lauantai 14. marraskuuta 2009

Tulinen valkosipuli-chilikeitto

Keitto

En ole mikään suuri keittojen ystävä,mutta kun illat alkavat täälläkin viilentyä ja päivisinkin on jo vähän vilpoista,maistuu keitto aina silloin tällöin. Muistin joskus aikoinani jossain syömäni herkullisen valkosipulikeiton,mutten millään tiennyt,miten se oli tehty,joten piti kehitellä sitten jonkinlaista reseptiä.

KUVAT 051 Koska rakastan chiliä kaikissa muodoissaan,selvääkin selvempi oli se,että sitä tulee keiton joukkoon. En ole mikään chilien asiantuntija, mutta olen elämäni aikana nähnyt niitä mitä erilaisimpia. Täällä löytyy joka paikasta noita ylempänä olevia:suurempia ja hieman miedompia vihreitä ja pieniä, tulisia punaisia. Muita chililajeja en ole oikein täällä nähnyt. Etelä –Amerikassa asuessani sen sijaan törmäsin useinkin ihaniin chililajikkeisiin: Venezuelassa tuttavapariskunnan mies kasvatti erilaisia lajikkeita kotinsa katolla ,ja minäkin sain niitä siemeniä,jotka ikävä kyllä hävisivät jonnekin matkan varrella. Perussa ihailin erilaisia lajikkeita supermarketeissa, ja ostin niitä jauhettuina ,kuten aji amarilloa, rocotoa. Kaliforniassa olin ihan ekstaasissa ,kun asuimme pari päivää lähellä chicanojen käyttämää supermarkettia:voi sitä pippureiden paljoutta! Täällä yleensä käytän chiliä tahnoihin, esimerkiksi tähän.jota syön joskus ihan lusikoittain,mitä muut kovasti ihmettelevät…….

No mutta sitten keittoon,eli siihen tuli nämä ainekset:

Tulinen valkosipuli-chilikeitto

  • 2-3 chilipippuria (käytin 2 punaista ja yhden vihreän)
  • 1 kokonainen valkosipuli
  • suolaa , pippuria (käytin 4 pippurin sekoitusta)tai kasvisliemijauhetta
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 iso sipuli
  • 1 tl timjamia
  • 700 ml vettä
  • 1 dl kookosmaitoa

KUVAT 052Tein tätä keittoa ensi kertaa alkuviikosta,mutta niin,että hienonsin ensin kaikki ainekset hienoksi ja sitten kuullotin niitä kattilassa ennen nesteen lisäämistä. Oli ihan hyvää, mutta punaisten chilien kuoret tuntuivat hieman liikaa, joten kun tein toisen satsin, teinkin sen sitten eri tavalla,joka selvästi teki siitä paremman.

Eli valkosipuli (kokonainen),sipuli ja chilipippurit paahdetaan ensin uunissa noin 20 minuuttia 170C asteessa.Valkosipulistahan tulee ihanaa uunissa paahdettaessa, ja ei tarvitse pelästyä tätä valtavaa valkosipuliin ja chilin määrää,maut pehmenevät kunnolla valmistuksen aikana. Paahtamisen jälkeen chilit laitetaan muovipussiin tai lasipurkkiin hikoamaan,jonka jälkeen kuoren saa helposti poistettua.Siemenet voi jättää pois,ellei halua tosi tulista soppaa. Valkosipuleista puristetaan pehmennyt sisus ulos. Kattilassa lämmitetään oliiviöljy, ja valkosipuli,sipuli ja chili lisätään siihen. Niitä kuullotetaan parisen minuuttia ja sitten lisätään vesi sekä timjami ja hieman suolaa tai kasvisliemijauhetta (minulla ei ollut kasvislientä,joten laitoin suolaa ja tamari-soijakastiketta) .Annetaan porista hiljaisella tulella noin 20 minuuttia,jonka jälkeen keitto hienonnetaan sauvasekoittimella soseeksi,sur surrrr.

Seokseen lisätään nyt kookosmaito,sekä tarkistetaan maku.Lisätään suolaa/kasvisliemijauhetta jos sitä ei ole tarpeeksi.Soseutetun keiton annetaan kiehua vielä 10-15 minuuttia. Keitto muuten oli parempaa seuraavana päivänä ja omani ainakin oli kivasti tulinen,ja eivätkös valkosipuli ja chili ole muutenkin hyviä flunssan karkoittajia…

12 kommenttia:

  1. I love soups! All kinds, but especially thick hearty ones, we eat them all winter long.

    I like your photo - the chilis look like they're smiling :).

    VastaaPoista
  2. Robin: I am not a big soup person,but when it gets cold I do feel like having some occasionally, and this garlic chili soup was very tasty:-)

    VastaaPoista
  3. Ihana lämmittävä keitto, ja sopii varmasti tänne Suomen talvi-iltoihinkin. PIdän myös kovasti uunipaahdetusta valkosipulista. Jännästi sen maku mietonee.

    VastaaPoista
  4. Okriina;Tosiaankin lämmittävä keitto! Ja uunipaahdettu valkosipuli on herkkua!

    VastaaPoista
  5. Mun mies taitaisi ihastua tuohon keittoon. Hän pitää chilistä ja ruokien tulisuudesta. - Taidanpa hakea hänet tätä katsomaan ennen kuin lähdetään muualle...

    Hyvää sunnuntaita!

    VastaaPoista
  6. Rita:Tämä olikin kivasti tulinen:-) Hyvää sunnuntai-iltaa teille:-)

    VastaaPoista
  7. Ai, mitä hyvää herkkua sä olet keittänyt, kolean päivän pelastajaa oikein!

    VastaaPoista
  8. Meillä on keittoateria aina kerran viikossa. Tarvitsen uusia ohjeita. Kokeilenpa tätä keittoasi.

    VastaaPoista
  9. Krisu:jeps,hyvin lämmitti;-)

    Arleena;Keittopäivä kerran viikossa,hyvä idea:-)

    VastaaPoista
  10. Tämä pitää kyllä muistaa kunhan taas kunnolla pakastuu. Rakastan paahdetuista valkosipuleista tehtyä keittoa, chili ja kookosmaito siihen lisättynä on varmasti ihanaa. Ja hyvin lämmittävää :)

    VastaaPoista
  11. Rva Patalintu:Paahdetut valkosipulit tosiaankin ovat ihania ja chili sopii niiden seuraksi tosi hyvin:-)

    VastaaPoista
  12. Vaikuttaa lämmittävältä ja sopivan tuliselta. Pistin idean korvan taakse talven hyytäviä ilmoja varten. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...