perjantai 15. huhtikuuta 2016

Kuukauden ruokamenot

Kun sekä Suolaa ja Hunajaa-blogissa että Tätä Keittiöelämää-blogissa postattiin kuukauden ruokamenoista,kävi mielessä että olisi hyvä minunkin kirjata ruokamenoni,ja katsella paljonko  rahaa ruokaan kuluu kuukaudessa. Kuukauden ajan kirjasin  kaikki ruoka-ostokseni vihkoon,sekä säilytin ostoskuitit.Tästä taisi tulla tapa,sillä kuukauden päätyttyä aloitin uudelleen ruokamenojen kirjaamisen,ja hyvä niin. En ole enään perheellinen,joten ruokamenojen ei pitäisi olla niin suuret,mutta en osannut lainkaan sanoa paljonko rahaa kulutan kuukaudessa ruokaan.Olen aika harkitseva  shoppailija,,mutta usein tulee kuitenkin ostettua myös jotain sellaista mitä en suunitellut ostavani. Ruokaostokseni olen yleensä tehnyt joko lähiseudun jättimarketissa,luomumarketissa tai toreilla. Kun jättimarkettiin vievä leveä katu meni remonttiin,eikä bussi enään pysähtynyt viereen,jäivät viikottaiset ruokaostokset siellä minimiin.Vakiokaupakseni tuli sen sijaan halpamarkettiketju SuperCofixin kauppa , jonka eteen bussi pysähtyy.
SuperCofixhan on supermarkettiketju,jossa jokainen tuote maksaa saman verran eli hieman yli euron tämän päivän kurssin mukaan. Täällä suositaan suuria pakkauksia(esim. normaalin kokoisia shampoopulloja on vaikeaa löytää..) mutta SuperCofixissa pakkaukset on suunniteltu pienille perheille ja sinkuille.Kuukauden aikana huomasin käyväni SuperCofixiassa useinkin, mutta tein siellä kerralla pienempiä ostoksia kuin jättimarketissa.Kirjaamiskuukauden aikana  oli yhtenä viikonloppuna vieras ulkomailta,jolloin tuli ostettua ruokaa normaalia enemmän. Kuukauden aikana SuperCofixin hevi-hyllystä löytyi todella edullisesti broccolinia,joten sitä tuli ostettua paljonkin. 400 gramman pakkaus broccolinia maksoi hieman yli euron, kun taas jättimarketissa puolet pienempi pakkaus on maksanut reilusti enemmän. Kuvassa näkyy myös 2 sydänsalaatin pakkaus, joka sekin maksaa SuperCofixissa hieman yli euron, mutta voi maksaa muualla kaksinkertaisesti tai enemmänkin.
SuperCofixista löytyy kaikki perustuotteet, mutta jos haluaa vaikka tofua ,tai riisijauhoa tai muuta ei niin perusjuttua,on mentävä muualle, Mansikat ja yrtit ostin torilta. Mansikka-aika alkaa lähestyä loppuaan ,ja ostamani mansikoiden kilohinta oli noin 2½ euroa; ne ovat halpoja sesongin loppupuolella.
Myös kylmäsavulohta sai todella edullisesti vielä muutama viikko sitten  SuperCofixista: kilohinta 19.4 euroa,kun normaalisti täällä saa pulittaa kylmäsavulohesta yli kaksinkertaisen hinnan. Kaupan pakkauksissa oli 60 grammaa savulohta,ja niitä tuli ostettua useamman kerran.

Entä paljonko kuukauden ruokaostokseni maksoivat? Loppusumma oli euroissa 307.20  Kuukauden suurin yksittäinen ostos oli lähiseudun jättimarketista,jossa kävin kerran. Mielenkiintoista nähdä ensi kuussa ylittävätkö ostokseni tuon summan vai meneekö summa kenties tuon alle. Kun ostokset kirjaa ylös huomaa miettivänsä tarkemmin mitä ostaa.

Kommenteissa kysyttiin täkäläisestä hinta-tasosta,joten laitan tänne siitä muutaman esimerkin.Ruoka-ostokset ovat täällä mielestäni kalliimpia Suomeen verrattuna,mutta sekin riippuu siitä mitä ostaa. Ulkona syöminen sen sijaan on halvempaa kuin Suomessa.

