sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Kurkumatee

Kun löysin joitakin kuukausia sitten luomukaupasta tuoretta,täällä kasvatettua luomukurkumaa,ostin muutaman juuren innoissani. Alussa raastoin sitä hieman salaatteihin,ja jos tein jotain lämmintä ruokaa,niin sinnekin meni raastettua kurkumaa. Sitten muistin,että kurkumaa voi myös käyttää teenä,ja siitä lähtien olenkin aina silloin tällöin juonut kurkumateetä.

Kurkuman käyttöä on syytäkin suosia,sillä sen on havaittu laukaisevan syöpäsoluissa solukuoleman,joka yleensä on estynyt syöpäsoluissa.Kurkumalla on saatu kokeellisesti positiivisia tuloksia etenkin melanoomaa ja rintasyöpää vastaan. Myös Alzheimer-tutkimuksissa kurkumalla on saatu positiivisia tuloksia.Intiassa,jossa kurkumaa käytetään paljon;Alzheimeria esiintyy  siellä vähemmän kuin missään muualla maailmassa.

Kurkumatee
 • 3-4 dl vettä
 • 2 tl raastettua tuoretta kurkumaa tai 1 tl kurkumajauhetta
 • 1-2 tl hunajaa tai muuta makeutusta
 • 2 tl sitruunamehua

Laita ainekset kattilaan ja keitä hiljaisella tulella noin 10 minuuttia.Siivilöi juoma.Jotkut vierastavat kurkuman makua,mutta hunaja ja sitruuna antavat kauniin keltaiselle teelle miellyttävän maun.

Kurkumasta on Hippu laatinut hyvän tietopaketin täällä
Luomusalaatistani on muutaman kerran löytynyt tällainen vieras. PIeni kotilo on hieman säälittänyt,joten olen kiertänyt salaatinlehden sen ympärille,ja vienyt alas talon puutarhaan.

29 kommenttia:

 1. Kurkuma... kokemusta vain jauhettuna. Miltähän tuo näyttää luonnollisena? Lähdenpä googlaamaan :)

  VastaaPoista
 2. Rita:tuossa lasin vieressä on se mun käyttämän kurkumajuuren jämät,eli kauniin oranssinen se on;itse juuri muistuttaa inkivääriä

  VastaaPoista
 3. Juurikin luin tuosta kurkuman antioksidanttisesta vaikutuksesta, kun koetin löytää käyttöaiheita santelipuujauheelle - mausteena- enemmän löytyi ulkoisia ohjeita, eli aknen hoitoon ym.
  Puujauhe sisäisesti nautittuna ainakin suurempina määrinä herättää vähän epäilyä haitallisuudesta, josta en kyllä löytänyt mainintoja. Väriaine, miellyttävä aromi, eikä maistunut hassummalle. Käytetäänkö siellä päin?

  VastaaPoista
 4. Juurikin luin tuosta kurkuman antioksidanttisesta vaikutuksesta, kun koetin löytää käyttöaiheita santelipuujauheelle - mausteena- enemmän löytyi ulkoisia ohjeita, eli aknen hoitoon ym.
  Puujauhe sisäisesti nautittuna ainakin suurempina määrinä herättää vähän epäilyä haitallisuudesta, josta en kyllä löytänyt mainintoja. Väriaine, miellyttävä aromi, eikä maistunut hassummalle. Käytetäänkö siellä päin?

  VastaaPoista
 5. Heleen:santelipuu taitaakin olla sellainen,jota käytetään vain ulkoisesti,toisin kuin kurkumaa.Kurkumalla on paljon hyviä ominaisuuksia sisäisesti nautittuna;santelipuulla sitten ulkoisesti:) Täällä ainakin on saippuoissa ja sellaisissa sitä.

  VastaaPoista
 6. David Khayatin kirjassa Syötkö riskiruokaa - Syöpälääkärin paljastuksia ruoan terveysvaituksista on luettelo 10 asiasta, joilla voi estää syövän ja kurkuma on niistä yksi.

