keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Ruisreikäleipä ilman reikää ja raakatorttufiasko


Joskus tekee kauheasti mieli kunnon hapanta ruisleipää,jota täältä ei saa.Kaikenlaista ruisleipää täältä saa kyllä ihan hyvin,etenkin venäläisten kaupoista,mutta ei sellaista kunnon happamen ruisleivän tapaista. Pakastimessa oli jo vaikka kuinka pitkään ollut paketti luomuruisjauhoja,ja tällä viikolla päätin vihdoinkin leipoa sen kauan suunnittelemani ruisleivän.Ensimmäisen sellaisen,sillä en ole koskaan aiemmin sellaista leiponut.Pakastimestä löytyi myös yksi reissumies,jonka olin täysin sinne unohtanut,joten se menikin sitten juuren tekoon. Musersin sen kädenlämpöisen veden joukkoon,ja peitin astian,Seuraavana päivänä ei sitten mitään ollut tapahtunut,ei mitään hapanta tuoksua, joten lisäsin ruisjauhoja ja vettä ja teelusikallisen sokeria.Täällä on viime aikoina sisälämpötila 17-18 astetta,mikä ei ihan tuosta vain riitä juuren hapattamiseen. Näin sitten tein 3 päivää, lisäten joka päivän hieman jauhoa ja vettä,ja tänään,neljäntenä päivänä sitten leivoin leivät(4 kappaletta) Määrät jäivät kokonaan ottamatta ylös,koska lisäsin jauhoa sekä vettä,ilman että sitä minnekään merkitsin. Eilen sitten lisäsin hieman hiivaa :oikeaan ruisreikäleipään ei tule hiivaa,mutta kun täällä nyt on niin viileää sisällä,niin arvelin,että se taikina sellaista tarvitsee. Tänään aamulla huomasin,että taikina oli turponut kaksinkertaiseksi,mutta se oli kauhean löysää,joten lisäsin ruisjauhoja,ruisrouhetta,vehnäjauhoa ja täysjyväjauhoa.



Taikina oli vielä senkin jälkeen ihan mielettömän tarttuvaa, ja käsin vaivaaminen oli aika mahdotonta,joten vaivasin sitä yleiskoneella,jauhoja lisäten. Taikina oli vieläkin vähän käsiin tarttuvaa,mutten uskaltanut siihen enempää  jauhoja laittaa ,koska ajattelin siitä tulevan liian kuivaa. Jauhoisin käsin muotoilin taikinasta 4 litteää leipää,ja reiän unohdin kokonaan laittaa niihin! No,ensi kerralla sitten.Ja taikinasta tietenkin laitoin syrjään palasen,jonka laitoin pakkaseen seuraavaa kertaa varten.
Leivät olivat kauhean kovakuorisia uunista tullessaan,mutta joku aika ritilällä pyyhkeen alla sai kuoren pehmenemään. Tosi hyvää,mutta suolaa olisin voinut lisätä hieman enemmän,ja vaikka happamuusaste oli ihan hyvä,niin lämpimällä ilmalla tätä tehdessä siihen olisi varmaankin tullut vielä enemmän happamuutta,josta pidän.

Viime viikonloppuna tein pari miniraakatorttua,jotka oli tarkoitus viedä ystävättärelle. Pohja oli ihana:mantelia,kookosta, kaurasuurimojauhoa, agavea, manteliuutetta.Maistui ihan marsipaanille! Pohjaan tuli suklaaseos,jossa oli avokaadoa,kaakaota, agavea, cashewpähkinää ja hieman kookosöljyä sekä ruususuolaa. Vaaleaan kerrokseen tuli cashewpähkinöitä,kookosmaitoa,agavea,kookosöljyä, appelsiinimehua,appelsiinin kuoriraastetta. Mutta kun tein sitä suklaista pohjakerrosta,suolaa ripottaessa purkin kansi aukeni ja valtava määrä suolaa putosi seokseen. Sain poistettua suurimman osan lusikalla ,ja lisäsin vähän kaakaota,ja ajattelin ,että varmaankin ihan hyvän makuista. Kun leivokset olivat jähmettyneet, seurasi koemaistaminen,ja se suola kyllä tuntui niin läpi,että näitä ei voinut minnekään viedä,eli vähän katastrofiksi meni.

Vihannesmarketissa näin ensimmäistä kertaa korallin värisiä ostervinokkaita.Nämä ovat hieman tavallista osterivinokasta hennompia ja tosi kauniin värisiä.Mitään makueroja en kyllä löytänyt.

