perjantai 4. marraskuuta 2011

Purjo-cashewtahna ja lounas ekologisessa asunnossa nro 4

Eilen olin pitkästä aikaa raw lounaalla City Treessä Tel Avivissa. Tuosta urbaanisesta ekologisesta paikasta kirjoitin viimeksi toukokuussa,jolloin olin siellä viimeksi lounaalla.Ihastuin siellä tarjottavaan cashew-purjotahnaan,ja koska siellä eilen käytiin ruuan lisäksi paljon keskusteluja,en onnistunut saamaan herkullisen  tahnan ohjetta,mutta tein sitten eilen illalla tahnaa niinkuin kuvittelin Tamin sitä tehneen.

Cashew-purjotahna
  • 2 nuorta purjon vartta
  • 1 dl liotettuja cashewpähkinöitä
  • ruususuolaa,mustapippuria
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 3/4 dl sitruunamehua
  • 1 tl ravintohiivahiutaleita
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • vettä

Huuhtele ja puhdista purjonvarret,ja tarkista ,ettei niissä ole hiekkaa. Leikkaa purjo renkaiksi (Tamin tahna oli vaaleampaa,joten hän ei tainnut laittaa purjon vihreitä osia mukaan.Minä laitoin muutaman sellaisenkin mukaan) Aseta palaset kulhoon ,lisää joukkoon sitruunamehu,jonkun verran vettä sekä öljy.Anna marinoitua noin varttitunnin.Purjo on usein hieman kovaa ja joskus aika väkevääkin ihan raakana,joten sitä on hyvä pehmentää kuivurissa tai uunissa malalassa lämpötilassa. Tässä nuoressa purjossa oli sen verran ytyä,että kun leikkasin sitä,aloin kyynelehtimään,ja kun maistoin palasen raakaa purjoa,vatsa ei oikein siitä tykännyt.  Laita purjonpalaset ja nesteet kuivuriin ja anna niiden olla kuivurissa,kunnes purjo on pehmentynyt,muttei kuivunut.Jos se alkaa välillä kuivua,sinne voi lisätä hieman vettä joukkoon. Kun purjo on pehmennyt,sekoita liotetut cashewpähkinät,suola,pippuri ja ravintohiiva yhdessä purjon kanssa tasaiseksi tahnaksi.Tämä oli tosi hyvää ja kiva dippaustahnana. Dippasin siihen eilen Tamin luona sellerinvarsia  ja laitoin raakakräkkerien päälle.
Tamin lounaalla oli taas herkullisia salaatteja. Edessä olevassa salaatissa oli kaikenlaisia vihreitä lehtiä,kurkkua ja kevätsipulia,ja kastikkeessa oli sekä mangoa että avokaadoa.
Tervetuliaissmoothie oli makea ja ihana! Punajuurta,granaattiomenaa,selleriä,inkivääriä ja en muista mitä muuta.
Raw keitto oli sitäkin parempi. Tomaattia,paprikaa ,granaattiomenaa ja mitäköhän muuta siinä vielä olikaan.Hurjan hyvää!
Ihana salaatti ,jossa oli vihreitä kasviksia ,idätettyä quinoaa ja  mangoa.Mango antoi tuolle salaatille ihanan maun.
Tamin paljon vaaleampi purjo-cashewtahna,kuivurissa kuivattuja pyöryköitä ,kuivurissa pehmennettyjä kurpitsanpalasia,joiden päällä oli jonkinlainen spirulinatahna. Ja ihana suklainen jälkiruoka.Tuosta jälkkärikuvasta puuttuvat vielä kuivurissa tehdyt banaanisipsit,jotka tulivat koristeeksi. Kuulin myös eilen,että täällä Israelissa joku kasvattaa sprirulinaa,ja tuo kurpitsan päällä oleva tahna oli tehty tuoreesta spirulinasta.
Tamin itse poimimia pähkinöitä,jotka olivat jo kuivuneet,sekä punaista maissia.
Tami valmistamassa meille herkkuja.Kuten aikaisemminkin,eilen oli ruuan lisäksi myös mukavaa ja mielenkiintoista seuraa,mikä on aina bonus näissä tapaamisissa. Puhuimme mm.siitä,miksi täällä ei ole saatavilla joitakin Suomessa myytäviä raakakeittiön aineksia,kuten vaikka hampunsiemeniä ja lucumaa.Muita saakin täältä aika hyvin.Tami ei itse niitä käyttäisi,sillä hänen keittiönsä periaate on myös ekologisuus,minkä vuoksi hän yrittää välttää kaikkea,mikä ei ole lähiruokaa.Ihan kokonaan ei muualta tuotuja ruoka-aineksia voi välttää,kuten salaatissa ollut quinoa ja jälkiruuassa olleet kaakaomassa ja kaakaovoi,sekä chia-siemenet.