  Unohdin ostaa. Laitan nyt listalle. Aiomme ripotella nyt ruokaan kuin ruokaan, kuten yksi lukijani ilmoitti tekevänsä. Hän kertoi, että se ei maistu oikein miltään ja värjää ruoan vihreäksi, mutta vihreä on tässä nyt terveyden väri!

  VastaaPoista
 7. Kiitos kaunis maininnasta. :-)

  En ole koskaan tainnut maistaa kurkumateetä, vautsi vau! Maistuuko tuore kurkuma teessä voimakkaastikin?

  Minun kukkakaalistani löytyi tällä viikolla iso vihreä mato. Vähän meni kukkakaalihalut.:-)

  VastaaPoista
 8. Leena;tiedän,tuo kurkuma aina esiintyy sellaisissa listoissa...
  Kurkumassa on kyllä makukin,jos sitä liikaa ripottelee,ja se värjää kaiken keltaiseksi,ei vihreäksi.Pitääkin olla varovainen,ettei sitä tule vaatteiden päälle,sillä voi olla aika vaikeaa saada sitä sitten pois,ja ei vain vaatteista.

  Hippu;Laitoin aika reilusti kurkumaraastetta tuohon teehen,mutta ei se maku mitenkään erikoisesti tuntunut,tuon hunajan ja sitruunan ansiosta.Tätä on tullut viime aikoina lipiteltyä aina silloin tällöin ja kattilasta on melkein vaikeaa saada se keltainen väri kokonaan pois;D
  Hih,Venezuelassa asussa löytyi kasviksista usein matoja...Tuo pikki kotilo ei kauheasti häirinnyt,sillä se oli pilannut vain yhden lehden,johon kääriytyneenä sen veinkin ulos.

  VastaaPoista
 9. Haa, toinenkin hellämielinen! Minäkin aina pelastan pikkuöttiäiset, jätän liljoja riivaavat liljakukot nitistämättä ja sääskiäkin säälin :)

  VastaaPoista
 10. Miltäköhän tuo edes suurin piirtein maistuu? Näytti niin ihanan väriseltä että herttinen sentään :) Kurkuma on minulle ihan vieras mauste makunsa puolesta, tiedän vain että siitä tulee kauniin keltainen väri.

  VastaaPoista
 11. Paula:eihän sitä pikku kotiloa voinut roskikseen laittaa;D

  Taika:Väri on kurkumassa tosi upea ja se tarttuukin myös vaatteisiin niin,että vaikeaa saada sitä pois,jos on tuoretta kurkumaa.Tuossa teen seassa sen makua ei paljon tuntunut,hunajan ja sitruunamehun ansiosta.

  VastaaPoista
 12. Katsoin jotain Australialaista kokkiohjelmaa ja siina kayttivat paljon tuoretta kurkumaa. En ollut aikaisemmin tajunnutkaan, etta kurkumaa voi kayttaa myos tuoreena.
  Olisipa mukava saada sita vaikka omaan puutarhaan kasvamaan.

  Olin pitkalla nettitauolla ja sen aikana Israel - Nature blogi oli havinnyt. Tietaako kukaan lukijoistasi, tai sina, etta loytyyko blogi jostain uudesta osoitteesta vai olemmeko menettaneen yhden parhaista blogeista (sinun blogisi ohella:)).

  Kiitokset taas mielenkiintoisesta postauksesta!

  VastaaPoista
 13. Sara:kiva kun olet palannut:) Olen nähnyt tuota tuoretta kurkumaa vasta muutaman kuukauden ,sitä ennen ostin kuivuneita kokonaisia kurkumajuuria. Tuoreena taitaa olla kaikkein tehokkain.Israel Nature-blogi on sulkeutunut eikä toimi tällä hetkellä,ja toivottavasti se joskus vielä palaa tänne blogimaailmaan,sillä siellä oli hurjan paljon hyvää tietoa täkäläisestä faunasta ja florasta.