20 kommenttia:

  1. Hihii - aivan kuin lättähattuja nuo reiättömät leivät :D

    VastaaPoista
  2. Heh, voi torttufiasko :) mutta ne näyttävät (ja lipsahdusta lukuunottamatta) kuulostavat myös herkuilta! Mulla käy noin aika usein sokerin kanssa koska raakaruokosokeri menee helposti paakuiksi ja sitten kaataessa niitä plompsahtelee.. Mutta sokerin kanssa ei niin vaarallista :D

    VastaaPoista
  3. Ruisleipaa! Ihanaa, etta siellakin laitat sita! Mina en ole aikoihin leiponut ruisleipaa. Maaliskuun alussa mennaan Ruotsiin kylailemaan ja sielta saa Fazerin ruisleipaa. Arvaa otanko ylimaaraisen kassin mukaan niille.

    VastaaPoista
  4. Täällä Suomessa ei tulekaan ajatelleeksi ruisleivän arvoa, kun sitä voi ostaa päiväntuoreena joka päivä.
    Harmillista, että raakatortuillesi kävi köpelösti.

    VastaaPoista
  5. Rita:hih,kyllä ne taitavat tosiaankin vähän lättähattuja muistuttaa;-)

    Jytis:Sokerin kanssa vielä menettelee,mutta hurja suolamäärä suklaassa on kyllä aika pahaa....

    Tuula:Hirveän harvoin syön leipää,ja yleensä teenkin raakakräkkereitä kuivurilla,jotka ovat ihania,mutta joskus kaipaan kunnon ruisleipää.Tästä tuli nyt niin hyvää,että taidan tehdä toistekin. Ja sulla on varmaan tosi iso kassi sitten sinne Ruotsiin mennessä;-)

    Unelma;Niin,Suomessahan en koskaan edes ajatellut ruisleivän leipomista kotona,mutta kun täältä ei saa sellaista ruisleipää mihin on tottunut,niin onneksi voi itsekin sellaista tehdä.Ei varmaankaan jää tämä kerta viimeiseksi!

    VastaaPoista
  6. Ihana raakatorttuohje joka tapauksessa! Varmasti harmittaa hukkaan mennyt työ, eivätkä aineksetkaan ihan halpoja ole. Pystyitkö edes itse syömään?
    Ruisleivästä en niin välitä, mutta olen tehnyt sellaista happamatonta, joka syntyy ihan yhdessä päivässä ja on tosi vaivatonta. Siitä on tullut ihan meidän perheen suosikki.

    VastaaPoista
  7. Ruisleipää leivoin aikoinaan usein, mutta nykyään se on vähän jäänyt. Hyvä juuri on kyllä hyvä apu siinä hommassa! Minä olen kuullut, että jos raskia käyttää viileässä, siinä kehittyy etikkahappoa maitohapon sijasta, mikä ei maistu niin hyvältä. Suht lämmintä olisi siis syytä olla juurileivälle. Mutta maukkaalta ne näyttävät!

    VastaaPoista
  8. Okriina:Noissa tortuissa oli se taikina-osa ja appelsiiniosa ihan ok,joten kaivoin suklaaosan pois,sillä se oli kyllä aivan liian suolaista.Onneksi tein noita vaan kolme kappaletta,mutta harmitti ,ettei niitä voinutkaan viedä kaverille niinkuin oli tarkoitus...Oletko muuten postannut siitä happamattomasta leivästä? Mä taas tykkään nimenomaan siitä happamesta leivästä,ihan joskus,vaikkei se kauheasti mun mahalle sovikaan.

    GoddessOfCake:3 päivän jälkeen juuressa oli jo kuplia ja miellyttävä happamehko tuoksu,ja leivän makukin oli sen verran hyvä,että kyllä varmaan siihen ihan ne oikeat hapot kehittyi.Mutta seuraavan kerran meinaan tehdä tätä kun on vähän lämpimämpää...

    VastaaPoista
  9. Those tarts look amazing Yaelin! I'm so intrigued by the wonderful raw foods that you cook :D

    VastaaPoista
  10. Ihan hapanleipää en ole itsekseni tainnut leipoa - mummin ja äidin kanssa kyllä. Nyt olen laiskana ostanut Ikeasta ruispuolukka jauhoseoksen ja tehnyt limppuja, hyviä on tullut.
    Myönnän, että raakatorttuja en ole koskaan maistanut...

    Heljä

    VastaaPoista
  11. Mä olen aina haaveillut että osaisin tehdä itse ruisleipää...juuri tuollaista vanhanaikaista.
    Harmi, että tortut menivät pilalle...ne näyttävät silti hyviltä =).

