lauantai 23. toukokuuta 2015

Kurkku-minttu-sitruunashrub-kesän hyvä janojuoma

Viime viikon vegaaniaterialla ihanassa Zakaim-ravintolassa pöydillä oli vihreänkeltaista poreilevaa juomaa sisältäviä kannuja; ja keittiömestari Harel Zakaim kutsui juomaa persialaiseksi limonaadiksi( ravintolan omistavien sisarusten vanhemmat syntyivät Iranissa). En ikinä osta enkä juo virvoitusjuomia mutta  tätä maistoin ja juoma oli tosi hyvää. Kun Harel kertoi että juomaan käytetään myös etikkaa muistin shrub-juomat: amerikkalaiset etikkapohjaiset juomasiirapit, joita käytetään usein alkoholijuomissa.Viikolla oli muutama tosi kuuma päivä ja kaipasin viilentävää juomaa ,ja tein kurkulla,mintulla ja sitruunalla maustettua shrub-juomaa.Oma juomani oli vihreämpää kuin ravintolan juoma:oletan siinä olleen enemmän sitruunaa. 
Shrub-juomia voi tehdä vaikka minkälaisista hedelmistä ja marjoista,ja etikoissakin on valinnnavaraa. Tämän shrub-juoman tein käyttämällä omenaviinietikkaa,mutta balsamietikka antaa kivasti makua marjapohjaisille shrub-juomille.Täältä löytää hyviä vinkkejä shrub-juomiin.

Kurkku-minttu-sitruunashrub
  • 250 gr kurkkua (kuorineen tai kuorittuna,käytin kuoretkin)
  • kourallinen minttua
  • 5 rkl sitruunamehua
  • 1,25 dl sokeria (käytin ruokosokeria)
  • ripaus suolaa
  • 2,5 dl omenaviinietikkaa
  • hiilihappovettä
Kurkku,mintunlehdet ja sitruunamehu blendataan soseeksi joka siivilöidään.Etikka ja siivilöity mehu sekoitetaan.lisätään sokeri. Seos kaadetaan puhtaaseen purkkiin tai pulloon ja laitetaan tekeytymään jääkaappiin. Sokeri painuu ensin pohjalle joten kannattaa heilutella purkkia/pulloa muutaman kerran ensimmäisten päivien aikana,kunnes sokeri sulaa nesteeseen.Annoin juoman tekeytyä 4 päivää ,jonka jälkeen sekoitin siihen hiilihappovettä.Yleensä sokerin määrä on tällaisissa juomissa suurempi mutten halunnut makeaa  juomaa.
Juoman makeus/vahvuus riippuu siitä miten paljon hiilihappovettä lisätään  shrubin joukkoon.En halunnut makeaa vaan virkistävää juomaa ja laitoin hiilihappovettä sen verran että maku tuntui kevyesti  eikä ollut kuin hieman makea. Lisäsin kurkun paloja ja mintunlehtiä juomaan. Tällainen shrub-juomapohja säilyy jääkaapissa 6 kuukautta.

20 kommenttia:

  1. On varmasti kesäkuumalla ihanan raikas juoma. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia;on takuulla,mutta maistuu kyllä muutenkin:)

      Poista
  2. Kiitos vinkistä. Aion kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maiju:ole hyvä vaan.Kannattaa vilkaista myös tuon laittamani vinkin taakse,siellä on mahtavia ohjeita eri shrub-juomille:)

      Poista
  3. Aika jännä resepti ja takuulla raikasta juomaa. Taas oppi uutta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokihaka: jännä ja helppotekoinen:) Nyt tekee mieli tehdä jotain marjaista tuon kurkkuisen jälkeen:)

      Poista
  4. Kuulostaa kyllä raikkaalta, testaan heti eka helteillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rommirusina:raikasta on,ja toivottavasti tulee niitä helteitä.

      Poista
  5. Interesting - en ole ikinä kuullut mistään tuollaisesta. Tätä lienee pakko kokeilla jossain vaiheessa kesää. Jos tänne nyt missään kohtaa tulee oikeasti lämmintä keliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna:nämä shrub-juomat näyttävät olevan erittäin suosittuja Atlantin takana viime vuosina,ja vaihtoehtojahan on vaikka millä mitalla. Toivottavasti nyt saatte kunnon kesän.

      Poista
  6. Kuulostaapa aivan ihanalta juomalta! olen itsekin enemmän happamien / raikkaiden juomien ystävä kuin makeiden :) ja upea väri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne:kiitos,oli kyllä kiva juoma. Unohdin tuolla mainita että juomassa pitää olla tasapaino etikan kirpeän maun ja makeuden välillä. ihan sama juttu,pidän raikkaista juomista mutta kovin makeista en lainkaan.

      Poista
    2. No, tästä innostuneena tein ei yhtään samanlaisen eli eri aineksilla mutta ehkä värisen (heh) kesäjuoman eilen, katsotaan selviääkö se blogiin saakka :)

      Poista
    3. Kiva kuulla että teit ja olis kiva kuulla millaista siitä tuli:)

      Poista
  7. Hauska juoma! Pitäisköhän laittaa tuota pikkusiskon läksiäisiin...pitää kyllä kokeilla:)
    Hyviä kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne:) Suosittelen kokeilemaan ja tuotahan voi ihan Vichyllä säädellä miten vahvan makuista siitä haluaa.

      Poista
  8. Tuota on pakko kokeilla, kuulostaa juuri sopivalta janonsammuttajalta, kun ei laita siihen liikaa makeutta. Kiitos :)

    VastaaPoista
  9. PauMau:tosiaankin hyvä janonsammuttaja ,täällä on ollut harvinaisen lämmintä ja tuota tuli lipitettyä niin ettei se pohja säily sitä 6 kuukautta;D Ja etikankin maku laimenee ajan myötä.

    VastaaPoista
  10. Vitsit, har funderat på att laga shrubs så länge. Ditt recept ser så bra ut att kanske man måste ta itu med det!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kira:då är det faktiskt dags att laga shrubs;D Och man ju göra det på så många olika sätt:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...