perjantai 9. syyskuuta 2016

Mukaeltu vegaani Massaman curry

Kuumuudessa kaipaa enemmään kylmiä kuin lämpimiä ruokia,mutta yksi ruoka tekee poikkeuksen:thai-curryt.En tiedä onko niiden ihanassa mausteisuudessa ja kookoksen lempeässä maussa jotain sellaista joka maistuu kuumallakin. Viimeksi tein vegaanin ja mukaellun version  Massaman currystä,joka on suhteellisen miedosti tulinen ,mutta ihanasti mausteinen curry,joka ilmestyi thaimaalaiseen keittiöön persialaisen kauppiaan kautta.Käytin tähän vihanneksia jotka alkoivat olla jo hieman nuutuneita,joten tämä sopi myös Hävikkiviikko-teemaan,sillä tällaiseen curryyn saa helposti upotettua jo nahistuneet kasvikset.

Mukaeltu vegaani Massaman curry (4-5 annosta)
  • 500 ml kookosmaitoa
  • Massaman currytahnaa (käytin tällaista 50 gramman tahnaa ,joka meni kokonaan tähän ruokaan,mutta Massaman currytahnaa löytyy myös suuremmista pakkauksista)
  • 2 valkosipulin kynttä
  • noin 10 sentin pala inkivääriä,pieneksi silputtuna
  • 1½  rkl maapähkinävoita
  • 2 silputtua valkosipuin kynttä
  • 2 -3 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl ruokosokeria
  • 1 munakoiso,kuutioituna
  • 1 suurehko bataatti kuorittuna ja kuutioituna (bataatin voisi korvata vaikka myskikurpitsalla)
  • 2 porkkanaa,suikaloituna
  • 1 sipuli,paloiteltuna
  • 200 gr kiinteää tofua,kuutioituna
  • vettä tarpeen mukaan
  • öljyä paistamiseen
  • 1 limen mehu
  • päälle korianteria,tai suikaloitua basilikaa
Aloitin ruskistamalla munakoisokuutiot. Kaadoin wokkipannuun 2 rkl  öljyä,ja annoin munakoisokuutioiden pehmentyä ja saada väriä,aina välillä käännellen.
Tein saman tofukuutioille,eli paistoin ne rapeiksi ennenkuin aloitin varsinaisen curryn keittämistä.
Kuutioin bataatit,sekä suikaloin porkkanat
Kuullotin sipulia wokkipannussa,ja lisäsin pieneksi paloitellut valkosipulit ja inkiväärin
Kaadoin kookosmaidon sipulien  päälle,ja lisäsin currytahnan.Sekoittelin kunnes currytahna oli liuennut kookosmaitoon.Lisäsin myös maapähkinävoin tässä vaiheessa
Kun seos oli kiehunut muutaman minuutin,lisäsin bataattikuutiot sekä porkkanasuikaleet.Jääkaapissa oli yksi varsi selleriä,joten lisäsin senkin paloiteltuna. Annoin seoksen kiehua keskilämmöllä,kunnes neste alkoi sakeutua.
Tässä vaiheessa lisäsin esipaistetut munakoiso-ja tofukuutiot,ja annoin curry kiehua kunnes neste oli paksuuntunut. Puristin lopuksi päälle yhden limen mehun,ja sekoitin,  Massaman curry maistuu riisin ym. kanssa:)

P.S. Massaman -curryn historiasta ja aidosta valmistustavasta  voi lukea ThaiFood Masterin blogista .ThaiFood Master on Hanuman,alunperin  israelilainen kirurgi,joka lähti Thaimaaseen 28 vuotta sitten,jätti kaiken,jäi sinne ja hänestä tuli thaimaalaisen ruoan ja ruokahistorian asiantuntija.

