tiistai 19. toukokuuta 2015

Elämäni paras vegaaniateria

Perunat ja ravintolan oma ketsuppi.Syön tosi harvoin perunaa,mutta nämä,....näihin voisi
jäädä koukkuun!
Liityin joku aika sitten Food Lovers-ryhmään jonka perusti ja jota vetää Seattlesta tänne päätynyt Keren Brown. Keren järjestää ryhmän jäsenille yhteiseen kiinnostuksen aiheeseen eli ruokaan liittyviä  tapaamisia:)  Samalla tulee tutustuttua uusiin mielenkiintoisiin ihmisiin. 2 ensimmäiseen tapaamiseen en päässyt mutta tällä kertaa kyseessä oli ravintola, (jostain syystä englanninkieliset sivut eivät auken..)joka kiinnosti paljonkin.  Kävin samaisessa ravintolassa hieman yli 2 vuotta sitten,sen juuri auettua, mutta olin silloin vain miedosti innostunut paikasta. Nyt olin kuullut paikasta niin paljon kehuja ja kun vielä Daily Meal-sivusto sijoitti ravintolan maailman 25 parhaimpien kasvisravintoloiden  listalle,niin kiinnosti nähdä miten paikka on muuttunut ja onko tuossa maineessa mitään perää. Zakaim on tänään aika hintava  ravintola mutta Kerenin meille neuvottelema  vajaan 20 euron maistelumenu oli enemmän kuin kohtuullinen.
Ekologisuus on ravintolan perustaneille 3 sisarukselle tärkeä asia ja se näkyy esim. kirpputoreilta hankitusta rekvisiitasta ,huonekaluista ja astioistakin. 
Sisäänkäynti oli muuttunut sitten viime vierailun:siellä oli nyt baari ja kaikki juomiin tulevat ainekset muutamia hankittuja alkoholipulloja lukuunottamatta tulevat omasta keittiöstä.Niinpä esimerkiksi   Bloody Mary-juomaan tulee vasta puristettua tomaattimehua. Myös liköörit ovat omasta takaa.
Ihana tomaattivalikoima!
Pöydillä oli tuoreita kikherneitä. Tuoreet kikherneet muistuttavat hieman herneitä.
Istuimme ensin sisäpihaterassilla,jossa hmmm....tuoksui valkosipuli......
Päätimme syödä sisällä ravintolassa sisäpihaterassin sijaan.(kuvan vihreäpaitainen mies on Ruda Khrisna,nykkiläinen artisti,joka oli jotenkuten löytänyt ryhmän vieraillessaan täällä tutun luona.Kaikenlaisiin ihmiiin sitä noissa tapaamisissa törmääkin;D)
Pöytään alkoi ilmestyä kaikenlaisia herkkulautasia.Tässä oli tahinia,tomaattia ,chilitahnaa ja matbuhaa .Tässä annoksessa ollut matbuha oli kyllä paras ikinä maistamani ja kun kysyin miten siitä tulee niin hyvää niin minulle kerrottiin että se laitetaan keittämisen jälkeen 3 tunniksi uuniin.Maku oli syvä ja uskomattoman hyvä;tätä täytyy kyllä tehdä kotona.Tilaisuutemme alkoi klo 19 mutta tunnin jälkeen paikalle ilmestyi myöhästynyt pariskunta.He tulivat pöytää kohti ja pariskunnan nainen suoraan minua kohti ja lähes halasi minua.. Olin hieman hämmentynyt sillä en ollut koskaan kyseistä ihmistä tavannut ja kun hieman nolona (ajattelin ehkä unohtaneeni) kysyin että kuka hän on selvisi että Melina  (upea ja makuhermoja herättävä Instatili)  tunnisti minut Instagramista,sen pikkuruisen kuvan perusteella! Olin kyllä yllättynyt ,iloisesti:)
