maanantai 27. huhtikuuta 2009

Pizzaa bataattitaikinasta

Taikina (2) Tänään ei pitänyt laittaa ruokaa ollenkaan, ja kaikista vähiten vielä pizzaa, koska kiloja pitäisi vähän pudotella, mutta suunnitelmat muuttuivat hieman.Täällä alkoi nyt illalla kaatuneitten muistopäivä, jatkuen huomiseen iltaan, jolloin se vaihtuu itsenäisyyspäivään. Suuri kontrasti;ensin surraan ja sitten juhlitaan. Juuri ennenkuin aloin tätä kirjoittamaan, kaikui sireeni kaatuneittein muistoksi koko maassa.Silloin kaikkii pysähtyy;autot, ihmiset, kaikki..
Olin sopinut meneväni tänään pohjoiseen entiseen kotikaupunkiini, ja olla siellä tuttavien luona perjantaihin asti, mutta viime hetkellä tulleiden pikkuhommien takia siirsin matkaa huomiseksi. En ollut sitten viime viikon ostanut mitään kotiin kun ajattelin että kuitenkin olen poissa osan viikkoa,mutta iltapäivällä kauhea nälkä yllätti. En ollut syönyt mitään koko päivänä ja jääkaappi oli melkoisen tyhjä. Avasin kaappeja ja löysin pari bataattia,jotka muutenkin piti jo käyttää loppuun, jääkaapissa oli vähän chevre-vuohenjuustoa sekä palanen Reggianoa, pieni pala tuorehiivaa ja pari kirsikkatomaattiakin löytyi.Näistä sitten syntyi pieni pizza,joka ei ollut lainkaan hullumpi!
Taikina
Kuorin ja pilkoin ensin bataatit kuutioiksi ja keitin niitä kannen alla miedolla lämmöllä,kunnes kuutiot olivat pehmenneet niin, että niistä sai tehtyä sosetta.Sekoitin puolikkaan hiivapalan desiin haaleaa vettä,johon olin lisännyt ½ tl sokeria,Annoin sen seistä jonkun aikaa,kunnes se alkoi kuplia. Isossa kulhossa sekoitin 4 dl vehnäjauhoja , desin täysjyväjauhoja, desin mannaryynejä (mannaryynien lisääminen pizzataikinaan tekee taikinasta kivasti rapean sekä helposti käsiteltävän) 2 rkl öljyä, suolaa sekä 3 dl bataaattisosetta. Tähän lisäsin vielä nesteeseen liuenneen hiivaseokseen. Sekoitin taikinaa puulusikalla:taikina on löysää ja sitä ei tarvitse vaivata, vain sekoittaa hyvin. Lisäsin taikinaan vielä 2 dl jauhoa, sekoittaen hyvin.Annoin taikinan seistä huoneenlämmössä peitettynä parisen tuntia kunnes taikina oli kunnolla noussutTämän taikinan voisi tehdä aamulla, jättää se huoneenlämpöön koko päiväksi,jolloin se olisi vielä parempi.
ennen uunia
Taikina oli edelleenkin löysähköä;en lisännyt jauhoja vaan otin taikinasta palasen öljytyin käsin ja taputtelin sen ohueksi leivinpaperin päälle.Ajattelin että vuohenjuusto sopisi hyvin hieman makeahkon taikinan päälle,lisäsin myös kirsikkatomaattien puolikkaita sekä basilikaa ja oreganoa yrttitarhastani, ja riputtelin päälle vielä kuivattua oreganoa runsaasti sekä parmesaania.Paistoin 200 C asteessa 15 minuuttia. Taikina oli hyvää:hieman makeahkoa ja rapeaa pinnoiltaan.Olen aikaisemmin tehnyt taikinoita, joihin olen sekoittanut runsaasti yrttejä tai pinaaattia, tämä bataattinen oli myös hyvää.

18 kommenttia:

  1. Jotenkin tuo juhla kuulostaa sympaattiselta.
    Rupes tekeen pizzaa mieli.

    VastaaPoista
  2. Voi jukra, kyllä sä keksit hienoja juttuja! Harmi, että asut niin kaukana, etten pääse maistamaan.

    VastaaPoista
  3. Hannele:Kotitekoinen pizza on hyvää!