Tässä muutama esimerkki:ostan yrtit torilta ja  suuret yrttiniput siellä ovat hyvin edullisia:esim. persilja,minttu tai korianteri maksavat hieman alle ½ euroa,ja suuri basilikanippu maksaa jonkun verran alle euron. Maitotuotteet sen sijaan ovat hintavia,etenkin jos niitä verrataan Lidlin tuotteisiin;esimerkiksi Lidlistä saa mozzarellapallon alle eurolle,kun se taas täällä maksaa yli 2 euroa yleensä. Litran maitotölkki maksaa tuossa SuperCofixissa,jossa se on muita kauppoja halvempi,1.17 eur.  Kuten jo mainitsin postauksessa,savulohi on normaalisti hyvinkin kallista,ja pakastelohikin on Suomen hintoja kalliimpaa.  Tonnikalapurkki maksaa SuperCofixissa 1,17 eur(kuten muutkin tuotteet siinä kaupassa). Mansikoista maksoin viimeksi 2½ eur per kilo,mutta sesonkin alkupuolella ne ovat reilusti kalliimpia. 12 suuren kananmunan kenno maksaa 2,80 eur,eli taitavat olla hieman Suomen hintoja kalliimmat.

24 kommenttia:

 1. Pitäisi itsekin kirjata perheen ruokamenot yhteen. En vaan taida uskaltaa :D Meillä syödään vähän turhan hyvin.

  Ihan mielenkiinnosta, onko siellä ruoan hintataso millainen yleisesti? Onko kaikki kaikkien saatavilla, vai onko selkeästi 'rikkaiden' ruokia? Ja miten paikalliset shoppailee? Toreilla vai marketeissa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ansku:nyt kun jatkan tätä niin huomaan miettiväni tarkemmin mitä ostan. Hintataso täällä ei mitenkaan matala,mutta esim. kasvikset,yrtit jah hedelmät edullisia. On tietysti paikkoja mistä saa gurmeeruokaa,joka sopii vain tiettyjen ihmisten kukkaroille. Täkäläiset shoppailevat sekä marketeissa että toreilla,sekä myös pikkukaupoissa,joita on paljon.

   Poista
 2. Pitäisi itsekin kirjata perheen ruokamenot yhteen. En vaan taida uskaltaa :D Meillä syödään vähän turhan hyvin.

  Ihan mielenkiinnosta, onko siellä ruoan hintataso millainen yleisesti? Onko kaikki kaikkien saatavilla, vai onko selkeästi 'rikkaiden' ruokia? Ja miten paikalliset shoppailee? Toreilla vai marketeissa? :)

  VastaaPoista
 3. Tämä oli mielenkiintoinen. Tämä pitäisi joskus tehdä itsekin, toisaalta ruokaostoksia hämmentää kaikki muu shopattava, vaikkapa vessapaperi. :) Kivaa viikkistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia:en laittanut tuohon muiden juttujen ostoksia ,vaan vähensin ne.Halusin laittaa vain ruokaostokset ylös.

   Poista
 4. Millainen hintataso siellä on? Onko ruoka miten paljon halvempaa? Kalliimpaa? Vai saman hintaisia kuin täällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nelli:se vähän riippuu. Hedelmät ja vihannekset edullisempia,mutta maitotuotteet kalliimpia,etenkin jos vertaa Lidlin hintoihin.Mutta tuo SuperCofix on aika edullinen(kaikki tuotteet saman hintaisia)

   Poista
 5. Meillä pidetään kirjaa myös ostoksista. Todella kätevä tapa etsiskellä ale tuotteita ja miettiä muutenkin tarkemmin ruokalistoja.
  Ihanaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi:hyvä tapa kirjata ylös ruokaostokset,näkee sitten paljonko siihen menee.Oiekin ihanaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 6. Pitaisikin tehda tuo myos. Ei mitaan kasitysta itsella. Kuuluiko tuohon myos ravintolat vaiko vaan kotiin ostetut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anu:suosittelen,niin sitten tiedät;D TUossa oli vain ostokset,ei kahvittelut ym

   Poista
 7. Mielenkiintoinen postaus. Minulla onkin aikaa kun olen pitänyt kirjaa. Minuakin kiinnostaa sikäläinen hintataso...tosin jotain esimerkkejä jo laitoitkin. Täällä Espanjassa on kyllä selkeästi halvempaa kuin Suomessa, hyvin pärjää juuri tuolla 300-400 kuukauden kaksi henkeä riippuen miten käy ulkona syömässä, Suomessa taitaa mennä pari sataa enemmän ja vähemmän tulee käytyä ulkona syömässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkatar:) Teillä siellä Espanjassa on tosiaankin edullista,muistan hyvin.Ja sielläkin on Lidl...Täällähän sitä ei ole.Pitää lisätä tuohon postaukseen muutama hinta-esimerkki ,kun sitä kysytään. Ulkona syöminen sen sijaan on täällä edullisempaa kuin SUomessa.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Isla Sofia:suosittelen kokeilemaan ainakin kerran.