Ravintolan Ceasar-salaatti avokadoaiolilla. Päällä näkyvä "juustoraaste" onkin raastettua saksanpähkinää mutta näyttää ihan juustoraasteelta, Tämäkin oli niin hyvää!  Zakaim ei toitota  monen muun vegaaniravintolan tavoin vegaaniruuan terveellisyydestä  vaan panostaa  hyvän makuiseen ruokaan ja kaikki mitä tuolla oli uskomattoman hyvää.  Zakaimissa ei käytetä tofua eikä seitania , vaan vihanneksia,pähkinöitä ,siemeniä ,vegaanileivonnaisia ym. He käyttävät paljon  myös cashewpähkinäjugurttia sekä juustoja, joten raakaruokailijoillekin löytyy paljon syötävää. Yksinkertaisista aineksista on saatu niin hyvänmakuisia annoksia että ei voi kuin ihmetellä,mutta ravintola käyttääkin ensiluokkaisia raaka-aineita joita hankitaan suoraan viljelijöiltä. Juuri tuon hyvän maun vuoksi asiakkaiden eneimmistö eli  65 % koostuu  sekasyöjistä eikä vegaaneista.
Pian tuli pimeää ja valokuvaaminen alkoi olla hvvinkin haasteellista ...Ruuan lisäksi tuolla on  myös mahtava tunnelma ja palvelu oli hyvää:tarjoilijatar selitti meille aina mitä toi pöytään.
Tomaattisalaatti jossa oli 9 erilaista tomaattilajiketta.! Yhdessä ne muodostivat uskomattoman makuelämyksen.
Sieniä. Näiden lisäksi pöytään tuotiin vaikka mitä: pehmeää tuorepolentaa,pitkään paahdettua munakoisoa taateleilla,pähkinöillä ja tahinilla,ihanaa kyssäkaalisalaattia,lehtikaalia passionhedelmällä,vesimelonilla ja paahdetuilla manteleilla,mulukhiyaa,kypsytettyä punakaalia cashewpähkinäjugurtilla, tiivistetyssä omenamehussa marinoituja tarhasuolaheinän lehtiä ja paljon paljon muuta.
Ruuan jälkeen ja ennen jälkiruokakakkuja menimme ulkopihaterassille jossa paikan perustaja ja keittiömestari  Harel Zakaim (ravintolan nimi tulee sisarusten sukunimestä)  kertoi meille ravintolastaan ja ruokafilosofiastaan. .Harel työskenteli vuosia Tel Avivin parhaimmissa ravintoloissa ja kun isosiskosta tuli vegaani niin samoin  kävi 2 muulle sisarukselle.
Ja miksi nuo ensimmäisen kuvan perunat olivat niin uskomattoman hyviä? Harel kertoi käyttävänsä niissä eräältä viljelijältä ostamaansa "Butter potato"-lajiketta (oikealla oleva peruna)jota täällä ei löydy tavallisista kaupoista vaan kaikki menevät ravintoloille ja vientiinkin.  Perunat oli ensin kypsytetty uunissa ja sitten paistettu öljyssä joten ei ihme että olivat niin hyviä mutta lajikkeellakin on osansa. Netistä ei oikein löytynyt tuosta perunasta tietoa vaan haku vei aina Yukon Gold-perunaan joten oliskohan tässä kyse siitä tai sen variaatiosta.

