maanantai 20. huhtikuuta 2020

Espanjalainen peruna-mantelikakku

Ruoka-ainesten  tai ohjeiden  historia on aina kiinnostanut minua,  ja monesti olen törmännyt johonkin  kiinnostavaan  ohjeeseen tai ruoka-ainekseen  ,  jota on pitänyt tutkia tarkemmmin, ja joskus   se on ollut niin kiinnostavaa että siihen on voinut mennä puolikin päivää.  Niin kävi myös  tämän   espanjalainen peruna-mantelikakun kanssa. Olin joskus kauan sitten nähnyt espanjankielisen ohjeen   kakusta johon tuli perunaa ja mantelia, ja  merkinnyt sen mieleeni, mutta  sitten kuitenkin  unohtanut koko ohjeen.  Kun huomasin Kaikki Äitini Reseptit-blogissa Nannan kirjoituksen perunasta, kakku tuli taas mieleeni.

Espanjankielellä löytyi kakulle ohjeita, hieman eri versioina. Kun  googletin samanlaista kakkua englanniksi, vastaan tulikin ruotsalainen Kronans Kaka, joka on  lähes identtinen espanjalaisen kakun kanssa; paitsi että   ruotsalaisessa kakussa käytetään voita kun taas tähän minun tekemääni ei tullut ylimääräistä rasvaa, ja kakkuni on laktoositon.

Syvempi  sukellus ohjeen historiaan  toi eteeni  Pellegrino Artusin,   italialaisen liikemiehen , joka eli vuonna 1820-1911.  Miten Artusi liittyy tähän kakkuun?  Artusi on tunnettu keittokirjastaan  nimeltä " La Scienza in Cucina e l'Arte di Mangiar Bene.",  joka ilmestyi vuonna 1891.   Artusin kirjassa on ohje lähes samanlaiselle kakulle kuin  ruotsalaisten Kronan Kaka-kakulle. Oletan että ohje tuli aikoinaan Ruotsiin  Artusin kirjan kautta.

Entä espanjalainen ohje?  Taitaa olla niin että  peruna-mantelikakku sai alkunsa   Castellon de la Planan kaunpungissa, Valenciassa.  Siellä peruna-mantelikakkua tarjoiltiin perinteisesti juhla-aikoina , mutta nykyään  kaupungissa on haluttu tehdä kakku tunnetuksi myös kaupungissa vieraileville, ja kuulemma kakkua  tehdäänkin kaupungin leipomoissa. Kakku on yleensä koristeltu  Fadrin tornin kuvalla, hieman samalla tavalla  kuin  Santiagon torttu , joka  on koristeltu Pyhän Jaakobin ristillä.  Oma versioni kakusta on hieman erilainen, sillä päällystin kakun mantelilastuilla.  Käytin myös appelsiinia sitruunan sijaan. Kakun nimi espanjaksi on  Coca de Castello.

Espanjalainen peruna-mantelikakku Coca de Castello
  • 250 gr keitettyä jauhoista perunaa
  • 2 dl + 1 rkl ruokosokeria
  • 125  gr jauhettua mantelia
  • 3 kananmunaa
  • hieman öljyä  vuokaan
  • kourallinen mantelilastuja  + hieman sokeria
  • tomusokeria koristeluun
  • 1 appelsiinin kuoriraaste + ½ dl appelsiinimehua
  • ripaus suolaa
  • muutama rkl kookoshiutaleita

Kakun ainekset.  Jälkiviisaana  voin sanoa että kaupan  valmiiksi  jauhetun mantelijauhon sijaan olisi pitänyt käyttää itse jauhettuja manteleita,  sillä  niillä tulee parempi rakenne. 
Kuori ja keitä perunat. Monessa ohjeessa perunat keitettiin kuorineen, mutta  minä kuorin perunat ja pilkoin ne palasiksi.  Kun perunat ovat kiehuneet pehmeiksi, muussaa perunat  ja sekoita sokeri kuuman muussin sekaan.  Tämän vinkin löysin haastattelusta, joka oli tehty  80-vuotiaan  Angela Ginesin kanssa. Angela kuulemma tekee  Castellon de la Planan parhaimmat peruna-mantelikakut.

Lisää nyt mantelijauho (mieluiten karkeaksi jauhetut mantelit) , appelsiinikuoriraaste sekä appelsiinimehu.

Erottele keltuaiset  ja valkuaiset toisistaan.  Sekoita keltuaiset taikinaan. Vispaa  valkuaiset (lisää tilkka suolaa) kovaksi vaahdoksi.  Lisää valkuaisvaahto kevyesti käännellen taikinaan,  kunnes taikina on tasaisen näköistä.

Kakussa ei ole  leivinjauhetta, joten se jää matalaksi.  Paistoin kakun 24 sentin kakkuvuoassa,   jonka pohjalle laitoin leivinpaperia.  Sivelin pohjalle ja  reunoille hieman öljyä, ja hetken mielijohteesta  ripottelin pinnoille kookoshiutaleita.

Taikina kaadetaan vuokaan,  ja päälle ripottelin mantelilastuja ja hieman sokeria. Kakkua paistetaan  180 asteessa noin 40 minuutin ajan.  Laitoin vuoan päälle  alumiinifolioarkin,  jonka poistin 20 minuutin kuluttua,  niin että puolet ajasta vuoka oli peitetty ja loppupuoli ilman foliota.
Kakun annetaan kunnolla jäähtyä ennenkuin se poistetaan vuoasta.    Kakkua säilytetään jääkaapissa. Jäähtyneen kakun päälle ripotellaan hieman tomusokeria.
 Kakku on sisältä kuohkea ja ihanan pehmeä.
#pelastetaanperuna

12 kommenttia:

  1. Onpa ihanan näköinen kakku ja vielä perunasta. Kyllä tätä pitää kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nanna: Kiitos, tosi hyvää, ja vein tätä samalla kadulla olevan naapurin tyttärelle. joka syö vain gluteenittomia leivonnaisia.Ja kiva historiakin kakulla:)

      Poista
  2. Perunasta tehdyissä kakuissa, rieskoissa ja leivissä on aina ihanan pehmoinen koostumus! Tämä kakku näyttää niin hyvältä ja nuo mantelit lisäksi, voi nam!
    Herkkuisaa viikkoa sinulle Jael <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi:Totta, kivasti pehmeä rakenne tuleekin pehmoinen koostumus, Jossain mielessä kakun sisäpuoli muistutti hieman juustokakkua. Oikein ihanaa viikkoa sinullekin Outi:)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Katarina:Tack snälla du, den var faktiskt god:)

      Poista
  4. Oho..enpä olisi osannut ajatella perunaa kakussa:) Jännältä kuulosti ja ihanalta kyllä näyttää tuo kakku! Mukavaa alkanutta viikkoa💕☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päden Paja: Kun muitakin kasviksia voi laittaa kakkuihin, niin miksei perunaa...Itse tykkään käyttää kasviksia leivonnaisissa, tuovat kivasti mehevyyttä-. Kiitos, ystäväkin jolle annoin (hän tuli ulos hakemaan kakkua) tykkäsi tästä tosi paljon.

      Poista
  5. Fantastisen näköistä ja mikä koostumus! Pitääpä testata : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heli:Todella kiva kakku tuli tästä, ja helppokin:)

      Poista
  6. What a perfect treat! I'm running seriously low on flour, but I do have potatoes handy. I'll have to try it with flaxseed or perhaps aquafaba as an egg replacer. Fingers crossed it turns out just as well as yours!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannah: A very delicious cake:) I am sure you would manage to create a lovely vegan alternative to this cake.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...