maanantai 9. huhtikuuta 2018

Grazia -mummun tomaattisalaatti

Kun olin toissa vuonna täkäläisen keittiömestarin workshopissa, oli  hän oli hieman aiemmin  perustanut kumppaneineen  Lontoossa   The Palomar-nimisen ravintolan,  joka palkittiin samana vuonna parhaana uutena ravintolatulokkaana Lontoossa.  Palomarissa keittiömestarina  toimii Tomer Amedi,  jolta pyydettiin usein ravintolan reseptejä,  ja  vuosi ravintolan perustamisen jälkeen julkaistiin  The Palomar Cookbook-kirja.  Tämän ihanan tomaattisalaatin ohje on siitä kirjasta,  ja  Grazia-mummu on Tomer Amedin mummu,  joka kuulemma teki salaatin juuri näin.  Salaatti on todella herkullinen , ja  tulen varmaankin tekemään tätä  usein.  Sopii syötäväksi sellaisenaan, tai vaikka lihan / kalan seuraksi.

Grazia-mummun tomaattisalaatti
  • 7 -8 kiinteää tomaattia, pieninä kuutioina. Kaikki tomaatin nesteet , siemenet  ym. säilytetään, sillä  ne ovat osa salaatin makua
  • 1 suuri vihreä chili, pieneksi kuutoituna.  Siemenet poistetaan, mutta jos salaattiin halutaan hieman poltetta, jätetään muutama siemen jäljelle
  • 1 sitruuna, joka ensin leikataan viipaleiksi, minkä jälkeen siemenet poistetaan, ja sitruunapalat leikataan pieniksi kuutioiksi. Tässä on suositeltavaa käyttää luomusitruunaa, sillä sitruunasta käytetään kaikki paitsi siemenet. Jos ei löydy luomusitruunaa niin tähän käy myös hyvin pesty sitruuna.
  • Kevyesti pilkottu kourallinen tuoretta korianteria
  • pieni punasipuli, kuutioituna
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 40-50 ml oliiviöljyä
  • suolaa maun mukaan
Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään. Salaatin annetaan vetäytyä  vähintään  10 minuuttia ennen tarjoilua.
Ihana salaatti!
Salaattia jäi hieman jäljelle,  ja lisäsin tahinia  päälle, mikä sopikin siihen erinomaisen hyvin.  Mikä tekee tahinista hyvän? Korkealaatuinen seesamitahna, mieluiten kuorituista seesaminsiemenistä, sillä kuorimattomista tehty on hieman kitkerää, joskin terveellisempää.   Tahinikastikkeen tulee olla kuohkeaa,  ja parhaiten siitä saa sellaisen käyttämällä jäävettä, tai jääkuutioita,   jos tahinin valmistaa tehosekoittimella.

Eri ainesten oikea suhde on tärkeä jotta tahinikastikkeesta tulee todella hyvä. Esim,  näin: 2 dl tahinitahnaa,  2 valkosipulinkynttä,   1 sitruunan mehu , suolaa maun mukaan ja jäävettä. Ensin tahiniin sekoitetaan murskattu valkosipuli, sitten sitruunamehu.  Jäävettä lisätään astettain vatkaamalla ,   kunnes saavutetaan sopiva paksuus ja kuohkeus. Suolaa lisätään lopuksi maun mukaan.

20 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä<3 Mun tarvitsisi vain korvata tuo chili jollain muulla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena:kiitos,tosi hyvä salaatti onkin. CHilin voi korvata vaikka vihreällä paprikalla, eihän tuonne välttämättä edes jätetä niitä siemeniä jossa se polte, ellei halua. Eli hyvin voi laittaa vihreää paprikaa tilalle jos ei pidä chilistä.

      Poista
  2. Ihanan raikkaan oloinen salatti. Mieleen tuli anoppini tekemä salaatti, mutta siinä ei ollut sitruunaa muuten kuin mehuna joukossa.
    Mukavaa viikkoa sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Varmaan samantapaisia salaatteja tehdäänkn Välimeren/Lähi-Idän alueella. Oikein hyvää loppuviikkoa Outi❤🍅

      Poista
  3. Oi, miten herkullisen näköistä!

    VastaaPoista
  4. Vastaukset
    1. Lumo Lifestyle:Kiitos Tuuli, pidinkin tästä tosi paljon, ja värit aivan ihanat🍅🌶❤

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Lady of the Mess:Tämä olikin hyvää sekä syötynä että visuaalisessa mielessä🌺🌼❤💚

      Poista
  6. I want to make this while we still have lovely tomatoes available! :D

    VastaaPoista
  7. Vastaukset
    1. Hovkonditorn:Mycket fräsch och gott🍅💚🍅

      Poista
  8. Vastaukset
    1. Allu, ihana salaatti, ja niin nätti🍅💚🍅🌶

      Poista
  9. Oi, miten herkullinen kuva Jael! Toivottavasti nähdään kun olet Suomessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjo:Kiitos ihanainen, toivottavasti tosiaankin tavataan💚🌶🍅❤🌶🍅

      Poista
  10. Näyttää kyllä niin mehukkaalta ja hyvältä tuo salaatti..Nam!:) Ihanaa viikonjatkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päden Paja: Kiitos kaunis, noilla aineksilla ei voikaan tulla muuta kuin kaunis ja hyvä salaatti:) Oikein hyvää viikonjatkoa sinullekin:)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...