sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Kokonainen uunikala valkosipulichilikastikkeella

Musar

Olen tainnut aiemminkin kehua lähiseudun jättimarketin kalatiskiä. Siellä on monta lajia tuoretta kalaa, ja monta kalankäsittelijää. Kalankäsittelijälle sanotaan mitä halutaan,ja miten sen kalan haluaa,ja sitten saa pussin,jossa on kalan nimi,hinta ja paino,ja pyydetään tulemaan takaisin jonkun ajan kuluttua.Niin että jos ei huvita katsoa miten se kala siistitään,voi välillä mennä keskittymään  taaas ostoksiin,ja tulla takaisin ,kun kala on käsitelty. Ongelmani näiden kalojen suhteen on se,että tunnen aika huonosti täkäläisiä kaloja,. Joten kokeilen niitä vähitellen,ja tällä kertaa valitsin kalan nimeltä Red Drum, johon en millään löytänyt suomenkielistä käännöstä. Täällä ne yleensä painavat alle kilon,ja tämä valitsemani kala painoi hieman alle 800 grammaa. Kala on aika vähärasvainen,mutta sisältää runsaasti Omega 3-happoja.

Kala Halusin tehdä kalan thaimaalaiseen tyyliin,mutta kotona sitten huomasin,ettei kaikkia kaikkia kastikkeen aineksia ollutkaan,eli osterikastike puuttui,joten piti vähän improvisoida. Lisäsin myös kalaan porkkanasuikaleita ja purjoa,joita ei ollut ohjeessa.

Uunikala valkosipulichilikastikkeella

  • Noin kilon painoinen valkolihainen kala
  • purjoa suikaleina
  • porkkanaa suikaleina

Kastike:

  • 6 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl kalakastiketta (thai fish sauce)
  • 8 murskattua valkosipulia
  • 3 rkl fariini-tai ruokosokeria (käytin ruokosokeria)
  • mustapippuria
  • 1 rkl chilihiutaleita tai murskattu tuore punainen chili
  • 1 rkl rypsiöljyä

Kala asetetaan foliopaperin päälle.Kalaan leikataan viiltoja molemmille puolille. Kastiketta laitetaan viiltojen sisälle,kalan sisälle, ja päälle. Kalan sisälle ja päälle laitetaan porkkanasuikaleita ja purjoviipaleita. Kala kääritään  foliopaperin avulla tiiviiksi paketiksi,niin ettei kastike pääse sieltä karkaamaan,ja paistetaan uunissa 180C asteessa noin 25 minuuttia. Kastike antoi kalalle tosi hyvän maun

13 kommenttia:

  1. Kalaruoka on aina maittavaa. Täällä on syksyn aikana ollut usein norjalaista lohta erikoistarjouksessa. Lohi on tosi rasvainen kala, mutta hyvää se on. Pitäisi kokeilla sinun kastikkeesi reseptiä.

    VastaaPoista
  2. Unelma:Täälläkin saa tuoretta norjalaista lohta ihan hyvin, on vaan aika tyyristä täälläpäin.

    VastaaPoista
  3. Tätä voisin kokeilla korvaten porkkanat vaikka paprikalla (itse en pidä porkkanoista kuin raakana ja keitossa ;o))) Koo rakastaaa...)
    Täällä myös muutama kalalajike, joille en ole löytänyt suomenkielistä tunnistettavaa vastineetta, tai ainakaan en itse tuntenut Suomessa kaloja nimeltä "kolja" tai "kummeliturska"
    Heljä

    VastaaPoista
  4. Heljä:Paprika käviskin ihan hyvin tuon kanssa.Täälläkin on vielä aika monta sellaista kalaa,joista en löydä suomenkielistä nimeä.

    Hannele:parempaa kyllä oli kuin kalapuikot...

    VastaaPoista
  5. Hei

    Olen kesästä lähtien asunut Tel Avivissa ja pohtinut mitä kaloja täällä kannattaisi syödä. Tuntuu että suurin osa on kasvatettuja ja olen ymmärtänyt että lähimerialueet ovat on aika likaisia. Luonnonkala kuitenkin kiinnostaisi.

    Kiitos blogeistasi! On ollut kiintoisaa lukea ja nähdä kuvia Israelista.

    - Eeva

    VastaaPoista
  6. Onkos tuo "lavrak" vai mika? Se on hyva kala, olemme joskus saaneet ongellakin.

    VastaaPoista
  7. Hei Eeva ja kiva kun kävit kommentoimassa. Tuo kala on siis musar, ja kyllä se vaan on kasvatettu kala. Mikäköhän olisi sellainen luontokala,joka olisi puhdas ja hyvä....

    Anu:Musar tuo on. Ihan hyvä,mutta jotenkuten pidin enemmän tilapiasta eli amnonista,vaikka on paljon halvempi kuin tuo musar.Labrak on suomeksi meribassi,ja onkin hyvä kala,olen joskus sitä syönyt.

    VastaaPoista
  8. Nam, herkulliselle näyttää! Oliko sulla vielä joku lisuke lisäksi, vai söitkö ihan sellaisenaan?

    VastaaPoista
  9. Pienen googlailun jälkeen näyttäisi siltä että red drum (Sciaenops ocellatus) olisi suomeksi punarumpukala.
    Sitä nähtävästi kasvatetaan Israelin lisäksi Jenkeissä ja Kiinassa. En ole koskaan maistanut, mutta mielenkiinto heräsi :D

    Meribassi sen sijaan on aivan ihanaa, maku on mieto ja hienostunut!

    Kiva lukea israelilaisista kaloista, kastikekin kuulostaa hyvältä :) (Ja hauska kokeilla Kissa Pöydällä -blogista löytämääni vinkkiä miten laittaa linkki kommenttilaatikkoon! ;) )

    VastaaPoista
  10. Rva Patalintu:Ihan vaan salaattia oli seurana. Ja koira söi kalan nahan....;-)

    Pinea:Kiitos noista linkeistä ja tuosta tuon red drumin suomenkielisestä nimestä:-) Muistankin meribassin tosi hyvänä kalana. Ensi kerralla otan kameran mukaan kun menen sen kalatiskin ohi,vaikkei siellä saakaan kuvata.Mutta siellä lukee ne nimet ja muuten en pysty tutkimaan ,mikä kala on kyseessä....Tässä hiljalleen opitaan lisää näistä kaloista.....

    VastaaPoista
  11. Yaelian, meillä on vähän sama juttu, kuljemme aina muistikirja kourassa ja kirjoitamme ylös kalojen ja lihojen nimiä ;) Niin (ja maistelemalla tietenkin) ne vähitellen tulevat tutuiksi. Kiva jos otat kameran mukaan ensi kerralla, olisi hauska nähdä sikäläinen kalatiski!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...