Kuten jo pari postausta sitten kirjoitin täällä:olen aika lailla hurahtanut Game of Chefs-kokkausohjelmaan,jonka finaali on ensi viikolla ;:nyyh,tulee vieroitusoireita! Ohjelman alun jakson aiheena oli pasta ,ja yksi kolmesta joukkueesta teki aika jännän ja erilaisen pasta-annoksen,joka voittikin sen jakson kilpailun. Annos jäi mieleeni ja viikonloppuna tein sitten siitä hyvin riisutun version,mutta tämä minun versioni ei ollutkaan enään pastaruoka vaan jonkinlainen Caprese-salaatin muunnos. Mutta tässä oli kaksi tosi hyvää uutta tuttavuutta,joista pidin eli nuo tomaattineliöt ja mielettömän ihana sardellipesto,jota kyllä muutin hieman mutta onpa se hyvää! Tomaattineliöissä on tomaatin maku tiiivistynyt tosi herkulliseksi:)
Tässä sen annos mistä sain inspiksen ja toteutus on kyllä aika lailla erilainen :Game of Chefsin annoksessa tomaattineliöt oliva ohuemmat ja tehty eri tavoin;juustona oli ricottaa kun taas minulla oli täkäläistä korijuustoksi kutsuttua vähärasvaista-ja suolaista valkoista leikattavaa juustoa. Ohjelman ricottaan oli sekoitettu muun muassa muskottipähkinää,kermaa ja ohuen ohuita basilika-ja ruohosipuli-chiffonadea.Sardellipesto oli aika lailla samanlaista ,mutta vaihdoin omassani pinjansiemenet manteleiksi,kuten yleensäkin pestoissani. Lisäksi tuossa annoksessa oli sinihomejuustolla maustettua bechamel-kastiketta ja lopuksi päällä parmesaanituile(tuolle on varmaankin suomenkielinenkin nimi,mutten löytänyt...).
Tomaattineliöt tehdään tomaattimehusta ,ja jos näitä tekee ,siihen kannattaa käyttää hyvälaatuista tomaattimehua. Aikoinaan kannoin Tallinnasta kotiin viemisiksi tomaattimehua,siinä kun ei ollut sokeria kuten suomalaisissa tomaattimehuissa.Lidlistä onneksi löytää hyvää tomaattimehua ja Suomessa käydessäni aina ostankin sitä;rakastan tomaattimehua!
Tomaattineliöt
Keitä tomaattimehua kiehumapisteeseen,lisää agar agar ja sekoittele mehua kunnes se saavuttaa taas kiehumapisteen.Seos tulee kaataa heti jähmettymään. Ohjelmassa tomaattimehu kaadettiin uunipellille, 2 mm korkuiseksi ja laitettiin 90 C-asteiseen uuniin 1½ tunniksi.Minä kuivattelin mehua kuivurissa kunnes siinä ilmeni pientä kuivumista ja näin se sopii hyvin myös raakakeittiöön,En kuivattanut suhteessa yhtä kauan kuin jos olisin tehnyt tämän uunissa,joten neliöni jäivät paksummaksi.Ensi kerralla taidan kokeilla tätä uunissa tehtynä.Jos teet näitä uunissa,kaada mehu jähmettymään ja leikkaa jähmettynyt mehu tasaisen kokoisiksi neliöiksi ennen uuniin menoa.
Sardellipesto,jota nyt tein ensimmäistä kertaa,on myös hurjan hyvää ja kokeilin tätä myös sellaisenaan pastan kanssa (tummariisipastan) ja oli todella hyvää. Sardelli maustaa peston todella kivasti:),Ohjelman ohjeessa,joka oli tehty suurelle joukolle,oli hurja määrä basilikaa;minä pienensin määrät ja punnitsin basilikan,sillä täällä on tosi suuret basilikaniput ja jos laitan ohjeeseen että nippu basilikaa;voi se olla hieman harhaanjohtavaa,,,
Sardellipesto
Kuva täältä |
Tässä sen annos mistä sain inspiksen ja toteutus on kyllä aika lailla erilainen :Game of Chefsin annoksessa tomaattineliöt oliva ohuemmat ja tehty eri tavoin;juustona oli ricottaa kun taas minulla oli täkäläistä korijuustoksi kutsuttua vähärasvaista-ja suolaista valkoista leikattavaa juustoa. Ohjelman ricottaan oli sekoitettu muun muassa muskottipähkinää,kermaa ja ohuen ohuita basilika-ja ruohosipuli-chiffonadea.Sardellipesto oli aika lailla samanlaista ,mutta vaihdoin omassani pinjansiemenet manteleiksi,kuten yleensäkin pestoissani. Lisäksi tuossa annoksessa oli sinihomejuustolla maustettua bechamel-kastiketta ja lopuksi päällä parmesaanituile(tuolle on varmaankin suomenkielinenkin nimi,mutten löytänyt...).
