keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Tomaatti-granaattiomenasalaatti ja ajatuksia hintavallankumouksesta

Ottolenghin versio tomaatti-sipulisalaatista on aivan ihana,ja teinkin sitä viikko sitten.Pidin siitä niin paljon että tein sitä uudestaankin muutaman päivän jälkeen.Salaatin ohje on taas Ottolenghin uudesta Plenty More-kirjasta,.Salaatin ohjeessa käytettiin monta eri tomaattilajiketta,mutta minulla oli vain 2 eri tomaattia eli tavallisia kirsikkatomaatteja ja isoja luumutomaatteja,mutta ei se siitä huonommaksi mennyt vaikkei tässä ollutkaan niin monta eri tomaattilajiketta.

Tomaatti-granaattiomenasalaatti

  • erilaisia tomaattilajikkeita (keltaisia,ruskehtavia,luumutomaatteja ym. Alkuperäisessä ohjeessa tomaatteja oli lähes kilo,minulla niitä oli noin 700 grammaa)
  • 1 punainen paprika (värin vuoksi olisin voinut valita tähän oranssin paprikan....)
  • 1 pieni punasipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • ½ tl jauhettua maustepippuria
  • 2 tl valkoviinietikkaa
  • 1½ rkl granaattiomenasiirappia
  • 3½ rkl oliiviöljyä
  • puolikkaan granaattiomenan siemenet (ohjeessa käytettiin koko granaattiomenan siemenet)
  • ruokalusikallisen verran tuoreita oreganon lehtiä
  • suolaa & pippuria
Kuutioi tomaatit,paprika sekä sipuli pieniksi kuutioiksi ja laita syrjään sillä välin kun sekoitat kastikkeen.Sekoita kulhossa murskattu valkosipuli,maustepippuri,etikka,granaattiomenasiirappi ,mustapippuria sekä 1/3 tl suolaa,kunnes kastike on tasaista.. Lisää kastiketta tomaattiseokseen käännellen varovasti. Asettele tomaattisalaatti kastikkeineen  laakealle lautaselle ja ripottele päälle granaattiomenan siemeniä sekä oreganon lehtiä.Pirskottele lopuksi vielä hieman oliiviöljyä päälle.

Kaunis salaatti,mutta vieläkin nätimpi tästä olisi tullut jos paprika olisi ollut vaikka keltainen....Tätä samaa salaattia teki muuten myös Mama Gastro.. Tässä salaatin video-ohje,jossa Ottolenghi valimistaa salaatin
Salaatin tomaatit kävin hakemassa torilta..
Kävin yhtenä aamuna juomassa kahvit uudessa Takeat-paikassa ,joka on enemmänkin noutopaikka,josta voi ostaa salaatteja ,voileipiä,leivonnaisia ja juomia,mutta josssa voi myös istahtaa ja juoda kahvit paikan päällä. Tämä eroaa muista olemalla täysin luomupaikka ja vieläpä edullinen,Takeat syntyi kun sen perustaja harmitteli miksi luomuoruoka-ja kahvi on niin paljon kalliimpaa.Paikkaa suunniteltiin muutama vuosi,ja kaikki tehdään paikan päällä;takaosassa on leipomo,jossa leivotaan kaikki leivät ja leivonnaiset.  Aamu oli vielä niin aikainen että hyllyt olivat aika tyhjiä.
Myös pulloissa olevat luomutuoremehut on kaikki puristettu paikan päällä.Ilahdutti kuulla että sulkemisaikaan jäljelle jääneet voileivät jaetaan kodittomille. Ja voilepäpakkausten taitosta vastaavat kaksi Down-neitoa.
Takeat jatkaa hintavallankumousta jonka aloitti Cofix.-ketju hieman yli vuosi sitten. 4 kuukautta Cofixin perustamisen jälkeen muutamat Cofixin entiset työntekijät perustivat lähes samannimisen Cofizz-ketjun, (linkin takana menu englanniksi)joka on kyllä lähes Copy-Paste versio Cofixista,mutta väritys on punavalkoinen kun se Cofixissa on mustavalkoinen. Kuluttajan kannalta hieno juttu kun tulee enemmän kilpailua,mutta aika törkeää kopioimista; en ole kuitenkaan  kuullut mistään oikeusjutuista,ainakaan vielä.Tähän saakka Cofizzit olivat vain Jerusalemissa,,mutta nyt avattiin piste myös Tel Avivin keskustaan.
Kävin siellä juomassa soijajääkahvin.Kuten Cofixissa ,myös Cofixissa kaikki tuotteet maksavat hieman yli euron. Kun tällainen piste avataan jonnekin,alkavat lähistön muut kahvilat ym, hermostua ,ja ihan pakostakin joutuvat laskemaan hintojaan,mikä ilahduttaa kuluttajaa. Ja tuo hintavallankumous näkyy jatkuvan;muutama päivä sitten Cofixin perustaja ilmoitti että huhtikuussa avataan ensimäiset SuperCofixit eli supermarketit,joissa kaikki tuotteet maksavat hieman yli euron.Monesta tuhannesta supermarkettituotteesta valittiin 600 tuotetta,jotka pääsevät noiden markettien hyllyille.Kyllä vaan tulevat muut supermarketit vapisemaan kun ensimmäiset SuperCofixit avataan...tällaista pitäisi olla muuallakin missä ruuan hinnoissa on laskemisen varaa.....

