tiistai 13. tammikuuta 2015

Vispipuuro with a twist

Vispipuuro on aina niin ihana jälkkäri,jota tarjoilen täällä mielelläni  myös sellaisille,jotka eivät siitä ole ikinä kuulleetkaan,ja ovat tykänneet.Teki taas mieli vispipuuroa ja katse osui keittiön pöydällä oleviin appelsiineihin.. Niistä sitten syntyi niin hyvä vispipuuro,että kehtaako sitä sanoa että tämä oli melkein parhain ikinä maistamani vispipuuro,vaikkei tässä marjoja ollutkaan. Appelsiinien lisäksi lisäsin myös hieman sitruunamehua,ja vispipuurosta tuli todella raikkaan makuista. Vispipuuron nesteessä oli myös kermaista kookosmaitoa,joka teki vispipuurosta vieläkin kuohkeamman. Herkkua,sanoin minä! Tarjosin tätä kotikatuni varrella asuvalle tutulle , joka ihastui tähän täysin eikä olisi millään arvannut että tämä oli tehty mannaryyneistä! Tästä taisikin  nyt tulla jonkinlainen jälkiruokabravuuri;D

Vispipuuro appelsiinilla ja kookoksella
  • 7,5  dl appelsiinimehua
  • 2 dl kermaista kookosmaitoa
  • 1 dl ruokosokeria
  • ripaus suolaa
  • 1 tl vaniljauuttetta (tai hieman vaniljatangon sisältöä
  • ½ tl kurkumaa,väriä antamaan (ei välttämätön)
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1,5 dl mannaryynejä
Kiehauta appelsiinimehu,kookosmaito,sitruunamehu ,sokeri ja suola kiehuvaksi.Lisää hieman vaniljaa. Lisää mannaryynit kiehuvaan nesteeseen ja anna puuron kypsyä miedolla lämmöllä aina välillä sekoitellen,kunnes puuro paksunee. Anna jäähtyä ja vatkaa vispipuuro kuohkeaksi sähkövatkaimella. Anna puuron jähmettyä jääkaapissa ennen tarjoilua.
Nam nam olipa hyvää! Appelsiinivispipuuro oli maltillisesti makea,joten puuroa kannattaa maistaa keitettäessä,ja lisätä sokeria maun mukaan,jos siltä tuntuu.
Vispipuuron tarjosin IKEAn Margarita-laseissa. Tosin olisi pitänyt laittaa vispipuuro laseihin ennen puuron jähmettymistä,sillä jähmettyneenä se sotki hieman reunoja,ja yritin talouspaperilla puhdistella lasien reunoja,...no hieman sottaisen näköiseksi jäi.Eli jos tätä haluaa tarjota valmiina annoksina,niin kannattaa jähmettää vispipuuro annosastioissa. Olisin voinut myös laittaa puuron pursotinpussiin ja pursotella sen laseihin siistiksi. No ensi kerralla sitten...Päälle ripottelin hieman sulaa tummaa suklaata,joka heti jähmettyi vispipuuron pinnalla.

P.S.Myöhemmin tuli mieleen että olin unohtanut tuosta ohjeesta yhden jutun,nimittäin sen että jauhoin puuron ennen kuin vispasin.Jauhamalla sen ensin siitä tuli aivan tasaista ja oli vaikeaa arvata että vispipuuro oli tehty mannaryyneistä.

26 kommenttia:

  1. Kuulostaapa kivalta. Tulee ihan mieleen,kun äiti teki vaikka minkälaisia lappapuuroja (kuten näitä pohjoisessa kutsutaan). Eivät ne ihan näin kekseliäitä olleet,m utta hyviä useimmiten. Mustaherukasta tulee myös mahtavaa kun käyttää kunnolla marjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula:oli erinomaisen hyvää,niin että se,jolle tätä tein pyysi että teen lisää,ja niinpä tein hänelle tänään uuden satsin kun niin tykkäsi. Lappapuuro,sellaista sanaa tuolle en olekaan ennen kuullut,nyt oppi taas jotakin:) Olenkin tehnyt vispipuuroa myös mustaherukoista,kun sitä saa täällä hyvin pakastealtaista ja on puolet edullisempaa kuin pakastevadelmat.

      Poista
  2. No olipa hauska keksintö ja sopii blogisi nimeenkin :) En ole koskaan tehnyt vispipuuroa, mutta kalenterin välissä on pitkän aikaa ollut muistilappu (jostain lukemastani vinkistä) että raparperista syntyy hyvä vispipuuro.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita:se oli sellainen ahaa,kun näin appelsiiniröykkiön pöydällä;D Sitten sinun pitäisikin kerran kokeilla vispipuuron keittämistä,sillä se on ihana jälkiruoka ja helppotekoinenkin:) Raparperista tosiaankin syntyy hyvä vispipuuro,olen kerran kokeillut.

      Poista
  3. Vilken bra idé, du är så kreativ! Vispgröt är något som jag växt upp med och gillar det ännu idag.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:tack snälla du,jag tycker du samt är mycket kreativ:) VIspgröt hade vi också ofta hemma som barn;det är så gott:)

      Poista
  4. kuulostaa ihanalta. Juuri yksi päivä vispipuuroa tehdessäni mietin, että siinä vasta on aliarvostettu jälkiruoka. Se on hyvää ja monesti kauniin väristäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nna> Tästä tuli huisin hyvää ja piti tehdä toistekin kun pyydettiin. Ja vispipuurohan on niin hyvä jälkiruoka,että ihan turhaan aliarvostettu.Sehän on aivan loistava jälkiruoka,ja marjoilla tosiaankin kauniin värinen.

