keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Säilötty sitruuna vieläkin parempana+käyttöohjeita

Pari viimeisen vuoden aikana olen hurahtanut säilöttyyn sitruunaan.Se on ihana maustaja monessa ruuassa ,salaatissa ym. 
Viime viikolla kävimme täällä vierailevan A. kanssa lounaalla torin viereisessä pienessä ruokapaikassa. Pöytään tuotiin myös kippo jossa oli punaisessa öljykastikkeessa olevia säilötyn sitruunan palasia.Se oli niin hyvää että söimme  kipon tyhjäksi ja meille tuotiin sitä uusi kippo. Kotona tein sitten samaa (ylempi kuva). Tämä tehdään niin että säilötyt sitruunaviipaleet laitetaan reilusti paprikalla,hieman chilillä ja valkosipulilla maustettuun öljyyn ja niiden annetaan maistua siinä jonkun aikaa.Suolaa voi lisätä jos siltä tuntuu. Sitruunoista valuu kastikkeeseen hapokkuutta,sitruunat saavat makua paprikasta ja muista mausteista ja tuloksena on herkku,joka maistuu sellaisenaan mutta on  ihanaa esim. voileipien täytteissä..
Missä tämä maistuu niin hyvälle?
  1. Esimerkiksi tunisialaistyyppiseen voileipään,jossa leivän (patongin) väliin laitetaan kovaksi keitettyä kananmunaa,tonnikalaa,mustia oliiveja,tätä maustettua säilöttyä sitruunaa,vihanneksia  (tomaattia ,salaatinlehti,kurkkua,kevätsipulia) ja perunaa.Tonnikalan voi vaihtaa sardiineihin ja perunan voi jättää pois,ja on silti erinomaisen hyvää.
  2. Kokeilkaapa lisätä tätä pilkottuna vaikka linssi-ja papusalaatteihin.Säiötystä sitruunasta salaattiin tulee raikkautta ja hyviä makuja.
  3. Kalan kastikkeeseen
  4. Kaalisalaattiin:kokeilkaapa seuraavanlaista kastiketta:muutama lusikallinen maustettua säilöttyä  sitruunaa pilkottuna,1½  tummaa sokeria (tai hunajaa),2 rkl soijakastiketta, 3 rkl oliiviöljyä,muutama rkl vettä .
  5. Liha-tai kalapulliin
  6. Tosi hyvää myös voileivässä jossa fetajuustoa,tomaattia,paprikaa ,salaatinlehtiä ja tätä säilöttyä maustettua sitruunaa.
  7. Antaa lisämakua salaateille pieneksi pilkottuna.
  8. On hyvää ihan sellaisenaankin...
Säilötyn sitruunan (ja valkosipuli-säilötty sitruuna-tahnan ) ohje löytyy täältä. Postauksen ohjeessa on käytetty myös hieman sokeria,mutta sen voi jättää pois.

30 kommenttia:

  1. Minulla on säilöttyä sitruunaa tekeytymässä neljättä viikkoa lasipurkissa eli alkaa olla käyttövalmista. Kiva, kun laitoit noita vinkkejä, osa oli itselle uusia käyttötapoja. Tosin niinkuin sitruuna muutenkin, myös säilötty sitruuna on hyvinkin monikäyttöistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Celebration Treats 4U: No kiva,tämä tuli sitten sulle aika sopivaan aikaan;D Säilötty sitruuna onkin tosi monikäyttöistä,samoin kuin se sitruuna sellaisenaankin:D

      Poista
  2. Nam ja maiskis !!!!! :)

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa tosi hyvältä. Annoit myös hyvät vinkit mihin sitruunaa voi käyttää.
    Taidanpa kokeilla tätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arleena:onkin hyvää ja maustaa kivasti kaiken:)

      Poista
  4. Minun on pitänyt tehdä säilöttyjä sitruunoita kohta vuoden verran. Nyt annoit taas lisäpotkua hankkeelle tällä versiolla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi,no nyt sitten tekemään sellaisia,ei edes ole vaikeaa,tosin pitää olla vähän kärsivällinen sen odottamisen kanssa;D

      Poista
  5. Minä tein elämäni ensimmäistä kertaa säilöttyjä sitruunoita ison purkillisen, ja olen kohta syönyt ne kaikki ihan paljaaltaan. Yhteen ruokaan olen vasta ehtinyt laittamaan niitä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanni;no ei ihme ,sitruunoista tulee tosi hyviä säilöttäessä ja vielä paremmin näin tehtynä:)

