maanantai 25. tammikuuta 2010

Appelsiinikookosjäätelöä ja käynti maatilatorilla

jaatelo Hannah blogista Bittersweet sai joku aika sitten kokeiltavakseen  Alkemie-nimisen yrityksen jäätelöitä. Yrityksen jäätelöiden pohjat on tehty cashewpähkinöistä,kookoskermasta ja agavesta,eli ovat raw jäätelöitä tai webbisivujen mukaan 95% raakajäätelö. Jäätelön kristallisoinnin estämiseen käytetään guar.-kumia,joka jauhetaan guarpavuista.Yritys ei itse valmista jäätelöitään,vaan ne valmistetaan ja pakataan amerikkalaisessa Boulder Ice Cream –yrityksessä.

Tietenkin tulin niin uteliaaksi,että oli pakko yrittää tehdä kotona samanlaista jäätelöä;tosin minulla ei ole guar-kumia,joten käytin sen tilalla xanthan-jauhetta.Jäätelöni ei ole täysin raw, sillä käytin agaven lisäksi myös aiemmin appelsiininkuorista ja ruokosokerista jauhamaani appelsiinisokeria. Myös osa kookoksesta oli itse kokonaisesta kookospähkinästä puristettua maitoa ja osa kaupan kookoskermaa.

Appelsiinikookosjäätelö

  • 3 dl cashewpähkinöitä
  • 5  dl kookosmaidon ja kerman sekoitusta
  • 2 appelsiinin mehu
  • 1 appelsiinin kuoriraaste
  • ripaus suolaa
  • 1 tl xanthan-jauhetta
  • agavea (ei tarkkoja määriä,sillä käytin sekä agavea että appelsiinisokeria,ja en paljon,sillä en pidä liian makeasta)

Jauha cashewpähkinät kookosmaidon kanssa tasaiseksi massaksi ,  ja lisää joukkoon muut ainekset.  Sekoita hyvin. Laita jääkaappiin kylmenemään. Valmista jäätelökoneessa ohjeiden mukaisesti.

Jääkaapissa jäätelömassasta tuli kauhean paksua,johtui varmaan siitä,että siinä oli enemmän kookoskermaa kuin maitoa. Tosin Alkemien jäätelöt on nimenomaan tehty kookoskermasta. Jäätelökoneessa  se meni niin paksuksi,että koneen käyttö piti lopettaa kesken;se ei kerta kaikkiaan jaksanut sekoittaa paksun paksua massaa. Joten ehkä kotona tehdessä kannattaa laittaa enemmän kookosmaitoa kuin kermaa.. Jäätelö oli kyllä ihan hyvää;appelsiinin makua olisi voinut olla vielä enemmänkin. Kaikki tekemäni jäätelöt, olkoon pohja sitten minkälainen tahansa, kovettuvat pakkasessa, ja niiden tulee antaa olla ensin jonkun aikaa huoneenlämmössä. Minusta kaurapohjainen jäätelö tuli vähemmän kovaksi pakkasessa kuin tämä.

Käynti maatilatorilla

chard

Perjantaina kävin Tel Avivin maatilatorilla.Maatilatori täällä on aina auki perjantaisin ja lämpimään aikaan myös tiistaisin iltapäivällä.Alue ei ole kauhean suuri,mutta erittäin suosittu ,ja on mukavaa ostaa tuotteita suoraan viljelijöiltä ja tuottajilta,ilman välikäsiä.

Olin suunnitellut ottavani siellä kuvia, mutta parin sateisen ja harmaan päivän jälkeen siellä oli niin täyttä,että oli ihan mahdotonta kuvata.

Kuvassa olevaa lehtimangoldia ostin luomuviljelijältä.Lehdet käytin salaattiin ja vihreisiin smoothieihin ,varret voi kypsentää,kuten minä tein, vaikka  linssimuhennoksessa.

herneetMukaan tarttui myös herneitä. Täällä ei syödä tuoreita herneitä samalla tavalla kuin Suomessa,vaan ne aina yleensä kypsytetään. Nämä olivat miedosti makeita,ihan ok.

kurkut

Myös napostelukurkkua  tuli ostetuksi. Nämä pienet kurkut ovat kovia ja niissä on paljon vähemmän nestettä muihin kurkkuihin verrattuna,ja ne ovat ihania ihan vain noin,napostelukurkkuina.

kantarellit Paras löytö oli kanttarellit! Tosin ei tuoreita,koska niitä ei täälläpäin kasva,vaan kuivattuja. Nämä olivat kyllä tuontitavaraa ja hurjan hintaisia,mutta 5o grammaakin on ihan sopiva määrä…..

