torstai 3. syyskuuta 2009

Kuivattua bataattiraastetta, cashewjuustoa ja elävästä keittiöstä

Bataattisuikaleet

Kuivuripuolella tuli tehtyä  jo hieman nahistumassa olevista bataateista ohutta raastetta,jota sekoittelin öljyn , suolan ja balsamicon sekoituksessa,ja laitoin tämän jälkeen kuivuriin. Koska raaste oli kovin ohutta, kuivuivat ne aika nopeasti. Tosi hyvää salaatin päälle ripoteltuna tai muuten vaan naposteltuna.

Cashewjuusto Tein myös cashew(juusto) –levitettä,josta olen aikaisemmin postaillut täällä tammikuussa.Laitoin tämän hieman eri tavalla tällä kertaa eli näin:

 • Liotin 2 dl cashewpähkinöitä vedessä puolisen tuntia
 • Siivilöin ne ja jauhoin ne  hienoksi tahnaksi.Vettä lisäsin sen verran,että sain ne jauhettua hienoksi.

Lavikossa Lisäsin massaan parin probioottikapselin sisällön ja laitoin seoksen harsokankaaseen siivilän sisälle.Jätin sen siihen vuorokaudeksi. Tässä täytyy muistaa,että myös lämpötila vaikuttaa “juuston kypsymiseen”.Täällä on nyt lämmintä,joten vuorokauden kuluttua siinä oli juuri sopiva tuoksu,mutta talvella täälläpäin on sisälläkin sen verran kylmää,että käymisprosessi kestää kauemmin. Tämän jälkeen lisäsin massaan valkosipulirouhetta, suolaa, 1½ tl oluthiivahiutaleita, sekä pilkoin joukkoon ruohosipulia.Tämä on niin hyvää,että ei edes jää kaipaamaan tavallisia juustolevitteitä.

Olen viime aikoina huomannut kiinnostuksen elävään keittiöön nousseen suuresti,ainakin lukemieni blogien perusteella. Olen löytänyt paljon uusia blogeja,joissa on tehty raakaruokaa, ja monissa  mainitaan superfoodit, joita nykyään saa myös Suomesta. Kun muutamia vuosia sitten taas innostuin elävästä keittiöstä,ei suomeksi siitä silloin vielä paljon kirjoitettu. Nyt on,ja lisää näkyy tulevan koko ajan:-) Vaikka ihmiset käyttäysivät raakaravintoa vain osittain,osoittaa se ,että lisääntyvässä mielessä ihmiset välittävät siitä,mitä heidän lautasellaan on ja mistä se ruoka myös sinne tulee.Itse käytän nimeä Raw Food, mutta suomeksi olen nähnyt sitä nimitettävän raakaravinnoksi ja eläväksi ravinnoksi. Suora käännöshän on tuo raakaruoka,joka jotenkuten ei kauhean houkuttelevalta kuulosta suomeksi. Kun viisitoistavuotiaana ensimmäisen kerran kuulin tämäntapaisesta ruuasta ,sitä kutsuttiin eläväksi ravinnoksi.

Tässä muutamia hyviä blogeja, joissa valmistetaan raakaruokaa:

 • Ilon Pisara –Kauniita kuvia ja reseptejä, sekä tietoa ravitsemuksesta
 • Quinoaa –Ihana blogi,jossa paljon hyviä raakaruokareseptejä, sekä mietteitä ravitsemuksesta.
 • Mantelimaitoa-blogi,jossa kerrotaan elämäntaparemontista esim. raakaravinnon avulla
 • Goddess of Cake-suomalainen, englanniksi kirjoitettu blogi,jossa upeita kuvia ja myös raakareseptejä.

Tässä siis muutamia. Jos olen unohtanut joitakin,muistuttakaa minulle niistä…..

14 kommenttia:

 1. Kieltämättä jännästi nämä ideat leviävät (nimimerkillä oma lusikkakin jo sopassa ;)Muistan itse myös Elävän Ravinnon -aikakauden, mutta silloin ei ehkä aika ollut vielä kypsä suurempaan kiinostukseen ainakaan Suomessa. Kiitos myös blogilinkeistä! Ai niin ja cashew-juusto muistutti, että pitäisi taas itsekin saada aikaiseksi ...

