sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Violettia ja oranssia

Innostuin kun näin viime viikolla jättimarketin vihannespuolella violetteja bataatteja,ensimmäistä kertaa.Ensin en tosin mieltänyt niitä edes bataateiksi koska ne näyttivät hieman erilaisilta,mutta lähempi tarkastelu selvitti että bataatista on tässä kyse. Googlasin suomeksi,mutta tätä ei ehkä vielä löydy Suomesta? Täällä löytyy myös valkoista bataattia,johon en ole vielä törmännyt,ja joka kuulemma on vähemmän makea kuin muut bataatit.Violetin bataatin väri tulee samasta pigmentistä joka antaa väriä mm. mansikoille tai kirsikoille.
Violetit bataatit olivat pitkulaisia ja ohuempia kuin normibataatti.Kuorittuna kaunis violetti väri tuli paremmin esille. Mietin mitä tuolle värillä tapahtuu keitettäessä,etenkin kun keitinveteenkin valui väriä;mutta kuten ylemmästä kuvasta näkyy, violetti bataatti säilytti hyvin värinsä. Hieman unettomana yönä sain vision kahden tekstruurin bataattiannoksesta,eli molempia bataatteja tuli sekä kuutioina että muussina. Violetti bataatti on kiinteämpää,ja siitä tehty muussi  olikin koostumukseltaan parempi kuin normibataatista samalla tavalla tehty muussi,myös  maun puolesta. Eli tämä bataatti näkyy sopivan erityisen hyvin muussiksi,ja leivontaan tämä antaa kivan violetin sävyn., Vaikka violettia bataattia ei saisikaan Suomesta  niin tähän voisi soveltaa vaikka perunaa tai muuta juuresta,joka poikkeaa bataatin väristä mutta on lähellä sen koostumusta.

Bataattia kahdella tavalla
  • 300 gr oranssia  bataattia
  • 300 gr violettia bataattia (tai muuta juuresta)
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl punaista palmuöljyä
  • ½ tl suolaa,mustapippuria
  • ½ tl chilihiutaleita
  • sitruunamehua
  • tuoretta korianteria päälle
Kuorin bataatit ,ja kuutioin molemmista bataateista osan,kun taas jäljelle jäävästä osasta tein muussia. Bataattikuutioita keitetään vain hetken,kunnes ne hieman pehmenevät.Huomasin että violetti bataatti pehmeni hieman hitaammin kuin oranssi bataatti. Bataattikuutiot laitetaan lävikköön kuivumaan(erikseen) jonka jälkeen niiden päälle tulee sitruunamehua.Kuutioihin lisätään myös suolaa,mustapippuria sekä chilihiutaleita. Muussia varten lisäsin bataattipalojen sekaan öljyä sen verran että paloista sai koossa pysyvän,sileän muussin. Muussit maustoin suolalla ,ripauksella sitruunamehua sekä mustapippurilla. Muussit laitoin pursotuspusseihin.
Annosta kootessani asettelin molemman värin kuutioita riviksi,ja ripottelin päälle kauniin oranssin väristä punaista palmuöljyä. Muussit pursottelin molemmille puolille niin että oranssin viereen tuli violettia ja violetin viereen oranssia.Tuoretta korianteria vielä päälle,ja annos oli valmis.

16 kommenttia:

  1. VAU! mitkä värit, olisipa kiva löytää täältäkin erivärisiä bataatteja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne:tosiaankin vau väri,olin ihan ihastuksissani tuosta väristä. Teillekin varmaan jossain vaiheessa tulee;olen kirjoittanut täällä brokkolinista ,freekehistä ennenkuin niitä löytyi Suomessa,ja sitten jonkun ajan kuluttua löytyikin:)

      Poista
  2. Wau mitkä värit ja bataatti <3
    Ihanaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:tuo väripari oli kyllä tosiaankin upea:) Ja inspiroiva:) Hyvää alkavaa viikkoa sinulle:)

      Poista
  3. Upeaa väri-ilottelua lautasella!
    Ahaa, siis violetti bataatti!!
    En olisi tunnistanut ja näinkin noita torilla yksi päivä.
    Pitääkin kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mantelilaakson Susanna:kiitos Susanna:) Tuli kyllä upeat värit molemmista bataateista:) No hyvä,nyt tunnistat kun näet niitä seuraavan kerran torilla:)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Hovkonditorn:Tack,den lila sötpotatisen har en härlig färg:)

      Poista
  5. Onpas väri! Miltä violetti bataatti maistui?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikonloppukokki:todellakin upea väri. Vähän vaikeaa sanoa;on hieman kiinteämpi ja kuivempi kuin oranssi bataatti,ja maku oli minusta hitusen parempikin.

      Poista
  6. Kaunista <3 Violetteja porkkanoita jo on, mutta bataattia odotellaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. OUti:toivottavasti teiltäkin pian löytyy.Väri on todellakin upea:=)

      Poista
  7. Those colors are so beautiful! Just based on looks alone, it would be impossible to resist such a stunning recipe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah:the color of the purple sweet potato is stunning:)

      Poista
  8. Vitsit kun tuollaista violettia bataattia saisi täältä jostakin...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...