22 kommenttia:

  1. Jael, kuivattu sieni säilyttää kyllä makunsa, joten hyvä ostos. Minä sanon kanttarellien ja suppilovahveroiden kohdalla: jinnasta viis'. Onneksi ovat sesonkitavaraa;-)

    VastaaPoista
  2. Siis sielta sataman torilta? Taytyisi joskus piipahtaa. Kavimme pari viikkoa sitten Raanannan vastaavalla, oli tosi pieni.

    VastaaPoista
  3. Mmm, jätski kuulostaa ihanata! Minkälaiset perinteet siellä on maatilatoreilla. Onko "uusi" juttu, niinkuin Jenkeissä tai Iso-Britanniassa, vai onko perinne jatkumoa jo aikojen takaa?

    VastaaPoista
  4. Unelma:kiva kun kävit:-)

    Leena;aika voimakas tuoksukin noissa kantareilleissa oli. Hyvä tietää,että maku säilyy;yleensä ostan sienet tuoreena,kun täällä on hyvä valikoima kaikenlaisia sieniä.

    Anu:Joo sieltä sataman alueelta.Ei sielläkään kovin suuri,mutta kiva käydä ja hyvää tavaraa.

    Okriina:Maatilatori täälläkin on aika uusi juttu,joitakin vuosia ollut,ja kauhean suosittu.Täällä myös nykyään on enemmän ja enemmän ihmisiä ,jotka tilaavat viikottaisen luomuhevilaatikon jostain CSA tyyliin.

    VastaaPoista
  5. Raikkaan näköistä jäätelöä!

    Nuo pikkukurkut ovat ihastuttavia, ovatko ne samaa kokoa kuin sormenkokoiset cocktailkurkut?

    VastaaPoista
  6. Mustikkapöperö:Nuo pikkukurkut ovat isompia kuin cocktalkurkut,mutta ihan kiinteitä ja hyvän makuisia,ja syön niitä ihan sellaisenaan.

    VastaaPoista
  7. Jäätelö vaikuttaa herkulta! Jäätelökone olisi kiva, mutta voi olla vain hyvä, ettei minulla ole sellaista. Paljon muuta sitten varmaan söisikään...;)

    Maatilatorilla taitaa ostamistasi tuotteista päätellen olla aika laaja valikoima kaikkea. Minkälainen hintataso siellä on? Olettaisin, että suht edullista, kun välikädet puuttuvat.

    Kuivatut sienet on näppäriä. Säilyvät todella pitkään ja niitä on mukava murustella ruokien joukkoon. Kanttarellit saattavat hieman kuivauksesta (myös pakastamisesta) sitkistyä, mutta mielestäni se ei haittaa ollenkaan. Kanttarellit on aina kanttarelleja.:)

    VastaaPoista
  8. Appelsiini-kookos kuulostaa ihanalta makuyhdistelmältä jäätelöön. En ole koskaan kokeillut tehdä itse jäätelöä, mutta varmaan pitäisi, niin saisi kaikkia uusia ihania oman mieleisiä makuja :)

    VastaaPoista
  9. Kmsu:Mulla on ollut tuo Phillipsin jäätelökone yli 10 vuotta,ja olen ollut siihen ihan tyytäväinen.En kuitenkaan kauheasti sitä käytä,mutta silloin tällöin.
    Siellä maatilatorilla on paitsi hedelmien ja vihannesten (paljon luomua)lisäksi leipää,leivonnaisia,hilloja,oliiveja,öljyä, sieniä ja muita juttuja,en edes muista kaikkia.Ja maistaakin saa siellä,mikä on hyvä.Hintataso on ok;esimerkiksi ostin 2 pakkausta noita kurkkuja,iso määrä,ja maksoi alle 2 euroa,hyvä hinta,kun on kyse erikoistuotteesta eikä tavallisista kurkuista. Luomulehtimangoldi(iso nippu!) oli noin 1.25 euroa ja kantarellit maksoivat vähän alle 4 euroa 5o grammaa. Olinkin kauhean innostunut kun löysin ne kanttarellit,olin lukenut jostain,että se sienifarmi myy myös niitä ja nyt löytyi:-)