18 kommenttia:

  1. Ihana salaattiohje!
    Täytyisi opetella noiden eksoottisten hedelmien käyttöä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanne:eksoottiset hedelmät antavat kivasti makua salaateille:)

      Poista
  2. Vilken god sallad! Låter billigt och bra med sådan kedjor.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn: jättegott.Och det är bra att nån kommer och gör revolution när det är för dyrt.T.ex. i Finland är en capuccino ganska dyr...

      Poista
  3. Ihana ohje! Itselläkin tulew näitä tomaattisalaattikausia kun löytyt joku ihana resepti ja sitä pitää saada koko ajan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne;tosiaankin ihana ja tämä jää takuulla sellaiseksi vakkariohjeeksi,ainakin silloin kun on granaattiomenoita:)

      Poista
    2. Granaattiomenan hinta on vaan täällä niin huima välillä :D mutta kyllä se usein maistuu niin hyvälle että raaskin ostaa, edes silloin tällöin.

      Poista
    3. Anne:ikävä kyllä niillä voi teilläpäin olla aika reilusti hintaa mutta joskus voi vähän niilläkin herkutella.Ja ovat niin ihania salaateissa:)

      Poista
  4. Minusta tuo salaatti näytti erityisen hyvältä juuri siksi, että siinä on vain erilaisia punaisia, ja silti useaa eri ainesosaa. Ikäänkuin mielenkiinto kasvaa, että miltäs se tämä ja miltäs se tämä punainen maistuu. Sateenkaari-iloittelut on taas sitten toisella tavalla ihania, olen joskus tehnyt väriympyräsalaattivadin, josta voi sitten itse kukin koota makunsa mukaan. (...Nyt iski granaattiomenainnostus. Viikonlopuksi...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mbkarhu1: Tuossa olikin kivasti erilaisia punaisia kuten paprika ja granaattiomena tomaattien lisäksi,ja niistä tuli kivasti suuntuntumaa salaattiin.Lopputulos oli tosiaankin upean värinen vaikka ei niitä keltaisia tomaatteja ollutkaan. Väriympyräsalaattivati kuulostaa upealta!

      Poista
  5. On kyllä tosi sievä salaatti, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rommirusina:) Kieltämättä siitä tuli tosi nätti;D

      Poista
  6. Peruunkin kaivattaisiin tuollaista vallankumousta, täällä tuntuu että hinnat vaan nousee. Kanan hinta nousi hiljattain, ja se tarkoittaa sitä, että köyhemmillä perheillä on yhä harvemmin varaa hankkia sitä ruokapöytäänsä :(

    Olisiko sulla muuten jakaa meille granaattiomenasiirapin ohjetta?
    Sattumoisin äskettäin bongasin toisenkin kivan reseptin, jossa se oli raaka-aineena, mutta täältä sitä ei taida saada valmiina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna:täällä vaan puhuttiin ja puhuttiin että jotain pitää tapahtua,muchas palabras pero nada concreto.....KUnnes tuli sitten joku,jolla oli aiemmin halpisketju,joten oli kokemustakin,mutta ei ruuan puolella.Cofix-kahvilaketju taitaa mennä hyvin,ovat lähes aina täynnä ja on jonoa,mutta ei ihmekään.,

      Olen laittanut tänne blogiin granaattiomenasiirapin ohjeen,eli ihan vaan keitetään kokoon granaattiomenamehua ja sokeria kunnes se muuttuu siirappimaiseksi. mutta täällä on ihan step by step ohje
      http://toriavey.com/toris-kitchen/2011/09/pomegranate-molasses/

      Poista
  7. I love that combination of flavours with the tomato and pomegranate. Perfect for our upcoming summer! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lorraine,it is a great combination;so pretty and so yummy:)

      Poista
  8. Ihanan näköinen salaatti, tätä täytyy tehdä vielä tällä viikolla. :-) Suunnittelin lammaslihapullia ja couscousia yhdeksi ateriaksi, niiden kanssa tää olis varmasti superia.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...