torstai 24. huhtikuuta 2014

Mausteisia kikherneitä,tomaattia kahdella tavalla sekä fetajuustoa,uunissa+linkki Ottolenghin Kreeta-ruokamatka-videoon.

Pyhän aikana katselin muutaman ruokaohjelmavideon,ja yksi niistä oli Ottolenghin Mediterranean Island Feast-ohjelman Kreeta-jakso,jonka voi nähdä YouTubessa täällä. Siinä Ottolenghi valmisti herkullisen uuniruoan,jossa oli maustettuja kikherneitä ,kahdella tavalla käsiteltyjä tomaatteja,sipulia,valkosipulia sekä fetajuustoa. Ottolenghin ohjeessa käytettiin kreetalaisia Dakos-korppuja,jotka ovat helposti korvattavissa muilla korpuilla,mutta minä tein leivättömän version eli korput jäivät tästä omasta ruuastani pois.Ottolenghin hieman ruokaisempi versio onkin hyvä vaikka alkupalaksi,kun taas korputtomana  tämä toimii hyvänä lisäkkeenä ,,mutta on myös hyvää ihan sellaisenaan. Maut tässä ruuassa ja tuo tomaattien raastaminen  ovat minulle tuttuja myös täältäpäin,ja tosi hyvää tämä onkin:)
Mausteisia kikherneitä,tomaattia kahdella tavalla sekä fetajuustoa,uunissa
  • 200 gr keitettyjä kikherneitä
  • 7 rkl oliiviöljyä
  • 3/4 tl kanelia
  • ½ tl kurkumaa
  • 3/4 tl paprikaa
  • 2 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 3/4 tl jauhettua korianteria
  • noin 1.5 kiloa keskikokoisia tomaatteja (minulla tomaatteja oli vähemmän eli vajaa kilo)
  • 1 suuri punasipuli( kaupasta oli punasipulit loppu,joten käytin tavallista keltasipulia)
  • 4 murskattua valkosipulinkynttä
  • 400 gr korppuja(esim näitä) 4 sentin paloina
  • 250-300 gr fetaa,3 sentin palasiksi leikattuna
  • 15 basilikan lehteä
Lämmitä pannulla 4 rkl oliiviöljyä ja lisää kikherneet ja mausteet.Lisää suolaa. Paista kikherneitä  10 minuuttia,aina välillä sekoittaen,jotta mausteet imeytyvät hyvin kikherneisiin. Anna kikherneiden jäähtyä ja valmista sillä välin tomaatit: raasta kolmasosa tomaateista niin että vain kuori (joka heitetään pois) jää jäljelle.Kuutioi loput tomaatit ja yhdistä raastettujen tomaattien ja tomaattinesteen kanssa.. Kuutioi sipulit murskaa valkosipulit ja .lisää tomaatin joukkoon.Lisää myös 3 rkl oliiviöljyä,suolaa ja mustapippuria ja sekoita. Lämmintä uuni 200 C-asteeseen.

Jos käytät korppuja,tarvitset sitä varten myös marinaadin,johon tulee seuraavat ainekset:
  • 200 ml  oliiviöljyä
  • 100 ml punaviinietikkaa
  • suolaa ja mustapippuria
Minä en siis käyttänyt korppuja,joten tein pienemmän määrän tuota marinadia ,jota lusikoin tomaattien päälle.
Asettele korpunpalaset tiiviiisti uuniastiaan (30x40 cm uuniastia) .Lorauttele marinaadia tasaisesti korppujen päälle.Lusikoi nyt tomaattisipulisekoitusta korppujen päälle (minulta tämä vaihe jäi pois,ja pohjakerroksena omassa ruuassani oli tuo tomaattisipuliseos,jonka päälle lisäsin marinaadia). Lisää tämän jälkeen kikherneet tasaisesti päälle ,ja levittele fetan palasia kikherneiden päälle.Asettele niiden päälle basilikan lehdet ja lorauttele vielä 3 rkl oliiviöljyä päälle. Paista 25 minuuttia;kunnes fetapalaset ovat saaneet pintaväriä.
Nami,hyvää myös ilman korppuja.Tämä paranee uudelleen lämmitettynä ja on hyvää myös kylmänä.
Muutama viikko takaperin kävin Tel Avivin vanhan juna-aseman maatilatorilla,joka on aina perjantaisin. Huomasin , että Jerusalemin Machane Yehuda-torin Halva Kingdomilla oli myyntipiste myös täällä;kiva ettei tarvitse tuon vuoksi matkata Jerusalemiin asti:)

15 kommenttia:

  1. Låter mycket gott, helt i min smak!

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintöinen ohje, pitäisi kokeilla. Halva on taas kerran niin nam.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanja,kokeile sillä tämä on hyvää:) ja halva,joskus nauttinuna,on nautinto:)

      Poista
  3. Pidän halvasta ja syön sitä joskus ihan karkin asemasta makean nälkään, mutta eipä meillä täällä myydä kuin muutamaa makua, eikä koskaan tuollaisia kakun kokoisia. Höh ja voihan sentään. Ohje kuulostaa mukavan mausteiselta, hieman intialaiselta.. joten on mieleeni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatta,muistan lapsuudesta miten hyvää Halvan halva oli,tehdäänköhän sitä vielä.... Halva Kingdom on todellakin erikoinen halvojensa kanssa,sillä makuja on kymmeniä;itse tykkään kahvilla maustetusta halvasta. Tuossa oli oikeastaan suhteessa aika vähän mausteita,joten ihan intialaista makuvivahdetta ei helposti tuntenut tuossa,mutta hyvää on:)

      Poista
  4. Voi mikä herkku! Varmasti kokeilen, kun olen taas paikanpäällä! Suunnittelen jo käyttäväni lempi-Dakoksiani, joissa osa ohrajauhoista on korvattu johanneksenleipäjauhoilla, joten niissä on vähemmän gluteenia. Täytyykin tutustua tohon Ottolenghin Kreeta-pläjäykseen!
    Terveisin Suometar

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suometar:no arvaankin että Dakokset ovat sinulle tuttuja enkä tiennytkään ,että niitä saa monena eri variaationa.,Ja Ottolenghin Kreeta-pläjäys on hyvä,joten suosittelen katsomaan:)

      Poista
  5. Kiva uunivuoka taatusti maukkaista aineksista :)

    VastaaPoista
  6. Tämän itselleni vapuksi. Olen yksin kotona kokonaiset kolme päivää ja saan herkutella ihan miten huvittaa. Ja tämä resepti kuullostaa juuri sopivalta -teen itsekin ilman noita korppuja.

    Oikein herkullista viikonloppua sinulle =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta:) no vapuksi sopisikin. Ja yksin minäkin tätä herkuttelin;D OIkein hyvää vappua sinulle!

      Poista
  7. Tämä maistuis varmasti minulle erittäin hyvin! Tykkään tomaattia ja fetaa sisältävistä uunivuoista ja kaikki muukin kuulostaa herkulliselle :) Tämä pitää laittaa korvan taakse, olis varmaan hyvä kesäruokakin sellaisenaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heidi;tämän tapaiset uunivuoat ovat helppotekoisia ja niin hyviä:) Ja Ottolenghi laittoi tuohon hyvän maustesekoituksen:) Kesäruokana takuulla hyvää ja nopeaakin:)

      Poista
  8. Aivan ihanan kuuloista! Tätä tulen varmasti tekemään.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...