keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Seesamipohjainen sitruunamandariinijäätelö

seesamijade
Luin täkäläistesta lehdestä jutun Kölnin Anuga-messuista ja siellä esillä olleista täkäläisista yrityksistä. Yhdellä yrityksellä oli seesamipohjainen jäätelö, jossa ei ollut soijaa, gluteenia, laktoosia jne. Tästä heräsikin heti kiinnostus, ja yritin etsiä netistä yrityksen tietoja,mutta en löytänyt mitään,en minkäänlaista nettisivustoa, mikä oli aika outoa.  Päätin kuitenkin kokeilla jonkunlaisen seesamijäätelön valmistamista,koska se vaikutti kiinnostavalta. Teinkin sitten seesamisen jäätelön,johon yhdistin kauraa, joten tämä ei ollut gluteeniton,mutta kaurakerman voisi korvata kookoskermalla,jolloin siihen tosin tulisi korkeampi rasvaprosentti,mutta olisi varmaankin hyvää.
meier sitruunat Torilla näin tällä viikolla taas näitä ihania Meyr-sitruunoita,joihin olen kovasti ihastunut. Niiden sesonki ei ole kovin pitkä, ja olenkin hamstrannut näitä aika paljon…Ne ovat niin kauniitakin! .Kun sekoittaa keskenään sitruunan ja mandariinin mehua,pääsee aika lähelle Meyer-sitruunoiden makua.
Jäätelöstä tulikin sitten sitruunan ja mandariinin makuinen.
Seesamipohjainen sitruunamandariinijäätelö
  • 2 dl kaurakermaa
  • 1½ dl tahini seesamitahnaa
  • 3½ dl sitruunan ja mandariin mehua
  • 1 rkl sitruunan ja mandariinin kuoriraastetta
  • 2½ dl ruokosokeria,tomusokeriksi jauhettuna
  • 1 tl ksantaania
jaden valmistus
Aloita sekoittamalla sitruuna+mandariinimehu tahinin joukkoon.Tahinihan on ensin tiivistä massaa,joka muuttuu kermamaiseksi kun siihen lisätään nestettä. Lisää lopuksi joukkoon myös sokeri ja kuoriraaste. Yhdistä kaurakerman kanssa ja lisää lopussa ksantaani. Käytin tähän itsetehtyä kaurakermaa ,joka on paksuhkoa,mutta kyllä kaupan kaurakermakin varmaan toimii yhtä hyvin.
Laitoin massan jäätelökoneeseen. Tämän voisi varmaankin tehdä myös ilman konetta, niin että jäädyttää ja sitten aina välilllä sekoittelee.
seesamijade 3
Jätskin rakenteesta tuli aivan ihana, sellainen venyvä jäätelö. Seesamitahna maistui tuossa jäätelössä,mutta se sopi tosi hyvin sitruunan ja mandariinin kanssa yhteen..Seesami todellakin antaa jätskille hyvän rakenteen sekä maun.

21 kommenttia:

  1. Tosin, me gluteenittomat voimme usein syödä kauraa, joten kaura on ok. =)


    Houkuttelevan näköistä!

    VastaaPoista
  2. Una;kiitos tiedosta,luulin että myös kaura on paha gluteenirajoitteisille.

    VastaaPoista
  3. Ui että kun näyttää yummylta! =) Cashewjäätelö on kuulemma tosi herkullista, pitäiskin tehdä sitä joku kerta.

    Miten mulla on aina tää "sit kun" =D

    VastaaPoista
  4. Ihanan näköistä! *slurps* :-) Mun on jo pitkään tehnyt mieli tehdä jäätelöä, mutta se on varmaan aika hankalaa ilman jäätelökonetta, kun sitä pitäisi sekoitella niin usein. Ehkä vielä jonakin päivänä...

    Noista Meyer-sitruunoista ja tuosta aiemman postauksen kommentista tuli mieleen, kun sanoit, että blogeista saa tietää uutuuksista ja uusista jutuista: yhtenä päivänä puhuivat jossakin kokkiohjelmassa noista Meyer-sitruunoista, ja oli aika kiva, kun tiesin heti (postauksiesi ansiosta), mistä oli kyse. :-)

    VastaaPoista
  5. jätskiä pitäis kyllä koittaa tehä.. mutta taidan alottaa ihan normivanilja jädellä. hyvillä aineilla vaan. ja ilman konetta tietty :)

    VastaaPoista
  6. Nam! Tosi houkuttelevan (ja koukuttavan) näköistä. Pitää varmaan ottaa harkintaan tuo jätskikoneen hankintakin vaikka se kuivurikin odottaa edelleen kaupan hyllyllä. (Tuliskohan ne tän sienikauden päätteeksi alennusmyyntiin?) -Taidan olla pihi.

    Mutta siis tämä ohje näyttää helpolta. Mitä on ksantaani?

    VastaaPoista
  7. Tossa jätskissä on tumma hius ;), muuten kyllä tosi hyvän näköistä.

    VastaaPoista
  8. Chaos;Olen tehnyt jätskiä,jossa oli osittain cashewpähkinää,hyvää oli.