    VastaaPoista
  12. Mulla oli kerran hyvää hapanjuurta, jotka aina jatkoin. Lomalle lähtiessä jätin sen työkaverin hoitoon, mutta hän oli unohtanut asian ja sinne meni mun juuri. Sitten sain uuden juuren ja seuraavalle lomalle lähtiessä pistin sen pakastimeen, kun sanottiin, että sen voi pakastaa. Unohdin sen kokonaan ja kun sulatin pakastimen, sieltä löytyy ihmeellinen pussi, jossa oli sellaista sementin näköistä ruokaa eikä mulla ollut mitään selitystä, mikä ruoka olisi voinut pakastimessa muuttua sellaisen näköiseksi eli heti roskikseen. Liian myöhään tajusin, että sehän olikin se hapanjuuri.

    VastaaPoista
  13. Lorraine:thanks:-)

    Rouva H:hapanleipä on tosi hyvää,ja nyt kun olen kerran uskaltanut tätä leipoa ,niin teen toistekin,sitten kun sisälämpötila nousee (nyt on 15 sisällä..)Ruispuolukkajauho,miksei meidän IKEAssa ole sellaista....

    Mia Lucia;En varmasti Suomessa tällaista leipoisi,kun saa hyvää kunnon ruisleipää niin helposti,mutta tämä ei lainkaan ollut niin vaikeaa, joten kannustan suakin kokeilemaan.Vähän aikaahan siinä menee,kun sitä juurta kasvattelee....Osa niistä tortuista oli ihan hyviä,siis paitsi se suklaaosa,mutta harmitti hurjasti!

    Allu:Kävipäs sun juurelle köpelösti.Toivottavasti itse muistan sen juuriklönttini siellä pakastimessa enkä heitä sitä vahingossa pois.

    VastaaPoista
  14. åh, dina rågtekakor ser goda ut. har du fått en bra surdegsbas som du kan odla nu? jag har en som jag fick av min granne, det är den jag bakar på och matar mellan varven. synd på saltet, för annars ser dom fantastiskt goda ut, dom där små tårtorna! mmmmm blir alltid hungrig när jag besöker din blogg.

    VastaaPoista
  15. Sara;faktist synd,för gjorde jag åt en väninnä och sedan hällde jag på misstag för mycket salt:-(
    Det här var förstä gången jag gjorde sur rågbröd,hade ingen färdig surdegsbas utan använde en bit finsk rågbröd som jag hade glömt i frysen. Nu tog jag en liten sats av degen,och den sitter nu i fryset.Nästa gång jag bakar surbröd skall jag se hur det blev ...

    VastaaPoista
  16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  18. Ruisleipä kasvattaa sisua ja sitä sinulta ei puutu, Jael, kun noin sinnikkästi jaksoit tuota leipää tehdä. Huvitti tuo makean herkun suola, sillä itsellä kävi kerran niin, että oli vieraita (silloin kaikki hölmö tapahtuu) ja laitoin jälkkäriin sokerin sijasta suolaa. No, onneksi pakastimesta löytyy usein jäätelöä...

    Allu, taikinanjuuri pakastimessa;-) Mulla ei pitäis olla kanttia hymistellä, sillä enhän leivo, mutta...

    Karjalainen mammani teki semmoista ruisleipää, että ei ikinä unohdu. Miten minusta tuntuu, että taikinajuuri oli aina sama. Voiko se olla edes mahdollista? Hän leipoi usein ja me serkkujen kanssa odotettin vesi kielellä. Lämmin leipä ja voita päälle, aaaaahhh♥ Kaikki pitivät eniten ruisleivän reunoista ja niistä olisi tullut riitaa ilman mamman arvovaltaisen olemuksen rauhoittavaa vaikutusta. Kerran onnistuin näkemään yksin ruisleivät liinojen alla juuri uunista otettuina. Otin yhden leivän ja leikkasin siitä neljä reunaa! Mamma otti huumorlla, serkut eivät.

    Tuli pitkä: tällainen minä olen;-)

    VastaaPoista
  19. Leena;Kiitos:-)Tuo ruísleipä oli ihanaa ja nyt alkaa ruisjauhojen metsästys,sillä tänään en niitä ainakaan yhdestä marketista löytänyt.Suolaa jälkkäriin kun on vieraita,aika hassu munaus:D
    Leena,minunkin juureni on nyt pakastimessa.En tiedä koska seuraavan kerran leivon ruisleipää,ja kuulemma voi sen sinne laittaa,no se selviää sitten kun sitä kokeilen.'
    Mummosi leipä kuulostaa ihan sanoinkuvaamattoman ihanalta!Tuskinpa mikään leipä tänään tuollaista korvaa...

    VastaaPoista
  20. Hei! I ve left Finland 15 years ago and I am really homesick for reissumies. Would you have a recipe?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...