maanantai 13. helmikuuta 2012

Miso marinoidut,uunipaahdetut seepramunakoisoviipaleet

Ostin muutaman seepraraitaisen munakoison,ja mietin ,mitä valmistaisin niistä.Seepraraidalliset munakoisot eroavat tavallisista munakoisoista siinä,että niiden hedelmäliha on kiinteämpää ja ne sisältävät vähemmän nesteitä kuin tavalliset tummakuoriset munakoisot. 
Eikös me ollakin kauniita!
Näiden munakoisojen siemenet ovat myös niiden kapeammassa osassa,eivätkä pituussuuntaan,kuten tavallisilla munakoisoilla. Näiden munakoisojen hedelmälihan väri on myös valkoisempi kuin tavallisten munakoisojen hedelmäliha. Mietittyäni tein näistä misomarinoituja,uunipaahdettuja munakoisosiivuja, mutta yhtä hyvin olisin voinut tehdä näitä tavallisia munakoisoja käyttäen. Netti on pullollaan misomarinoitujen munakoisojen ohjeita,ja yleensä niissä on käytetty pitkulaisia aasialaisia munakoisoja.Näihin käytetty marinointikastike oli sitten oma variaatoni monesta eri kastikkeesta.
  
MIsomarinoidut,uunipaahdetut seepramunakoisoviipaleet
  • 1 munakoiso.raidallinen tai tavallinen
  • 2 rkl shiromisoa eli valkoista misoa
  • 3 rkl miriniä
  •  vermuttia tai sakea (käytin tequilaa,sillä minulla ei ollut sakea eikä vermuttia)
  • 1½ rkl luomuruokosokeria
  • 3 rkl tamari-soijakastiketta
  • muutama tippa seesamiöljyä
  • 1 ½ rkl öljyä (käytin riisinkuoriöljyä)

Sekoita mirin,alkoholi,sokeri,öljyt ja soijakastike kattilassa ja lämmitä seosta pienellä tulella.Lisää miso,ja sekoita kunnes se on sulanut täysin nesteen joukkoon.Leikkaa munakoiso ohuiksi viipaleiksi,ja aseta kannelliseen astiaan. Lisää marinointikastike joukkoon,sulje astia ja heiluta astiaa,niin että kastike leviää hyvin viipaleiden päälle.Anna viipaleiden olla kastikkeessa joitakin tunteja,ja laita leivinpaperin päälle,uunipellille.Lusikoi kastiketta viipaleiden päälle. Kypsytä viipaleita n. 200 C asteessa puolisen tuntia,tai kunnes neste on imeytynyt viipaleisiin ja ne ovat saaneet väriä.
Kiiltomalva
Täällä on nyt se aika,jolloin villikasvit ovat parhaimmillaan. Olenkin heikkona etenkin kiiltomalvaan,jota kasvaa vähän joka nurkassa.Tosin lähiseutuni alkaa olla jo niin rakennettu ,että löydän tarpeeksi kaukana liikenteestä kasvavaa malvaa vain yhdestä paikasta,mutta toivon,että se vihreä keidas pysyy sellaisena tulevinakin talvina täällä. Kiiltomalvaa käytän monin tavoin: salaatteihin ,smoothieihin, paistettuna sipulin kanssa tai kuivaan sitä ja jauhan jauheeksi,jota sitten käytän kun malvaa ei enään löydy luonnosta.Kiiltomalvaa voi löytää Suomestakin puutarhojen ulkopuolella,yleensä viljelykarkulaisena.

16 kommenttia:

  1. Ihana ohje, tuli heti vesi kielelle. Tänä talvena olen turvautunut itsekin uuniin ja hellaan aina välillä, raakalinja ei ole pitänyt kehoa tarpeeksi lämpimänä sellaisenaan. Täytyypä kokeilla tätä! :)

    VastaaPoista
  2. Jutta;oli tosi hyvää.Täällä omassa kämpässäni on ollut tänä talvena hyytävän kylmää,ja lämmintä on kyllä välillä aina pitänyt saada jotta kroppa lämpenee. Nyt onneksi täällä on lämpenemään päin:)

    VastaaPoista
  3. Onpa herkullisen kuuloinen ohje! Ja kiva tietää, miten tuo viirullinen munakoiso eroaa tavallisesta; olen sitä muistaakseni kerran ostanut Suomessa Citymarketista, mutta en kyllä enää muista, mitä siitä tein tai millainen se oli.