    Hippu:Jätskikonen kyllä tekee jätskistä ilmavan.Kiva kun Meyer-sitruunapostauksesta oli hyötyä,ja sunkin postauksista olen oppinut monesta ennen tuntemattomasta aineksesta:-)

    Aleksi:Jäänkin sitten odottelemaan sun jätskipostausta...

    Esc:Toivottavasti tulevat kuivurit alennusmyyntiin, sillä niistä on paljon iloa. Suomessahan muuten saa aika edullisiakin kuivureita.Juu,oli helppo ohje.Ksantaania käytetään paljon gluteenittomissa leivonnaisissa/leipäohjeissa,mutta tässä jätskissä se estää kristallisointia.Ksantaania saa joka marketista, ainakin S-marketeista, samoilla hyllyillä missä ovat leivinjauheet ja sellaiset.

    Anonyymi:Auts, oletpa tarkkanäköinen.Huh, onneksi tuo annos oli itselleni;-)

    VastaaPoista
  9. Aivan ihanan kuuloista ja upea rakenne! Mulle kun ei kaura kovin hyvin sovi, voisi tuota kokeilla vaikka Bionan kookostiivisteestä tehdystä kookoskermasta. Ostatko jostain raw tahinia? Tähän asti olen tehnyt itse, mutta mietin millaista tekisin että se sopisi tähän.. mietintämyssy päälle siis ja ehdottomasti kokeilen kun ehdin :)

    VastaaPoista
  10. Toivottavasti, et pahoittanut mieltäsi aikaisemmasta huomautuksestani (hiuksesta)...se ei ollut tarkoitus ja noin voi käydä kelle vain(itsellenikin käynyt usein :/)!
    Blogisi on muuten huippu! ohjeet ovat toimivia ja kuvat todella herkullisia :).

    VastaaPoista
  11. Aletheia:Tuli todellakin hyvää tästä. Täällä on tahininvalmistajia pilvin pimenin, orgaanista, kuorimattomista seesamisiemenistä tehty ja kuorituista tehty. Raw tahinia saa helposti,esim. yhdessä kaupassa on sellainen kivijuttu,joka jauhaa ne siemenet paikan päällä,pitäisi joskus mennä sinne ja ottaa kuva. Suomessa tein usein itse, täällä kun on helposti saatavilla niin ostan.Kookoskerman kanssa olisi varmaankin hyvää.Näistä mun jätskeistä tulee pakkasessa kovia,mutta kun ne ottaa ennen tarjontaa esille,niin ovat hyviä.Ja ksantaani todellakin estää sitä kristallisoitumista.

    Anonyymi:En pahoittanut mieltäni,vähän nolotti ja nauratti:D Söin tuon annoksen enkä edes huomannut sitä hiusta.,...Kiitos kehuista:-)

    VastaaPoista
  12. Jenkeissä asuessa ostin usein pähknäpohjaisia, hedelmämehulla makeutettuja jäätelöitä ihan kaupasta. Olivat ihania, mutta omia en ole tohtunut kokeilla, kun pelkään, etteivät ilman sitä jätskikonetta onnistu. Mutta eiköhän sellainen pian meillekin ilmesty...

    VastaaPoista
  13. Okriina: Jätskikone tosiaankin helpottaa sitä jäätelön valmistumisprosessia;niistä tulee ilmavia.

    VastaaPoista
  14. Apuaaaa... mun TO DO-lista vaan pitenee ja pitenee aina kun käyn täällä sun blogissa!! Meillä ollaan kyllä niin jäätelön ystäviä, että pitää kokeilla tätä pikimmiten!

    VastaaPoista
  15. åh, i vanlig ordning låter det helt fantastiskt gott. i dag har vi kafé i zivon, och jag har inte haft tid att baka eller bidra med något eftersom jag var hela veckan i tel aviv. men jag tänker ofta att jag vill prova något av dina recept eftersom vi har en del folk här som äter veganskt. om du har lust att komma någon gång, så är fiket helt fantastiskt, min granne bakar och står i, hur smaskens som helst! shabbat shalom..

    VastaaPoista
  16. Johanna:Kokeile ihmeessä sitten kun ehdit sieltä työn alta,oli hyvää!

    Hej Sara:Har ni en komunal cafe där I Zivon? Jag är litet avundsjuk att du bor på ett ekologiskt ställe,där människorna bryr om sin omgivning. Det skulle vara trevligt att se Zivon någon gång.Ha den trevlig veckoslut:-)

    VastaaPoista
  17. Tuosta mieheni varmasti tykkäisi.

    VastaaPoista
  18. Oh look at all of those Meyer lemons! How gorgeous and I wish they sold them here :)

    VastaaPoista
  19. Lorraine:Yeah,the Meyer lemons are indeed gorgeous and so tasty!

    VastaaPoista
  20. ja, det är lite långt hit yaelian, men vi får hitta något lämpligt tillfälle så kan du komma och besöka oss här! det vore himla kul... kafét sker någon gång i månaden, det är min granne och min pojkvän som styr och håller i det, sen hjälper jag och grannens man när vi är hemma. idag hade vi ett live band dessutom, himla fint var det!

    VastaaPoista
  21. Sara:Det låter jättetrevligt, jag måste nog komma och hälså på en dag...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...