      Poista
  5. This sounds great! I like the idea of the orange and the coconut together :D

    VastaaPoista
  6. Appelsiineista ei ole tullut mieleenkään tehdä vispipuuroa, mutta kotimaisista marjoista varmaan mansikkaa lukuunottamatta olen tehnyt kaikista yleisimmistä marjoista, niin ja raparperistä tietenkin.

    Nuorena tyttönä olin tupperware-muovikippo esittelijä ja silloin tehtiin esittelyissä aina joku helpposti valmistuva ruoka jonka voi hauduttaa valmiiksi tupperin astiassa. Minun piti tehdä puolukka vispipuuroa ja otinpa siis kotoa mukaan marjoja, no tekemään kun ruvettiin marjat olivatkin mustaherukoita, mutta tekemättä ei jätetty ja kuinka hyvää siitä tulikaan :)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuitiina:täällä kun on enemmänkin noita appelsiineja kuin marjoja niin päätin kokeilla,ja lopputulos oli odotuksia parempi:) Raparperista tosiaankin tulee hyvää vispistä ja täällä usein teen mustaherukoista kun lähiseudun pakastealtaasta sitä löytyy eikä ole kallistakaan. Todellakin hyvä vispipuuro syntyykin mustaherukoista:)

      Poista
  7. Pitäkö mun nyt tätä alkaa keittelemään kun rupes tekemään niin mieli? :)

    VastaaPoista
  8. Nam! Tätä on ihan PAKKO kokeilla lähiaikoina. Appelsiinivispipuuroa! Miksen mä ole itse keksinyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuplaesperesso: tosiaankin nam,ja kerro sitten mitä tykkäsit.Minä ja naapuri tykättiin tosi paljon ja lähiaikoina on täällä yksi tilaisuus ja ajattelin että tämä sopis sinnekin.

      Poista
  9. OI vad det låter gott!
    Vispbärsgröt on yksi mun ehdottomista jälkkärisuosikeista ja tämä versio on ertyisen mielenkiintoisen kuuloinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sofia:jättegott:) Jag har alltid tyckt om vispgröt;vi hade det ofta hemma när jag var barn och det är ju alltid så gott.Med appelsiner var det litet annorlunda men jätte hyvää!

      Poista
    2. Samma här, en barndomshems rätt :)

      Poista
  10. Vispipuuroa tulee tehtyä kovin harvoin, vaikka se on niin hyvää. Olen kokeillut ainakin puolukkaa, musta- ja punaherukkaa, raparperia ja kuivattuja aprikooseja, tuo appelsiini-kookosversio kuulostaa aivan huikealta. Minäkin kuulin lappapuuro-nimityksen vasta mieheeni tutustuttuani, pohjoisen sana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu:tosiaankin hyvä jälkkäri:) Minä olen sitä tehnyt puolukoista,mansikoista,raparperista ja mustaherukoista;ja nyt sitten tuli päähän idea tehdä appelsiineista ,ja kookos tuli mukaan kun sitä oli vähän jäljellä ja piti käyttää pois ,ja kivasti se vaikutti rakenteeseenkin.

      Poista
  11. No oho, vispipuuroa on tullut tehtyä monenlaisista marjoista ja hedelmistä, mutta hassua, ettei appelsiinit ole tulleet mieleenkään. Ja tuo kookos makulisänä kuulostaa herkulta. Hyvä idea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Celebration Treats 4U:minulle tuli varmaan se mieleen kun nyt on appelsiinien aika täällä;D Oli kyllä tosi herkkua tämä:)

      Poista
  12. Tätä on ihan pakko kokeilla lähiaikoina, kun täällä on appelsiiniaikakin parhaimmillaan.:) Marjoista, raparperista ja aprikooseista olen vispipuuroa tehnyt, mutta sitrushedelmät eivät ole tulleet mieleenkään. On varmasti tosi hyvää.:) Oi että, tuollaisia margarita-laseja olen etsinyt jo kauan. Silloin, kun en niitä vielä kaivannut, niitä oli myynnissä vaikka missä. Nyt, kun sellaiset haluaisin, missään kaupassa ei näy. Ikeassa ei tule käytyä, kun lähinkin on mahdottoman kaukana. Mutta eiköhän niitä vielä jostain ilmesty, viimeistään sitten, kun luopuu toivosta.;)

    VastaaPoista
  13. Katja;:appelsiinien aika;D Sitrushedelmät sopivat tosi hyvin vispipuuroon,se tuli nyt todettua,Ja aioin tehdä tuota taas uudestaan yhteen tilaisuuteen ensi viikolla.Toivottavasti löydät margarita-laseja;ne ovat aika ihania.Vähän vaan ärsytti että Suomessa ne ovat yli euron halvemmaat kuin täällä.....

    VastaaPoista
  14. Miten mahtava vispipuuroidea! täytyy kokeilla, rakastan sitruunaisia ja kirpakoita ruokia :) tähän mennessä omat vispipuurokokeilut ovat olleet hyvin perinteisiä mutta ihanaa kun joku tuunaa lapsuuden herkkuja uuteen uskoon.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...