torstai 19. helmikuuta 2009

Taatelilla maustettu tattari-siemenmysli

Ollessani muutamia kuukausia sitten elävän ravinnon kurssilla, opimme myös tekemään ihanaa tattari-siemenmysliä. Tässä myslissä käytetään vihreää tattaria,joka ei ole sama kuin kaupan hyllyiltä löytyvät ruskeat tattarijyvät.Vihreitä tattarijyviä ostan luontaistuotemarketista/kaupasta. Englanniksi näitä tattarijyviä kutsutaan “raw white buckwheat seeds”.Ne eivät tosin ole valkoisia vaan vaaleita ja vihertäviä kuten allaolevassa kuvassa näkyy. Niissä on paljon miedompi maku kuin tummassa kaupan tattarissaKurssilla tämä mysli valmistettiin kuivurissa, mutta koska minulla ei ole kuivuria, valmistin sen uunissa alhaisessa lämpötilassa, uuniluukun ollessa hieman raollaan. Kuivurissa mysli valmistui 24 tunnissa mutta uunia käyttäessä pääsemme vähemmällä……Tämä mysli on maultaan aivan ihana! Sitä voi syödä ihan noinkin, todella namia! Myslin valmistus tosin vaatii hieman esivalmisteluja, koska aineksia tulee liottaa useita tunteja.

Taatelinen tattari-siemenmysli

  • 3 dl vihertäviä tattarinjyviä
  • 1 dl seesaminsiemeniä
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 dl kurpitsansiemeniä
  • 1 dl pellavansiemeniä
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 1 dl kultaisia rusinoita
  • 13-15 Medjool tai muita taateleita (jos pieniä taateleitä, niin määrä on suurempi)
  • 2 tl kanelia
  • 2 dl vettä

Laita tattarinjyvät astiaan likoamaan vähintään 12 tunniksi. Siemenet erittävät “limaa” mikä kuuluu asiaan.

Sekoita muut siemenet yhteen ja liota niitä 4-6 tuntia. Liottaminen tekee siemenistä paremmin sulavia, pieni idätys “herättää” siemenet.

Huuhtele kaikki siemenet hyvin ja laita suureen astiaan. Laita taatelit monitoimikoneeseen veden kanssa ja anna koneen käydä,kunnes tuloksena on tasainen sose. Taateleitakin voi liottaa pari tuntia, soseuttaminen on silloin helpompaa.Taatelit liotetaan vedessä,joka myöstattari käytetään. Lisää kookos, rusinat ja kaneli siementen joukkoon. Lisää taatelisose ja sekoita hyvin, niin että taatelisose on sekoittunut hyvin siemeniin. Laita seos leivinpaperin päälle uunipellille tasaiseksi kerrokseksi. Laita uuniin 100 C asteen lämpötilaan ja jätä uuniluukku hieman raolleen. Anna olla uunissa tunnin tai kunnes seos on rapeaa ja kuivaa. Sekoita välillä,niin että seos kuivuu kauttaaltaan.Itse tein tämän miniuunissani, joten hieman vaikeata sanoa tarkkaan kuinka kauan kestää ennenkuin seos kuivuu. Riippuu uunista. Tämä määrä oli myös aika reilu, joten reseptin määrää voi pienentää tai puolittaa.

12 kommenttia:

  1. Tykkään tuosta, muta en ole koskaan oikein pitänyt uunissa, sellasenaan vaan.

    VastaaPoista
  2. Tätäkin voisi tehdä.

    Olen huomannut, että olet tosi ahkera toteuttamaan kaikkia reseptejä ja ruokia. Minä tässä juuri lämmitin toissapäiväistä kaalilaatikkoa. Ei jaksa tehdä mitään muuta. Jääkaappi on aika tyhjillään.

    Mutta teillä on siellä niin hyvin kaikkea tarjolla. Täällä nyt vähän huonommin, tai paremminkin kalliimmalla..

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa äärettömän herkulliselta! Voin vain jäädä kuvittelemaan miltä tämäkin herkku maistuu. Kaikkea muuta varmasti löytyy, mutta vihreitä tattarinjyviä, en usko...

    VastaaPoista
  4. Hannele: siemenet on paahtamattomanakin hyviä, totta..

    Sooloilija: Tykkään käyttää mielikuvitusta ruuanlaitossa. Totta, että täällä esim. vihannekset ja hedelmät ovat kovasti halpoja Suomeen verrattuna, mutta Suomessa on taas paljon halvempi lohi, ja maitotuotteetkin ovat Suomessa halvempia kuin täällä!

    Johki: Ehkä tuon tattarin voisi korvata vaikka kokonaisilla viljanjyvillä....

    VastaaPoista
  5. pitaapa katsoa,saako tattaria taalta turkista. sanakirjassa ainakin on kaannettyna se "mustavehna". terveellisia ovat omatekoiset myslit.

    VastaaPoista
  6. What a great mixture of grains and seeds... It looks so hearty and healthy!

    VastaaPoista
  7. Sateenkaari: Se mustavehnätattari on sitä tummaa tattaria, tässä käytin tuota vaaleaa vihertävää tattaria, jonka maku on paljon miedompi.Omatekoiset myslit ovatkin hyviä!

    Hannah: Thanks! This combination of seeds and dates was really yummy!

    VastaaPoista
  8. vilket sammanträffande, jag vaknade upp med idéen att göra granola idag. och det gjorde jag. fast den mer traditionella varianten med havregryn.
    ditt recept låter ju helt fantastiskt! sen bakade jag ännu en omgång utav batata muffins. den här gången blev dom bättre!
    tja, verkar som att mina fredagar mest spenderas bakom spisen. kan inte göra så mycket åt mitt enorma mat och bak intresse... och du; några planer inför helgen? shabat shalom!

    VastaaPoista
  9. Hej Sara: Trevligt att dina muffinser blev bättre denna gång.Vilken granola lagar du? Apropo bakintresse, om jag kunde, skulle jag baka varje dag....Inga speciella planer för helgen.Shabath shalom!

    VastaaPoista
  10. jag gjorde en granola med havregryn, pumpakärnor, sesamfrön, kokos, linfrö, nötter,russin, honung, lite olja och vatten. blev jättegod!
    får lust att pröva ditt recept oxå.

    VastaaPoista
  11. Sara:Hemgjord granola är gott och man kan variera med vad man sätter in. Jag satt ju dadel och kanel, som gav en jättebra smak.

    VastaaPoista
  12. Vaikka on jo vanha postaus, niin kommentoinpa nyt kuitenkin!
    Olin tänä kesänä sattuneista syystä käymässä elävän ravinnon Instituutissa, missä oli juuri alkamassa elävän ravinnon kurssi/viikko. Vaikka muutoin elävä ruoka tuntui aika vieraalta niin se mysli sitä vastoin teki suuren vaikutuksen! Myös tuorepuuro oli tosi hyvää, muu ruoka ilmeisesti vaatii vähän enemmän totuttelua :)
    En tiedä onko tässä saman myslin ohje mutta täytyy ehdottomasti kokeilla!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...