Tomaattineliöt tehdään tomaattimehusta ,ja jos näitä tekee ,siihen kannattaa käyttää hyvälaatuista tomaattimehua. Aikoinaan kannoin Tallinnasta kotiin viemisiksi tomaattimehua,siinä kun ei ollut sokeria kuten suomalaisissa tomaattimehuissa.Lidlistä onneksi löytää hyvää tomaattimehua ja Suomessa käydessäni aina ostankin sitä;rakastan tomaattimehua!
Tomaattineliöt
- 1 litra tomaattimehua
- 12 grammaa agar-agarjauhetta
Keitä tomaattimehua kiehumapisteeseen,lisää agar agar ja sekoittele mehua kunnes se saavuttaa taas kiehumapisteen.Seos tulee kaataa heti jähmettymään. Ohjelmassa tomaattimehu kaadettiin uunipellille, 2 mm korkuiseksi ja laitettiin 90 C-asteiseen uuniin 1½ tunniksi.Minä kuivattelin mehua kuivurissa kunnes siinä ilmeni pientä kuivumista ja näin se sopii hyvin myös raakakeittiöön,En kuivattanut suhteessa yhtä kauan kuin jos olisin tehnyt tämän uunissa,joten neliöni jäivät paksummaksi.Ensi kerralla taidan kokeilla tätä uunissa tehtynä.Jos teet näitä uunissa,kaada mehu jähmettymään ja leikkaa jähmettynyt mehu tasaisen kokoisiksi neliöiksi ennen uuniin menoa.
Sardellipesto,jota nyt tein ensimmäistä kertaa,on myös hurjan hyvää ja kokeilin tätä myös sellaisenaan pastan kanssa (tummariisipastan) ja oli todella hyvää. Sardelli maustaa peston todella kivasti:),Ohjelman ohjeessa,joka oli tehty suurelle joukolle,oli hurja määrä basilikaa;minä pienensin määrät ja punnitsin basilikan,sillä täällä on tosi suuret basilikaniput ja jos laitan ohjeeseen että nippu basilikaa;voi se olla hieman harhaanjohtavaa,,,
Sardellipesto
- 70 grammaa basilikan lehtiä
- 3 rkl oliiviöljyä
- 2 sardellin fileetä
- mustapippuria
- 3 rkl paahdettuja mantelilastuja
- 40 gr parmesaania
- mustapippuria (suolaa)
Kokoa annos:asettele lautaselle tomaattineliöitä ,ja niiden päälle tai viereen juustoa.(käytin täkäläistä 5% lähes suolatonta korijuustoa ,mutta tämän voi korvata vaikka mozzarellalla,kotijuustolla tai muulla leikattavalla tuorejuustolla). Asettele juustopalojen päälle sardellipestoa ja koristele annos basilikan lehdillä ja parmesaanilastuilla.
Torin eräässä kojusssa oli myynnissä Dominikaanisesta tasavallasta tuotuja isoja ananaksia.Kamalan kalliita! Täällä kasvatetaan ananaksia,mutta ne ovat pienempiä ja kalliita nekin. Enemmänkin kiinnosti tuo ananaskasvi,mutta tiedän,että jos sellaisin ottaisin kotiin,ei siitä varmaan ananasta tulisi;sehän vaatii trooppiset olosuhteet ja täällä on vain puolitrooppista...
Oi, onpas mielenkiintoinen ja inspiroiva resepti! Ja kauniit värit kaiken lisäksi.
VastaaPoistaRommirusina'kiitos:-) itse sain inspiksen tv-ohjelmasta ja tosi nätit värithän tuossa on:-)
PoistaOnpa jänniä nuo tomaattineliöt ja se miten ne tehdään. Tiedätkö, voiko tuon agar-agarin kenties korvata jollain? Mulla kun ei sille muuten kovasti käyttöä olisi...
VastaaPoistaSofia,itse asiassa aika helppotekoiset ja jos näitä tekee juuston seuraksi niin tuo uunimenetelmä olisi tässä parempi:-) agar agarhan on vegaanien vastine liivatteelle,joten liivate tulee mieleen mutta rakene ehkä olisi erilainen.Aasialaisisa kaupoissa yleensä on myynnissä myös agaria pikku pusseissa,josta sitä ei tämän jälkeen edes paljon jäisi jäljelle
PoistaAhh ok, kiitos avartavasta vastauksesta. Saatankin piipahtaa niissä Helsingin Hämeentien aasialaisissa kivijalkakaupoissa agar agar-pikku pusseja metsästämääs :)
PoistaPidän myös tomaattimehusta todella paljon, mutta olenkin harmitellut sitä sokerin lisäämistä. Hyvä tietää, että Lidlistä saa hyvää tomaattimehua, täytyy käydä etsimässä. :) Hauska idea nuo tomaattineliöt! Varmasti herkullinen yhdistelmä peston kanssa. Pitäisikin taas pitkästä aikaa tehdä pestoa.
