sunnuntai 7. tammikuuta 2024

Pinsa. pizzan serkku

Törmäsin joku aika sitten pinsaan, pizzan tapaiseen leivonnaiseen, josta piti ottaa enemmän selvää. Pizzan ja pinsan ero on taikinassa; siihen tulee vehnän lisäksi riisi-sekä soijajauhoa,mikä tekee taikinasta todella hyvän. Pinsataikinaa myös fermentoidaan kylmässä. päivän tai pari, ennen leipomista. Taikinasta tulee päältä rapea ja sisältä pehmeähkö, ja pinsataikina on loistava vaihtoehto tavalliselle pizzataikinalle. Minulla ei ollut soijajauhoa, vaan korvasin sen kikhernejauholla, joka toimi  hyvin taikinassa. Taikinan ohje on hieman mukaeltu versio täältä)

Pinsa,pizzan serkku
  • 380 gr vehnäjauhoa(pizzajauhoa,mutta myös tavallinen vehnäjauho käy tässä)
  • Vajaa 2 rkl riisijauhoa
  • 2 rkl soijajauhoa(käytin kikhernejauhoa,toimi loistavasti)
  • 1/2 tl kuivahiivaa
  • 1 1/4 tl suolaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 .95 dl jääkylmää vettä
Tein taikinan käsin,mutta tämän voi tehdä helpommin yleiskoneella ym. 

Ensin sekoitetaan jauhot keskenään, minkä jälkeen seokseen sekoitetaan kuivahiiva. Lisätään osa vedestä (2.25 dl), suola sekä öljy, ja taikinaa sekoitetaan. Lisätään loput vedestä, ja taikinaa vaivataan (käsin,koneella vähemmän) noin 15 minuutin ajan,kunnes taikina on tasainen ja elastinen.

Tämän jälkeen taikina siirretään öljyttyyn astiaan, joka peitetään muovikelmulla, ja siirretään jääkaappiin. Taikinan annetaan fermentoitua kylmässä vähintään vuorokauden. ja enintään 3 vuorokautta. Oma taikinani oli kylmässä  1.5 vuorokautta.
Pinsataikina ennen uunia,mausteilla ja ilman
Taikina nousi tosi hienosti kylmässä. Jaoin taikinan 2 osaan, ja annoin taikinan nousta uudestaan lämpimässä, muutaman  tunnin ajan. Taikinastani tuli 2 pinsaa,ja ensimmäisen  muodostin sormilla ohuehkoksi ovaalin muotoiseksi levyksi, ,  lisäsin oliiviöljyä, pizzamaustetta ja paprikaa. Tämän jälkeen taikina sai vielä levätä jonkun aikaa, uunin lämmetessä. Pinsa saa paistua  220 asteessa, uunista riippuen ,12-15 minuutin ajan. Valmis pinsa pelkillä mausteilla oli ihanan rapea .
Pinsa pelkillä  mausteilla ja oliiviöljyllä, uunin jälkeen.
Fermentoitumisen ansiosta  valmiissa pinsassa on ilmakuplia.  Näin oli.kun taikina oli ollut jääkaapissa 1.5 päivää. 
Toinen puolisko taikinasta sai olla paksumpi, ja päälle lisäsin pestoa, kirsikkatomaatteja  , feta-juustoa ,pizzamaustetta  ja parmesaania. Täyte päällä voi olla mikä vain, kuten pizzassa. Taikina on ehdottomasti se juttu pinsassa, ja tosi hyvä vaihtoehto tavalliselle pizzataikinalle.

5 kommenttia:

  1. Det ser jättegott ut! Ha en fin dag!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tack det samma Katarina ❤️Pinsa degen är nu min favorit pizzadeg.

      Poista
  2. No matter what you call it, it looks absolutely delicious! I'd snap up a slice in a heartbeat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bittersweet. :Thank you Hannah❤️This version mainly the dough ,is so delicious

      Poista
  3. Näyttää makoisalle! Pohja näyttää kuohkealle ilmakuplineen ja täytteet ovat kovasti minun makuuni <3

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...