  VastaaPoista
 14. Muistuttaapa paljon inkivääriä. Kurkuma on jäänyt itselle vähän vieraaksi, mutta kaikki nuo terveysvaikutukset kyllä houkuttelee kokeilemaan.
  Aiemmin julkaisemasi inkivääriteen resepti onkin tuoreena mielessä ja inkivääri jääkaapissa odottelemassa :)

  VastaaPoista
 15. Girl of the blog;kurkuman juuri onkin kuorellisena ihan inkiväärin näköinen,kuorittuna sitten ihan eri värinen.Inkivääritee on tosi ihanan makuista,etenkin jos tykkää inkivääristä;tämäkin on ihan hyvä ja terveysvaikutukset tietysti plussa:)

  VastaaPoista
 16. Kurkuma on tuttu kaveri keittiössäni, mutta näistä terveysvaikutuksista en ollut lainkaan tietoinen. Erittäin mielenkiintoista!

  VastaaPoista
 17. Miten minä en ole nähnyt tuollaista kurkumanjuurta ikinä missään. Ostan kyllä heti kun jossain nään, kun on noin terveellistäkin.

  VastaaPoista
 18. Pahus, niitä olisi ollut Vii Voanissa.. :)

  VastaaPoista
 19. Nanna:Kurkuma on tosiaankin superterveellinen,ja tämä teekin ihan juotavaa:)

  Ankerias Vipunen;Jos ei löydy niin kuivattukin kurkuma on ihan ok:)

  Nelle:Oliskohan niitä vieläkin siellä?

  VastaaPoista
 20. Kuulostaa ihanalta ja tuo sävy on herkullinen :)

  VastaaPoista
 21. En ole koskaan maistanut tuoretta kurkumaa, mutta kuivattua käytän paljon. On tosiaan huipputerveellinen mauste ja tee olisikin kiva tapa nauttia sitä.

  VastaaPoista
 22. Satu:tosiaankin kiva tee ja kun tietää sen terveysvaikutuksista...tänään kävinkin ostamassa uusia juuria..

  Okriina:Tuoreessa on ehkä hieman voimakkaampi maku,mutta kuivakin käy ihan hyvin. Tällä viikolla on tätä teetä useinkin tullut nautittua ja nyt ovat uudet juuret odottamassa;D

  VastaaPoista
 23. Tätä pitääkin kokeilla!

  Kirjoitin kirjablogissani jotain kurkumasta esitellessäni lääkärin kirjoittamaa kirjaa Syötkö roskaruokaa. Kiitos tuosta kurkuma-linkistä!


  Syötkö riskiruokaa

  VastaaPoista
 24. Tätä pitääkin kokeilla!

  Kirjoitin kirjablogissani jotain kurkumasta esitellessäni lääkärin kirjoittamaa kirjaa Syötkö roskaruokaa. Kiitos tuosta kurkuma-linkistä!


  Syötkö riskiruokaa

  VastaaPoista
 25. Marleena:käytänkin usein nykyään kurkumaa.Ja kiva kun löysin sitä tuoreenakin.Kommenttien perusteella sitä pitäisi olla tuoreena myös Vii Voanissa,mutten tiedä onko se todellakin tuoretta vai kuivunut kokonainen juuri siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ..onko tuo hyvä iltateenä vai onko se virkistävää..kiitos vastauksesta🌞

   Poista
  2. Heippa ..onko tuo hyvä iltateenä vai onko se virkistävää..kiitos vastauksesta🌞

   Poista
  3. Heippa ..onko tuo hyvä iltateenä vai onko se virkistävää..kiitos vastauksesta🌞

   Poista
  4. Anonyymi: en ole sitä koskaan juonut iltaisin,joten hieman vaikeaa vastata, mutta luulisin että se ei virkistä samoin tavoin kuin tavallinen tee tai kahvi.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...