30 kommenttia:

  1. Yammi,yammi....näyttääpä hyvältä (ja tuo mies kans :) ! ) voi melkein tuntea nuo herkulliset maut suussa ! Missäpäin tuo rafla sijaitsee??

    VastaaPoista
  2. Anneli:aika lähellä toria,yhdellä Allenbyn pienellä sivukadulla. Mutta tuo amerikkalais-intialainen Ruda Khrishna se vasta namupala oli;niin upea ilmestys ettei voinut olla tuijottamatta;D Ruoka oli niiiin hyvää tuolla!

    VastaaPoista
  3. Onpahan aivan mielettömän kutsuvan näköinen paikka. Ihanan rehevä ja kodikas ja mitkä herkut! <3 Täällä kieli pitkänä katson jääkaappiin mitään vastaavaa sieltä löytämättä. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia:ensimmäisellä kerralla 2 vuotta sitten oli vielä vähän hakusessa tuon paikan suunta,mutta siitä lähtien se on tullut pitkälle,oli ihana kokemus:) Ja todellakin kodikas paikka missä ei tarvitse hienostella vaikka onkin ihan gurmee tasoista vegeruokaa:)

      Poista
  4. Oi ihanuus mikä paratiisi herkkuineen :)) uskoisin monen siirtyvän vallan kasvis linjalle, mikäli tuollaisia herkkuja olisi vain tarjolla. Tervetuloa tänne suomeenkin tuollainen ravintola :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatta:;todellakin oli mahtava paikka ja saimme niin ihania herkkuja.Ja sain tuolta paljon inspiksiäkin,siitä sitten jatkossa. Tuolla oli tosiaakin kaikki niin hyvää ettei ihme että suurin osa asiakkaista ihan sekasyöjiä.

      Poista
  5. Kaikki kuulostaa ja näyttää ihan uskomattomalta. Syöminen on kivaa ja on TOSI hienoa jos saa terveellistä, vähäkalorista ja maukasta ruokaa. Vannon että tuon leipäkuvan kohdalla tunsin sen tuoksun !!! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita:oli aivan ihanan herkullinen ilta tuolla:) Ja kaikki oli niin maukasta.Harel sanoi että hän haluaa näyttää että ihan muutaman aineksen annos on tosi hyvää. Hihi,leipäkin oli hyvää;tekevät sen tuolla omasta juuresta;D

      Poista
  6. Vautsi mitä herkkuja, sekä lautasilla että raaka-aine"kasoissa". Erityisesti ihastelin tomaatteja ja valkosipuleita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu:oli tosiaankin herkkuja ja hienoja raaka-aineita käyttävät ja niitä vielä näkyykin. Olivat kuulemma ostaneet koko vuodeksi tuoretta valkosipulia,joka nyt oli tuolla kuivumassa.Siihen valkosipuliseen tuoksuunkin tottui nopeasti;D

      Poista
  7. Hurmaavia annoksia: Voisin nauttia noista kaikista<3

    Miksi syöt harvoin perunaa? Perunasta on niin moneksi. Me olemme nyt innostuneet ensin niitä marinoimaan veneinä tuntikausia ja sitten grillaamme ja nautitaan vaikka kalan ka tzazikin kera.

    Tulin juuri kaupasta ja taas iso pussillinen kotimaista tomaattia...Sieniä nyt aloin kaivata. Onneksi on kuivattuja suppilovahveroita vielä yksi satsi purkissa. Tänään kaupungilla lounaaksi nieriää, joka on herkullinen lohikala.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena;hurmaavia annoksia tosiaankint tuolla,olisit sinäkin varmasti tykännyt.Peruna on tosi hyvää mutta se on aika lihottavaa ja pelkään jääväni koukkuun,joten syön perunaa vain joskus,D Peruna on tosiaankin monipuolinen ja nuo mainitsemasi veneet kuulostavat ihanilta:)Mutta onhan teillä kaupassa sieniä.Eihän täälläkään kasva kuin sateisena kautena sieniä jossain ihan pohjoisessa;kaupasta minä tuon sienet.

      Poista
  8. Huh, tuo ravintolahan on varsinainen taivas! Jos löytyisi Helsingistä (mikä olisi täysi mahdottomuus jo ko yhdeksän tomaattilajikkeen kohdalla), en muualla söisikään. Kuolattavan hyvän ruoan lisäksi minua miellyttää juuri tuo makujen korostaminen terveellisyyden ym. sijaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:nyt se tosiaankin on:) Minua ihan nauratti kun tarjoilitatyttö toi tomaattivadin ja selitti etä siinä oli 9 eri tomaattia;D Ja maut tuolla ovat tosi hyviä joten ei ihmekään että suurin osa asiakkaista ei olekaan vegaaneja vaikka ravintola on sitä.

