perjantai 17. maaliskuuta 2023

Anitan anisrinkelit

Minulla on naapuritalossa ihana 89-vuotias Anita, jota käyn auttamassa muutamana iltapäivänä viikottain. Anita, alunperin Argentiinasta, kokkaa ja leipoo edelleenkin lapsilleen, lapsenlapsilleen ja lastenlasten lapsille, korkeasta iästään huolimatta. Kun hän on leiponut vaikka piirakan, soittaa hän jollekin heistä, ja pyytää tulla hakemaan piirakan. Sukurakkaan Anitan 1 lapsi sekä 2 lastenlasta asuvat kotikadulla, ja muutkin aivan lähellä. 

Monta kertaa olen minäkin leiponut Anitan kanssa, ja suosikkini ovat nämä suolaiset, aniksella maustetut, rapeat pikku rinkelit. 

Anitalle nämä herkulliset ja rapeat rinkelit kulkevat nimellä rosquitas,  ja kun googlaa tuon sanan, esiin tulee enimmäkseen munkkirinkeleitä. Koska ruokahistoria on niin kiinnostavaa, googlasin  rosquitas de anis ja silloin näkyy samantapaisia rinkeleitä kuin Anitan tekemät, mutta makeana versiona. Makeat anisrinkelit levisivät Espanjasta  Etelä-Amerikkaan, ja anisrinkelit tulivat alunperin Espanjaan todennäköisesti maurien mukana . Anitan rinkelit ovat suolaisia, ja kun googlaa rosquitas saladas , eli suolaiset rosquitas, esiin tulee samanpaisia suolaisia rinkeleitä mitä teemme Anitan kanssa. Anitan suku on Syyrian juutalaisia, joista osa, kuten Anitan suku, Espanjasta aikoinaan inkvisition aikaan Syyriaan paenneiden juutalaisten, eli sefardi-juutalaisten jälkeläisiä, ja tällaiset suolaiset anisrinkelit kuuluvat sefardijuutalaiseen keittiöön. 

Anitan anisrinkelit 
 • 1 kg vehnäjauhoa 
 • 6 dl huoneenlämpöistä vettä 
 • 1 rkl kuivahiivaa
 • 3 dl öljyä 
 • 25 gr margariinia* tai voita
 • 1 rkl aniksen siemeniä
 • 1 rkl suolaa
 • 1 kananmuna voiteluun.
 • seesamisiemeniä
*Anita käyttää margariinia mutta itse käyttäisin voita. Rasva voi olla myös kokonaan öljyn muodossa. Tällä ohjeella tulee 3 pellillistä rinkeleitä. 

Taikinan ainekset yhdistetään kiinteäksi taikinaksi joko mikserillä, yleiskoneella tai käsin. Taikina saa nousta huoneenlämmössä tunnin, tai kunnes taikina on kunnolla noussutta. Taikina tuntuu hieman rasvaiselta, mutta se on se mikä tekee näistä rinkeleistä niin rapeita. Anita lisää taikinaan myös veikselinkirsikkaa, mutta sen voi jättää pois. 
Taikinasta otetaan paloja, jotka muotoillaan rinkeleiksi. Rinkelien tulee olla aika ohuita, ja ne voidaan laittaa myös aivan vierekkäin pellille, sillä uunin jälkeen ne on helppo irroitella toisistaan. 
Kun rinkelit on muotoiltu, Anita voitelee ne vispatulla kananmunalla. Kuvassa näkyy aaniksensiemeniä taikinassa:ne lisätään taikinaan kokonaisina. 
Tämän jälkeen Anita lisää seesaminsiemenet nopeasti rinkeleihin, kämmenen avulla. 
Rinkelit ennen ja jälkeen uunin(ja ennen seesaminsiemeniä....) 

Rinkeleitä paistetaan uunissa 180 C lämmössä , puolen tunnin  ajan, tai kunnes ne ovat kunnolla saaneet väriä. Rinkeleiden annetaan kunnolla jäähtyä ennenkuin ne irroitellaan toisistaan.Rinkeleitä säilytetään kannellisessa astiassa. 

8 kommenttia:

 1. Så roligt att ni bakar tillsammans. De ser goda ut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katarina :Det är nog så trevligt att baka med Anita, och de här är jätte goda😋

   Poista
 2. Yhdessä leipominen on niin kivaa. Olin oikeastaan unohtanut sen. Tietysti pienten kanssa on leivottu, ja sekin on todella hauskaa, mutta vähän erilaista. Postaustasi lukiessa mieleen tuli oman Kerttu-mummoni kanssa leivotut karjalanpiirakat ja ne yhteiset hetket silloin 30 vuotta sitten. Pitäisikin viritellä leivontailtoja ystävien kanssa, tosin joskus kyllä kokkaillaan ruokaa yhdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena:Yhdessä leipominen onkin tosi kivaa❤️Sinulla on tosi ihana leipomismuisto mummosi kanssa, ja karjalanpiirakat varmaan sen vuoksi onnistuvat sinulla hyvin. Hyvää sunnuntaita Leena

   Poista
 3. Onpas ihana kuulla näistä leivontakavereistasi. Kokeilen ehdottomasti näitä suolaisia pikku rinkeleitä :)

  Iloista viikonloppua sinulle Jael <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgitta:Anita on kyllä oikea aarre❤️Näitä kannattaa kokeilla, sillä ovat hurjan hyviä😋Oikein ihanaa viikonlopun jatkoa Birgitta

   Poista
 4. Oi mitä herkku rinkeleitä. Maku varmasti sopisi kivasti esim. minttu teen kaveriksi.
  Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle Jael <3

  VastaaPoista
 5. Tässäpä olisi kiva pääsiäisleipomus kokeilla vaikka lasten kanssa! Rinkelit olivat herkkuani lapsuudessa <3

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...