   Poista
 9. yritin jossain vaiheessa keräillä kauppakuitteja ja laskea kuukauden menoja mutta aina se unohtui :D tiedän muutaman kympin tarkkuudella kyllä viikottaiset kauppakuittien summat, yritämme käydä siis kerran viikossa kaupassa ja hakea ihan minimit lähikaupasta jos jotain vielä tarvitsee. Nyt olen huomannut että vauva-arki onkin hieman muuttanut tätä ja kaupassa tulee käytyä ison viikkokauppareissun lisäksi lähes joka päivä. Toivottavasti tilanne palautuu taas normaaliksi ajan kanssa kun ollaan totuteltu uuteen arkeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anne:vauvan tulo takuulla muuttaa ostostottumuksia. Ja viikottaiset ostokset muistaakin helpommin,nyt kun kävin tuolla SuperCofixissa jättimarketin sijaan niin tuli
   mentyä usein ostoksille,eikä sitä oikein muistanut jälkikäteen. Ihanaa vauva-arkea teille:)

   Poista
 10. Todella mielenkiintoinen postaus Jael! Ma juuri julkaisin vahan samantyylista budjettitarkkailua omassa blogissani. Pitaakin ottaa tuo ihan vaan ruokamenojen kohdalta tarkkailu kayttöön joku kk. Arvioisin etta ruokakauppaan meilta kuluu perheena kk noin 500tl ruokaan, euroissa se on kylla aika vahan mutta paikalliseen hintatasoon verrattuna varmaan aika keskivertoa, euroissa tekee vajaat 200 mutta sita saa helposti heilautettua ylöspain jos ostaa tuontituotteita ja paljon lihaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Petra:kiva että tykkäsit:) Teillä onkin paljon halvemmat ruokahinnat tänne verrattuna,Turkki on edullinen maa. Pitääkin tulla katsomaan se sinun postauksesi.

   Poista
 11. Voi kun joskus saisikin aikaiseksi kirjata ylös ostoksensa. Toinen mitä olen ajatellut, on viikon ruokalistojen tekeminen. Nyt ostan vain suunnilleen sitä mitä kaupassa mieleen juolahtaa eli suunnittelen päivällisen siellä... Ei hyvä.

  VastaaPoista
 12. Kiva postaus! Minä kirjasin useiden vuosien ajan kaikki menot exceliin. Erottelin ruokakuiteista erikseen vessapaperit yms. Oli aikaa vievää, mutta siinäpä hahmotti mihin raha menee. Opin olemaan ostamatta iltapäivälehtiä, turvia virvokkeita ja spontaaneja hullttuksia : ) eli erittäin hyödyllinen harjoitus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heli;kiva kun tykkäsit:) Minuakin kiinnostaa miten eri maissa ostetaan ja mitä ostetaan;D Tuo excel-taulukkoon kirjaaminen onkin hyvä,itse tein vihkoon ja laitoin välillä ihan listan mitä olin ostanut,vaikka kuitit oli tallella.Tosiaankin sitä miettii tarkemmin mitä ostaa kun kirjaa ostokset ylös:)

   Poista
 13. Tämä oli mielenkiintoinen postaus. Ja kiva tietää hieman ruokakorin hintoja sielläkin. Vielä kun itse saisi laitettua ruokamenot ylös, niin voisi kauhistua! Toisaalta, ehkä sitten jäisi turhat ostokset sinne kaupan hyllylle.

  VastaaPoista
 14. Mielenkiintoista! Täytyy myöntää, että meidän arvioidut kuukausisummat pääsevät aivan eri sfääreihin, mutta ruoka (ja juoma) on asia, mihin olemme valmiita hyvällä omallatunnolla tuhlaamaan arkena ja juhlana. Halvemmallakin toki helposti pääsisi. Suunnittelemme sentään aika uskollisesti lauantaiaamuna seuraavien päivien menun aina torstaihin asti ja käymme hankkimassa tarveaineet kerralla marketista. Ja kyllähän Alkoonkin tulee kannettua kuukausittain euro jos toinenkin... :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...