      Poista
  9. Oi ja voi! Nyt kyllä kerroit semmoisesta ravintolasta, jossa mielelläni kävisin! Kuten Outi, niin minäkin kiinnitin huomioni tuohon 9 tomaattilajikkeen salaattiin. Ihanaa paneutumista ja lajikkeiden arvostusta! Chilien suhteen monesti mietin, että kun niitä on niin erilaisia ja erivahvuisia lajikkeita, että miten voi reseptissä lukea vain esim. 1 punainen chili?? Tomaattilajikkeissakin toki niitä eroja on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula:voin ihan kuvitella että tuossa ravintolassa olisit tyytyväinen asiakas;D Oli kyllä ensimmäistä kertaa kun sain niin monta eri tomaattilajikettta salaatissa mutta täällähän kehitetään koko ajan uusia lajikkeita joten helposti lötyy aika montakin lajiketta;tosin ehkä' en ihan kaupasta löytäisi 9 erilaista tomaattilajiketta.Ja niillä tosiaankin maku voi vaihdella suurestikin. Täällä jostain syystä ei näe kaupoissa kauheasti eri chililajikkeita.Itse käytän eniten vihreää chiliä ja välillä punaista ja ne ovat keskivahvoja. Sitten on sellaisia ihan pieniä punaisia jotka ovat tosi tulisia ja välillä on habaneroja mutta muita en ole kaupoista löytänyt.

      Poista
  10. Ihanan näköisiä herkkuja - ja nuo valkosipulihyllyt! AH!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna:valkosipulihyllyt oli kyllä kieltämättä aika vaikuttavia;D

      Poista
  11. Vau mikä paikka! Oletpas onnekas kun pääsit sinne. Olisi tosi kiva käydä tuollaisessa paikassa syömässä, noin komea keittiömestarikin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matkatar: oli kyllä kiva ilta tuolla ja herkullinen :) Ja keittiömestari oli paitsi kivan näköinen niin muutenkin kiva;D

      Poista
  12. Nyt on kyllä kivannäköiset perunat (ja ruoat ylipäätään) ja mies ;) tuollainen hyllykkö valkosipulia olisi ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne:oli kyllä niin superherkulliset perunat että! Pitää varmaan mennä kertomaan Harelille että hän on saanut paljon kehuja täällä;D Hyllyissä olikin valkosipulia pitkäksi aikaa!

      Poista
  13. Kyllä näytti hyvältä! Myös minä pistin heti merkille useiden tomaattilajikkeiden salaatin. Ja pitihän sitä mulukhiyaa mennä heti googlaamaan - ennen olen juutista tiennyt vain juuttikassit... Taas oppi uutta, kiitoksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mbkarhu:oli kyllä tosi hyvää ja tuolla oli ihana tunnelma:) Tomaattisalaatti oli mahtavan hyvä,ei ihan tavallisessa tomaattisalaatissa pääse tuollaiseen makuelämykseen. Kotona tuollaista oliskin vaikeampi tehdä;D Mulukhiya oli itseasiassa ainoa annos josta en erityisesti pitänyt. Juuttikassit::)

      Poista
  14. Oj, oj så mycket gott och vilken mysig restaurang!

    VastaaPoista
  15. HOvkonditorn:Jätttemysig restaurang och allt var så gott:)

    VastaaPoista
  16. Voi miten ihanankuuloinen paikka! Perustaisipa joku Suomeenkin vastaavan ravintolan. T. vegaani

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vegaani> aivan mieletön paikka tosiaankin. Saisi kyllä olla tuollaisia muuallakin

      Poista
  17. Nuo kaikki annokset kuulostaa ja nayttaa niin herkullisilta, ihana paikka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra;oli kyllä ihanan herkullinen ja muutenkin mukava kokemus:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...