VastaaPoistaAnni Minerva,en pidä lainkaan makeasta tomaattimehusta ja onneksi olen Lidlistä löytänyt sellaista tomaattimehua,mihin ei ole lisätty sokeria:-) Nuo neliöt olisivat tosi kiva raaka.anoksena peston ja vaikka cashewjuuston kanssa:-)
PoistaHienon näköistä jälleen kerran ! Sardellipesto - namm...
VastaaPoistaKiitos Anneli:-) ja sardellipesto hyvää pastan kanssa:-)
PoistaNo jopas oli taas mielenkiintoista!
VastaaPoistaNanna,tosiaankin oli mielenkiintoinen kokeilu.tomaattineliöitä tuli ehkä liikaakin tuosta määrästä mutta koirani,joka ei tomaateista välitä halusi lisää...
PoistaMielenkiintoinen kokeilu.
VastaaPoistaTäällä saa ananaksia aika edullisesti. Perjantaina ostin ison ananaksen kymmenellä kruunulla eli reilulla eurolla.
Tuula,mielenkiintoinen ja maistuva:-) Suomessakin olen kesällä löytänyt tosi edullisia ananaksia mutta täällä oi kallista,pöh
PoistaErikoiset neliöt kertakaikkiaan :) Sardellipestoa täytyykin kokeilla ensi kerralla tavanomaisen basilikapeston sijaan, sillä pidän todella sardellista antamassa makua vaikka pastakastikeessa. Täällä meillä saa joskus ananasta tarjouksessa yhden euron kilohintaan :)
VastaaPoistaJatta,sardelli tosiaankin antaa hyvää makua pastalle ja tässä pestoon yhdistettynä sopiikin sellaisenaan pastakastikkeksi.Olenkin Suomessa ostanut ananaksia tuohon edulliseen hintaan ja täällä harmittelen kallista hintaa,syön sitten Suomessa kunnolla tuoretta ananasta......
PoistaSardellit ovat lempiä, pakko kokeilla tässäkin muodossa!
VastaaPoistaSanja,no sitten sun pitääkin kokeilla tuota sardellipestoa.
PoistaSå intressant!
VastaaPoistaHovkonditorn,och gott också
PoistaOnpa jännittävä! mutta varmaan sopii suolaisemman juuston kanssa hyvin. Voisin kuvitella.
VastaaPoistaNelle,niin jännittävä että oli pakko kokeilla,joskin muunneltuna,itse käytin täss
Poistaä hyvin vähäsuolaista juustoa mutta yksinään tomaattineliöiden kanssa sopisi varmaankin suolaisempi juusto
Onpa kiva muunnelma perinteisestä caprese-salaatista, todella kaunis annos :)
VastaaPoistaAnne,oli kiva kokeilla vähän tavallisuudesta poikkeavaa annosta ,ja oli hyvääkin:)
PoistaOi mahdoton mikä herkku! Tosi luova nuo tomaatti-neliöt, ja se sardellipesto tuo veden kielelle ... Nam nam!
VastaaPoistaTämä oli kyllä mielenkiintoista ja hyvää.,Tuo ohjelma muutenkin inspiroi ihan hurjasti!
PoistaHei! Löysin blogisi falafel-reseptejä etsiessäni. Ennätin lukaisemaan jo melko paljon täällä jakamiasi reseptejä, ja pakko sanoa: suuri kiitos! Oma ruokakuntani koostuu suomalais-italialaisesta kokoonpanosta, vegeruokavaliolla, ja olen jo tähän mennessä saanut täältä ihan hirmusti inspiraatiota uudenlaisiin kasviskokkauksiin (niitä kun ei koskaan voi olla liikaa, ja aina haluaisi testailla uutta). Tänään kokeilen tuota tomaattimehu-reseptiä, mikäli löydän agar agaria luomukaupoista/vastaavista.
VastaaPoistaIhana kun pidät tällaista blogia!
Hei Mette,huomasin tämän kommenttisi vasta nyt,joten pahoittelen myöhästyneestä palautteesta. Ihanaa kuulla tällaista palautetta,kiitos,innostaa todellakin jatkamaan bloggaamista:)
PoistaTosi mielenkiintoista valmistaa tomaattimehusta salaattiin korvikkeet tomaattisiivuille. Ja sardellipestoa pitää kokeilla. Rakastan pestoa.:)
VastaaPoistaKatja,täytyy sanoa että oli kyllä mielenkiintoinen kokeilu.Bambi tykkäsi tosi paljon niistä tomaattineliöistä;D
Poista