lauantai 31. tammikuuta 2015

Kookos-hedelmäliuskoja ja aamiainen joka kelpaisi useanakin aamuna...


Ensi keskiviikkona täällä vietetään taas  puitten uutta vuotta,eli Tu BiShat-juhlaa,joka näkyy täällä lähinnä tarhoissa ja kouluissa,ja kauppojen suurella kuivahedelmätarjonnalla,sillä silloin on tapana syödä kuivia hedelmiä. Tuo juhla on myös ekologinen,sillä silloin istutetaan uusia puita. Tein ystäville kuivurissa muutamia erilaisia hedelmänahkoja(onko tälle parempi nimi suomeksi? Englanniksi näitä kutsutaan "fruit leather" mutta hedelmänahka ei ehkä kuulosta niin hyvältä...) En ajatellut laittaa näiden ohjetta blogiin,mutta kun  ohjetta pyydettiin Instagramissa,niin laitan ohjeet tänne,vaikka minulla ei olekaan ihan tarkkoja ohjeita,sillä en laittanut määriä ylös. Näitä liuskoja oli siis kolme eri makua :
  1. Appelsiini-kookos-chialiuskat: Tähän tuli kermaista kookosmaitoa ihan hetken mielijohteesta,koska se piti käyttää pois.Jauhoin appelsiinin hedelmälihoineen kookosmaidon,vaniljan  ja hunajatilkan kanssa.Lisäsin lopussa chiasiemeniä.
  2. Taateli-banaani-kookosliuskat: Taatelia ja banaania,niin että banaania tuli taateleita enemmän.Lisäsin myös vaniljaa,ja jauhoin tasaiseksi lopun kookosmaidon kanssa.Lisäsin myös hieman psylliumia,joka turvottaa nesteen ja lisää kuitua.
  3. Mansikka-banaaniliuskat:näihin tuli pakastettuja mansikoita,banaania,vaniljaa,hieman hunajaa sekä psylliumia.
Jauhettu seos levitetään tasaiseksi ja ohuehkoksi kerrokseksi joko kuivurin kiinteälle tasolle tai leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle,ja kuivatellaan kunnes hedelmälevyt ovat kuivia. Käänsin levyt loppuvaiheessa ja kuivattelin toista puolta kuivaksi. Levyt leikkasin liuskoiksi.
Nämä ovat tosi ihania namuja:)
Kävin eilen ystävän tutun puutarhassa ja sain mukaani tämän kaktuslehden,jota kutsutaan nopaliksi. Täällä kasvaa yleisesti viikunakaktusta,josta syödään hedelmät,mutta tämä taisi  olla eri opuntialajike.Kaktuslehdessä oli vasta piikkien alut,mikä tarkoittaa että nopal on vielä nuori ja mehevä. Kuorin  lehdestä yhden puolen ja yritin fileerausveitsellä leikata pehmeän osan irti;mikä ei ollut mitenkään miellyttävää sillä nuoressa kaktuksenlehdessä on kamalasti limaa. Leikkasin kuitenkin palaset pieneksi ja laitoin salaattiin,mutta sitä limaa tuli mukaan ja heitin osan salaatista pois....Myöhemmin luin että jos tätä keittää niin  se maistuu paljon paremmalta eikä tuota limaakaan kai siinä tunnu.....Pitää ehkä mennä läheiseen kaktuspuistoon ja pihistää sieltä yksi nuori kaktuslehti,ja kokeilla uudestaan,keittämällä...
Yhtenä viikon aamuna söin aamiaiseksi aivan mahtavan hyvän jugurttiannoksen tuoreilla hedelmillä ja marjoilla(toisella puolella;D) Tamaran jugurttipaikassa.Tamaralla on Tel Avivin kaunein mehukioski mutta myös muutama jugurttipaikka. Jugurttiannokseen saa valita niin paljon ja monta ekstraa kuin annokseen mahtuu.
Hurja määrä erilaisia juttuja mitä voi valita jugurttinsa päälle,mutta minä otan aina hedelmiä ja marjoja.
Tamaran uusin jugurttipaikka on siisti ja valoisa.
Erilaisten jugurttien lisäksi Tamaran jugurttipaikasta saa myös käsintehtyjä ja lisäaineettomia mehujäitä.Valikoima on huikea:tekisi mieli kokeilla päärynöitä viinissä-mehujäätä tai Campari-greippimehujäätä mutta ei ehkä ihan aamulla......
Näkymä kadulle.

23 kommenttia:

  1. Voi miten hauskoja hedelmäliuskoja (se on hyvä sana!) ! Melkein tekisi mieli kokeilla tehdä mutta minulla ei ole kuin sauvasekoitin, ei taida tulla tarpeeksi muussia sillä.

    Noita jogurttibaareja on tännekin ilmestynyt joka kulmaan vuoden sisällä. Jotain hedelmäjäätelötikkuakin on tulllut maistettua, ne ovat mukavan raikkaita..!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matkatar:noita on kuivurilla niin kätevä tehdä ja mautkin ihan mielikuvituksen varassa. Kai se hedelmäliuska on hyvä sana näille.Kyllä ihan sauvasekoittimella ja uunillakin saa tällaisia tehtyjä.
      Jugurttibaarit ovat ihania. Niitä on täällä tosi monta,mutta tuo Tamara ja yksi toinen on suosikkini. Mielelläni sitä söisi tuollaisen aamiaisen useamminkin,oli niin hyvää:)

      Poista
  2. Hauskoja nahkoja ja ihania valokuvia.