19 kommenttia:

  1. Näyttää hyvälle ja tuoksu tulee tänne asti 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelli:ne tuoksut oli kyllä mahtavat tuota tehdessä:)

      Poista
  2. Oih, tykkaan tosi paljon Massaman currysta, huomaa etta siina on persialaisia vaikutteita kun on ihan erilainen verrattuna muihin thai-curreyhin. Tata pitaa kokeilla lahiaikoina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petra>Rakastan kaikenlaisia thai-curryjä,ja Massaman tosiaankin on mausteineen aika erilainen,tosi ihanalla tavalla:) Tämä oli kyllä tosi hyvää:)

      Poista
  3. Aivan ihanan näköistä ruokaa. Bataatista on tullut lyhyessä ajassa oma suosikkini ja ruoka missä on bataattia ei voi olla muuta kuin hyvää.
    Ihanaa viikonloppua Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:oi kiitos ihana:) Bataatti on tosiaankin monipuolinen ja ihana juures,ja siitä saa tehdyä kaikenlaista hyvää:) Kiitos samoin Outi:)

      Poista
  4. Massaman curry är så gott och jag har också gjort en version på den :) Din ser så god ut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:Massaman curry är faktiskt gott,såsom allt som kommer från Thailand.Måste komma och kolla hur du gjorde din curry:)

      Poista
  5. Oi, kuulostaa ihanalta! Pakko kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hellevi von Schrowe:kiitos,tämä olikin tosi ihanaa:)

      Poista
  6. Erilaiset curryt on kyllä ihania!
    Meillä yliopiston lounasruokalassa oli usein tarjolla juuri tofu-massamancurrya, mutta jostain syystä se oli käytännössä uitettuna kanelissa ja tosi rasvaista. Ihan hyvää, mutta vähän jäi ihmetyttämään se kanelin suuri määrä.
    Pitäisikin varmaan kokeilla tätä versiota, näyttää ainakin tosi hyvältä! Bataatti ja munakoiso sopivat vähän kaikkeen :) Pitääkin sitten metsästellä tuota massaman-tahnaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jenni:samaa mieltä:) No tässä ei liikaa tuntunut mikään yksittäinen mauste,mutta käytinkin tuota valmista 50 gramman Massaman currytahnaa,jossa oli mausteet mukana. Eikä ollut kamalan rasvaistakaan tämä.. Kokeile ihmeessä,tykkäsin tästä tosi paljon,vaikka sainkin syödä tätä koko viikon,melkein;D

      Poista
  7. Siis aivan uskomattoman upea resepti jälleen kerran : ) Piti ihan alkaa tsekkaamaan oma maustekaappi, josko saisin aikaan jotakin vastaavaa. Kyllä jotenkin sopii niin syksyyn tällaiset lämmittävät reseptit! Kun tekee ison satsin vaikka juuri sunnuntaina, niin siitä syö pitkälle alkuviikkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli:kiitos ihanainen:) Jos käyttää tuota valmista currytahnaa eikä tee itse,niin mausteet on siinä mukava eikä ole tarvetta lisätä.Täällä ei vielä ihan syksyistä ole,mutta tuollaiset curryt maistuu mulle aina,tai kylmällä tietenkin vieläkin paremmin:)

      Poista
  8. A perfectly comforting dish for the colder nights we have ahead! I'm keeping this recipe handy for fall suppers. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah:here it it still quite hot,but I do love curries so much that I like one even on a hot day:)

      Poista
  9. Täällä ollaan puolestaan sen äärellä, että lämmittävät ja lohduttavat ruoat tulevat tarpeeseen, huokaus... Ihanan kuuloinen curry, bataatti toimii varmasti ihan nappiin mausteiden kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta;itsekin kaipaisin sellaisia säitä,mutta huokaus,sellaiseen on vielä matkaa. Tämä oli kyllä tosi herkullinen curry,kiitos:)

      Poista
  10. Minä kun pyrin käymään kaupassa harvemmikn, mutta ostamaan kerralla sitten enemmän (kauppoihin on automatka), niin minulla jää usein vihanneslokeroon nahistumaan juuri tuollaisia "ylijäämävihanneksia", joita sitten yritän raastaa, pilkkoa ja piilottaa vaikka mihin siinä vaiheessa kun huomaan ne. Tällainen vinkki on juuri omiaan. Pitää kokeilla, currytahnaakin varmaan saa jostain.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...