastike.html

      Poista
  5. juu,uunijuurekset on erittäin hyvä lisäke..suosikkini ja just hunajaa ja balsamicoa..:) ja tuonne humus mestaan sit seur.kerralla :) olen humus-hullu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli,uunijuurekset onkin tosi hyviä:) Näitä en sitten laittanut uuniin vaan keitin maustetussa nesteessä joka kutistui siirappiseksi ,ihanaksi kastikkeeksi:) Ja ensi kerralla tuonne ehdottomasti!

      Poista
  6. Kaunis juurikimppu!
    Huolellista työtä hummuspaikassa. Luulen, että heidän lounaansa maistuisivat minullekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu,kimmpu tai nippu oli vastustattoman kaunis:) Ja istuin tuolla pitkään sen hummusannoksen kanssa katsellen miten pikkutarkkaa työtä mies teki;D Ei ihme että paikan hummukset ovat niin hyviä!

      Poista
  7. Katos vaan, meillä molemmilla on ollut punajuurta (sulla muitakin juureksia). :-) Mäkään en ole koskaan oikein tykännyt nauriksesta, mutta kerran tein siitä intialaista ruokaa, joka oli ihan hyvää. Harmi kun en kirjoittanut ohjetta ylös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu,huomasinkin;D Tässä ruuassa nauris oli jopa niin hyvää että ehkä voin jo sanoa pitävänikin siitä;D

      Poista
  8. En varmaan pystyisi itsekään vastustamaan noin suloista juuresnippua! itse laitan juurekset aina uuniin (paitsi jos teen keittoa), kiva vinkki että niitä voi valmistaa myös muulla tavoin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annemi:pakkohan oli kääntyä takaisin ja mennä ostamaan se;D Minäkin yleensä laitan juurekset uuniin mutta nyt tein näin kun oli kyse aika pienestä määrästä mutta oli sen verran hyvää että kyllä tätä voi tehdä isommankin juuresmäärän kanssa:)

      Poista
  9. En ole koskaan nähnyt mustaa retiisiä, sehän on tavattoman kaunis. Todella kaunis on tuo nippu, en ihmettele, että käännyit takaisin ;-)

    Teen aika usein uunissa juureksista tuollaista herkkua. Nyt taidankin kokeilla keittää niitä liemiohjeessasi. Arvaan, että makunystyrät oikein pyörivät ympyrää kun näitä maistelee =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta:tosi kaunis onkin tuo musta retiisi,mutta sisältä se on vitivalkoinen,kaunis siis kuoren kanssa:) Tämä olikin vähän eri tapa tehdä juureksia ja osoittautui erittäin onnistuneeksi:)

      Poista
  10. Ihana juuresnippu ja epäilemättä paras tapa valmistaa niitä. Musta retiisi kuulostaa erityisen kiinnostavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi,juuresnippu oli hurmaava ja lopputulos todella herkullinen:) Täällä olen tutustunut minulle ennen tuntemattomiin retiisilajikkeihin:)

      Poista
  11. Apua mikä pieteetti fava-miehellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nanna,todellakin! Olen ennenkin osunut tuonne just kun hän on noissa hommissa mutta nyt otin salaa kuvan;D

      Poista
  12. oho, klikkasin blogiasi ja pääsin zalandoon...tai sitten huomasin että se olikin mainos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkkusuu,ohoh,mites nyt niin....toivottavasti ei nyt mitään häikkää...

      Poista
  13. Mahtavaa panostusta työhönsä kyllä tuolla miehellä, nostan hattua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta,eikös olekin! Ei sitä voinut kuin ihmetellä!

      Poista
  14. Ihanaa nähdä tuo mies tuossa viimeisessä kuvassa niin työhönsä uppoutuneena. Tuollaiseen paikkaan minäkin haluan syömään!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...