torstai 9. maaliskuuta 2017

Hamantaschen mantelisella taikinalla

Ensi sunnuntaina täällä vietetään taas vuoden hauskinta juhlaa eli Purimia. Purimiin kuuluvat kolmiomaiset,täytetyt Hamantaschen-pikkuleivät ,joita näkeekin täällä juuri nyt joka kahvilassa,leipomossa ja marketissa,eri täyttein.. Olenkin tehnyt näitä joka vuosi hieman eri versioina,kuten täällä ,tai täällä,ja täällä. Tänä vuonna otin taikinareseptin  viime vuoden lopulla hankkimastani upeasta  Breaking Breads-leivontakirjasta. Breaking Breads-kirja on tanskalais-israelilaisen Uri Scheftin;täkäläisen Lehamim-leipomon(jossa kävin workshopissa muutama vuosi sitten) ja New Yorkissa toimivien Breads Bakery-leipomokahviloiden perustajan ja omistajan luomus , joka valittiin viime vuonna yhdeksi vuoden parhaimmaksi keittokirjaksi Yhdysvalloissa. Tietäen että  kaikki Scheftin leipomoiden tuotteet ovat itkettävän hyviä olin varma siitä että kirjan ohjeella syntyy todella herkulliset hamantaschit. Ja niin syntyivätkin.  Hieman muutin ohjetta eli korvasin pienen osan voista Bonredin punaisella palmuöljyllä,mutta helpompaa on toimia kirjan ohjeiden mukaan ilman muutoksia.Lähes kaikki Breaking Breads-kirjan ohjeet on tehty yleiskonetta varten,mutta tässä voi käyttää myös monitoimikonetta, Yleiskoneeni,joka joskus toimii ja joskus ei,käyttäytyi taas huonosti joten tein taikinan monitoimikoneella.
******************************************************************************
Hamantaschen mantelisella taikinalla (noin 40 kpl)
Taikina
  • 230 gr suolatonta kylmää voita
  • 100 gr tomusokeria
  • 50 gr  tavallista sokeria (käytin ruokosokeria)
  • 1½ suurta kananmunaa,vispattuna
  • 400 gr vehnäjauhoa + lisää kaulimiseen
  • 50 gr mantelijauhoa
  • vajaa 1 tl suolaa
Unikoniementäyte (täyte voi olla mikä tahansa mutta tämä on paras...)
  • 220 gr unikonsiemeniä
  • 3,15 dl täysmaitoa
  • 110 gr sokeria
  • 1 sitruunan kuoriraaste
  • 45 grammaa voita
  • 14 gr aprikoosihilloa
  • 20 gr kakunmurusia
Munapesu taikinalle
  • 1 suuri kananmuna
  • 1 rkl vettä 
  • ripaus suolaa
******************************************************************************
  1. Valmista taikina:Murskaa kylmä  voi leivinpaperin välissä.Laita voi,tomusokeri ja kidesokeri joko yleis-tai monitoimikoneen kulhoon.Sekoita aineksia ensin alhaisella teholla noin 30 sekuntia,ja sen jälkeen keskiteholla 30 sekuntia.
  2. Lisää vatkattu muna ,ja vatkaa taikinaa alhaisella teholla  kunnes ainekset ovat sekoittuneet. Lisää vehnäjauho,mantelijauho ja suola,ja sekoita taikinaa vain kunnes ainekset ovat melkein sekoittuneet toisiinsa. Sammuta kone,ja sekoittele taikinaa taikinakaavimella kunnes taikina on yhtenäistä.
  3. Kaavi taikina kulhosta leivinpaperin päälle.:Laita päälle elmukelmua tai toinen arkki leivinpaperia,ja painele taikina  matalaksi neliöksi. Laita taikina jääkaappiin vähintään tunnin ajaksi.Taikina säilyy jääkaapissa 5 päivää,ja pakastimessa kuukauden.
  4. Kun taikina on levännyt ,kaada se jauhotetun leivinpaperin päälle.Ripottele jauhoa myös taikinan pinnalle. Kauli taikina ohueksi levyksi,ja lisää välissä jauhoa sekä taikina pinnalle että pohjalle jotta se ei tartu kaulimeen. Jos taikina on liian lämmin siirrä se 20 minuutiksi jääkaappiin (tai pakastimeen hetkeksi).
  5. Pyyhi ylimääräinen jauho pois taikinan pinnalta,ja ota taikinasta ympyröitä joko muotilla tai ylösalaisin käännetyllä lasilla. Sivele jokaisen ympyrän pinnalle munapesuseosta. Lisää täytettä ympyrän keskiosaan,vajaan ruokalusikallisen verran.  Parhaiten tämä toimii jos täyte pursotetaan ympyrän keskelle. Miten hamantaschenit taitetaan kolmioiksi? Se selviää tällä  lyhyellä ja selkeällä videolla.
  6. Laita taitellut ja täytetyt hamantaschenit jääkaappiin yön yli tai vähintään 30 minuutiksi.
  7. Paista hamantaschenit 180 C lämmössä noin 10-12 minuuttia.
En käyttänyt koko  taikinaa hamantascheniin,vaan laitoin osan taikinasta pakastimeen myöhempää käyttöä varten.

