lauantai 28. helmikuuta 2009

Lohta salsa-ja tahinipeitteen alla

Tällä viikolla ostin ensimmäistä kertaa elämässäni pakastettua lohta! Suomessahan tuoretta lohta saa joka paikasta, joten ei olisi tullut mieleenkään ostaa pakastettua lohta,mutta täällä tuore lohi on kallista ja sitä ei tule usein ostettua.Ostan sitä lähinnä silloin, kun haluan tehdä graavilohta tai sen sellaista.Täältä saa myös kylmäsavustettua lohta, mutta se ei ole läheskään niin hyvää kuin Suomessa.  Minulla on ollut ennakkoluuloja pakastettua lohta kohtaan: sen väri näyttää hieman erilaiselta kuin tuoreen ja muutenkin olen olettanut siinä olevan sivumakua.  Lähiseudun jättimarketissa oli tällä viikolla tarjouksessa pakastettuja norjalaisia lohifileitä, ja uskaltaudun sitten kokeilemaan pakastettua kalaa.Ja se olikin tosi hyvää! Voi olla, että joissakin pakastetuissa lohissa on sivumakua, muttä tässä Norjan Bergenissä pakatussa lohifileessä en tuntenut minkäänlaista sivumakua. Joten menin ja ostin toisenkin pakastetun lohifileen, jonka laitoin uuniin salsakastikkeen ja tahinikastikkeen alle.

On joitakin ruokalajeja, joihin tulee välillä himo joksikin aikaa, kunnes kyllästyn ja unohdan, ja sitten jossain vaiheessa se himo taas palautuu. Näin kävi tällä viikolla salsakastikkeen kanssa, tein kerran, tein toisen kerran….söin sitä ihan lusikalla, niin hyvää se oli, kunnes tein kolmannen satsin,jonka chilimäärää lisäsin sen verran,ettei sitä ihan noin vaan lusikalla tullut syötyä. Tungin salsakastiketta joka paikkaan:pizzataikinan päälle ja papujen päälle, joita olin esikypsentänyt aiemmin tällä viikolla toista ruokalajia varten.Kypsensin vihreitä papuja salsakastikkeessa kattilassa kannen alla ja hyvää oli. Ensin siis valmistin salsakastikkeen:

Salsakastike

  • Nippu tuoretta korianteria silputtuna(korianterin vihaajat voivat käyttää persiljaa, mutta korianteri kyllä on se, joka tästä salsasta tekee tosi hyvän)
  • pari isoa tomaattia tai kourallinen kirsikkatomaattia pieniksi paloiksi leikattuna
  • pari kesäsipulin vartta tai yksi punasipuli pieninä paloina
  • 1 chilipippuri  pieninä paloina
  • ½ dl sitruunan mehua
  • 1 hienonnettu valkosipulinkynsi
  • suolaa , mustapippuria
  • hieman oliiviöljyä

Sekoita kaikki ainekset yhteen.

Valmista tahinikastike: tahinitahnaa, vettä, sitruunamehua, suolaa ja pippuria sekoitetaan sileäksi löysäksi tahnaksi.

LoLohen valmistushifileen sulattua leikkasin sen 4 palaksi.Lohifilee oli aika pieni, vähän päälle 700 gr, joten siitä tuli 2 isompaa ja 2 pienempää palaa. Aseta lohipalat uuniastiaan, laita runsaasti salsakastiketta palojen päälle ja laita sitten tahinikastiketta salsakastikkeen päälle, niin että lohiviipaleet ovat sekä salsakastikkeen sekä tahinikastikkeen peittämiä.Laita vuoka uuniin 200C asteeseen ja paista uunin alaosassa noin 25 minuuttia.Lohesta tuli tosi hyvää ja se oli ihanan mehevää.Kuorrute maistui myös tosi hyvältä.

Kpizzaauten aikaisemmin mainitsin,laitoin salsakastiketta myös pizzataikinan päälle.Tehdessäni aiemmin viikolla mannaryyneillä höystettyä pizzataikinaa tein samalla täysjyväjauhoista pienen taikinan,jonka päällystin pelkästään  salsakastikkeella ja parilla tomaatinsiivulla, ja paistoin 230 C uunissa noin 13 minuuttia. Vaikka salsakastikkeessa oli runsaasti sitruunamehua, oli se kuitenkin tosi hyvää paistettuna taikinan päällä.

15 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihan tajuttoman herkulliselta. Lohi on mun ykkösherkku aina suomessa. Täältä ei saa. Ei tuoreena eikä pakasteesta.

    VastaaPoista
  2. Mizyena: Kiitos:-)Voi harmi kun teilläpäin ei saa lohta! Täällä saa ihan hyvin, mutta on kallista kuten kirjoitin.Tuo pakastetunkin hinnalla saa Suomessa tuoretta.Suomessa aina munkin heti pakko saada savulohta ja sen sellaista...

    VastaaPoista
  3. Olen suuri kalan ystävä ja olen myös joskus ostanut pakastettua lohta(siksi koska se oli höystetty pinaatilla..) kyllähän se ihan hyvää oli, but as you know, ei tuoreen kalan voittanutta ole. Jollei tuoretta kuitenkaan olisi, niin kelpuuttasin kyllä pakastelohen pöytääni.

    Mukavaa viikonloppua Yaelian!