    VastaaPoista
  10. Rouva Patalintu:appelsiini ja kookos sopivat hyvin yhteen! Ja jäätelökoneen omistamisessa on se kiva puoli,että vain mielikuvitus on rajana mitä tulee niihin makuihin!

    VastaaPoista
  11. Kuulostaa aika mahtavalta paikalta, ja todellakin plussaa, että tuotteita saa maistellakin. Edulliset hinnat, kun ajattelee vaikka mitä Suomessa maksaisi. Ja niinkin ajateltuna, että itse niitä kasvattaisi, ostaisi siemenet ja se kaikki työmäärä...

    VastaaPoista
  12. Kmsu:Juu,tuli maisteltua vuohenjuustoa, oliiveja ,tahnoja,kurkkuja ja vaikka mitä. Kasvissyöjälle tämä on kyllä unelmamaa,kun on niin hyvin ja edullisesti saatavilla vihanneksia ja hedelmiä,ja luomukin on usein tarjouksessa.Asuin Venezuelassa, sekin lämmin maa,mutta ei siellä siltä kannalta niin hyvin olleet asiat.

    VastaaPoista
  13. Mä mietin kanssa tuota hinta-asiaa. Olisi kiinnostavaa tietää, mitä vastaavalla suomalaisella torilla tuotteet maksaisivat. Onhan noita tietenkin, mutta ei ehkä tuossa laajuudessa.

    Mahtavaa saada moista lähiruokaa noilla hinnoilla! Toivottavasti viljelijöille jää tarpeeksi käteen - ja varmaan jää, jos itse hintatasonsa määrittelevät.

    VastaaPoista
  14. Jäätelö kuulostaa herkulta. Ihana yhdistelmä appelsiini ja kookos, täytynee laittaa mylly pyörimään täälläkin ;)

    VastaaPoista
  15. Haarukka:Luulenkin että viljelijöille ja muille pienvalmistajille jää loppujen lopuksi vielä enemmänkin käteen,sillä myydessään esim.suurille kauppaketjuille he joutuvat laskemaan hintojaan aika paljon,vaikka kuluttajalle se tuote sitten maksaakin paljon.Tuollaisella maatilatorilla hyötyvät sekä tuottajat että kuluttajat.

    Vellipoika:Siitä vain
    kokeilemaan;-)

    VastaaPoista
  16. Herkulliselta vaikuttaa tuo jäätelö, en voi vastustaa mitään missä on kookosta ;)

    VastaaPoista
  17. Kookos on herkkuani!

    Viime kesänä oikein innostuin tuosta mangoldista, se on niin kaunis ja helppo kasvatettava ja herkullinen, monipuolinen syötävä:) Varret olivat kyllä vähän puisevia, kuoritko ne ennen käyttöä? Minä käytin niitä sitten ihan pikkiriikkiseksi silputtuna.

    VastaaPoista
  18. Päivi:Kookos on munkin herkkua,kaikissa muodoissaan...

    Inkivääri:Samoin minun!Mangold on tosiaankin nätti ja hyvän makuinen.En kuorinut niitä,vaan pilkoin paloiksi ja laitoin linssipadan joukkoon.

    VastaaPoista
  19. I love coconut-based vegan ice creams, although I've never used xanthan powder. Came out nicely anyway.

    VastaaPoista
  20. I'm so happy that my post might have inspired such an incredible treat! Love your take on a homemade version, I'll have to try the recipe and compare! ;)

    VastaaPoista
  21. Liz:I love coconut based ice creams as well,Usually I do coconut-barley based ice cream but this was quite nice too.

    Hannah: Thanks:-) Your blog recipes and your book have inspired me many many times:-)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...