      Poista
  6. Taas houkuttaa ja koukuttaa. Eipä olis ihan heti tullut tälläinen siituunainen herkku mieleen. Tätyy kokeilla mahdollisimman pian. Kiitos Jael! Käyttämistäni sitruunoista on hävikki melko pieni, sillä hyvin pestyistä sitruunoista käytän kuoren raasteeksi ja pakastan myöhempää käyttöä varten erilaisiin ruokiin. Mehun puristan kannuun ja laitan jääpalapussiin ja pakastimeen. Jäljelle jääneet valkoiset sitruunan kuoriosat kuivatan saunan lauteilla ja käytän niitä myöhemmin nuotion sytykkeinä, johon ne soveltuvat erinomaisesti (muita sytytyspaloja ei tarvita) ja kuorten palaessa hyttysetkin pysyvät loitolla sitrushöyryistä johtuen. Käytän sitruunoita tiertysti ihan tuoreenakin paljon monenlaiseen maustamiseen ja hapokkuutta antamaan, joten koukussa olen minäkin ollut jo jonkin aikaa. Mimin gluteenittoman gefilte fishin ohjetta en löytönyt linkin takaa?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanski:kiva kuulla että houkuttaa ja koukuttaa;D Sinä todellakin käytät kaiken sitruunoista ,hyvä juttu:) Minäkin aika lailla,usein kuivatan kuoret ja teen sitruunajauhetta, ja kun täällä on joillain sitruunoilla (Lime,Meyer-sitruuna) lyhyt sesonki niin pakastan niiden mehua jääkuutioksi. Mutta tuo että se valkoinen osa on noin tehokas on minulle uutta,taas oppi jotain! Minneköhän Mimi on ohjeensa hävittänyt,PItää soittaa hänelle joku päivä ja kysyä....

      Poista
  7. Sitruuna on niin ihanaa makuna ja tuoksuna että siinä voisi vaikka kylpeä. En olisi voinut kuvitella sitruunaa säilöttynä. Verrattoman vinkin saimme sinulta ! Kyllä alkoi raikkaasti tämä päivä kun tulin blogissasi käymään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita;olen ihan sitruunahullu! Ja totta,se tuoksu,etenkin jos hedelmä on just tullut puusta,ooh ja aah. Oi kiitos,kirjoitit niin kauniisti ;:)

      Poista
  8. Det här låter spännande och gott!

    VastaaPoista
  9. Oi! onpa ihana ja houkutteleva sitruunaresepti! kiitos kun vinkkasit myös eri käyttötarkoituksia :) meillä on aina sitruunoita, olisikin todella hauskaa kokeilla jotain ihan uutta niistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne:tämä on todella hyvää ja maustaa niin ihanasti kaiken:) Ja suosittelen,tulet varmaankin pitämään tästä:)

      Poista
  10. No tämähän on hieno idea. Laitan heti tulemaan oman versioni. Sen verran reilusti on noita sitruunoita tässä talossa =)

    Oikein aurinkoista ja hauskaa viikonloppua sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta:todella hyvää,etenkin leivän välissä;D Kerro sitten mitä tykkäsit.Ihanaa alkanutta viikkoa sinulle:)

      Poista
  11. I never know what to do with preserved lemons so thank you for these ideas Yaelin! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lorraine:I find the preserved lemon to be very versatile ,that gives flavor to so many things:)

      Poista
  12. Hieno kirjoitus. Suomessa ei ole opittu käyttämään sitruunaa näin, aika avata silmät!

    VastaaPoista
  13. Kiitos Polkkapossu:) sitruunalla voi tehdä vaikka mitä;D

    VastaaPoista
  14. Hei! Minulla on nyt vähän tyhmä kysymys, mutta syödäänkö nuo säilötyt sitruunat kuorineen kaikkineen? Terveisin Riikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riikka,ei mikään tyhmä kysymys lainkaan.Tuossa valmistusprosessissa kuoret pehmenevät niin että ovat ihan syötäviä:)

      Poista
  15. Minä olen saanut hyttyset häädettyä makuuhuoneesta sitruunankuorien avulla. :) Saa nukkua yöt rauhassa.
    Kiitos tästä vinkistä, ensimmäinen satsi alkaa olla valmista ja erinomaisen hyvän makuista. Oletko kokeillut muita mausteita kuin nuo postauksessa mainitut chili, paprika ja valkosipuli?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups,pahoittelen että huomasin vasta nyt kommenttisi.Olen aina käyttänyt samoja mausteita,hyviksi todettu:)

      Poista
  16. Moi, Oletko huuhdellut säilöttyjä sitruunoita ennen käyttöä? Ovatko liian suolaisia käytettäväksi sellaisenaan - vai olenko kenties laittanut liikaa suolaa..... Terv. TiV

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Tiv,käytin luomusitruunoita joita ei tarvinnut paljon huuhdella,mutta jos ei luomua,niin hyvä puhdistaa pinta vaikka pienellä Fairy-tipalla.Säilöttyjä sitruunoita käytetään enemminkin maustajina,en koskaan käytä ihan sellaisenaan,vaan lisään tahnoihin,pilkon pieneksi salaatteihin ym ym

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...