  VastaaPoista
 2. Onpa jännittävän kuuloinen "juusto", tuollaista pitää itsekin kokeilla. Kakkuohjeesi ovat myös aivan hurmaavan kuuloisia, ja täytyy sanoa että olen ehkä hiukan kateellinen israelin ilmastovyöhykkeen raaka - aineista. Suuri suruni on, että avocado ei kasva Suomessa ;). Hupaisaa on, että juttelin juuri erään Raw foodieksi ryhtyneen kanssa, ja muistelimme juuri tätä samaa elävän ravinnon ilmiötä silloin joskus aikoinaan..

  VastaaPoista
 3. Löytyy myös raakaaruokaa.blogspot.com

  VastaaPoista
 4. Okriina;kovasti ovatkin viime aikoina levinneet:-) Sullakin on ihan kivoja tuohon kategoriaan liittyviä reseptejä!

  Goddess of Cake:Tosi hyvä "juusto" suosittelen.Vihannekset ja hedelmät ovat täällä tosiaankin hyviä (ja edullisia) niin että helpompaa on tehdä kasvipohjaista ruokaa. Mulla muuten kasvoi pieni avocado Suomessa,mutta ei siihen hedelmiä tullut ;-)

  JuneGlooms:Kiitos kun muistutit, olenkin käynyt siellä,unohtui tuosta listasta..

  VastaaPoista
 5. Tuo bataattiraaste kuulostaa hyvältä, saako sellaista aikaan ilmaan kuivuriakin?

  Ja elävästä ravinnosta, mä olen menossa työväenopinnon kurssille nyt syksyllä ja yllättäen äidiltä löytyikin kirja johon tutustumista suositeltiin. Äiti oli innolla ollut mukana kun raakaravinto silloin joskus teki tuloaan, mun ainoat muistikuvta niiltä ajoilta on idut. idut, siemenet ja idut, niitä oli itämässä joka paikassa :)

  Nyt olen päässyt itutraumoistani ja aijon antaa toisen tilaisuuden :)

  VastaaPoista
 6. oho, vähän pukkasi kirjoitusvirheitä tuohon mutta saanette jotain tolkkua, työväenopisto siis :)

  VastaaPoista
 7. Jytis: Mä luulen,että voisi tehdä myös uunissa,alimmalla lämpötilalla, uuniluukun ollessa raollaan. Kuivuu aika nopeasti,kun on niin ohutta.
  Ai työväenopistossakin on kurssejä aiheesta nyt,hienoa!Jeps,idut on vain yksi osa tätä raw foodia.

  VastaaPoista
 8. Ok! Joo, ajattelinkin että kurssilla voisi saada vähän monipuolisemman kuvan raakaravinnosta. Varmasti tulossa sitten bloggauksia mitä kurssilla opittiin!

  VastaaPoista
 9. Huomasitkohan kommenttiani tuon kaurakerma postauksesi perään? Jos vaan yhtään osaat sanoa millä tuota jäätelöä saisi pehmeämmäksi, niin kiinnostaisi kuulla.

  VastaaPoista
 10. Nelliina;menin katsomaan sitä kommenttiasi;en näe jos vanhoihin on tullut uusia kommentteja,ellen sattumalta huomaa ,tai mainitaan,kuten nyt mainitsit.
  Mä itse käyttäisin kaupan kaurakermaa,jos voisin,mutta sitähän täältä ei saa,joten tuo omatekoinen sen vuoksi. Ehkä sitä öljyn määrää voisi lisätä,oletan,että kaupan kaurakermassa sen osuus on suurempi.Minullakin se jäätelö jäätyy aika lailla,mutta kun sitä pitää jonkun aikaa pakkasen ulkopuolella,niin kyllä se sitten. Pitääkin kokeilla vähän sen kaurakermareseptin uudelleen kokeilemista,jospa se öljyn lisäys auttaisi.Käytitkö myös ksantaania?

  VastaaPoista
 11. Nelliina;Jäätelökoneella on myös vaikutuksensa jäätelön rakenteeseen;sillä sitä käytettäessä siihen tulee ilmava rakenne.

  VastaaPoista
 12. Käytin kyllä ksantaania, ehkä tuo kova rakenne johtuu vaan jäätelökoneen puutteesta. Öljyn lisäämistä voisi kyllä kokeilla.

  VastaaPoista
 13. Nelliina;Jeps,jos jäätelösi koostumus oli tosi kova,ja pistit sen suoraan pakastimeen,niin siinähän ei ole yhtään ilmaa,mitä tapahtuu,kun se massa käy jäätelökoneessa.

  VastaaPoista
 14. Sötpotatis olen vain laittanut uuniin, kokonaisena ja syön voin kanssa, vaikka lihan kaverina.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...