tiistai 18. elokuuta 2009

Lime-juustokakkua

Kakku 2

Poikani ja hänen tyttöystävänsä pitävät paljon juustoista, ja halusinkin tehdä ennen heidän lähtöään juustokakun, Kauppoihin oli taas tullut ihania pikku limesitruunoita pitkän tauon jälkeen ja ostinkin pari kiloa.Limet olivat tosi pieniä, ja täynnä mehua.Limet Rakastan niiden makua ja tuoksua ja juustokakkuun ne sopivatkin erinomaisesti.

Lime-juustokakku

6 munaa

500 gr rahkan tapaista 9 % juustoa

1 200 ml purkki hapankermaa (esim. Lidlin hapankerma)

1 200 ml purkki maustamatonta jugurttia

Sokeria (unohdin kirjoittaa sokerimäärät ylös,ehkä 4-5 dl)

4 rkl maizenaa

1 ½ dl limemehua ja 3 rkl raastettua limen kuorta (taisin kyllä laittaa enemmänkin….)

Tämä juustokakku on erittäin kuohkea, ja kuohkeuden salaisuutena on se,että valkuaiset ja keltuaiset vatkataan erikseen. Vispasin ensin valkuaiset ja osan sokerista kovaksi valkuaisvaahdoksi. Sen jälkeen vaahdotin keltuaiset lopun sokerin kanssa, ja lisäsin vähitellen juuston, hapankerman, jugurtin ja limemehun sekä kuoren. Sekoitin maizenan pieneen vesimäärään ja lisäsin joukkoon. Tämän jälkeen käänsin (tai Kenwood KMixini käänsi…) valkuaisvaahdon juustomassan joukkoon .Vaahto tulee sekoittaa massaan varaoen;vain niin että vaahto ja massa sekoittuvat tasaisesti. Tämän jälkeen kaadoin massan vuokaan ,jonka asetin syvälle pellille. Pellille kaadoin vettä,niin että se ulottui vuuan keskiväliin. Paistoin kakkua uunin alaosassa ensin 10 minuutin ajan 190 asteessa, jonka jälkeen alensin lämpötilaa 160 C asteeseen. Kakku sai olla uunissa melkein tunnin, ennenkuin oli valmis. Lopulta laitoin foliopaperia päälle,ettei pinta ruskistuisi liikaa.  Uunin sammutettuani jätin uuniluukin raolleen ja annoin kakun olla vielä uunissa,kunnes uuni oli jäähtynyt.

Pohjana käytän yleensä Digestive-kekseistä ja rasvasta tehtyä pohjaa,mutta nyt ei ollut mitään keksejä talossa;olin unohtanut niitä ostaa. Laitoin valmiin sokerikakkupohjan (joka oli jäänyt tervetuliaiskakkua tehdessä)vuoan pohjalle, ja kaadoin juustomassan päälle. Sokerikakkupohja jäi kovin pehmeäksi ja kosteaksi, oli ihan ok, mutta keksipohja olisi tietenkin ollut parempi.

Kakku 1

Halusin tehdä pinnalle limen makuisen kiilteen ja tässä möhläsin. Olin ostanut aasialaisesta kaupasta agar agar puikkoja, jotka oli värjätty vihreällä elintarvikevärillä.Olin joskusPhilippiini agarhyytelo ostanut ilman väriainetta sisältäviä puikkoja,mutta nyt oli vain näitä.Niitä tuli ohjeiden mukaan ensin liottaa, puolisen tuntia  ja sitten keittää sokerin ,veden ja mehun kanssa..Liottamisen jälkeen sain aika paljon väriainetta puristettua pois, mutta sitä kuitenkin jäi.  Keitin seosta kunnes se alkoi hieman saeta ja annoin sen jäähtyä ensin. Mutta kun halusin sivellä sitä juustokakun päälle,oli se jo ehtinyt hyytyä osittain ja tulos oli tosi epätasainen.Jos tekisin tätä kyseistä  kakkua uudelleen, en laittaisi mitään kiillettä päälle;tämä oli ihan turha juttu.

Kakku leikattu

Kakku oli tosiaankin ihanan kuohkea ja kevyen tuntuinen ja rasvaprosenttihan tässä ei ollutkaan mitenkään korkea.Ulkonäkö olisi voinut olla hieman parempi,jos en olisi tuota kiillettä laittanut.Juustomassa oli tosi kuohkeaa, tosin hieman vaikeammin koossa pysyvää kuin aikaisemmin tekemäni kakut.

Olen edelleenkin kokeillut uutta kuivuriani. Kuivatut munakoisot

Kuivatin munakoisoa, jotka annan poikani mukaan kun lähtevät parin päivän kuluttua. Täällä ei ole mikään tarve kuivata munakoisoa,koska niitä saa ympäri vuoden edulliseen hintaan,mutta Suomessa ne ovat usein aika kalliita.Mansikkajugurtti rollup

 

 

Kuivatin myös mansikkajugurttia (pakastettuja mansikoita, maustamatonta jugurttia,hieman vaniljaa, hieman makeutusainetta) Jugurtissa onkin tosi paljon nestettä,sillä aika isosta määrästä tuli pieni rulla. Maku oli tosi kirpeä,maistui kovasti mansikoille .Oli ihan kiva makeisena,mutta tätä ohjetta täytyy kehitellä vielä vähän enemmän.

Potut En ole kauheasti kokannut pojan ja tyttöystävän vierailun ajan,johtuen kuumuudesta ja haluttomuudesta seistä pitkiä aikoja keittiössä. Olen tehnyt helppoja ruokia,kuten esim. näitä pikkuperunoita uunissa, salaatteja ja sen sellaista.Pikkuperunoita on täällä saatavilla ympäri vuoden ja laiton ne uunivuokaan: sekaan oliiviöljyä, paljon mausteita, myös rosmariinia alhaalta puistosta ja uuniin,nam! Olen vienyt heitä sushia syömään (Tel Avivissa on hurjasti sushipaikkoja!) ja tyttöystävän on pitänyt  kokeilla kaikenlaisia hänelle ennen tuntemattomia ruokia,kuten falaffelia. Kovasti nauttivat!

6 kommenttia:

  1. Harmi vaan kun nuo pikkuperunat ei ole mitaan uusia perunoita, niin kuin alussa kuvittelin.

    VastaaPoista
  2. Niin,kyllä ne hyviä ovat, mutta eivät ihan uusien perunoiden vertaisia....Tosin kerran pohjoisessa oli kaupassa ihan pikkupikku pottuja,kuin ihan uuden uusia perunoita,ja kyllä ne tillin kanssa olivat ihan hyviä!

    VastaaPoista
  3. Sopisi vaikka halloween-juhlaan..

    VastaaPoista
  4. Oih, mun herkkua on limejuustokakku!!! =)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...