15 kommenttia:

  1. Ihanaa, kun kirjoittelit taas ekologisesta talosta. Vaikuttaa niin mielenkiintoiselta ja ruoat herkullisilta. Israelissa on toki helpompaa noudattaa lähiruokaperiaatetta, mikä taas täällä Suomessa alkaa tähän aikaan vuodesta olla jo aika vaikeaa. Purjo on varsinkin kuivurissa valmistettuna sipuleista parhain ja lukemani perusteella myös terveellisin. Hyvältä kuulostava tahna!

    Outi/Keittiökameleontti

    VastaaPoista
  2. Okriina;Tuolla on aina niin ihanaa käydä lounaalla,ja aina oppiikin jotain uutta:) Purjo on tosiaankin ihanaa sen jälkeen kun sitä on jonkun verran pehmennetty,raakana se ei oikein toimi kunnolla.Tuo tahna olikin tosi hyvää:) Totta,Suomessa on ilmaston vuoksi vaikeaa noudattaa kesän jälkeen lähiruokaperinnettä,siinä mielessä täällä se on paljon helpompaa.

    VastaaPoista
  3. Vautsi! Kylläpä näyttää ja kuulostaa mielenkiintoiselta ruokaseikkailulta.

    VastaaPoista
  4. Siis voi mita ihania herkkuja! Tahtoo tuonne!

    Taalla maalla puhutaan myos jonkun verran lahiruuasta eli kortreist mat (lyhyen matkaa matkustanut ruoka). Lihaa ja sellaista monet hankkii lahelta. Lahikaupassa myydaan oman kylan tuottajien tuotteita.

    VastaaPoista
  5. Nova Melina:tuonne on aina kiinnostavaa mennä lounaalle,sillä hyvän ruuan lisäksi myös seura on aina kiinnostavaa ja innostavaa:)

    Tuula:Tami osaa laittaa ihania raakaherkkuja:) Onkin hyvä jos pystyy hankkimaan ison osan ruuastaan läheltä:)Kiva kun teillä on tuollainen kauppa:)

    VastaaPoista
  6. Kuinka monipuoliset ja terveelliset herkut! Oikeaa silmänruokaa toki myös :)

    VastaaPoista
  7. Mausteinen manteli:Monipuolista ja terveellistä tosiaankin,ja joka kerta ihan erilaista,joten tuonne on aina mielenkiintoista mennä:)

    VastaaPoista
  8. Olisi kyllä mielenkiintoista maistaa noita herkkuja. Luin juuri kirjan Tienraivaajasta, joka täältä pieneltä paikkakunnalta lähti sinne Israeliin Raamattu työhön, hän asui siellä 50 vuotta vaimonsa ja perheensä kanssa, nyt molemmat ovat sinne haudattu, lapset jatkaa samaa työtä, kirjaa ei voi päästää käsistä, sillä se oli niin jännittävä, monilta vaaroilta ja vaikeuksilta he selvisivät, eivätkä päivääkään olis vaihtaneet.Israel on Jumalan silmäterä ja sitä maata Rakastaa.
    Laitoinpa pienen ruoka ohjeen omaankin postaukseen.

    VastaaPoista
  9. Pepita:Taidat tarkoittaa Kaarlo Syväntöä,jonka tarina on minullekin tuttu.En ole tosin tuota kirjaa lukenut. Tulenkin sinne blogiisi katsomaan ohjettasi.

    VastaaPoista
  10. Onpa ihanannäköistä! Tuo tahna varsinkin, täytyy kokeilla kotona. :)

    VastaaPoista
  11. Säihky;Tuolla olikin kaikki hyvää:)

    VastaaPoista
  12. Nayttaapa taas hyvalta tuo tarjonta! Pitaa kokeilla tuota tuoremehua myos, varsinkin nyt kun meilla alkaa taalla Sydneyssa olla ihan kesaiset ilmat.

    VastaaPoista
  13. Maria:lämpimällä säällä etenkin onkin hyvää:)

    VastaaPoista
  14. Moi!

    Olen selannut sun blogeja viime aikoina monasti, koska hiihtolomaksi on tiedossa Tel Aviv, jee! Raakaruokalounas kuulostaa taivaalliselta. Onko tämä paikka vielä olemassa ja kuinka sinne pääsee syömään? Muitakin raakaruokavinkkejä saa kertoa, mikäli on tullut siellä vastaan. Toivottavasti siellä olisi niin lämmintä kuin helmikuussa vain on mahdollista muutaman viikon päästä.

    -Ella

    VastaaPoista
  15. Hei Ella,harmi että näin tämän kommenttisi vasta nyt,kun yli viikon vanhat kommentit menevät tarkistettavaksi enkä aina muista julkaista niitä ajoissa. Eli nyt tämä vastaus tulee liiaan myöhään.Tuo lounasjuttu ei enään ole olemassa,mutta muuten Tel Avivissa on muutama paikka mistä saa raakaruokaa,,kuten vaikka Cafe Anastasiasta. Mukavaaa lomaa!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...