maanantai 15. helmikuuta 2016

Herkkuhummus munakoisolla

Olen aivan rakastunut Khalil Kalbonin tekemään ruokaan,ja etenkin hänen munakoisomsabbahaansa. Khalilin kuvasin täällä kun kävin syömässä hänen hetkessä valmistamansa herkkusalaatin,ja ja siitä lähtien ovat askeleet vieneet useinkin tuohon pieneen paikkaan,jossa vastaanotetaan hymyllä,tehdään ruokaa rakkaudella ja jossa kaikki mitä siellä valmistetaan on itkettävän hyvää. Msabbaha on hummusta,jonka rakenne poikkeaa tavallisesta hummuksesta:se on löysempää.,melkein puuromainen koostumukseltaan. Khalil Kalbonin pikku paikassa syön aina msabbahaa munakoisolla,joka on niin hyvää! Viikonloppuna tuli sitä niin ikävä että kokeilin tehdä sitä kotonakin.Tosi hyvää tämä  olikin,vaikka en koskaan pysty tekemään ihan niin hyvää kuin mitä Khalil tekee...Tässä minun versioni siitä.Wikipediassa lukee että msabbaha-hummuksen nimi tarkoittaa uintia,mutta Khalil sanoi että se tulee aamu -sanasta ,sabah.
Msabbaha munakoisolla Kalboni in the Market-paikassa. Msabbaha syödään lämpimänä.

Herkkuhummus (Msabbaha) munakoisolla
  • 2 keskikokoista tai yksi suuri munakoiso
  • noin 400  gr keitettyjä kikherneitä+keitinlientä
  • 1 sitruunan mehu
  • kourallinen persiljaa
  • 1 valkosipulin murskattu kynsi
  • suolaa
  • oliiviöljyä muutama ruokalusikallinen
  • 2 rkl hyvälaatuista tahinia
  • 1 rkl harissatahnaa (ei välttämätön,voi korvata chilijauheella)
Liota kikherneet yön yli ja keitä niitä sen jälkeen niin kauan että kikherneet ovat todella pehmeitä .
Kuori pinalle nouseva vaahto. Kun kikherneet ovat kiehuneet hyvin pehmeiksi,peitä kattila ja anna kikherneiden jäädä keitinliemeen,joka hieman paksunee  sillä välin,

Tästä voi tehdä myös pikaversion,käyttämällä valmiiksi keitettyjä kikherneitä,mutta ne eivät yleensä ole tarpeeksi pehmeitä,joten niitä pitää keittää vielä lisää,kunnes ovat todella pehmeitä. Kuoret irtoavat todella pehmeistä kikherneistä melkein itsestään,ja silloin msabbaha-humnuksesta tulee vieläkin paremaa.Purkissa oleva säilöntäliemi kannattaa ottaa talteen ja tehdä siitä vaikka munattomia marenkeja ,eli jos keität valmiiksi keitettyjä kikherneitä vaihda säilöntäliemi vedeksi.
Kikherneiden kiehuessa paahda munakoiso: iske munakoisoon haarukalla muutama reikä  ja paahda munakoisoa 200 C-asteisessa uunissa kunnes munakoison sisus on täysin pehmentynyt.Munakoisossa pitäsi tuntua  savun makua,mikä tulee siihen grillatessa mutta jos sitä tekee näin uunissa,savun makua voi lisätä vaikka nestemäisellä savuaromilla ,  tai sitten kaasupolttimella (tämän opin viime keväänä käydessäni tässä tapahtumassa). Kaavi munakoisojen sisus kuorista ja laita sisältö lävikköön kunnes suurin osa nesteistä haihtunut pois.  Murskaa munakoisot haarukalla .

Kun kikherneet ovat todella pehmeitä ,murskaa (jätä 1 dl kokonaisiksi) ne ihan haarukalla tai survimella,lisää yhden sitruunan mehu,murskattu valkosipuli,suolaa ,tahini sekä keitinvettä niin paljon että seos on puuromaisen löysää.Sekoita munakoiso joukkoon,maista ja lisää suolaa tai sitruunamehua tarpeen mukaan. Annoksessa pitäisi maistua munakoiso ja sen savuinen maku. Jos kikherneet ovat päässeet jäähtymään kiehauta niitä vielä sen verran että ovat lämpimiä.
Lisää pehmeitä ,kokonaisia kikherneitä msabbahan päälle,kaada hieman oliiviöljyä päälle,lisää harissatahnaa tai chilijauhetta,koristele persiljalla ja nauti.....

P.S. Myös Andalusian  Auringossa -blogissa on herkuteltu hummuksella 

15 kommenttia:

  1. No arvaa rakastuinko munakoisoon siellä taas ihan uudella lailla <3 Tämän täytyy olla ihanaa!!! Pistetääs muistiin tämäkin :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Andalusiana:kuule tämä on Khalilin tekemänä sairaan hyvää (söin viimeksi tänään, I am hooked!)mutta oli tämä munkin tekemä aika hyvää.

      Poista
    2. Niin ja maksaa vain 20 shekeliä....Se Khalilin annos

      Poista
  2. Hummus som är så gott och den här med aubergine låter också mycket god.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn: Denna hummus är så gott på den lilla restaurangen dit jag ofta går men min blev också ganska god:)

      Poista
  3. Voi nam. Teki heti mieli dipata tuohon leipää.
    kivaa tiistaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:aika nam olikin :) Kivaa tiistain loppupäivää Outi:)

      Poista
  4. Näyttääpä herkulliselle. Minun pitäisi kokeilla sitä sinun hummus reseptiä jonka kerran satuin blogistasi löytämään mutta vieläkään en ole saanut aikaiseksi...Jotenkin laiskako?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelli:kiitos:) Hummuksen tekohan on helppoa joten siitä vaan tekemään:)

      Poista
  5. Rakastan hummusta, ai että näyttää niin hyvälle! Aurinkoista päivää Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia:on hummuksia ja on hummuksia,mutta tämä on ihanaa,sellaista lohturuokaa:) Kiitos samoin sinulle ,toivottavasti aurinko paistaa:)

      Poista
  6. Tosi kiva ja nopea dippi syntyy tosiaan kun pahtaa munakoisoa uunissa, ottaa lihan talteen ja murskaa vähän valkosipulia, lisää suolaa ja ajaa sauvasekoittimella tahnaksi...Tahineissakin on eroja, mikä lienee paras Suomessa myytävä? Viimeksi tuli liian kitkerä ja jäi hieman tahini kammo päälle.... Ihana resepti jälleen kerran!

    VastaaPoista
  7. I love eggplant dip and adding chickpeas makes this even better! :D

    VastaaPoista
  8. Wow, paahdettu munakoiso toimii varmasti hummuksessa, tätä testaan seuraavan kerran. Te olette olleet Erjan kanssa reippaita keittiössä hummuksienne kanssa!

    VastaaPoista
  9. Kiitos tästäkin herkkujutusta😊

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...