    Allu:Kiitos:-) Mielelläni sulle tarjoilisin...;-)

    VastaaPoista
  4. Huomenta! :)
    Täälläkin vietettiin eilen veteraanipäivää.

    Hyvää itsenäisyyspäivää ja mukavaa matkaa pohjoiseen!

    VastaaPoista
  5. PS. Piti vielä mainita: tuota herkkupizzaa haluaisin maistaa!

    Ja täällä ovat lumet kaikonneet. Odottelen sadetta putsaamaan ilman siitepölyistä ja muista pölyistä.

    VastaaPoista
  6. Nurkkalintu:kiitos:-)
    Olenkin nähnyt miten lämmintä on ollut teilläpäin viime päivinä:-) Voi kun täälläkin tulisi sadetta, mutta sitä taitaa tulla vasta ensi talvena...

    VastaaPoista
  7. Bataatti antaakin varmaan erityisen säväyksen pizzalle, etenkin siellä pohjassa. Ainakin mielikuvassani tämä toimii, pitää pistää käytännön toteutus liikkeelle.

    VastaaPoista
  8. Kyllä sä olet kekseliäs, sanon vaan! :-) Näyttää kyllä syötävän hyvältä. Hyvä vinkki muuten tuo mannaryynien lisääminen taikinaan - kiitos.

    Mukavaa matkaa entiseen kotikaupunkiisi!

    VastaaPoista
  9. Taas kiva erilainen resepti! Pizzaa olen miettinyt monta kertaa tekeväni, mutta enpä muista milloin viimeksi. Maailmassa on niin paljon ihania ruokia, ettei kaikkia ehdi niin usein tehdä.

    Palaammekin taas Kairoon, saan jo harmaita hiuksia etukäteen siitä kaasu-uunista, saa nähdä mitä tulee leipomuksista. Ankea palata suurkaupungin vilinään, mutta toisaalta on kiva palata arkeen, elämä täällä Luxorissa on aina hieman poikkeuksellista kun ei ole omia tavaroita yms. ympärillä ja tietokonekin pitää jakaa.

    VastaaPoista
  10. Ihana kullanvärinen pizza! Tosi kiva idea käyttää bataattia!

    VastaaPoista
  11. Voi, miten ihana pizza! Tosi kekseliäs pohja ja vuohenjuusto ja tomaatit sopii varmasti tuon pohjan kanssa kuin nyrkki silmään.:)

    VastaaPoista
  12. Tama oli varmaan tosi herkullista! Ihanaa, kun on oma yrttipuutarha...

    VastaaPoista
  13. Yum!! That looks tasty. Cute blog :)

    VastaaPoista
  14. Sain vaimonikin ihastumaan resepteihisi, se on merkki siitä, että ovat käytännöllisiä ja hyviä.
    Kiva olla mukana kivassa seurassa,
    Gavriel

    VastaaPoista
  15. Jams:kokeile ihmeessä käytännössä, hyvää on.

    Hippu:kiitos! Tuon mannaryynien lisäämiseen pizzataikinaan opin uuden tuttavuuteni(allaoleva kirjoitus) blogin kautta.Niiden lisääminen taikinaan tekee taikinasta ihanan rapean.

    Johki: Kiitos ja tsemppiä sen kaasu uunin kanssa.Ja kiva sitten taas lukea kirjoituksia Cairosta!

    Rossana:kiitos:-)

    Anna: oli herkullista! Mun täytyy tässä ihan korjata että mun so called yrttitarha on 6 yrttipurkkia olohuoneen parvekekaiteen vieressä....



    Kmsu;kiitos! Tosi hyvin tosiaankin sopi yhteen ainekset.

    Coconut Girl: thanks for stoppin by:-)

    Gavriel:kiva kun kävit kommentoimassa ja mukava että resepteistä on hyötyä:-)

    VastaaPoista
  16. The pizza looks delicious Yaelin! I've never tried sweet potato in the dough but it sounds like a fantastic idea! :)

    VastaaPoista
  17. Lorraine:Thanks:-) The sweet potato actually is quite nice in the dough.

    VastaaPoista
  18. Tulin vielä katsomaan tätä bataattipizzan ohjetta. Vaikuttaa kiinnostavalta. Ensi kerralla, kun teen bataattikeittoa voinkin ottaa siitä vähän keitettyä bataattia pakastimeen odottamaan lapsenlapsien vierailua. Pizza on silloin kova sana. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...