    Makoisaa viikonlopun jatkoa sinulle =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta:kiitos:) Ja oikein ihanaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  3. Aivan mielettömän ihana tuo baari ja kaikki mehujäät!! Todella herkku paikka!
    Ja jogurtti-tiski! Mikä aarre paikka!
    Mielenkiinnolla luin myös hedelmäliuskojen ohjeita...voisi kokeilla!
    Ja hauskan näköisiä niistä tulee myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susanna Vaahla:tosi ihana paikka.Ja kiva kun voi laittaa päälle mitä haluaa niin paljon kuin mahtuu;D Tuo annos oli kyllä ihan hurjan herkullinen ja raikas ihan aamulla:) Hedelmäliuskoja voi helposti tehdä uunissakin,kun lämpötila on alhaisin .Siihen menee tosin vähän aikaa,mutta lopputulos on ihana:)

      Poista
  4. Kitos ohjeista! Nuohan ovat vähän kuin lakunauhoja, mutta taatusti parempia ja terveellisempiä.

    emmä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enemman:ole hyvä vaan. Jeps,vähän sellaisia terveellisempiä karkkeja,mutta hyviä!

      Poista
  5. Nyt en jaksa kuin ihastella ja ihmetellä näitä herkkuja ...lurps :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanski Räty:;D No tuo kaktuslehti ei ihan ollut herkku,ei ainakaan niinkuin sen tein;D

      Poista
  6. Hauskoja nauhoja, enpäs ollut ennen moisista kuullutkaan! Täytyy kokeilla itsekin, vaikka jotenkin olen jo etukäteen varma, etten saa niitä onnistumaan... :D Ihania mehujäitä tuolla jugupaikassa myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula:kuivurilla tulee aika useinkin tuollaisia tehtyä,ovat hyviä treenin jälkeen;D Ja ei lainkaan vaikeatekoisia ja onnistuu ilman kuivuriakin. Aika ihania mehujäitä tosiaankin,ja niin kauniin värisiä:)

      Poista
  7. Kauanko noita hedelmajuttuja pitaa kuivatella? Jos kokeilisin uunissa ihan pienella lammolla...

    Naytin miehelle tuon viimeisen kuvan ja kysyin etta tunnistaako paikan. Muutama sekunti meni ja sanoi Rotschild ja joku toinen katu, jota en nyt muista, niiden kulma. Oliko oikein? Joku noista vanhoista taloista on Israelin pankin talo hanen mukaansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anu:En osaa sanoa paljonko aikaa menisi uunissa ,ehkä yön yli.Noissa missä oli kookosmaitoa kesti kauemmin;mansikka-banaanijuttuihin meni vähemmän aikaa.
      Hyvin arvasi G. Rotchildin ja Nahalat Binyaminin kulma.

      Poista
    2. Juuri aikaisemmin tormasin vastaavaan mangoreseptiin ja sen mukaan nelisen tuntia 80 'C uunissa riittaisi.
      http://www.justataste.com/2013/07/healthy-homemade-mango-fruit-roll-ups-recipe/

      Poista
  8. Moi Jael, nyt tuli ihan lapsuus mieleen kun kävin ostamassa Mahane Yehuda-torilta "lederiä" eli just noita liuskoja, jotka mun mielestä oli tehtyaprikoosista jos oikein muistan. Enpä ollut koskaan tullut ajatelleeksi, että niitä voisi tehdä itsekin! Vau! Ja miten upea kuva mehujäistä. Tuli kyllä nyt ikävä sinne päin maailmaa taas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Ninarose:oi ne lederit;D Nehän on kauhean makeita ja mun tietääkseni kuivatuista aprikooseista tehtyjä ja vielä sitten sokeria paljon lisätty.. Jeps,ihan helppo tehdä itse,uunissakin onnistuu,ja takuulla terveellisemmät kuin ne lederit;D Oletkos joku kerta tulossa tänne tekemään juttua taas ?

      Poista
  9. Olen myös kaipaillut fruit leatherille jotain kelvollista suomenkielistä nimeä. Hedelmäliuska on hyvä sana. Tein viimeksi noita banaani-mansikka-sekoituksella ja juniorit tykkäsivät kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuplaespresso>Hedelmäliuska tosiaankin kuulostaa hyvältä. MInullakin oli tällä kertaa banaani-mansikkaliuskoja;niistä tuli tosi hyviä:)

      Poista
  10. Låter mycket goda! Caféerna där ser så snygga ut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn: de här är nog jättegoda:) Och vi har så många cafeer här;I bland undrar jag hur de får klienter när de har så mycket konkurrens.

      Poista
  11. Kiitos hedelmäliuskojen reseptistä. Monesti muksuille syöttää kuivahedelmiä, mutta tämähän olisikin astetta hienompi versio, eritoten kun psylliymista saa kuitujakin vielä lisää ujutettua! :) Täytyisi joskus kyllä maistaa kaktusta. Voisin kuvitella maun olevan jotain isomaksaruohon ja aloeveran välimuotoa ehkä hitusen voimakkaampana, mene ja tiedä.... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piparkakku Akka:) Näitähän voi ihan karkkiremmeinä markkinoida muksuille;menee varmaan ihan todesta;D Psyllium on tosi kätevä,sillä se turvottaa ihan nesteenkin,ja on sitten helpompi levitellä sitä uunipellille tai kuivurin kiinteälle pinnalle. Hmmm,kaktus toi mieleen limaisen kurkun;D Mutta luin että keitettynä se tuo mieleen vihreät pavut...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...