    Mukava kun kasveja voi tuolla tavalla kerätä luonnosta - ja varsinkin kun ne vielä tunnistaa. :-)

    VastaaPoista
  4. Arvoin siemeniä tilatessani raidallisen munakoison kohdalla, mutta jätin tilaamatta. Ehkäpä teen jälkitilauksen, sen verran hyvältä kuulostaa!

    VastaaPoista
  5. Hippu:Tuo sopiikin aika hyvin esim.paistettavaksi kun se ei hajoa samalla tavalla kuin tavallinen munakoiso. Ja kuori on aika nätti;D Tunnistan tasan 3 syötävää villikasvia ihan noin,mutta omistan sellaisen kirjan,missä kuvia ja selityksiä kaikista täällä kasvavista syötävistä villikasveista.Tuo malva on tosi hyvää:)

    Mari:Tuo raidallinen on ihan kiva munakoiso,ja pidän etenkin siitä,että suurin osa siitä on ilman siemeniä,kun ne ovat siellä etuosassa:)

    VastaaPoista
  6. Munakoisoreseptejä liikenteessä. Ensin kuolasin Tamarind Heavenissa ja nyt täällä... mmmm, ehkäpä loppuviikosta voisin testailla näitä..

    VastaaPoista
  7. Söpöt munakoisot ja kiva aasialaistyyppinen marinadi. Täälläkin on noita raidallisia vällillä kaupoissa. Olisi kiva joskus maistaa tuota kiiltomalvaa, kun olet usein kirjoitellut siitä :)

    VastaaPoista
  8. Kuullostaapa tosi herkulliselta tämä ohjeesi. En ole kokeillut vielä näitä raidallisia, mutta nyt tuli ihan vesi kielelle ja viikonlopuksi taidan tehdä tätä herkkuasi =)

    VastaaPoista
  9. Yum!! I love miso eggplant - it's actually one of the few ways that my husband enjoys eggplant. Looks great!

    VastaaPoista
  10. Munakoiso on herkullista, pitääpi kokeilla misomarinoituna.

    Kiitos myös tuosta kiiltomalvavinkistä! Taidan etsiä siemeniä ja istuttaa mökille sitä.

    VastaaPoista
  11. Katja:Munakoiso on kyllä ihanan monipuolinen kasvis:)

    Okriina:Sopivat kivasti yhteen munakoisot ja marinaadi:) Toivottavasti kesällä sitten tuota malvaa teilläkin löytyy.,Eilen keräsin villisinappia,nami!

    Birgitta:oli tosi hyvää. Munakoiso muutenkin on suosikkejani ja siitä saa tehtyä kaikkea kivaa:)

    Katherine:I love eggplant too,such a versatile thing:) And with misosauce it was really good:)

    Hiidenuhma: Munakoiso on herkullissta ,myös tällä kertaa näin tehtynä.Suomessa malvaa kasvatetaan puutarhoissa,mutta ystäväni varoitti,että kun tulen heille niin minun pitää pysyä erossa heidän puutarhassa kasvavista malvoistaan;D

    VastaaPoista
  12. Herkullisen näköistä!

    Olispa ollut sellainen marinadi, että harjukaupungistakin löytyisi ainekset...Toki voin varioida.

    VastaaPoista
  13. Leena:aika herkullista oli.Ja aina voi varioida,takuulla Harjukaupungistakin löytyy aasialaisia aineksia:)

    VastaaPoista
  14. Kiva, kun laitoit kuvia killtomalvasta ja villisinapista.

    Käyn täältä sitten tarkistamassa, jos onnistun maaliskuussa löytämään.

    VastaaPoista
  15. Unelma:Toivottavasti sitten maaliskuussa löytyy noitakin...

    VastaaPoista
  16. Juuri ostin kaupasta herkullisen munakoison, täällä näyttääkin olevan paljon ohjeita joita voi testata! Nam!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...