Täytteen voi valmistaa taikinan levätessä jääkaapissa. Käytin tällä kertaa valkosuklaan ja tekemäni pomeranssihillon sekoitusta,eli sen voi korvata valkosuklaan ja appelsiinihillon sekoituksella.Täyte voi olla mikä tahansa,mutta paras  täyte on klassinen unikonsiementäyte:
  1.  Jauha unikonsiemenet kunnes niistä melkein muodostuu tahna. Maista siemeniä ennen käyttöä;unikonsiemenet eltaantuvat helposti ja jos niissä tuntuu eltaantunut maku,ei niitä pidä käyttää. Unikonsiemenet tuleekin säilyttää jääkaapissa.
  2. Lämmitä maito ja sokeri kattilassa,keskilämmöllä,ja sekoittele usein kunnes sokeri on sulanut,noin 2 minuutin ajan.Lisää nyt jauhetut unikonsiemenet,sitruunakuoriraaste ja voi.,alenna lämpö alhaiselle teholle,ja sekoittele seosta koko ajan kunnes se paksunee ja alkaa kuplia,noin 5 minuutin ajan.Ota  kattila pois liedeltä ja lisää seokseen aprikoosihillo sekä kakkumurut. Peitä astia/kattila elmukelmulla ja jäähdytä seos hyvin jääkaapissa.
Purimina kuuluu antaa ruokalahjoja, ja nämä menevät ystävälleni Marylle.Kuvan punaisen venetsialaisen naamarin hankin joku aika sitten Purimia varten.

P.S. Näitä kolmioita voi tehdä myös voi/lehtitaikinalla,suolaisilla tai makeilla täytteillä.

16 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Hovkonditorn:tack,de här hör till mina favorit bakverk här:)

      Poista
  2. Mantelinen taikina...vie varmasti kielenkin mennessään!
    Hyvää loppuviikkoa sinulle, Jael!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susanna:mantelihan on vain osa tuossa taikinassa,mutta se tuo siihen ihanaa mureutta:) Kiitos samoin sinulle Susanna ihanaa loppuviikkoa:)

      Poista
  3. Näitä voisikin lehtitaikinasta testata.
    Mukavaa torstaita ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi: tuo muoto onkin kiva ja väliin mahtuu kivasti täytettä,Mukavaa viikonloppua sinulle Outi:)

      Poista
  4. Ai että. Nämä ovat varmasti todella hyvän makuisia. Kauniitakin ovat.
    Ihanaa viikonjatkoa sinulle Jael :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Birgitta:kiitos,nämä ovat hurjan hyviä ja täytettähän voi laittaa mitä haluaa. Ihanaa viikonloppua sinullekin Birgitta:)

      Poista
  5. Oi oi mitä herkullisia pikku piiraita, nam. Teillä on siellä kyllä ihania juttuja ja niin erilaisia, ne kiehtovat täältä käsin. Onneksi meillä nyt pääsiäinen tulossa, jospa jotain kivaa kehittelisi sitä varten. Loistavaa viikonloppua sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sari:kiitos,nämä ovat hurjan hyviä,kuuluvat suosikkileivonnaisiini täällä:) Kiva kuulla,on mukava tutustua yleensäkin eri maiden leivonnaisiin:) Ja sinä olet mestari kehittämään kaikenlaista,jään odottelemaan... Mahtavaa viikonloppua sinullekin Sari:)

      Poista
  6. Now those are some beautiful hamantaschen. It takes real skills to make them look so perfect!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah:thanks so much:) But as you can see,they are quite úneven,so I still have much practicing to do;D

      Poista
  7. Näitä tekisi mieli kokeilla jollakin suolaisella esim. juustotäytteellä! Mantelijauho kyllä antaa ihan mahtavan maun taikinoihin - loistava resepti : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannele:sain ystävän luona maistaa suolaisia,ja tosi hyviä olivatkin,Tuo muoto on niin kiva mielestäni,ja sisälle mahtuu paljonkin täytettä:) Totta,manteli antaa ihanasti makua ja mureutta taikinalle:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...