sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Purjopihvit ja valkosipulilla terästetty persiljakastike (raw)

Ostaessani viime viikon loppupuolella luomumarketista vajaan kilon nuorta purjoa edullisesti tiesin heti,mitä halusin niistä tehdä. Ilmaislehden reseptisivuilla oli mielenkiintoinen purjopihviohje,johon tuli myös siemeniä ja pähkinöitä.Muokkasin pihviohjetta ja muutin sen raw-ohjeeksi.Pihveistä tuli tosi herkullisia,etenkin kun niiden päälle laitettiin ihanaa valkosipulista persiljakastiketta.

Purjopihvit
  • noin 800 gr purjoa
  • 3/4 dl kuorittuja manteleita
  • 3/4 dl liotettuja auringonkukansiemeniä
  • muutama lusikallinen oliiviöljyä
  • ruususuolaa,pippurisekoitusta
  • ½ dl tuoreita mintunlehtiä
  • 2 rkl pellavansiemenjauhoa
  • 3/4 dl vettä
Pihvejä varten käytin kuivuria kahteen otteeseen,mutta lopputulos oli niin namia,että se oli sen arvoista.Muuten pihvien valmistaminen oli tosi yksinkertaista:
Puhdista purjot ja leikkaa renkaiksi. Laita kulhoon ja lisää joukkoon muutama lusikallinen oliiviöljyä.Aseta purjorenkaat kuivurin kiinteälle tasolle,ja kuivata,kunnes purjo on pehmentynyt.Laita kuivurissa pehmennyt purjoseos monitoimikoneeseen,lisää kaikki muut ainekset paitsi öljy,pellavansiemenjauhe ja vesi. Sekoita. Lisää pellavansiemenjauho veden joukkoon ja anna turvota jonkun aikaa,jonka jälkeen seos lisätään muiden ainesten joukkoon. Valele kuivurin kiinteä taso kevyesti oliiviöljyllä ja ota ruokalusikallinen seosta kerrallaan,ja muotoile käsien avulla seoksesta pihvejä. Valele hieman öljyä myös pihvien päälle. Pihvit ovat valmiita kun pinta on kivasti kuivunut mutta sisus edelleenkin pehmeää. Pihvit tarjosin ihanan persiljakastikkeen kanssa.

Valkosipulinen persiljakastike
  • kunnon nippu persiljaa (käytän sileälehtistä ,täällä ei sitä kiharaa edes näy)
  • pari valkosipulin kynttä
  • 1 desi oliiviöljyä
  • ruususuolaa,mustapippuria
Sekoita ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella kunnes kastike on sileää.
Valkosipulit raastan viime aikoina tällaisella raastinlautasella,minkä sain Suomessa lahjaksi.Kauniissa pikku lautasessa on nystyröitä,joita vastaan valkosipulin kynttä hangataan.Käsiin jää kynnen kuori.Paitsi valkosipuliin,lautanen käy vaikka minkä aineksen raastamiseen:inkiväärin,tomaatin,juuston,suklaan jne. Lautasen mukana tuli sivellin ,jonka avulla raastettu seos siirretään lautaselta pois. Valkosipulista tuli tälla tavoin raastettuna ihanan pehmeää eikä mitään mennyt hukkaan.

10 kommenttia:

  1. No nytminä taidan ymmärtää jotain tuon kuivurin päälle - sitä voi näemmä käyttää ihan ruuan valmistamiseenkin... siis ei pelkästään kuivaamiseen säilömistarkoituksessa =)

    VastaaPoista
  2. Voi, nyt tuli haikea olo: sain kans tuommoisen lautasen joululahjaksi, mutta ehdin käyttää sitä varmaan kolme kertaa ennen kuin jo pudotin ja hajotin sen :( Se siitä sitten.

    Kivan kuuloisia piffejä! Vaikuttaa tarpeeksi helpolta raw-jutulta mullekin, leivänpuputussukujuhlien jälkeen kun kaipais nyt vähän jotain freesimpää... :)

    VastaaPoista
  3. Jänskä raastinlautanen, ja ihan uusi tuttavuus mulle!

    Minäkin käytän aina vain sileälehtistä persiljaa, en tykkää siitä kiharalehtisestä alkuunkaan.

    VastaaPoista
  4. Marke:Kuivuri on yllättävän monipuolinen laite. Mulla on tässäkin blogissa tagin "kuivuri" alla vaikka minkälaisia ohjeita sitä varten.

    Tiia:Voi harmi,että lautasesi rikkoontui;minun pitääkin olla sitten varovainen omani kanssa! Nämä pihvit olivatkin tosi helppotekoisia ja tosi maukkaita tuon ihanan kastikkeen kanssa:)

    Hippu:Tuo raastinlautanen on tosi kiva.Valkosipuliraasteesta tulee sillä tosi mehevää eikä sellaista kuivaa.
    Täällä sitä kiharaa persiljaa ei edes ole saatavilla...

    VastaaPoista
  5. Ihania ohjeita on ilmaantunut taas tänne :) Olen joskus nähnyt tuollaisia raastinlautasia kaupattavan, mutta ei tullut hankittua. Vaikuttaa tosi kätevältä, sillä valkosipulin puristaminen on välillä vähän rasittavaa puuhaa.

    VastaaPoista
  6. Okriina:Kiitos! Kauheasti en ole jaksanut keittiössä viihtyä kuumuuden vuoksi,mutta jotain sentään. Tuo pikku lautanen on tosi kätevä,sillä tulee nyt raastettua valkosipulit ,inkiväärit ja tomaattiakin.

    VastaaPoista
  7. How delicious! I love to try raw food, it's not easy to get at restaurants so the best bet is making it at home for us :)

    VastaaPoista
  8. Lorraine:Thanks;)Raw food is quite easy to make at home:)

    VastaaPoista
  9. Meillä on samanlainen valkosipuliraastin, provencelainen, tosin se juuri vähän aikaa sitten halkesi... osui johonkin. Mutta sillä on ollut kiva raastaa myös inkivääriä ja muskottipähkinääkin.

    En minä muuten osannut sittenkään olla hiljaa, vaan kirjoittelen taas ;) En tiedä, huomasitko, mutta lupasin tulla sanomaan, joten täällä ollaan :)

    VastaaPoista
  10. Pinea :nyt vasta huomasin tämän kommenttisi ;olin ihan unohtanut että viikon kuluttua menevät nämä niin että pitää erikseen hyväksyä.Tuo raastin on ollut tosi kiva:) Juu huomasinhan minä:D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...