    VastaaPoista
  4. Susadim:Niinpä,jos tuore ei olisi niin kallista, käyttäysin sitä pakastetun sijasta, mutta tämä pakastettu oli sulattuaan melkein kuin tuoretta, aina ei niin ole.
    Hyvää viikonloppua myös sulle Susadim!

    VastaaPoista
  5. Kaunis näytteillepano yläkuvassa. Meilläkin tänään lohta, myös turskaa - nimittäin keitossa. Nam. Olemme kalan ystäviä. Lauantaita!

    VastaaPoista
  6. Meiltä saa aina välillä norjalaista graavilohta umpiopakattuna ja se vaan on niiiiin hyvää vaikken graavilohen ystävä olekaan. Pakasteita meillä ei paljoa myydäkään, kalat syödään yleensä tuoreena. Mutta siis uskon että nuo norjalaiset osaa pakastaakin..herkullisen näköinen ateria joka tapauksessa.

    VastaaPoista
  7. Rita:kiitos!Samoin hyvää lauantaita sinnepäin!

    Sirokko: Täältä saa tosi hyvin tuoretta norjalaista lohta, mutta se on kallista. Tämä pakastettu kävi ihan hyvin uuniin tai sitten paistettuna.Tuoretta kalaa täälläkin on paljon;jättimarketissa mistä tuon pakastetun lohen ostin, on oikein kalakauppa ,jossa tuoretta kalaa ja kala perataan ja laitetaan siinä samassa.

    VastaaPoista
  8. Minakin ostan useimmiten pakastettuna lohen... Tuore on kallista taallakin. Suomessa tuore norjalainen lohi oli paaaaljon halvempaa.

    Taalla kehutaan Salma-merkkista tuorelohta kovin. Se pakataan heti pyydystyksen jalkeen fileoituna umpiopakkaukseen. Kuulemma aivan ihanaa.

    Hyvan nakoista kalaa olet laittanut taas!

    VastaaPoista
  9. TuulaJännää miten se norjalainen lohi on Norjassa kalliimpaa kuin Suomessa! Tämä mun ostamani lohi oli myös pakattu umpiopakkaukseen,mutta laitettu pakkaseen.

    VastaaPoista
  10. Vesi tuli kielelle, nam nam. Mun blogin resepteissä on muuten pähkinälohen resepti, se on kanssa hyvää, jos haluat kokeilla.

    VastaaPoista
  11. Tämä on maukkaalta kuulosta lohiohje.
    Meillä sitä lohta syödään viikoittain, joten uutta ohjetta olisi mukava saada.
    Pitää kokeilla.

    VastaaPoista
  12. Arleenan tavoin meilläkin syödään lohta kerran viikossa, että uusille resepteille on aina käyttöä. Tosin ipanat eivät tahdo uutuuksista aina niin innostua ja sitä tulee heidän takiaan laitettua aina vaan sitä yhtä-ja-samaa uunilohta, kun se kerran kelpaa. Laitan niin harvoin korianteria mihinkään, etten itsekään opi sen makuun, vaikka kuinka haluaisin :( lasten 'yök! taas tätä pahaa!'-painostus on kyllä valtava este uusille kokeiluille...
    Vielä siitä lohen tuoreudesta ja pakastekalan sivumauista: kalatiskeillä on liitutaulut, joista nykyisin näkee, koska ja mistä kala on pyydetty. vaikka se lohi siellä 'tuoreena' lötköttelee tiskissä, niin vilkaisu pyyntipäivään voi ainakin minulle olla este sen fisun ostoon. ja vaikka mulla on kylmiöt ja pelit, niin en mielelläni valmista näitä 'tuoreita' lohia enää seuraavana päivänä, kyllä ne ovat kaukana tuoreista. Omassa blogissani mainitsemani Nordmarin norjalaiset lohikuutiot ovat puhdasta lohta ja minulla on niitä aina pakastimessa. kaksiosaista työpäivää tekevänä lohisoppa on niistä pikaruokaa, perunat ja sipulit kattilaan kiehumaan ja jäiset kuutiot sekaan. Voita tilliä ja maito, siinä! Eikä kukaan kysy, oliko lohi kenties pakastettua ja minun käteni eivät koko iltaa töissä haise kalalle! ;)

    VastaaPoista
  13. Arleena:Kiitos!

    Krisu:mielenkiintoista, en tullut ajatelleeksi että ne on lilluneet siellä pari päivää ne "tuorekalat".Ja tuo, että liitutaulussa lukee milloin kala pyydetty, on mulle uusi juttu, en huomannut kesällä ,pitää katsoa ensi kerralla Suomessa.Täällä tiedän,että tuore lohi saapuu suoraan Norjasta maanantai sekä keskiviikkoaamuisin;jos ostan tuoretta lohta, niin se on vain noina kahtena päivänä. Muuten yleensä muitakin kaloja ostan pakastettuna, kun ovat edullisempiakin.

    Korianteri on tosiaankin sellainen maku,johon pitää tottua.Mä inhosin sitä nuorempana, mutta nykyään olen siihen aivan koukussa.

    VastaaPoista
  14. Tänään myytiin 27.2. pyydettyä kalaa...

    VastaaPoista
  15. Vau, kaukana tuoreesta....kuinka sitä tuoreeksi edes voi kutsua!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...