perjantai 2. joulukuuta 2016

Pistaasikakku kirsikoilla

Tel Avivin parasta kahvia saa kuulemma Cafelixin kahviloissa. Ja se onkin tosi hyvää.
Ja kahvin seuraksi voi tilata palasen superihanaa vihreää pistaasikakkua amarenakirsikoilla. En ole koskaan itse tilannut tätä kakkua,vain maistanut ja kakku on aivan ihanaa.  Teki mieli tehdä sitä itsekin kotona,mutta sitä varten piti etsiä ohje. Googlen avulla löysin täkäläisen  kondiittorin kakun, joka ulkonäöllisesti muistutti lähes täysin Cafelixin kakkua mutta oli kuitenkin hieman erilainen.Englanninkielisistä sivustoista ei löytynyt yhtäkään ihan saman näköistä kakkua; ja jos löytyi  kakku joka edes hieman  muistutti tätä niin siinä olikin käytetty  Pistaasivanukasjauhetta. En edes tiennyt että sellaista on olemassa..... Päättelin siitä että kakun alkuperä johtaa tänne,ja olinkin osittain oikeassa,sillä sopivalta löytyvä ohje on Lontoossa toimivan Honey&Co -ravintolan ensimmäisessä kirjassa "Food from the Middle East". Tosin Honey&Co:n kakku näyttää aivan erilaiselta kuin tämä vihreä kakku;ja sovelsinkin ohjetta niin että  se muistuttaa enemmän Cafelixin vihreää kakkua. Ja voi miten mielettömän herkullinen kakku tästä tulikin ,varmaan yksi parhaista ikinä 💗. Pistaasia kakussa on kuitenkin vain vähän mutta kutsun sitä pistaasikakuksi tuon vihreän värin vuoksi,joka on peräisin Wiltonin vihreästä geeliväristä  (Cafelixin kakussa taidettiin käyttää eri sävyä 😏)
*******************************************************************************
Pistaasikakku kirsikoilla

  • 190 gr sokeria  (käytin ruokosokeria)
  • 190 gr jauhettuja manteleita
  • 35 gr jauhettuja pistaasipähkinöitä,tai pistaasitahnaa
  • 45 gr kookoshiutaleita (jauhoin ne hienommaksi)
  • 60 gr vehnäjauhoa 
  • 10 gr leivinjauhetta 
  • muutama tippa karvasmanteliuutetta
  • Wiltonin vihreää geeliväriä jos kakkuun haluaa vihreän sävyn
  • 200 gr amarenakirsikoita/hapankirsikoita *
  • 150 gr sulaa voita
  • ripaus suolaa
  • 3 suurikokoista  kananmunaa
 *  Cafelixin kakussa on käytetty amarenakirsikoita. Ne ovat kuitenkin kalliita eikä niitä löydy joka kaupasta,joten käytin ihan tavallisia hapankirsikoita kevyessä liemessä  ,esimerkiksi tällaisia, Siivilöin liemen, lisäsin 0.75 dl ruokosokeria ja keitin liemen siirapiksi. Siirapin laitoin purkkiin,lisäsin kirsikat, tujauksen rommia,ja annoin kirsikoiden olla muutaman päivän kirsikkasiirappi+rommiliemessä ennen käyttöä. 

Kuivat ainekset sekoitetaan keskenään kulhossa. Sekoitin muutaman tipan geeliväriä sekä karvasmanteliuutetta voisulaan,jonka kaadoin kuivien ainesten päälle.  Kananmunat lisätään voisulan jälkeen  ja taikina sekoitetaan tasaiseksi.

Suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka  voidellaan  (tai se vuorataan leivinpaperilla) ja hieman yli puolet kakkutaikinasta kaadetaan vuokaan. Kirsikat asetellaan yhdeksi pitkäksi riviksi taikinan päälle,ja loppu taikina kaadetaan kirsikoiden päälle. Kakkua paistetaan 200 C lämmössä  40 minuuttia ,tai kunnes kakun keskelle laitettu tikku tulee kuivana ulos. Kakun annetaan täysin jäähtyä ja sen jälkeen vielä olla jääkaapissa muutaman tunnin ennenkuin kakku poistetaan vuoasta. 
*******************************************************************************

  1. Menin kaatamaan kuuman kakun päälle hieman kirsikkasiirappia,mikä näkyy kakun tummempana osana. Se oli kuitenkin ihan turhaa,sillä kakku ei tuota lisäystä tarvitse. Kakku on ihana vaikka jouluksi,värienkin puolesta:)

10 kommenttia:

  1. Oi, onpa houkutteleva kakku! Suolattomien pistaasien ja kunnollisten kirsikoidenkin löytäminen on täältä joko haastavaa tai mahdotonta, kuskaankin usein molempia reissuista tai tilaan Saksasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luimupupu:Kiitos, hurjan herkullinen onkin ,ja ystävä jolle tuon vein ihastui todellakin siihen,niin että pitää kai tehdä uusikin joskus;D
      Pistaasipähkinöitä ilman suolaa olen muistaakseni nähnyt Punnitse&Säästä-kaupoissa,ja tuohonhan tarvitsee vain pienen määrän pistaasia loppujen lopuksi.

      Poista
  2. Den ser så god ut och färgerna passar verkligen bra till jul. Påminner den om mazarinkaka till smaken?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hovkonditorn:Tack,en av de bästa kakor som jag har bakat hittills. Den har litet marsipansmak så den påminner nog om mazarinkaka.

      Poista
  3. Oi nam! Ihanan värinen ja näyttää tosi herkulliselta. Pistaasien ja kirsikoiden yhdistelmä on varmaan tosi ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna:kiitos,tämä on tosi ihana,ja jää kyllä vakiokakuksi minulla.Ja jouluiset värit onkin tuossa. Pistaasia kakussa on vain osaksi,mutta kirsikoista tuli ihanaan mehevyyttä kakulle.9

      Poista
  4. Täällä on paikallisen leipomon pitkulainen vihreä pistaasitäytekakku. On aikalailla kalliimpi kuin muut, mutta ah niin hyvää ja kaunis! Sitä voisi kutsua nimellä: "Kateellisten kakku". Ali

    VastaaPoista
  5. Hei Ali,hih,Kateellisten kakku,hauskasti nimett., Olisi kiva nähdä kuva pistaasitäytekakusta:)

    VastaaPoista
  6. Ihanaa salapoliisityötä tuo reseptin metsästäminen. Kakku on varmasti myös herkullinen. Meillä oli usein kirsikkakakkua jouluna, jossa oli myös kookosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi>tuollaista salapoliisityötä on ihan kiva tehdä,samantapainen kuului joskus työkuvaani;D Tämä kakku on super herkullinen,olen tehnyt jo kahdesti,ja siitä on todella tykätty. Nam,kirsikkakakku kookoksella kuulostaa hyvältä:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...